Berichtgeving over de winter 2012/2013

Topic gezien door 66960 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, di 23 okt 2012 - 08:52

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

zorba

'Fietspaden onvoldoende sneeuwvrij'



Fietsers ondervonden dinsdagochtend op sommige plekken onnodig grote hinder van de sneeuw. Dat zegt de Fietsersbond. Volgens een woordvoerster kunnen enkele gemeentes beter hun best doen om fietspaden sneeuwvrij te maken. Gemeentes kunnen een voorbeeld nemen aan Utrecht waar eerder dit jaar veegwagens zijn aangeschaft, aldus de bond. Want vegen is de oplossing. Wanneer het sneeuwt, is alleen strooien namelijk niet voldoende. Ook moeten de fietspaden vroeger gestrooid worden. Maar omdat gemeentes eerst de autowegen strooien, krijgen fietspaden minder aandacht. De Fietsersbond vindt dit verkeerd gezien de gemiddeld 4 miljoen mensen die 's ochtends naar hun werk of school fietsen. De bond heeft een oproep gedaan aan lokale afdelingen om klachten te melden.

Bron: Telegraaf
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Steeds meer gemalen krijgen rust

Steeds meer waterschappen bereiden zich voor op een periode waarin er geschaatst kan worden. Nadat maandag al de eerste gemalen werden stilgelegd, wordt dinsdag op veel meer plaatsen de stroming verminderd, zodat er een mooie ijsvloer kan groeien. Zo maakte het Groningse waterschap bekend dat dinsdag de gemalen worden stilgezet en er vanaf woensdag een vaarverbod zal gelden. Zo'n zelfde vaarverbod geldt vanaf dinsdagavond in heel Friesland. Bovendien worden ook hier de gemalen uitgezet en zijn veel sluizen al sinds maandag uit.

Het Zeeuwse waterschap Scheldestromen heeft zelfs een aantal werkzaamheden aan de Veerse Kreek en Vesten stilgelegd met het oog op de aanstaande schaatspret. Wel moeten schaatsers opletten op de plaatsen waar de werkzaamheden nog niet klaar zijn, zo waarschuwt het waterschap. Er kunnen namelijk palen en obstakels boven het ijs uitsteken, maar die worden gemarkeerd met linten en borden. Het waterschap Reest en Wieden zette maandag al het gemaal A.F. Stroink stil en leidde enkele poldergemalen om, zodat in Overijssel het ijs kan gaan groeien.

Bron: Telegraaf
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Drukte op spoedeisende hulp

Op de spoedeisende hulpafdelingen in Den Haag en Rotterdam is het dinsdag drukker dan normaal, zo blijkt uit een rondgang. Bij het Medisch Centrum Haaglanden is het zelfs ,,razend druk op de spoedeisende hulp", aldus een woordvoerster. Bij het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag komen er sinds maandagmiddag meer mensen binnen die hun vingers, polsen, knieën, heupen of enkels verwond hebben.



In het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam hebben ze het vooral druk met polsfracturen en hoofdletsels na valpartijen. In het Hagaziekenhuis is het iets drukker dan normaal. Vooral jonge mensen melden zich met bijvoorbeeld polsbreuken, meldde een woordvoerder. ,,We denken dat ouderen toch meer geneigd zijn om thuis te blijven. We verwachten wel meer mensen vanavond en vannacht, omdat je nu niet om de sneeuw heen kan, maar als straks de sneeuw weggeruimd is, kan het verraderlijk glad zijn." Bij het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam Zuid zijn er niet meer patiënten dan normaal, vertelt een woordvoerster.

Bron: Telegraaf
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Bijna 1800 rijexamens afgelast



Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft dinsdag 1766 rijexamens afgelast vanwege de sneeuw. Vooral in Zuid-Holland gaan veel rijexamens niet door, namelijk 591 van de 657 examens. Dat heeft het CBR gemeld. In het hele land zouden er vandaag 3190 rijexamens plaatsvinden. In de noordelijke provincies, waar vrijwel geen sneeuw viel, gaan bijna alle examens vooralsnog door. Kandidaten voor een motorrijbewijs die vóór 19 januari hun papiertje wilden halen komen door de weersomstandigheden in de problemen. Vanaf die datum gaan namelijk nieuwe, strengere, regels rond het motorrijbewijs in voor jongeren tussen de 18 en 24 jaar. Veel jongeren die nog in de oude regeling een motorrijbewijs wilden behalen, vissen nu achter het net.

