Zeespiegel kan tot drie keer sneller stijgen dan gedacht

Topic gezien door 2205 bezoekers
Gestart door zorba, za 23 jun 2012 - 07:01

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

zorba

Zeespiegel kan tot drie keer sneller stijgen dan gedacht

De stijging van de zeespiegel onder invloed van de klimaatopwarming kan twee tot drie keer hoger uitvallen dan gedacht. Dat staat in een rapport van de Amerikaanse nationale onderzoekscentrum. De onderzoekers vulden schattingen van de Verenigde Naties aan met recente gegevens over de smelting van de ijskap, die verantwoordelijk wordt geacht voor de versnelde stijging van de zeespiegel.



De experts verwachten dat ze zeespiegel over de hele wereld met 8 tot 23 centimeter zal stijgen tegen 2030, met 18 tot 48 centimeter tegen 2050, en met 50 centimeter tot 1,40 meter tegen 2100. In 2007 sprak een VN-expertengroep van een stijging van de zeespiegel met 18 tot 59 centimeter tegen het einde van deze eeuw. "Samen met de stijging van het waterniveau van de oceanen, verwachten we ons ook aan een vermeerdering en intensifiëring van de extreme stormen en aan hogere golven. Dat verhoogt het risico op overstromingen, kusterosie en verlies van moerasachtige zones", aldus de auteurs van de nieuwe studie.

Bron: demorgen.be
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Marco_Goes


klimascepie

Leuk bericht. Vraag me af waar ze dit weer weg halen.
CO2 stijgt met en? want ook dit is maar de vraag.
Temperatuur stijgt al jaren niet en er is zelfs sprake van en lichte  daling.
De zeespiegel dan? Ja daar is ook iets vreemds mee aan de hand want die daalt. Uitgezonderd vloed, hoog en springtij daalt de zeespiegel.

Bovendien heb ik al vaker een en ander geschreven over smeltend ijs en welke types wel en geen gevaar kunnen vormen alsmede ook enige kijk op hoeveelheden. 
Het grootste deel van de mensheid blijkt graag te willen geloven maar wil geen kennis vergaren om te

Tyshane

Ja 'de zeespiegel kan tot 3 keer sneller stijgen dan gedacht', dat kan ja, maar het kan ook niet. En daarmee is dit suggestieve verhaal ook gelijk onderuit gehaald. De titel deed het hem. ;)

zorba

'Zeespiegel stijgt deze eeuw minimaal 75 cm'

Als we met zijn allen heel erg ons best doen om de uitstoot van koolstofdioxide te beperken, kunnen we de stijging van de zeespiegel deze eeuw beperken met 75 tot 80 centimeter ten opzichte van het niveau van 2000. Dat heeft een groep wetenschappers, onder wie onderzoekers van de universiteit van Wageningen, berekend. Ze publiceren over hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change.

De gevolgen hiervan voor Nederland vallen te overzien, aldus de Wageningse professor Rik Leemans. Hij benadrukt wel dat dit het scenario is van een succesvol klimaatbeleid. "Het is technisch haalbaar, maar er is een grote politieke wil nodig om dit te bereiken. Medio deze eeuw moet de CO2-uitstoot naar 0", legt Leemans uit. Met een temperatuurstijging van maximaal 1,5 graden blijft de stijging van het zeeniveau wereldwijd beperkt en behapbaar.

Volgens de berekeningen van Leemans en zijn collega's zal rond 2300 de zeespiegel met 1,5 tot 4 meter gestegen zijn in vergelijking met nu. Dat is het geval in een scenario waarin de aarde minder dan 2 graden opwarmt. Komt de opwarming de komende eeuwen uit op 3 graden, dan zal de zeespiegel zelfs tussen de 2 en 5 meter stijgen. Dit vormt een directe bedreiging voor kustgebieden en laaggelegen landen zoals Bangladesh en eilanden in de Stille Oceaan. De kans op overstromingen in steden als New York wordt daarmee veel groter.

De wetenschappers baseren hun berekeningen op de zeespiegelstijgingen van de afgelopen 1000 jaar en op scenario's rond de uitstoot van broeikasgassen in de toekomst. Ze stellen dat hun berekeningen aantonen dat klimaatopwarming - en daarmee ook de stijging van de zeespiegel - te beperken is door de uitstoot van koolstofdioxide terug te dringen en door de koolstofdioxide actief te verwijderen uit de atmosfeer.

Bron: powned
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Sven

Stijging zeespiegel bedreigt oostkust VS

De stijgende zeespiegel bedreigt miljoenen Amerikanen. Bij grote steden als New York, Boston, Philadelphia en Baltimore stijgt het peil van de Atlantische Oceaan drie tot vier keer zo snel als gemiddeld. Dat hebben wetenschappers van de Amerikaanse geologische dienst USGS uitgerekend. Het onderzoek staat in de nieuwste editie van het wetenschapsblad Nature Climate Change. De stijgende zeespiegel betekent niet dat de gebieden binnen afzienbare tijd volledig onder water kunnen komen te staan. Wel kunnen redelijk zwakke stormen tegenwoordig al leiden tot zware overstromingen, aldus de USGS. Dat de zeespiegel in het gebied zo snel stijgt, heeft onder meer te maken met de sneller smeltende ijskappen op Groenland. Dat smeltwater stroomt langs de oostkust van de VS. Uiteindelijk voert de Golfstroom het poolwater af richting Europa , maar die stroming wordt de laatste tijd juist minder sterk. Het water hoopt zich daardoor op bij de Amerikaanse oostkust.

