Weer een artikel over de Polar Vortex..
Pas op voor de 'polaire vortex' – en de kans op extreem winterweer
In de stratosfeer boven Siberië schoot de temperatuur onlangs met meer dan vijftig graden Celsius omhoog, waardoor de 'polaire vortex' boven de Noordpool van zijn vaste plek werd verdrongen.
DOOR SARAH GIBBENS
GEPUBLICEERD 13 JAN. 2021 14:48 CET
Door een uitstapje van de 'polaire vortex' richting zuidelijker breedten daalde de temperatuur in Chicago in ...
Door een uitstapje van de 'polaire vortex' richting zuidelijker breedten daalde de temperatuur in Chicago in 2019 tot bijna 30 graden onder nul, waardoor een grote hoeveelheid drijfijs zich op de oever van Lake Michigan ophoopte.
FOTO VAN SCOTT OLSON, GETTY IMAGES
Elk jaar kijken weerexperts en -liefhebbers uit naar tekenen dat de zogenaamde 'polaire vortex', een reusachtige werveling van extreem koude lucht boven de Noordpool, misschien naar het zuiden verschuift en strenge vorst en sneeuw naar lagere breedten zal meevoeren.
Het wachten van deze fans is misschien binnenkort voorbij, en dat is verrassend genoeg (althans voor de meesten van ons) juist het gevolg van een recente stijging van de temperatuur in het Noordpoolgebied.
Het gaat in dit geval om de temperatuur in de hogere stratosfeer boven Siberië. In de eerste week van januari liep die op van –68,9 naar –13,3 graden Celsius. Hoewel deze vorm van "abrupte stratosferische opwarming" tot op zekere hoogte elk jaar voorkomt, werd de stijging van dit jaar als een grote en zeldzamer toename gezien.
De ontstane massa van relatief zeer warme lucht verstoorde de balans van de ijskoude polaire vortex, waardoor deze met zóveel kracht van zijn gebruikelijke ankerplaats boven de Noordpool werd verstoten dat hij feitelijk in tweeën werd gesplitst en nu twee uitlopers heeft: één boven Noord-Amerika en één boven Europa.