Bron: Telegraaf
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Ook woensdag minder treinen door winterweer

De NS laat ook woensdag minder treinen rijden. Dat maakte een woordvoerder dinsdag bekend. De NS en ProRail zeggen dit besluit te hebben genomen op basis van de weersverwachting voor de komende 24 uur. De ANWB gaat ervan uit dat de avondspits dinsdag minder druk is dan de ochtendspits. Het is de tweede dag op rij dat een aangepaste dienstregeling wordt gehanteerd. Dinsdag reden vanwege sneeuwval ook minder treinen. Bij een aangepaste dienstregeling laat de NS op routes waar normaal gesproken ieder kwartier een trein rijdt, nu elk half uur een trein vertrekken. Twee in plaats van vier treinen per uur moet er voor zorgen dat er minder kans is op opstoppingen. Ook is er meer ruimte in de dienstregeling om eventuele verstoringen door het winterweer op te lossen, zo stellen de NS en ProRail.



'Het verkeer zal dinsdagavond meer gespreid naar huis gaan en veel mensen zijn helemaal niet naar hun werk afgereisd. Ook zijn de snelwegen in de avondspits schoon', aldus een woordvoerder. Automobilisten moeten wel attent blijven op gladheid. Weerplaza waarschuwt dat de situatie in woonwijken en op lokale wegen wel vaak slecht is. 'In het hele land vriest het, dus nergens smelt de sneeuw weg', aldus een woordvoerder. 'De sneeuw wordt op veel wegen juist vastgereden, waardoor het vaak spiegelglad is.' Dinsdagochtend was er op de Nederlandse snelwegen door sneeuw een verkeerschaos, met op het dieptepunt ruim 1000 kilometer file. Dat was een record. Het oude record dateert van 8 februari 1999, toen er 975 kilometer file stond in de ochtendspits.

Ongelukken
Op de snelwegen en grote provinciale wegen zijn tot rond het middaguur al zo'n 450 ongelukken gebeurd in het winterse weer. Dat is ruim het dubbele van normaal, wanneer het er rond die tijd 200 zijn. Dat meldde Allianz Global Assistance, dat als landelijk centraal meldpunt onder meer bergers inschakelt om de wegen zo snel mogelijk weer vrij te krijgen. Volgens een woordvoerster gaat het vooral om ongevallen waarbij maar één voertuig is betrokken. Omdat rustig wordt gereden, valt het met de schade mee. Op de spoedeisende hulpafdelingen in Den Haag en Rotterdam is het drukker dan normaal, zo blijkt uit een rondgang van het ANP. Bij het Medisch Centrum Haaglanden is het zelfs 'razend druk op de spoedeisende hulp', aldus een woordvoerster. Bij het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag komen er sinds maandagmiddag meer mensen binnen die hun vingers, polsen, knieën, heupen of enkels verwond hebben. In het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam hebben ze het vooral druk met polsfracturen en hoofdletsels na valpartijen.

Niet sneeuwvrij
Fietsers ondervonden op sommige plekken onnodig grote hinder van de sneeuw. Dat stelt de Fietsersbond. Volgens een woordvoerster kunnen enkele gemeentes beter hun best doen om fietspaden sneeuwvrij te maken. Vegen is de oplossing, aldus de bond. Wanneer het sneeuwt, is alleen strooien namelijk niet voldoende. Ook moeten de fietspaden vroeger gestrooid worden. Maar omdat gemeentes eerst de autowegen bestrooien, delven fietspaden het onderspit. De Fietsersbond vindt dit verkeerd gezien de gemiddeld vier miljoen mensen die 's ochtends naar hun werk of school fietsen.

