Hoogwater in Nederland, wat zijn de gevolgen?

Topic gezien door 3113 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, ma 03 jun 2013 - 13:13

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Hoogwater in Nederland, wat zijn de gevolgen?

Vanwege hevige regenval in Duitsland stijgen de waterstanden in de Rijn. Volgens Rijkswaterstaat zijn de hoge waterstanden in juni 'bijzonder'. Alleen in 1970 en in 1983 stond het rivierwater in deze tijd nog hoger. Wat zijn de gevolgen voor Nederland?

Waar komt het vele water vandaan?
Er is heel veel regen gevallen in het zuiden van Duitsland en de Oostenrijkse Alpen. In het noordoosten van Oostenrijk bereikte de waterstand al bijna een recordhoogte in de rivieren de Donau en de Wachau. Het water daar zou hoger komen te staan dan na eerdere overstromingen in 2002.



Wanneer wordt het een probleem voor Nederland?
De stijgende waterstand in de grote rivieren zal de komende week op een aantal plekken in Nederland overlast veroorzaken. Van echte problemen door hoogwater is geen sprake, want daarvoor zou het waterpeil in Rijn, Waal en IJssel nog aanzienlijk hoger moeten komen te staan. De Rijn bij Lobith stijgt in de komende dagen van 12 meter naar ongeveer 13,55 meter boven NAP. Als het rivierwater boven de 12 meter boven NAP komt, lopen uiterwaarden onder. Maar pas als het water verder stijgt naar rond de 15 meter boven NAP gaan waterbeheerders de dijken extra controleren. De uiterwaarden die zullen onderlopen, zijn ook bedoeld voor wateropvang, maar in de gewoonlijk droge zomermaanden zijn ze vaak in gebruik als camping of weiland voor vee.

RTL
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Waterpeil Rijn komt nog hoger te staan

Het water in de Rijn komt naar verwachting nog hoger te staan dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte. De rivier bereikt waarschijnlijk in de loop van de nacht van donderdag op vrijdag een stand van 13,75 meter boven NAP bij het meetpunt bij Lobith. Maandag ging Rijkswaterstaat nog uit van maximaal 13,60 meter.

Naar verwachting zakt de waterstand vanaf zaterdag, meldt een woordvoerder dinsdag. De hogere waterstand betekent nog niet dat er extra dijkbewaking nodig is. Wel kunnen lokaal enkele maatregelen genomen worden, maar dat is volgens de zegsman een zaak van waterschappen en gemeenten.

Nieuws.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Top hoogwater Rijn in Nederland bereikt

Met 13,61 meter boven NAP is de top van de waterstand in de Rijn in Nederland bereikt. Rijkswaterstaat meldde vrijdag dat het water sinds donderdagavond niet meer stijgt. Vrijdag kort na de middag schommelde de waterhoogte in de Rijn bij Lobith nog steeds rond de hoogste meting. Rijkswaterstaat verwacht dat de daling in de loop van vrijdag inzet. Het waterpeil zakt volgens Rijkwaterstaat eerst langzaam maar vervolgens steeds sneller. De dienst verwacht dat dinsdag het peil op 12 meter boven NAP staat.

De hoge waterstand is voor deze tijd van het jaar bijzonder. De uiterwaarden langs Rijn, Waal en IJssel zijn ontruimd omdat ze overstromen. Veel voetveren en pontjes zijn tijdelijk uit de vaart genomen.

Nu.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

Waterstanden Rijn dalen

De waterstand van de Rijn bij Lobith daalt sinds vrijdagavond. Dat meldt Rijkswaterstaat zaterdagmiddag. De daling kwam traag op gang, maar zal de komende dagen versnellen. Naar verwachting zullen ondergelopen uiterwaarden in de loop van volgende week weer droogvallen. Zaterdag was de stand bij de grensplaats gedaald naar 13,55 meter boven NAP. De hoogste stand was vrijdag bereikt: 13,62 meter. De rijksdienst denkt dat het water komende woensdag weer gezakt is naar 12 meter boven NAP. Vanaf dat moment zullen de buitendijkse gebieden langzaam opdrogen.



Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Ramon Oost

Waterstanden Rijn dalen langzaam

De daling van de waterstand van de Rijn bij Lobith zet de komende dagen door. Dat meldt Rijkswaterstaat zondag. Door nieuwe neerslag in Zwitserland en Zuid-Duitsland zal de daling in de loop van de week mogelijk wel vertragen. De waterstand van de Rijn bij Lobith was zondag gedaald naar 13,30 meter boven NAP. De hoogste stand van de laatste tijd werd vrijdag genoteerd. Dat was toen 13,62 meter boven NAP.

Afvoer
Om de afvoercapaciteit van de Rijn te vergroten heeft Rijkswaterstaat vorige week de stuwen in de Neder-Rijn en de Lek opengezet. De Neder-Rijn helpt dan bij de afvoer van het overtollige Rijnwater richting zee. Wanneer de waterstand verder gezakt is, kunnen de stuwen weer dicht. Snelle afvoer richting zee is dan niet meer nodig en het water in de IJssel blijft voldoende op peil. Pas als de waterstand terug is op 12,00 meter boven NAP, vallen de uiterwaarden droog.

Bron: Nu.nl

zorba

Waterstanden in Rijn dalen verder

Rijkswaterstaat verwacht dat aan het einde van de week de Nederlandse uiterwaarden weer droogvallen. De waterstand van de Rijn is bij Lobith gedaald tot minder dan 13 meter boven NAP. Rijkswaterstaat verwacht dat deze week het waterpeil daalt tot onder de 12 meter boven NAP. Vanaf die waterstand vallen de uiterwaarden weer langzaam droog. Vorige week had het hoge waterpeil veel gevolgen voor campings, strandjes en veerponten bij de Rijn en de Waal. Boeren kregen het advies hun vee naar hogergelegen weiden te verplaatsen.


De waterstand van de Rijn is bij Lobith gedaald tot minder dan 13 meter boven NAP

Midden-Europa
Afgelopen vrijdag bereikte de Rijn bij Lobith het hoogste punt. Toen werd een stand van 13,62 meter boven NAP bereikt. Het hoogwater in Nederland is het gevolg van hevige regenval in Midden-Europa de afgelopen weken. In Duitsland, Hongarije en Tsjechiƫ hebben de hoge waterstanden van de Donau en de Elbe tot overstromingen geleid.

Bron: NOS
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Powered by EzPortal