Bijzonder fenomeen aan de kust door hitte: fata morgana door grote temperatuurve

Topic gezien door 642 bezoekers
Gestart door flyineddy, di 19 jul 2022 - 12:16

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

flyineddy


Luc Vermoere bezorgde ons deze foto van de fata morgana in Oostduinkerke © Luc Vermoere

CiteerBijzonder fenomeen aan de kust door hitte: fata morgana door grote temperatuurverschillen
KOKSIJDEE en lezer bezorgde ons deze bijzondere foto genomen in Oostduinkerke. Ook vanuit Westende kregen we een gelijkaardige melding. Het toont een fata morgana op zee.

"Dit is een luchtspiegeling, meer bepaald een optische illusie die we een fata morgana noemen", zegt onze wetenschapsexpert Martijn Peters. "Dit gaat objecten zoals boten op verschillende manieren vervormen, vaak zodanig dat het object volledig onherkenbaar is."

"Normaal is de lucht aan de oppervlakte warmer dan de lucht daarboven, maar bij een fata morgana of luchtspiegeling krijgen we een temperatuurinversie. Door het water is de lucht boven de zee kouder en daarboven zit een luchtlaag die warmer is door de opwarming van de zon. Dat verschil zorgt ervoor dat er een buiging is van het licht. Dat licht komt gebogen in onze ogen aan, maar onze hersenen denken dat al het licht in een rechte lijn op ons afkomt. We worden dus als het ware bedrogen door onze eigen hersenen. Hierdoor bevinden objecten zich plots boven de horizon en zijn ze soms vervormd of gespiegeld. En objecten die achter de horizon liggen en normaal onzichtbaar zijn verschijnen door de buiging van het licht plots wel."


Karla Laevaert stuurde dit beeld van een gelijkaardig fenomeen in Westende © Karla Laevaert
Bron: https://www.hln.be/koksijde/bijzonder-fenomeen-aan-de-kust-door-hitte-fata-morgana-door-grote-temperatuurverschillen~af2bbedd/

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Powered by EzPortal