Schade
De sneeuwval leidt tot ongeveer 2 miljoen euro extra schade in het verkeer. Het gaat dan vooral om blikschade. Dat is de inschatting van het Verbond van Verzekeraars. Op een normale doordeweekse dag is de schade voor verzekeraars zo'n 9 miljoen euro. Dat zou dinsdag wel eens kunnen oplopen tot ongeveer 11 miljoen. Volgens de belangenvereniging gaan minder mensen de weg op vanwege de sneeuwval. Wie dat toch doet, rijdt voorzichtiger en minder hard. De schade die dan ontstaat is vooral blikschade, bijvoorbeeld doordat automobilisten tegen een paaltje aan glijden. Letsel is er juist minder. Interpolis liet weten nog niet veel te merken van de winterse taferelen op de weg. De verzekeraar kreeg ongeveer 100 extra schademeldingen binnen, ongeveer 10 procent meer dan op een gewone dag. Volgens Interpolis is het gebruikelijk dat het aantal schades in eerste instantie meevalt als het winterweer inzet. Maar zodra automobilisten gewend zijn aan de winterse buien en het winterse weer aanhoudt, nemen ze meer risico's en loopt het aantal schades op.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Ramon Oost

Avondspits in het zuiden drukker door sneeuw

De avondspits verliep dinsdag op de Nederlandse snelwegen heel wat rustiger dan de ochtendspits. Met een maximale filelengte van 350 kilometer was het wel veel drukker dan normaal op dinsdag, wanneer de teller vaak blijft steken op ongeveer 140 kilometer. De grootste problemen concentreren zich rond Den Bosch en Eindhoven door sneeuwval. De langste file stond rond 18.00 uur op de A50 Eindhoven richting Oss met een lengte van 25 kilometer. Ook in tegenovergestelde richting stond het over 25 kilometer vast. De spits leverde in de Randstad, zoals eerder al verwacht, geen grote problemen op. De wegen zijn schoon en vermoedelijk zijn veel mensen eerder naar huis gegaan, aldus de woordvoerder. De sneeuw die in Brabant valt, trekt langzaam weg naar Limburg. Ook daar worden niet veel problemen verwacht.



Gladde wegen
Het verkeer in Nederland moet de komende uren rekening houden met gladde wegen. Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat. Op veel plaatsen sneeuwt het niet meer, maar door bevriezing van weggedeelten kan het glad worden. Rijkswaterstaat gaat dinsdagnacht weer met strooiwagens de weg op.

Verwachting
Dinsdagmiddag zei de ANWB een rustigere spits te verwachten ''Het verkeer zal meer gespreid naar huis gaan en veel mensen zijn helemaal niet naar hun werk afgereisd. Ook zijn de snelwegen in de avondspits schoon'', zei een woordvoerder.  Weerplaza waarschuwt dat de situatie in woonwijken en op lokale wegen vaak slecht is. ''In het hele land vriest het, dus nergens smelt de sneeuw weg'', aldus een woordvoerder. ''De sneeuw wordt op veel wegen juist vastgereden, waardoor het vaak spiegelglad is.'' Dinsdagochtend was er op de Nederlandse snelwegen door sneeuw een verkeerschaos, met op het dieptepunt ruim 1000 kilometer file. Dat was een record. Het oude record dateert van 8 februari 1999, toen er 975 kilometer file stond in de ochtendspits.

Minder treinen
De NS laat ook woensdag minder treinen rijden. Dat maakte een woordvoerder dinsdag bekend. De NS en ProRail zeggen dit besluit te hebben genomen op basis van de weersverwachting voor de komende 24 uur. Er wordt strenge vorst verwacht. Strenge vorst na sneeuwval kan leiden tot problemen met de infrastructuur en treinen, zo stellen NS en ProRail. Het is de tweede dag op rij dat een aangepaste dienstregeling wordt gehanteerd. Dinsdag reden vanwege sneeuwval ook minder treinen. Bij een aangepaste dienstregeling laat de NS op routes waar normaal gesproken ieder kwartier een trein rijdt, nu elk half uur een trein vertrekken.

Drukker
Door de aanpassingen in de dienstregeling is het in veel treinen drukker dan normaal. Sommige treinen zullen worden verlengd met extra treindelen. Op bepaalde trajecten moeten reizigers rekening houden met een extra overstap. ProRail zet extra sneeuw- en storingsploegen in. Ook de NS laat extra mensen werken. De NS adviseert mensen hun treinreis kort voor vertrek te plannen via de website van de NS. De reisplanner is in de loop van dinsdagavond aangepast voor de dienstregeling van woensdag.

