Waar stort de Chinese raket Long March 5B op aarde?

Topic gezien door 626 bezoekers
Gestart door 4seasons, vr 07 mei 2021 - 12:02

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

4seasons

Hier kan je de "terugkeer" volgen van de Chinese raket (naam Long March 5B)

De Chinese raket zal vermoedelijk tussen 8 en 9 mei a.s. ergens op aarde terugkeren,
let wel: ergens neerstorten.
Of via:
https://orbit.ing-now.com/satellite/48275/2021-035b/cz-5b/
Over deze raket >>> bericht van 23 april j.l.:
CiteerChina zal volgende week de eerste module voor zijn eigen ruimtestation lanceren na het uitrollen van een Long March 5B-raket in de Wenchang-ruimtehaven eind donderdag.

Verwacht wordt dat de 53,7 meter lange Long March 5B rond 29 april de 22-tons kernmodule van het Tianhe-ruimtestation zal lanceren, hoewel de autoriteiten officieel geen lanceringstijd hebben vrijgegeven.

De lancering markeert het begin van een intense bouwfase voor het ruimtestation met drie modules. China plant 11 grote lanceringen van modules, vracht en bemande ruimtevaartuigen in 2021-2022.

Het Chinese ruimtestation werd voor het eerst voorgesteld in 1992 toen China zijn Project 921 goedkeurde voor de ontwikkeling van bemande ruimtevaartcapaciteiten. China stuurde zijn eerste astronaut, Yang Liwei, in oktober 2003 in een baan om de aarde.

De Long March 5B werd begin vrijdag lokale tijd overgebracht naar het lanceergebied. De raket werd overgebracht van een verticaal integratiegebouw via een spoor van 2,7 kilometer, waarbij het overdrachtsproces ongeveer twee en een half uur in beslag nam.

In de laadbak bovenop de raket bevindt zich de 16,6 meter lange Tianhe-kernmodule met een diameter van 4,2 meter, samen met een docking-hub. Tianhe en de Long March 5B arriveerden in februari in Wenchang voor montage en integratie.

Tianhe, wat 'harmonie van de hemel' betekent, is gepland om rechtstreeks in een lage baan om de aarde te worden gebracht met een apogeum van ongeveer 370 kilometer en een hoek van 41 graden.

Het ruimtestation van 66 ton met drie modules biedt plaats aan drie astronauten gedurende zes maanden. Geplande experimenten omvatten internationale projecten op het gebied van astronomie, ruimtevaartgeneeskunde, ruimtevaartwetenschappen, biotechnologie, microzwaartekracht vloeistoffysica, microzwaartekrachtverbranding en ruimtetechnologieën.


En verder >> zie deze bron:
https://spacenews.com/china-rolls-out-long-march-5b-rocket-for-space-station-launch/4seasons

Allemachtig.
Ik schrok toen ik dit op internet tegenkwam.


We spreken wel - i.v.m. milieu - over het wereldwijd vliegverkeer, maar als je ziet wat eraan hoeveelheid aan satellieten in de ruimte is gebracht spreekt ook boekdelen.
 
En we kunnen niet meer zonder want er zijn zoveel satellieten die men wereldwijd gebruikt voor het weer, telecommunicatie etc.

Maar ook afval in de ruimte brengt.
En nu maar hopen dat het afval niet ergens tegen een b.v. satelliet klettert en die ook naar de aarde stort.In de linkerkolom staan o.a. de categorien vermeld die je kan bekijken
Rechts bovenin kan je het beeld van deze interactieve kaart wijzigen


Als je - bij voorbeeld - op een rode punt (= actieve satelliet) drukt dan krijg je de naam met gegevens van die satelliet te zien.

http://astria.tacc.utexas.edu/AstriaGraph/
4seasons

EU Space Surveillance and Tracking (EU SST) houdt toezicht op de terugkeer in de atmosfeer van de aarde van groot ruimtevoorwerp CZ-5B R / B (2021-035B), de kerntrap van de raket die Tianhe lanceerde - de eerste module van de Chinese groot modulair ruimtestation - op 29 april 2021. Het Europese SST-netwerk van sensoren houdt het object nauwlettend in de gaten, en zijn radars hebben het venster voor terugkeer naar binnen verkleind tot 8-9 mei.