Bron: noordhollandsdagblad

Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

Shadow112

Waar de zeespiegel nog sneller stijgt

We maken ons als laaggelegen land terecht zorgen over de zich versnellende zeespiegelstijging. Regionaal kunnen echter grote verschillen optreden ten opzichte van het gemiddelde. Een schokkend voorbeeld komt van de andere kant van de Atlantische Oceaan. Hoe zit dat eigenlijk met Nederland? Ze stijgt en blijft stijgen, steeds sneller en sneller; waar de zeespiegelstijging nu gemiddeld zo'n 3 mm per jaar is, was het tussen 1961 en 2003 nog maar 1,8 mm op jaarbasis. In het woord 'gemiddeld' zit echter nog een zekere reserve, want niet overal stijgt de zeespiegel even snel. Sommige gebieden komen er goed vanaf, terwijl het water steeds sneller rijst aan andere kusten. Eén voorbeeld komt van een kuststreek waaraan tientallen miljoenen mensen wonen. Asbury Sallenger en collega's (allen USGS) rapporteren hierover in Nature Climate Change.

Verenigde Staten
De streek waar we het over hebben is de noordelijke oostkust van de V.S. ten noorden van Cape Hatteras in de staat North Carolina. Wellicht de bekendste miljoenensteden aan deze kust zijn New York, Boston en Philadelphia. Mede-auteur Peter Howd vertelt aan Kennislink: "De studie laat zien dat de snelheid van zeespiegelstijging flink hoger is langs de noordelijke helft van de oostkust van de Verenigde Staten. Gemiddeld genomen stijgt de zeespiegel voor deze regio sneller over de laatste 30 jaar (1980-2009) dan over de 30 jaar daarvoor." Een 1000 km lange 'hotspot' van versnelde zeespiegelstijging noemen de wetenschappers het. Als dat zo doorgaat betekent het 20-29 cm extra in 2100 bovenop de normale zeespiegelstijging rond de metropool New York.


De versnelling van de zeespiegelstijging is het grootst aan de Amerikaanse oostkust, waar veel grote steden zich bevinden. Van de westkust zijn ook metingen bekend, maar die zitten in het blauwe tot transparante bereik. Geen versnelling van de zeespiegelstijging daar dus ten opzichte van het gemiddelde. Daarom is de situatie aan dit deel van de Amerikaanse kust uniek. Afbeelding: © USGS

Meer aan de hand
Dat versnelling van de zeespiegelstijging is 3-4 maal zo veel als het wereldwijde gemiddelde. Er moet dus wel veel meer aan de hand zijn dan het simpelweg afsmelten van ijs en de uitzetting van het water door de warmere temperaturen op aarde. "Eén mogelijke oorzaak van de versnelling in de hotspot zou een vertraging van de oceaancirculatie in de Atlantische Oceaan kunnen zijn," vertelt Howd. Bert Vermeersen (TU Delft): "Zij relateren deze hotspot aan veranderingen in oceaanstromingen, die weer gerelateerd zouden kunnen zijn aan opwarming van het oceaanwater en/of aan toevoer van smeltwater."

Specifiek zorgt extra smeltwater door de hogere temperaturen op aarde voor een vertraging van de oceaancirculatie in de Atlantische Oceaan volgens Howd. Een zwakkere stroming betekent dat zich minder water begeeft in het centrum van de stroming ver van de kust volgens de theorie van oceaancirculatie. Dat water beweegt zich de laatste decennia langzaam naar de kust en blijkbaar vooral naar de noordelijke oostkust van de V.S. De Amerikaanse studie laat zien dat het van groot belang is om het kustbeleid voor zeespiegelstijging niet alleen af te laten hangen van de gemiddelde wereldwijde zeespiegelstijging én van de gemiddelde wereldwijde versnelling van de zeespiegelstijging op dit moment. Doen we dat wel dan kan een kustwering, waar dan ook ter wereld, het wel eens veel sneller begeven dan gedacht. Veel politici van de staat North Carolina hebben er in ieder geval nog weinig van begrepen zo bleek deze maand.

Nederland
Een belangrijke vraag is hoe het staat met Nederland, want ook aan onze kust liggen steden en bovendien ligt 20% van Nederland onder het huidige zeeniveau. Rijst de zeespiegel ook steeds sneller in het Noordzeegebied? Vermeersen: "Daar is niet zoveel over bekend, en de regionale veranderingen voor de Noordzee zijn nou juist één van de dingen die in Nederland veel beter onderzocht zouden moeten worden. Wellicht dat mijn positie bij het NIOZ hiertoe een aanzet kan geven!" Vorige week werd bekend dat Vermeersen per 1 juli voor 1,5e dag per week voor de NIOZ gaat werken.

Bron: kennislink.nl

Sven

Stijging zeespiegel niet te voorkomen

De stijging van de zeespiegel is de komende jaren niet te verhinderen, ook al zou door de sterke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen de gemiddelde temperatuur op aarde dalen. Dat schrijven klimaatonderzoekers uit de Verenigde Staten en Australië in een studie die zondag door het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change is gepubliceerd. Een reeks studies toont dat door de stijgende uitstoot van broeikasgassen de temperatuur op de aarde tussen 1980 en 2010 met ongeveer 0,17 graad Celsius per decennium toenam. De zeespiegel steeg van 2005 tot en met 2010 met ongeveer 2,3 millimeter door het smelten van ijsbergen en de ijskappen op de Noord- en Zuidpool.

Bron: Telegraaf
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

Powered by EzPortal