Schiphol
Ook de luchtvaart kampte dinsdag met problemen. Ongeveer 40 Europese vluchten vanaf Schiphol werden geschrapt en reizigers liepen vertragingen op van gemiddeld een half uur, met uitschieters tot een uur. De vertragingen hebben diverse oorzaken. Vertrekkende vliegtuigen moeten ijsvrij worden gemaakt en sneeuw moet van de banen worden gehaald. Ook andere Europese vliegvelden hebben te maken met overlast door sneeuw; dat heeft ook gevolgen voor Schiphol. De situatie op de luchthaven verbeterde in de loop van de middag. Volgens een woordvoerster is er in de loop van de avond minder overlast, mits er geen sneeuw meer valt. De luchthaven verwacht dat het vliegverkeer woensdag weer volgens schema verloopt, maar Schiphol houdt nog wel een slag om de arm. De sneeuwploegen blijven voorlopig nog paraat staan.

Fietsers
Fietsers ondervonden dinsdagochtend op sommige plekken onnodig grote hinder van de sneeuw, zegt de Fietsersbond. Volgens een woordvoerster kunnen enkele gemeentes beter hun best doen om fietspaden sneeuwvrij te maken. Zij zouden een voorbeeld moeten nemen aan Utrecht waar eerder dit jaar veegwagens zijn aangeschaft, aldus de bond. Wanneer het sneeuwt, is alleen strooien namelijk niet voldoende. Ook moeten de fietspaden vroeger gestrooid worden. Maar omdat gemeentes eerst de autowegen strooien, krijgen fietspaden minder aandacht.

Gemalen
Steeds meer waterschappen bereiden zich voor op een periode waarin er geschaatst kan worden. Nadat maandag al de eerste gemalen werden stilgelegd, wordt dinsdag op veel meer plaatsen de stroming verminderd, zodat er een mooie ijsvloer kan groeien. Zo maakte het Groningse waterschap bekend dat dinsdag de gemalen worden stilgezet en er vanaf woensdag een vaarverbod zal gelden. Zo'n zelfde vaarverbod geldt vanaf dinsdagavond in heel Friesland. Bovendien worden ook hier de gemalen uitgezet en zijn veel sluizen al sinds maandag uit.

Bron: Nu.nl

Ramon Oost

Aanhoudende vorst zorgt mogelijk voor 'koudegolf'

Het blijft in elk geval tot en met komend weekeinde stevig vriezen. Nederland is daarbij mogelijk op weg naar een officiële koudegolf, zo meldde Meteo Consult woensdag. Voor een koudegolf moet het in De Bilt ten minste vijf dagen op rij vriezen met daarbij op in ieder geval drie dagen minimumtemperaturen onder de min 10 graden Celsius. Dat zou vrijdag het geval kunnen zijn. Meteo Consult zegt dat het onzeker is in hoeverre de vorst na het weekeinde aanhoudt. Mogelijk poogt zachter weer ons land binnen te komen, ''maar dat ziet er nu nog niet echt overtuigend uit'', vertelt een woordvoerder. Bovendien blijft het dan waarschijnlijk kouder dan voor de tijd van het jaar gebruikelijk is.

Sneeuw
Vanaf vrijdag kan weer sneeuw vallen. Het lijkt niet veel te worden. ''Toch kunnen daar verrassingen in zitten.'' De kans op sneeuw is in het weekeinde groot. Vorig jaar februari was er ook een koudegolf. De laatste koudegolf van daarvoor stamt uit 1997, toen in januari een Elfstedentocht werd verreden.

Koude nacht
Nederland beleefde in de nacht van dinsdag op woensdag een zeer koude nacht. Vooral in de Betuwe was het koud. In het dorp Herwijnen daalde het kwik naar 16,6 graden onder nul, de eerste zeer strenge vorst van het jaar. Aan de grond was het zelfs min 18,8. Gevoelstemperatuur lag onder de min 20, concludeert Weeronline. Komende nacht wordt het nog kouder en dan kan het op veel plaatsen streng tot zeer streng gaan vriezen, verwacht het KNMI.

