Winterdiscussie topic 2012/2013 deel 6

Topic gezien door 387815 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, vr 11 jan 2013 - 10:37

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 18 gasten bekijken dit topic.

Bacci

Voor de duidelijkheid even de 12u run van de 3 modellen onder elkaar gezet (ECMWF,Hirlam,GFS)

ECMWF 12Z


Hirlam 12Z


GFS 12Z

Reutel

Citaat van: Bacci op zo 13 jan 2013 - 20:49
Voor de duidelijkheid:


Het neerslaggebied van woensdag is helemaal weg deze run.

Weatherman

Citaat van: Bacci op zo 13 jan 2013 - 20:49
Voor de duidelijkheid even de 12u run van de 3 modellen onder elkaar gezet (ECMWF,Hirlam,GFS)

ECMWF 12Z

Hirlam 12Z

GFS 12Z
Het gaat best lang sneeuwen zoals ik het zie ?
Hou vooral van onweer en tornado's ect
Winter is ook prachtig, maar kan ook genieten van de zon !! [

SuperGrover

Dordrecht krijgt bij alledrie de volle laag. Niet gek  8)

grizzrh

Citaat van: Reutel op zo 13 jan 2013 - 20:52
Het neerslaggebied van woensdag is helemaal weg deze run.



zie t ja..

ook op de gfs dwallert hij nog tot laat in woensdag boven limburg..
Doenrade, Limburg

Henri_1

Weet iemand om hoe laat de Hirlam 18u binnen komt?

Arend

Citaat van: Reutel op zo 13 jan 2013 - 20:45
Pff wat een brute kaarten op LT deze EC run. Als dat uit gaat komen weet ik zeker dat de Elfstedenkoorts losbarst.  :o

Oper gaat op LT inderdaad weer helemaal los. Wordt weer spannend wat voor pluim dat straks oplevert.
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Bacci

Citaat van: Henri_1 op zo 13 jan 2013 - 20:56
Weet iemand om hoe laat de Hirlam 18u binnen komt?

Rond 11/12 denk ik.

grizzrh

Citaat van: Henri_1 op zo 13 jan 2013 - 20:56
Weet iemand om hoe laat de Hirlam 18u binnen komt?

volgens mij is hirlam alleen 00 & 12

correct me if im wrong.. zou ook 23 en 11 kunnen zijn
Doenrade, Limburg

gilleeesss

Citaat van: grizzrh op zo 13 jan 2013 - 20:58
volgens mij is hirlam alleen 00 & 12

correct me if im wrong.. zou ook 23 en 11 kunnen zijn

Hijs is er op 00 06 12 18 ;) en ze komen altijd een uur of 4 later beschikbaar denkik. (dus voor die van 18 denkik 22uur- maar is denkik nog later)

Chase-Stormer

Helaas helaas, de bui die over de wadden deze kant op trekt is aan het oplossen, het is wel bewolkt maar neerslag... ho maar, op naar de volgende bui !

DSDLimburg

een plaats ergens in duitsland  dikke -11 dat zijn toch koude tempraturen.
seizoen 2018/2019

jorentje1997

KMI: Voorspelling voor de neerslag tussen 14/01/2013 19u en 15/01/2013 01u (verder gaat deze nog niet dus Nederlanders nog een beetje geduld :) )

Dennis

KNMI Guidance 13/1/13

MODELBEOORDELING:
De koers van het laag met bijbehorend frontaal systeem is nog steeds een onzekere factor. Een en ander heeft gevolgen voor de timing, noordelijkste punt waarop het gaat sneeuwen en neerslagsoort. De modellen zijn wat koers betreft in de meest recente runs wel aan het convergeren. Zowel EC06, Harmonie12 en Hirlam12 laten het laag dinsdagmorgen vroeg (net) zuidwest van Zeeland lopen. EC komt nog het meest noordoostelijk en laat ook de neerslag wat eerder en vooral verder het land op komen. Voorlopig zetten we in op sneeuwval in de zuidelijke helft, dit is conform de diverse objectieve kansschattingen die er bestaan. De komende runs moet duidelijk worden of ook de rest van het land te maken gaat krijgen met sneeuw en zelfs een zuidelijker scenario is nog steeds niet helemaal uitgesloten.