Laatste update: 2021-05-08 13:00 UTC + 2

Gegevens van EU SST-radars SATAM-R3, S3TSR, BIRALES en MFDR-LR bevestigden dat het object tuimelt.
De onderstaande afbeeldingen tonen de signaal-ruisverhouding (SNR) tijdens de doorgang waargenomen door de laatste twee radars, met zichtbare pieken om de respectievelijk 2,5 en 4,5 seconden, wat een vrij snelle rotatie suggereert.

Vanwege zijn helling (41,48 graden) kan het object opnieuw binnen de breedtegraad ± 41,48 graden komen. In deze regio wordt het grootste deel van het aardoppervlak bedekt door oceaan of onbewoonde gebieden, dus de statistische kans op een impact op de grond in bevolkte gebieden is laag.
 
Deze voorspellingen brengen echter onzekerheden met zich mee, aangezien het object niet onder controle is en een betere schatting slechts enkele uren voor de daadwerkelijke herintrede mogelijk zal zijn.

Signaal-ruisverhouding (SNR): de verhouding van het signaalvermogen tot het ruisvermogen gedetecteerd door radar BIRALES tijdens één doorgang, met periodiciteit van de pieken die ongeveer elke 2,5 seconden zichtbaar zijn


Dopplervariaties met een periode van 4,5 seconden gedetecteerd door radar MFDR-LR tijdens de pass, die de rotatie van het object helpen afleiden


De onderstaande afbeelding toont het grondspoor voor het re-entry-venster. Het huidige venster van 2021-05-09 02:11 UTC ± 190 minuten zal steeds kleiner worden en
sommige van de grondspoorpassen worden weggegooid .


Object CZ-5B R / B waarneming vastgelegd door telescoop AROAC-T08


Voor de laatste ontwikkelingen:
https://www.eusst.eu/newsroom/eu-sst-monitors-reentry-cz5brb/

en via Twitter:
https://twitter.com/EU_SST/status/1390761407289991176

Over EUSST
CiteerVoor de uitvoering van het EU SST-ondersteuningskader, opgericht in 2014 met het SST-besluit , het SST-consortium van aanvankelijk vijf (Frankrijk - CNES, Duitsland - DLR, Italië - ASI, Spanje - CDTI, Verenigd Koninkrijk - UKSA) en momenteel acht ( Daarnaast hebben Polen - POLSA, Portugal - MoD, Roemenië - ROSA) EU-lidstaten een SST-uitvoeringsovereenkomst ondertekend met het Satellietcentrum van de Europese Unie (SatCen), dat de SST-samenwerking vormt .

De SST-samenwerking heeft sinds de eerste oprichting in 2015 geleidelijk de SST-capaciteit ontwikkeld met de steun van de Europese Unie onder verschillende financieringslijnen (H2020, Galileo en Copernicus-programma's).

De SST-mogelijkheid bestaat uit drie hoofdfuncties: sensor, verwerking en dienstverlening. Sensoren uit lidstaten dragen gegevens bij die worden geanalyseerd in de verwerkingsfunctie en voeden een gezamenlijke database en uiteindelijk een catalogus; Hieruit worden producten afgeleid voor drie diensten, gegenereerd door de Operations Centers (OC's) en geleverd aan gebruikers via de SST Service Provision Portal (SST Portal).

De sensorfunctie bestaat uit een netwerk van sensoren om ruimteobjecten in alle orbitale regimes (LEO, MEO, HEO en GEO) te onderzoeken en te volgen. Het netwerk omvat momenteel 51 sensoren van de lidstaten van het SST Consortium (incl. Radars, telescopen en laseropnamestations).


Powered by EzPortal