Veluwe
In Gilze en Rijen (Noord-Brabant) werd 15 graden onder nul gemeten. Ook op de Veluwe was het koud met min 14,2 en aan de grond zelfs min 18,5 graden. Aan zee werd een temperatuur van min 13,5 gemeten. In De Bilt werd het min 12,7 graden Celsius. De kou komt doordat het helder weer is en er sneeuw ligt. In het noorden van het land, waar het niet sneeuwde, zakte de temperatuur 'slechts' naar min 9. Limburg was het minst koud (min 7) als gevolg van bewolking. Het front met sneeuwbuien verlaat het land woensdagochtend via Limburg. Ook in Zeeland en op de Wadden kan af en toe wat sneeuw vallen. In de rest van het land blijft het droog en wordt het ''prachtig winterweer met een blauwe lucht en een klein laagje mist op de sneeuwvelden'', vertelt Weeronline. In woonwijken en op fietspaden kan het glad zijn doordat de sneeuw hard is geworden door de vorst.

Bron: Nu.nl

Daisy

Amsterdamse sluis dicht voor ijsgroei

Een sluis in de Korte Prinsengracht in Amsterdam wordt woensdagavond gesloten om de ijsgroei in de grachtengordel te bevorderen. Dat heeft een woordvoerder van waterbeheerder Waternet gezegd. De Eenhoornsluis werd vorig jaar februari ook al eens gesloten om ervoor te zorgen dat sneller een rondje over de grachten geschaatst kon worden. Het was destijds, bij wijze van experiment, de eerste keer dat de sluis om die reden dicht ging. Door het dichtgooien van de sluis neemt de stroomsnelheid van het water af, waardoor het makkelijker kan bevriezen. Voor zover bekend zijn nog geen andere maatregelen, zoals een vaarverbod, genomen. Vorig jaar kon dankzij de aanhoudende vorst lange tijd worden geschaatst op de Amsterdamse grachten.

Bron: nieuws.nl
All glory to the hypnotoad!
www.twitter.com/mrs_sekhmet

zorba

NS past opnieuw dienstregeling aan

Voor de derde dag op rij hanteren NS en Prorail donderdag een aangepaste dienstregeling. Daartoe is besloten in verband met de aanhoudende vorst. ''Lastig, maar nodig om grotere problemen te voorkomen'', lieten beide spoorbedrijven woensdag weten. ''De ervaring leert dat strenge vorst na sneeuwval kan leiden tot storingen aan de infrastructuur en aan treinen, zoals rijp aan de bovenleiding, bevroren wissels en ijsblokken die onder treinen uitvallen en in wissels terechtkomen'', aldus de NS. Bij een aangepaste dienstregeling rijden op sommige trajecten minder treinen per uur. De Reisplanner wordt daarop aangepast.

Verwarming
Spoorbeheerder Prorail laat woensdag weten dat het de afgelopen weken een zogeheten 'drone' heeft ingezet om te kijken of de verwarming van wissels het deed. Het onbemande helikoptertje met camera maakte infraroodbeelden van de sporen. De opnames vanuit de lucht zagen er goed uit en op de beelden was duidelijk te zien of de wisselverwarming werkte, aldus Prorail. De techniek moet nog wel verder worden verfijnd.

Wissels
Wissels kunnen bij strenge vorst en sneeuw vastvriezen of verstopt raken, waardoor er geen treinen over het traject kunnen rijden. Dat leidt tot vertragingen en opstoppingen op het spoor. Door de wissels op tijd te inspecteren, probeert Prorail te voorkomen dat ze mogelijk vastvriezen. Het is echter veel werk en ook riskant om alle wissels te controleren. De inzet van een onbemande helikopter zou hiervoor een uitkomst kunnen bieden. Volgens de meteorologen van Meteo Consult blijft het tot zeker in het komende weekeinde vriezen. Mogelijk gaat Nederland daarbij af op een formele 'koudegolf'.

Bron: Nu.nl
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Ramon Oost

Knelpunt Elfstedentocht ligt er uitstekend bij

Het ijs op De Luts in Friesland ziet er prima uit. Dat meldt Auke Hylkema, rayonhoofd van Balk. Het riviertje is een van de knelpunten van een mogelijke Elfstedentocht. Volgens Hylkema heeft hij in zijn gebied sinds 1984 niet meer een dergelijke ijsvloer gezien. Vorig jaar was de slechte kwaliteit van het ijs bij De Luts een van de redenen waarom de Elfstedentocht uiteindelijk niet doorging. Daardoor is dit jaar besloten om bij de eerste vorst de schuiven in het riviertje direct dicht te doen. Hierdoor is het water tot stilstand gekomen en kon het ijs sneller aangroeien. "We hebben daar nu al duidelijk voordeel van", aldus Hylkema. "Op veel kritische plaatsen zijn nu al geen wakken meer."

