Lente discussietopic 2021

Topic gezien door 53841 bezoekers
Gestart door TMCThomas, ma 01 mrt 2021 - 16:51

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

flyineddy

Citaat van: zwoof op wo 17 mrt 2021 - 18:03Het is wel rustig hier, dat terwijl GFS 20+ kaarten laat zien... Waar zijn de lente liefhebbers?    8)

Citaat van: Jasneker op wo 17 mrt 2021 - 20:16Eerst de 20 graden zien op de meter dan kruipen we wel onder de wol weg  8)

Het duurt even voordat lente-/zomerliefhebbers zijn ontdooit.  ;)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

zwoof

Citaat van: Der RoX op wo 17 mrt 2021 - 18:40Ze komen wel weer na de komende koude nachtjes...
Zeker! Over een paar dagen zal de lente dan officieel beginnen.  :)  Vandaag en morgen, op de valreep van dit winterseizoen, worden er op diverse KNMI stations nog weer wat vorstdagen bijgeschreven. 


TMCThomas

Tja overtuigend lenteweer lijkt er nog niet in te zitten helaas.Vorig jaar was het nu ook nog koud maar zoals je aan de zaagtand kan zien wel een stuk zonniger.GFS is trouwens in de pluim wel wat positiever, komt ook met wat meer zon, maar ja dat is gfs.

TMCThomas

Terwijl wij hier in de kou zitten is het op ijsland (ja echt) zomers warm met 20,4 graden. Zaten wij maar aan die kant van het hoog.

https://twitter.com/ScottDuncanWX/status/1372605781678374920

flyineddy

Citaat van: TMCThomas op do 18 mrt 2021 - 22:37Terwijl wij hier in de kou zitten is het op ijsland (ja echt) zomers warm met 20,4 graden. Zaten wij maar aan die kant van het hoog.

Ze hebben daar gewoon hun vulkanen wat opgestookt. ;)

Van mij mag het nu wel eens lekker lenteweer worden.
Vandaag in mijn middagpauze had ik een behoorlijk contrast qua weer. Toen ik om 12:30 naar buiten ging in Hoogeveen motregende het en was het fris. Binnen een paar minuten intensiveerde het naar lichte tot matige regen. Na een minuut of 5 begon het geleidelijk droog te worden en op te klaren. Rond 12:50 begon de zon door te breken en voelde het gelijk een stuk warmer aan.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Modellen van vanochtend tonen voorzichtig weer wat opties op warm lente weer, maar allemaal nog ver weg en onzeker. Echter zou vanaf begin april onder de invloed van hogedruk echt lenteweer naar onze regio kunnen komen, een beetje zoals we dat de afgelopen jaren ook hebben gezien. Hier zien we zowel de normale als de seizoen modellen op hinten. Vooral GFS parallel (kan elk moment de normale gfs oper gaan vervangen) en EC control komen hier met mooie scenario's.


18-20 (20+ zeker mogelijk) graden en volop zon, storing kunnen zo niet eens in de buurt komen


Ec control nog wat warmer.


Op lange termijn leden met max temperaturen van 5 tot 23 graden, maar dat is te verwachten op deze termijn

zwoof

Oper EC 12Z komt nu (vanaf de 29e maart) ook met 20 graden aanzetten. 
Kijken wat de pluim doet zo.
Edit:

En de pluim. EC 12 midden:


TMCThomas

Lange termijn EC ziet er nog steeds goed uit.Maargoed er zijn nog genoeg leden die normalere temperaturen aanhouden


Armand

Begin volgende week lijkt het inderdaad even heerlijk aangenaam weer te worden met temperaturen die ruim boven de 15 graden uit kunnen komen. Lokaal kan het ook 20 graden of meer worden, maar de onzekerheid is nog groot wegens de positie van het hoog. Ook zijn er opties die daarna het hoog laten verkassen naar de Atlantisch oceaan en een flinke blokkade laten vormen. GFS12z is daar een voorbeeld van:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

In de winter was dit nu groot feest geweest, maar in de lente zie je deze kaarten liever niet meer  :P Het levert vrij kil weer op met temperaturen (ruim) beneden de normaal.

GFS doet er nog een behoorlijke schep bovenop en komt met koudeput boven Duitsland. Dat leidt vervolgens weer tot serieuze sneeuwval met name in Duitsland, maar volgens GFS ook deels in Nederland:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

De kans dat dit uitkomt is vrijwel nihil, maar toch een bijzondere situatie die ik het posten waard vond ;D De realiteit is dat we komende dagen vrij normaal lenteweer krijgen met vooral op de zaterdag ook een (maartse) bui. Daarna lijkt het kortstondig even warmer te worden met op LT een flinke spreiding met naast lente-achtige temperaturen toch ook wel wat koudere opties. Veel neerslag lijkt er voorlopig niet te vallen.

Akito

Omdat het weer zo fantastisch mooi helder is boven Nederland.
Vanaf nu met een kaart eroverheen zodat het nog makkelijker is af te lezen.

TMCThomas

Het lijkt voor nu een erg kortstondige lente te worden.Na de warmte komt er via een noordelijke route al snel voor de tijd van het jaar zeer koude lucht binnen stromen. Met temperaturen op 850hpa van wel -9. Dat betekent (als het redelijk extreme scenario van oper uit komt) overdag zeer magere temperaturen van 5-7 graden en 's nachts indien het opklaart misschien zelfs weer (lokaal) matige vorst. Ook een aantal winterse buien is met zo'n scenario niet uitgesloten. Maargoed eerst maar is kijken of we volgende week inderdaad een vleugje lente mee kunnen pakken.


vlerk

Dat is erg jammer, het lange Paasweekend dreigt toch wel erg koud te worden...


TMCThomas

Wat een kaarten zeg, zeker zo'n sterk hoog bij groenland zie je niet vaak.


flyineddy

Het is wel weer een beetje hetzelfde liedje als anders. De ene na de andere potentieel winterse setting/luchtdrukverdeling volgen elkaar op wanneer de winter voorbij is.  :-X

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Citaat van: flyineddy op vr 26 mrt 2021 - 00:53Het is wel weer een beetje hetzelfde liedje als anders. De ene na de andere potentieel winterse setting/luchtdrukverdeling volgen elkaar op wanneer de winter voorbij is.  :-X

Eddy.

Voordeel is dat net zoals in de winter we de kou momenteel minder extreem zien worden.  ;)De warmte blijft in deze laatste run ook wat langer hangen. Mogelijk voegt donderdag zich er ook nog aan toe.

flyineddy

Citaat van: TMCThomas op vr 26 mrt 2021 - 10:51De warmte blijft in deze laatste run ook wat langer hangen. Mogelijk voegt donderdag zich er ook nog aan toe.

Haha, die donderdag. Welke temperatuur wil je, 5 graden, 20 graden of alles er tussenin?  ;D

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Der RoX

April doet wat hij wilt
WiNtEr!!11!1!@

Hector Pascal

Nul bestaat niet.

TMCThomas

Vrij groot verschil tussen EC en gfs op 192 uur. EC heeft een zwak laag boven frankrijk liggen die de kou wat naar links stuurt en daarmee de oceaan op. Bij ec schampt het daardoor enkel, bij gfs krijgen we volle laag.


Eerst maar is van de warmte en zon genieten, morgen is het zeker in het binnenland al aangenaam.


TMCThomas

De eerste regionale warme dag van het jaar is een feit. De 20 is gehaald.

EDIT: wel weer een flink contrast tussen het noord westen en het zuid oosten:


Powered by EzPortal