Veel schade na zware aardbeving in Alaska

Topic gezien door 1565 bezoekers
Gestart door TMCThomas, vr 30 nov 2018 - 22:06

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Veel schade na zware aardbeving in Alaska
De grootste stad van Alaska, Anchorage, is vandaag getroffen door een aardbeving. Het epicentrum lag 12 kilometer ten noorden van de stad, op grote diepte. Na de beving zijn verschillende zware naschokken gevoeld.
De zwaarste beving had een kracht van 7. Eerder was nog sprake van 6,7 maar het Amerikaanse seismologische instituut USGS heeft de kracht naar boven bijgesteld. De aardbeving zorgde voor grote schade aan wegen, bruggen, huizen en gebouwen. Veel verkeerslichten werken niet meer en het verkeer wordt op veel plekken gehinderd.
Het luchtvaartverkeer van en naar Anchorage ligt stil omdat de verkeerstoren op de internationale luchthaven Ted Stevens is ontruimd. Woordvoerder Allen Kenitzer, van de federale luchtvaartautoriteit FAA, zegt niet te weten wanneer het vliegverkeer wordt hervat.
Vluchten naar Anchorage werden, nadat de verkeerstoren was ontruimd, omgeleid naar het zo'n 650 kilometer verder gelegen Kodiak. De gouverneur van Alaska, Bill Walker, liet via Twitter weten dat er een rampverklaring is  uitgaan. Telecommunicatie is op sommige plaatsen onmogelijk en ook de stroomvoorziening hapert.
Meer dan honderd scholen hebben de lessen onderbroken en hun deuren gesloten. Ouders werden gevraagd indien mogelijk hun kinderen op te halen. De gebouwen moeten eerst gecheckt worden op mogelijke schade en gaslekken. Ook veel overheidsgebouwen zijn dicht.

Tsunamiwaarschuwing
De politie heeft de handen vol en roept de inwoners van de stad op vooral niet de weg op te gaan, een veilige schuilplaats te zoeken en gas- en waterkranen dicht te draaien. Op veel plaatsen is de stroom uitgevallen.
De autoriteiten gaven uit voorzorg een tsunamiwaarschuwing uit voor de kustgebieden rond Cook Inlet, de zeearm waar de stad aan ligt. Die waarschuwing is inmiddels ingetrokken.
President Donald Trump is op de hoogte gesteld van de aardbeving en houdt oog op de schade, heeft zijn woordvoerster laten weten. Trump is op G20-top in Buenos Aires.
Bron: AD

video:


AFTH14CiteerWOW!!! Aerial view of the #earthquake in Anchorage, Alaska yesterday evening photo: Marc Lester #anchoragequake #AnchorageAlaska

Powered by EzPortal