Inwoners van het dorpje Balk deden er vorig jaar alles aan om ervoor te zorgen dat de Elfstedentocht niet aan hun dorp voorbijging. De organisatie overwoog namelijk de route aan te passen om zo het problematische deel bij Balk te mijden. Tientallen mensen gingen het ijs op om de sneeuw weg te schuiven, zelfs militairen hielpen mee. Uiteindelijk kwam de tocht er helemaal niet. Op meerdere plaatsen, zoals bijvoorbeeld Stavoren, was het ijs niet goed en dik genoeg.

Bron: RTL Nieuws

zorba

Gemiddeld 14 dagen vorst nodig voor Elfstedentocht



Gemiddeld zijn er 14 dagen vorst nodig om een Elfstedentocht te organiseren. De Elfstedentocht van 1986 had de meeste vorstdagen nodig: 24. De kortste vorstperiode was die voor de tocht van 1912: 5 dagen. Voor de laatste tocht (1997) waren 16 vorstdagen nodig. Dat heeft weerbureau weeronline.nl op een rijtje gezet. Tot donderdag zijn er 4 vorstdagen geweest. Het weerbureau zegt dat er een grote kans is dat het de komende 10 dagen blijft vriezen. De ijsdikte gaat dus flink toenemen. Een paar berekeningen gaan echter uit van dooi in de loop van volgende week.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Voorbereidingen eerste toertocht in volle gang



Het lijkt een kwestie van dagen voordat de eerste toertocht op natuurijs in Nederland voor schaatsers wordt uitgeschreven. In Eernewoude (Friesland) zijn de voorbereidingen voor een eventuele tocht in volle gang. Dat maakt de lokale ijsclub 'Lyts Bigjin' van het dorp donderdag bekend. De organisatie verwacht dat de tocht vrijdagochtend definitief kan worden uitgeschreven. 'De kluunbruggen en stempelhokjes zijn er allemaal al, alleen de gemeente moet nu nog groen licht geven', zegt Age Veldboom, de voorzitter van de ijsclub.

Bron: AD

Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Experiment 'sneeuwblazende heli' in Hulshorst succes

IJsvereniging Hulshorst op de Veluwe heeft met een helikopter het nog zeer dunne ijs aan de rand van het Veluwemeer sneeuwvrij geblazen. Nu de sneeuw van het ijs is gehaald, groeit de schaatsvloer sneller en gaat de ijsbaan naar verwachting zaterdag of zondag open. Het schoonblazen van de baan door een helikopter was een experiment. Het idee kwam bij ijsmeester André Hop vandaan. Met hulp van sponsoren huurde hij voor ongeveer 800 euro een helikopter in.



De helikopter bleef zo'n 10 centimeter boven de baan hangen en dat werkte. De sneeuw werd snel weggeblazen. 'Iedereen verklaarde me voor gek, maar het heeft gewerkt', aldus Hop. Het ijs in Hulshorst was nog te dun voor een gewone sneeuwruimer die over de baan rijdt. De helikopter is doorgevlogen naar Uddel om daar ook een schaatsbaan sneeuwvrij te maken.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Friesland zet gemalen uit om ijsaangroei te bevorderen



Het waterschap in Friesland heeft op dit moment 85 procent van de poldergemalen uitgezet. Dit doet het waterschap om de ijsaangroei te bevorderen. Dit maakte het waterschap Friesland bekend.  'Aan het waterschap zal het niet liggen', zegt Hanneke Nieuwenhuis van het waterschap. Het waterschap zou het liefst nog meer gemalen uitzetten, maar doordat het nog niet hard genoeg vriest, kan er door toevoer van kwelwater (water dat onder de dijk door terug de polder in loopt) wateroverlast ontstaan.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

