Recente berichten

Pagina's1 2 3 ... 10
1
Onweerskansen / Onweerskansen 2019 - Algemene...
Laatste bericht door flyineddy - Gisteren om 19:28
Afgelopen nacht/ochtend draaide dus uiteindelijk uit op slechts regen. Op sommige plekken wel een redelijk forse hoeveelheid was.

Komende week wordt het om interessant om dinsdag en woensdag in de gaten te gaan houden. De temperatuur lijkt die dagen flink op te gaan lopen. Ook staat er flink wat CAPE en ook neerslag in de berekeningen.
Twee dagen om in de gaten te houden dus, als is het nu nog te ver weg om er echt wat concreets over te zeggen.

Eddy.
2
Onweerskansen / Onweerskansen 2019 - Algemene...
Laatste bericht door Armand - vr 14 jun 2019 - 16:32
Vrij veel onzekerheid nog inderdaad, met name waar de meeste neerslag precies gaat vallen. Of het echt tot veel onweer gaat komen betwijfel ik, denk dat er met name op de intensieve stukken van het neerslaggebied wat ontladingen kunnen voorkomen. Lang niet zo actief als begin van de maand.

Overigens is het hier nu vrij aangenaam weer. Zomers warm en veel zon ;)
3
Onweerskansen / Onweerskansen 2019 - Algemene...
Laatste bericht door flyineddy - vr 14 jun 2019 - 14:18
^Wat mij betreft ook, maar het is nog erg onzeker wat er vannacht gaat komen.

Hier nog even de nieuwste Guidance:
Citaat van: undefinedGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 15 juni 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een grootschalig (hoogte)laag ten noorden van Ierland trekt langzaam westwaarts. Een trog boven het noordoosten trekt spoedig noordoostwaarts weg. Daarachter vindt geleidelijk warmteadvectie plaats met een zuidelijke hoogtestroming. Boven het zuid(oost)en van Frankrijk vindt vandaag en in de nacht naar zaterdag frontogenese plaats. Ook vormt zich vandaag boven Oost-Frankrijk nabij het zich vormende golvende front een laagje, dat uitdiept en in de loop van komende nacht boven de westelijke helft van Duitsland komt te liggen. Mede door warmteadvectie rondom dit laagje bereikt een actief neerslaggebied ons land komende nacht van het zuidoosten uit. Ook speelt PVA in de bovenlucht hierbij een versterkende rol. Zaterdagmiddag trekt het laagje Denemarken en verlaat het frontale neerslaggebied het noordoosten van het land weer. Er volgt dan een zwakke rug, maar mogelijk zorgen thermische effecten ervoor dat er dan boven land toch wat convergentie onderin plaatsvindt.

Modelbeoordeling:
De frontale neerslag komt in Hirlam waarschijnlijk wat te vroeg (te weinig verdamping onder de wolkenbasis), terwijl Harmonie36 het stratiforme deel van de neerslag onderschat (te weinig wolkenwater in gemengde bewolking). Verder is er veel onzekerheid wat betreft de regio die de meeste regen gaat krijgen komende nacht en zaterdagochtend. Qua EPS'en heeft GLAMEPS (en had de vorige HarmonEPS) de grootste kansen op etmaalsommen > 10 mm voor het uiterste oosten van Nederland, de nieuwe HarmonEPS juist weer voor het midden en westen. Wat de deterministische modellen betreft valt op dat alle modellen lokaal/regionaal 20-40 mm berekenen en dat Harmonie40 de intensievere neerslag, net als HarmonEPS, westelijker berekent dan de andere modellen, die de nadruk leggen op de oostelijke helft, EC op een strook van Utrecht naar Friesland/Groningen.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Vandaag door warmteadvectie duidelijk warmer dan gisteren, in het oosten als prikwaarde 25°C. Zaterdag in het zuidoosten lokaal 23°C.

Wind:
Vanmiddag kans op zeewind (ook rond het IJsselmeer). Zaterdag op het ten oosten langs trekkende laag, in de middag in het noordoostelijk kustgebied in Harmonie40 een kortstondige 6, mogelijk zelfs even 7 Bft. Nemen we niet mee in de verwachtingen, wel aandachtspunt.

Bewolking:
Komende nacht van het zuidoosten uit een frontaal wolkenpakket, waarschijnlijk alleen in de noordoostelijke helft ook ingebedde Cb's met toppen tot ruim FL300. Zaterdag overdag trekt deze frontale bewolking weer noord(oost)waarts weg. In langdurige neerslag maar ook vlak daarna kan er tijdelijk wat (turbulentie)stratus ontstaan. Bij de geïsoleerde buien, deels in de zwakke rug, lijken de Cb-toppen nauwelijks boven de FL100 te kunnen komen.

