Ongezien: Kosmisch rotsblok raakte aarde twee keer

Topic gezien door 1389 bezoekers
Gestart door Shadow112, za 29 sep 2012 - 13:14

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Shadow112

Ongezien: Kosmisch rotsblok raakte aarde twee keer



De aarde is vorige week twee keer geraakt door hetzelfde kosmische rotsblok. Dat blijkt uit berekeningen van de Finse wiskundige Esko Lyytinen. De eerste keer scheerde de tientallen tonnen zware steenklomp boven de Noordzee een paar minuten lang door de dampkring. Tweeënhalf uur later verbrandde hij definitief boven het zuidoosten van Canada. Zo'n dubbele inslag is nooit eerder waargenomen.

De extreem heldere vuurbol werd op vrijdag 21 september vlak voor middernacht ook in ons land waargenomen, net als in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Britse video pnamen laten zien dat het rotsblok door de wrijving met de aardse dampkring in stukken uiteenviel. Op basis van waarnemingen vanuit verschillende plaatsen kon de Nederlandse satelliet- en meteoorexpert Marco Langbroek de baan door de dampkring berekenen, en uitsluiten dat het hier om een terugvallende satelliet ging.

Rond 02.30 uur Belgische tijd zagen duizenden mensen in het zuidoosten van Canada en het noordoosten van de Verenigde Staten óók een zeer heldere vuurbol. Volgens Lyytinen werd die veroorzaakt door het grootste brokstuk van de kosmische steenklomp. Dat had aanvankelijk een snelheid van 13 kilometer per seconden, maar werd boven de Noordzee afgeremd tot 'slechts' 9,2 kilometer per seconde. Dat is te weinig om voorgoed aan de aantrekkingskracht van de aarde te ontsnappen. Na één langgerekte omloop dook het projectiel alsnog met veel spektakel de dampkring in.

Ook in augustus 1972 is vanuit de Verenigde Staten een vuurbol gezien die veroorzaakt werd door een 'scherende inslag', maar dat rotsblok had een hogere snelheid en verdween weer voorgoed de ruimte in.

Bron: hln.be

Tyshane

Heftig dit, zo zie je hoe dat toch ineens op de aarde af kan komen. Gelukkig is het goed gegaan en levert het ook nog eens spectaculaire beelden op, maar je moet er niet aan denken dat dat mis gaat. Wat me wel opvalt is dat er wordt gesproken over 'de aarde raken', maar als ik goed lees is het dus in de dampkring verbrand. In feite heeft het de aarde niet geraakt en dus ook geen inslag. Of noem je dat in de 'astronomie' al 'de aarde raken' als het de dampkring penetreert?

Powered by EzPortal