KNSB: ijs open water onbetrouwbaar

Het ijs op open water is nog volstrekt onbetrouwbaar. Dat heeft coördinator natuurijs bij schaatsbond KNSB Ramon Kuipers donderdagmiddag gezegd op de KNSB-site schaatsen.nl. "Voorlopig is open water echt nog niet te vertrouwen." De vorst heeft volgens Kuipers nog niet lang genoeg aangehouden. Op veel plekken is de sneeuw bovendien een spelbreker geweest. Kuipers adviseert mensen die nu willen schaatsen op natuurijs naar een natuurijsbaan te gaan. Van die natuurijsbanen is een groot deel overigens nog niet geopend voor publiek. "Er is veel verschil onder de lokale ijsbanen. Ook daar heeft de sneeuw de ijsaangroei vaak parten gespeeld. Er zijn ijsbanen bij die na de sneeuwval van dinsdag de hele baan weer hebben laten leeglopen en opnieuw hebben opgespoten. Die banen hebben pas twee nachten vorst achter de rug."

Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Ramon Oost

NS hanteert vrijdag weer normale dienstregeling

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hanteert vrijdag weer de normale dienstregeling. Van dinsdag tot en met donderdag werd met een aangepaste dienstregeling gereden in verband met het winterweer. De NS laat weten dat het besluit is genomen op basis van voorspellingen van diverse weerbureaus. ProRail heeft vrijdag nog wel hulplocomotieven klaarstaan en zet extra winter- en storingsploegen in. Ook de NS heeft extra medewerkers achter de hand indien nodig. De Fyra tussen Amsterdam en Brussel rijdt niet. De treinen worden uit voorzorg uit de dienstregeling gehaald, omdat ze zijn beschadigd door ijsblokken.

De NS zegt tevreden te zijn over de aanpassingen in de dienstregeling van de afgelopen dagen."Door de aangepaste dienstregeling van de afgelopen drie dagen hebben NS en ProRail meer ruimte gehad om verstoringen als gevolg van het weer op te vangen", aldus de NS. "Daardoor is de treindienst op de meeste plaatsen en momenten beheersbaar gebleven. Vandaag waren er nauwelijks verstoringen in de treindienst, al blijft deze kwetsbaar."

Record
Er was geen sprake van filevorming op het spoor. "Door halfuursdiensten in plaats van kwartiersdiensten te rijden was er meer tijd om storingen op te vangen en te verhelpen", blikte de NS terug. 89 procent van de treinreizigers wist volgens de NS van de aangepaste dienstregeling af. Veel meer mensen raadpleegden de Reisplanner op de website van de NS of via de speciale app op hun smartphone of tablet. Maandagochtend werden een miljoen reisadviezen opgevraagd, wat een record betekende.

Bron: Nu.nl

Ramon Oost

IJsmeester zakt live op radio door het ijs

Hij wilde even kijken of hij naar de overkant kon. Luisteraars van Radio 1 konden vrijdagochtend live horen hoe ijsmeester Pos van de Ankeveense IJsclub door het ijs zakte en tot zijn middel in het water stond. Vlak voor de koude duik van zijn ijsmeester zei voorzitter Van Bennekom van de Noord-Hollandse ijsclub nog dat ''dit niet iets is wat mensen op eigen houtje moeten proberen''. ''Dit had ik toch niet verwacht. Dit is dat sneeuwijs, dat is zo onbetrouwbaar'', aldus de onfortuinlijke ijsmeester tegen Radio 1. Nadat hij het zelfgemaakte wak had gerepareerd en droge kleren had aangetrokken, liet hij weten erg geschrokken te zijn. ''Mijn ijsmeestersdiploma zal bij dezen wel verlopen zijn.''

geluidsfragment

Bron: Nu.nl

Ramon Oost

IJzig koud weekend met sneeuwval

Een matige tot krachtige oostenwind zorgt zaterdag voor ijzig koude omstandigheden. Dat meldt Weerplaza.nl. Hoewel de thermometer -2 tot -5 graden aangeeft, ligt de gevoelstemperatuur in het hele land rond of onder de -10 graden. Daarbij is het vaak bewolkt. Ook zondag blijft de wind fors waaien, vooral in het midden en noorden van het land. Langs de noordkust ligt de gevoelstemperatuur op zondag de hele dag rond -15 graden.