Neerslag:
Komende nacht van het zuidoosten uit (mogelijk soms zware) neerslag op warmteadvectie en passage van de hoogtetrog. MUCAPE in de zuidwestelijke helft niet noemenswaard, in de noordoostelijke helft sterk variërend: overwegend 300-700 J/kg maar lokaal 1000 J/kg. Zie ook HarmonEPS kansen. EC lijkt de CAPE wat westelijker te berekenen. De hoogtetrog, geholpen door WA kan ervoor zorgen dat de CAPE wordt aangesproken, de onzekerheid t.a.v. deze ontwikkeling is echter nog erg groot. Convectie niet vanaf de grond, maar afhankelijk van de locatie zou 30 kn effectieve schering nog mogelijk zijn. Waarschijnlijk dan dus multicellen. Zaterdag in de middag en avond weer kans op geïsoleerde buien, met name in het zuiden en zuidoosten waar nog de meeste opwarming plaatsvindt. Progtemps komen echter nauwelijks boven FL100 qua toppen, onweer lijkt dan erg onwaarschijnlijk.

Zicht:
In neerslag matig tot slecht zicht. Verder goed zicht doordat het vannacht ook blijft waaien.

Paraaf meteoroloog: haklande

Uitgifte: 14/06/2019 12.29 uur LT.

Eddy.
4
Onweerskansen / Onweerskansen 2019 - Algemene...
Laatste bericht door GeneralDuke - vr 14 jun 2019 - 12:42
Leuk, beetje nachtelijk gerommel dus. Laat maar komen :)
5
Onweerskansen / Onweerskansen 2019 - Algemene...
Laatste bericht door flyineddy - vr 14 jun 2019 - 12:13
Het komende etmaal zijn er weer wat (hoewel onzekere) onweerskansen.

Om te beginnen was er vanochtend al wat buiige regen, met langs de westkust lokaal een beetje onweer.

Vanmiddag is er in het (noord-)oosten een (heel) klein kansje op een onweersbui. De kans is echter erg klein, dus reken er maar niet op.

Meest interessante is de mogelijke kans van aankomende nacht en morgenochtend.
Vanuit Frankrijk komt er vannacht een gebied met buien het zuidoosten van het land binnen. Het lijkt erop dat deze buien over het oosten van het land gaan trekken. Daarbij kan veel regen vallen en is ook onweer mogelijk. Als het tot onweer komt zal het gaan om elevated onweer, waarbij veel bliksem mogelijk is, maar de randverschijnselen (wind etc.) waarschijnlijk mee zullen vallen.

Hieronder de KNMI Guidance:
CitaatGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 15 juni 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hoogtelaag bij Schotland beweegt de komende periode langzaam westwaarts. In de loop van de ochtend en begin van de middag trekt een trog noord-noordoostwaarts over het land. Daarachter vindt geleidelijk warmteadvectie plaats. De stroming wordt dan wat meer zuidelijk. Boven het zuid(oost)en van Frankrijk vindt later vandaag en in de nacht naar zaterdag frontogenese plaats. Hierop kan in de nacht naar zaterdag van het zuiden neerslag ons land bereiken, verder activerend op passage van een hoogtetrog. Op de golftop diept een klein laag uit dat net oost van ons land langs trekt.

Modelbeoordeling:
De neerslag van vrijdagochtend is te koppelen aan een hoogtetrog waarbij afgelopen avond boven Zuidwest-Frankrijk een buiengebied met onweer is ontstaan dat richting Nederland koerst. Het is de vraag hoe convectief dit systeem in de ochtend nog zal zijn: het ontstaat al niet bij hoge CAPE en ook boven Nederland zal er niet meer dan enkele honderden J/kg CAPE beschikbaar zijn. De modellen laten het gebied deactiveren naarmate het naar het noorden beweegt. we gaan uit van een beeld met overwegend stratiforme neerslag met mogelijk een enkele ingebedde bui, waarbij onweer niet geheel is uitgesloten. Ten aanzien van de ontwikkelingen voor de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdagochtend zijn de onzekerheden nog steeds groot. Van het zuiden uit trekt een kortgolvige hoogtetrog over het land met enige PVA, samen met een nu nog activerend frontaal systeem boven Frankrijk. Hirlam laat de neerslag hiervan al rond middernacht naar zaterdag het zuiden van Limburg bereiken. Het hele systeem lijkt vooral over de oostelijke helft naar het noorden te bewegen en zal in het begin van zaterdagmiddag het noorden van het land verlaten. na passage wordt nog wat lichte buiigheid berekend.

Aandachtspunten
Temperatuur
:
Vandaag door warmteadvectie duidelijk warmer dan gisteren, in het oosten als prikwaarde 25°C.

Wind:
Aanvankelijk langs de noordwestkust nog seinen 6 Bft uit zuid tot zuidwest (ver buitengaats). In de middag kans op zeewind (ook rond het IJsselmeer). Zaterdag op het ten oosten langs trekkende laag, in de middag in het noordoostelijk kustgebied en alleen in Harmonie40 een kortstondige 6 Bft. Nemen we niet mee in de verwachtingen, wel aandachtspunt.