NEERSLAG:
Lokaal lichte (mot)sneeuw uit de bewolking die uit het oosten komt. In de loop van de avond en nacht boven de Noordzee toenemende buienactiviteit (winters van karakter), vooral in een strook vanuit het Skagerrak en vanaf de zuidelijke Oostzee (langere fetch). Vanavond neemt dan in het waddengebied de kans op sneeuwbuien toe. Wanneer de koude put boven de Duitse Bocht terecht komt, wordt de hoogtestroming noordelijk en later westelijk en kunnen deze CB's het noordelijk en westelijk kustgebied binnendrijven. Dit is voor het westen een belangrijk aandachtspunt voor maandagmiddag. Zo berekent Hirlam zomaar enkele cm's uit deze buien boven het westen, EC en Harmonie houden het meeste boven zee. Maandagavond bewegen de buien weer noordwaarts. Maandag in de loop van de avond in het zuidwesten sneeuw, zich oostwaarts en later mogelijk wat noordoostwaarts uitbreidend. Afhankelijk van de koers van het laag kan de sneeuw in Zeeland kortdurend overgaan in regen of mengvormen. Op basis van de laatste runs achten we die kans klein. Hoe noordelijk de sneeuw gaat komen is nog onzeker. Voorlopig waarschuwen voor de zuidelijke provincies + Noord-Holland. Als de zone verder doorloopt naar het noorden neemt de activiteit af. De berekende sneeuwdichtheid varieert van 125 tot 175 kg/m3. Dit betekent dat 1 mm berekende neerslag overeen zou moeten komen met circa 0.6-0.8 cm sneeuw. Vandaar dat we uitgaan van circa 3 cm accumulatie, in het zuiden 3-5 cm, lokaal nog wat meer met de grootste kans daarop in Zeeland. Mocht de sneeuw verder noordwaarts gaan reiken, dan is de verwachting dat dit niet meer dan 1-2 cm oplevert in enkele uren. De grootste intensiteit wordt grofweg tussen 21 en 1 UTC verwacht.

just0408

Ik ben ook niet van steen.

jorentje1997

Citaat van: just0408 op zo 13 jan 2013 - 21:23
We rusten het wachtig af.  ;)
Inderdaad, zo maar eens slapen (want morgen weer school..) en dan morgenochtend nog eens alles bekijken. Tegen dan zal al veel duidelijk moeten zijn (koers-hoeveelheid,..) en dan weer tot 18uur wachten voor ik weer op m'n computertje kan..

Ben eens benieuwd :)

JPP78

Bij de buien op de wadden naar noord draaiende wint op Texel. hierdoor oplopende temp daar tot boven nul. hier liep de temp ook inees op, terwijl het helder is. maar mischien toch invloed van de buien? iemand??
Actuele gegevens van mijn nieuwe weerstation. Workumerwaard/ nabij IJsselmeer.
http://www.weatherlink.com/user/workum

just0408

Citaat van: JPP78 op zo 13 jan 2013 - 21:28
Bij de buien op de wadden naar noord draaiende wint op Texel. hierdoor oplopende temp daar tot boven nul. hier liep de temp ook inees op, terwijl het helder is. maar mischien toch invloed van de buien? iemand??

Het kan natuurlijk zijn dat iemand daar per ongeluk een dooimagneetje heeft laten aanstaan.  ;D
Ik ben ook niet van steen.

Ramon Oost

**Update sneeuw maandag 14 en dinsdag 15 januari**

Maandag op dinsdag nacht krijgen we met de eerste "landelijke" sneeuwstoring van het jaar te maken. Op maandag overdag is er aan de kustprovincies eerst nog kans op een sneeuwbui. In de avond komt vanuit het westen een lagedrukgebied dichterbij en zal volgens ECMWF en Hirlam over het zuidwesten van België naar het zuidoosten trekken. Om het lagedrukgebied heen draait een neerslag gebied richting het noordoosten en blijft vervolgens boven het midden van het land hangen. Naarmate de neerslag zone verder het land op trekt neemt de neerslag intensiteit af. De meeste sneeuw wordt dan ook in het zuidwestelijk deel van het land verwacht. In het noordoosten van het land blijft het droog.

