Zonnige stranden

Topic gezien door 2514 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, za 14 apr 2012 - 09:26

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Zonnige stranden

Vooral in het voorjaar en de zomer is de kust meestal zonniger dan het binnenland. In de loop van de dag worden wolken vanuit zee vaak verdreven om plaats te maken voor blauwe lucht en felle zon. Het verschijnsel, ook wel aangeduid als Noordzee- of kustopklaring, is eerst merkbaar langs de stranden, waarna in de middag ook in de kustprovincies de zon doorbreekt. Later op de dag lossen de wolken vaak in het hele land op, omdat de aarde door de lagere stand van de zon niet meer opwarmt. De opstijgende warme luchtbellen, die de wolkenvorming bevorderen blijven dan uit. Wie verder landinwaarts woont, ziet in de verte richting zee een abrupt einde komen aan de bewolking. De begrenzing van het gebied met stapelwolken en wolkenvelden kan zo scherp zijn dat de kustlijn of de vorm van de Zeeuwse eilanden in de lucht herkenbaar is. Op flinke afstand van zee is dan al te zien waar de kustlijn ligt.



De grenslijn tussen de onbewolkte en bewolkte lucht is soms ook merkbaar aan de wind. Wie richting Nederlandse kust fietst merkt dat de wind daar iets toeneemt uit west of noordwest, dus vanuit zee. In de weerberichten wordt dat aangeduid als wind van zee of zeewind. In landen waar de zee aan de oostkant ligt draait de wind aan de kust naar oostelijke richtingen. Niet alleen aan de westkust, maar ook langs de kusten van de Waddenzee en van het IJsselmeer zijn deze verschijnselen merkbaar. Wanneer de wind uit noord of noordoost waait profiteren ook delen van de provincies Utrecht en Noord-Holland van de wind vanaf het water. Ook hier is het in het voorjaar soms zonniger dan elders.

De oorzaak van de scherpe grens tussen wolken en zon in een strook langs de kust moet vooral gezocht worden in de overdag relatief lage temperatuur van het water. Opstijgende warme luchtbellen komen boven het koude water niet voor en daardoor ontstaan daar in het voorjaar minder gauw stapelwolken. Nog belangrijker is de kustlijn zelf. Uit satellietopnamen blijkt, dat opklaringen overdag niet optreden boven open oceaan, maar steeds in een brede krans langs grote eilanden en langs de kust van het vasteland. De verwarmde lucht stijgt op boven land en stroomt op grote hoogte richting zee. Vervolgens daalt de lucht boven de zee om op geringe hoogte als een koele wind van zee naar het land terug stromen.

Bron KNMI
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

4seasons

Van zon aan de kust klopt wel.

Afgelopen dagen zag ik aan de diverse topics dat binnenland veel meer buien (regen) te verwerken had, terwijl kustgebied hier zonniger was.

Alleen de wind vind ik tegenvallen :(
Kijk hier maar eens naar de webcams bij Scheveningen:
Dit is een nieuwe - sportstrand webcam >  http://www.scheveningenlive.nl/sportstrand-webcam/
De andere > surf Webcam > http://www.scheveningenlive.nl/surf-webcam/

Duidelijk is te zien hoe de golven tekeer gaan richting het strand.


NB
Ik heb ooit ergens eens gelezen dat (door de klimaatsverandering?)
wij vaker zullen meemaken dat de windkracht (Beaufort) zou toenemen.
Ik merk wel dat windstilleperiodes c.q. matige wind minder voorkomen aan de kust.


Jelte

Mooi he! Daarom woon ik op een van de (zo niet dé) zonnigste plekken van Nederland!
Vaak mooi weer! Ook als de rest van het land slecht is.
Er zijn wel punten waar we dan weer op inleveren. Zo voelt het in de wind vaak wat kouder (op terrassen niets van te merken!) en komt onweer vrijwel niet voor tot eind juni.
Daarentegen kan het aan het einde van de zomer door de warme zee extra goed los gaan.

Powered by EzPortal