Bewolking:
Overdag na passage van de convectieve restanten nog wat hoge en middelbare bewolking en lokaal ondiepe Cu. In de nacht naar zaterdag van het zuidoosten uit toenemende kans op Cb's vanaf middelbaar niveau met toppen tot FL300-350. Er treedt dan tot ongeveer 700 hPa warmte-advectie op.

Neerslag:
In de ochtend enkele 'convectieve restanten uit Frankrijk. CAPE wordt dan in het westen 400-700 J/kg. In de nacht naar zaterdag van het zuidoosten uit toenemende kans op (intensieve) neerslag op passage van de hoogtetrog en warmte-advectie. MUCape neemt dan toe naar 700-1000, lokaal boven 1000 J/kg. De hoogtetrog, geholpen met WA kan er mogelijk voor zorgen dat de CAPE wordt aangesproken, de onzekerheid t.a.v. deze ontwikkeling is echter nog erg groot. Modus zou " georganiseerde multicells" kunnen worden.

Zicht:
Buiten neerslag goed. Geowind ligt komende nacht rond de 20 kn maar zakt in de tweede helft van de nacht naar 5-10 kn, maar de lucht is vrij droog. Alleen bij langdurige opklaringen mogelijk wat grondmist. In neerslag matig zicht, mogelijk slecht.

Paraaf meteoroloog: veeken

Uitgifte: 14/06/2019 05.03 uur LT.

Eddy.
6
Nieuwe lay-out / Forum upgrade naar versie 2.1
Laatste bericht door ThaGhostNL - do 13 jun 2019 - 21:58
Citaat van: dennis089 op do 13 jun 2019 - 21:56is er de mogelijkheid om een nachtmodus te krijgen. gewoon precies hetzelfde type stijl maar dan ipv de opgelichte witte delen donkere achtergronden? <3
[/qruote]

Staat in het lijstje vermeld.
7
Nieuwe lay-out / Forum upgrade naar versie 2.1
Laatste bericht door dennis089 - do 13 jun 2019 - 21:56
is er de mogelijkheid om een nachtmodus te krijgen. gewoon precies hetzelfde type stijl maar dan ipv de opgelichte witte delen donkere achtergronden? <3
8
Nieuwe lay-out / Forum upgrade naar versie 2.1
Laatste bericht door ThaGhostNL - do 13 jun 2019 - 18:41
Bedankt voor de reacties! ik zet ze op de lijst.
9
Stormen / Rheden getroffen door tornado...
Laatste bericht door Armand - do 13 jun 2019 - 17:01
Interessant filmpje! Het laat toch goed zien dat we die dag met een bijzondere situatie te maken hadden. Tot dusver dus ook een vrij onstabiel seizoen voor grote delen van Europa. Rondom de Middellandse Zee, Alpen, Balkan en afgelopen dagen in Duitsland en Polen (hagelstenen tot meer dan 10cm!) is het geregeld tot fikse regen- en onweersbuien gekomen.
10
Stormen / Rheden getroffen door tornado...
Laatste bericht door Tam - do 13 jun 2019 - 16:42
Toch weer een update:

CitaatMeteoGroup: 'Tornado begon in Nederasselt'

NEDERASSELT - De tornado, die op dinsdagavond 4 juni een spoor van vernieling in Gelderland aanrichtte, is vermoedelijk in de buurt van Nederasselt ontstaan. Ruim honderd kilometer verder, in Nieuwoord bij Hoogeveen, was de windhoos pas uitgeraasd. Dat concludeert weerbureau MeteoGroup.

Eerder was al een spoor van de tornado getraceerd van Lent naar Zutphen. Het zou gaan om de lichtste van de vijf categorieën waarin tornado's worden ingedeeld. Volgens MeteoGroup is het schadespoor echter veel langer dan de eerder gemelde dertig kilometer.

'Uitzonderlijk lang spoor'
'Hij blijkt in de buurt van Nederasselt te zijn ontstaan en is daarna via Nijmegen, Lent, Bemmel, Huissen, Rheden, Posbank, Dieren, Brummen, Zutphen, Harfsen, Holten en Ommen naar Nieuweroord (Hoogeveen) getrokken. Een afsplitsende bui bracht ook een tornado op de lijn Espelo (in de buurt van Holten en Raalte) via de Holterberg naar Hulsen (bij Hellendoorn) teweeg', meldt MeteoGroup.

'Nemen we Hulsen als eindpunt voor de hele lijn dan heeft het schadespoor een lengte van 90 kilometer, pakken we Nieuweroord als eindpunt dan gaat het spoor zelfs ruim over 100 kilometer heen', schrijft het weerbureau. 'Voor Nederland zijn dat uitzonderlijk lange sporen.'

Bron

Pagina's1 2 3 ... 10
Powered by EzPortal