Neerslag EC12


Kijken we naar de neerslag hoeveelheden komen we uit op 3 tot 7 cm in het zuidwestelijk deel van het land (ook België). Lokaal is er 10 cm mogelijk. In het midden van het land komen de hoeveelheden veelal tussen de 1 en 3 cm uit. Lokaal is iets meer mogelijk. Als we kijken naar de temperaturen zien we de temperatuur in het hele land onder het vriespunt tijdens de sneeuwval. Aan de Belgische kust kan door de westenwind overdag de temperatuur oplopen tot boven het vriespunt. De kans op een overgang van sneeuw naar regen in het westen van België acht ik klein maar is aanwezig gezien het oplopen van de temperaturen en dauwpunten, ondanks dat de temperaturen op 850hPa (ca 1500m) erg laag liggen, veelal rond de -6 a -7. (meer details worden komende runs duidelijk). EC laat de temperatuur in grote delen van België en Zuid- Nederland in de middag oplopen tot boven het vriespunt. In hoeverre de temperatuur boven het vriespunt komt hangt mede ook af van de koers van het lagedrukgebied. Als het lagedrukgebied nog zuidelijker trekt houden we op meerdere plekken een aflandige wind.

T850hPa EC12


Zowel Hirlam als EC berekenen ook voor morgen wat sneeuwbuien aan de kust in het zuidwesten. Het is goed mogelijk dat deze buien daar al enkele centimeters sneeuw opleveren.

© Meteo-Service

Joep

Vandaag werd duidelijk dat vooral bij winterse situaties de verwachtingshorizon af en toe het nowcastingsproces nauwelijks overstijgt.

Zie de temp verwachting voor komende nacht, begin van de dag zag het er nog naar uit dat delen van het land een wolkeloze hemel zou hebben waardoor men -2/-10 C inschatte. Dat werd gaandeweg de dag afgebouwd van eerst -2/-7 C naar uiteindelijk overwegend lichte vorst.

Dit alles door de onvoorspelbaarheid, ditmaal van de mate van bedekkingsgraad als gevolg van het vanuit het oosten naderden –zeer koude- hoogtelaag. Eerst verwachtte men voldoende uitdroging voor regionaal heldere omstandigheden, daarna  een menging van opklaringen en wolken en uiteindelijk juist overheersende bewolking.

Eerste kaart laat zien dat morgen de verbintenis tussen het boven ons land aangekomen koude Laag en vanuit het noordwesten naderde lagedruk gaat plaatsvinden. En dat maakt de situatie ook weer flink onvoorspelbaar. En dan vooral v.w.b. de sneeuwbuien die boven de Noordzee gaan ontstaan agv van de koude bovenlucht (Hpa 850 temp < -10 C), en door de mening van lagedruk (en dus draaiende aanvoer van NO > (N)W) in de kustprovincies morgen overdag  sneeuw kunnen geven.

Elders droog en afwisseling zon en wolken met overal temp iets onder vriespunt, -1/-2 C.
Verder morgenavond vanuit het zuidwesten opkomende sneeuwval agv opkomende westelijke lagedruk. En dit dan gelijk de voorbode van nieuwe onzekerheid voor dinsdag.

Deze dag, 2e kaart, trekt lagedruk nabij ons gebied verder zuidoostwaarts. Complicatie is deze dag met name de sneeuwval en hoe ver deze vanuit het zuidwesten verder het land in zal trekken, veel kleiner vraagteken is de mate van opdringen van zachtere lucht achter de sneeuwzone. Werd eerst (tot een dag of 2 geleden) gedacht dat flinke delen van het land wel eens positieve temp zou kunnen hebben, later (gisteren en vanmorgen) werd dit nog slechts voor Zeeland mogelijk geacht, en nu is het algemene beeld dat het dinsdag overal blijft vriezen, na een nacht met lichte tot matige vorst (-2/-7 C). 

Deze ontwikkeling van virtueel mogelijk zachter naar werkelijk kouder, is mi een zeer positieve en kan een trend voor het verdere verloop van deze periode worden.

Wat het verdere verloop betreft bouw ik de verwachtingstermijn af naar +96, dit gezien de onzekerheid van 0/+48 en modellen die nog steeds enorm verschillen op +144 uur.

Voor woensdag/donderdag ogen de vooruitzichten zeer winters, zie 3e en 4e kaart.

Na passage lagedruk bouwt zich ten noorden en noordoosten opnieuw hogedruk op, met kern opnieuw boven het zuidwesten van Scandinavië, een situatie gelijk aan die van dit weekend na passage lagedruk afgelopen vrijdag. Ook een herhaling van koude zetten dus, ook een positief signaal v.w.b. duurzaamheid van deze kou.

Woensdag en donderdag is de aanvoer NO, aangevoerde lucht is koud en stabiel. Afwisseling van zon en wolken, droog en Tmin -3/-8 C, boven sneeuw lager en Tmax 0/-5 C.

Mvg, Ronald de Wildt


Powered by EzPortal