Sneeuw
Tegelijkertijd wordt het in het zuiden veel minder koud. Zachtere lucht dringt op en gaat gepaard met sneeuwval. De eerste sneeuw valt in de ochtend in Limburg en breidt zich daarna langzaam uit over het zuiden, midden en westen. In Zuid-Limburg loopt de temperatuur daarbij tegen de avond op tot +1 graad en kan er ook natte sneeuw of ijsregen vallen. Er is daar een kleine kans op ijzel.

Noorden
Het noorden krijgt morgenavond en in de nacht naar maandag pas met de sneeuwval te maken. In het zuiden, westen en midden verwacht Weerplaza 3 tot plaatselijk 7 cm sneeuw. Elders 1 tot 5 cm.

Ochtendspits
Volgens de huidige verwachting is het maandag tijdens de ochtendspits overal droog. Indien het sneeuwgebied iets langzamer beweegt, kan de ochtendspits nog net met lichte sneeuwval te maken krijgen. Maandag in de namiddag en avond neemt vanuit het zuiden de kans op sneeuw opnieuw toe. De rest van de week blijft het grotendeels droog en vriest het licht tot matig.

Bron: Nu.nl

Ramon Oost

Schaatsster gered door helikopter

Bij het Friese plaatsje Goingarijp is zaterdag een 46-jarige vrouw met de traumahelikopter afgevoerd, nadat zij door het ijs op het Sneekermeer was gezakt. De vrouw uit het Gelderse dorpje Ederveen had geluk dat ze redelijk dicht bij een eilandje door het ijs was gegaan. Vanaf daar konden brandweermensen, die met een helikopter op het eilandje waren geland, bij de vrouw komen.

De vrouw is met ernstige onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis vervoerd. Ze lag zeker een kwartier in het ijskoude meer. De groep waarmee zij aan het schaatsen was is van het ijs gehaald door de hulpdiensten.
De hulpdiensten waarschuwen dat het ijs veel te zwak is om te schaatsen. Het is al de derde de keer in drie dagen tijd dat de Friese hulpdiensten moesten uitrukken voor al te optimistische schaatsers.

Onvoorzichtig
''Er wordt wel heel veel gevraagd van de hulpdiensten en vooral de brandweer. Ze moeten hun leven wagen omdat mensen zo onvoorzichtig zijn. Soms moet een brandweerman letterlijk het water in om iemand eruit te halen'', zei een woordvoerder van de politie.
''Het ijs is nog veel te onbetrouwbaar en daar wordt voor gewaarschuwd. Maar mensen lachen erom en zeggen dat ze het zelf wel bepalen of ze gaan schaatsen of niet. Ze realiseren zich niet wat er allemaal moet uitrukken als het fout gaat.'', waarschuwde de woordvoerder. ''Je kan nog lang niet overal het ijs op. Luister naar de mensen die daar verstand van hebben.''

Bron: Nu.nl

Ramon Oost

NS rijdt zondag opnieuw met aangepaste dienstregeling

Op zondag rijden de NS-treinen opnieuw volgens een aangepaste dienstregeling. Dat hebben de NS en Prorail zaterdag besloten met het oog op de verwachte sneeuwval.
De afgelopen week werd gedurende drie dagen ook al met zo'n aangepaste dienstregeling gereden. Het gaat vooral om minder intercity's op een aantal trajecten.

Verschillende weerbureaus verwachten zondag sneeuw vanuit het zuiden. Het sneeuwfront trekt in de loop van de dag over het land. ''Nieuwe sneeuw in combinatie met de aanhoudende vorst kan zorgen voor storingen aan infrastructuur of treinen'', aldus de NS en Prorail.
Minder treinen op een traject moeten ervoor zorgen dat er minder kans is op opstoppingen. ''Ook is er meer ruimte in de dienstregeling om eventuele verstoringen door het winterweer op te lossen'', zo stellen de spoorbedrijven.

Op de website van de NS staat een kaart op welke trajecten de dienstregeling is aangepast. Duidelijk is dat het vooral de Randstad betreft en twee langere verbindingen naar het oosten (Nijmegen) en het zuiden (Sittard).
Prorail zet ook zondag extra winter- en storingsploegen in. Ook de NS zet extra personeel in. De NS meldt dat Arriva, Connexxion, Breng, Veolia en Syntus volgens de normale dienstregeling rijden.

Bron: Nu.nl

Powered by EzPortal