Lente discussietopic 2020

Topic gezien door 43133 bezoekers
Gestart door TMCThomas, do 20 feb 2020 - 11:34

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

flyineddy

Citaat van: Akito op do 28 mei 2020 - 10:41Iemand wat zon besteld vandaag?

Nee, ik heb onweersbuien besteld. ;)
Mooie foto! :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Armand

Mooie foto inderdaad weer, waarop weer bijzonder weinig wolken te zien zijn boven West-Europa ;) Vandaag net iets frisser weer, maar nog steeds aangenaam weer met in het binnenland alsnog een 20-22 graden vanmiddag. Ook de komende dagen blijft het tot en met woensdag 3 juni droog en overwegend zonnig. De temperatuur loopt daarbij langzaam weer iets verder op met zomerse temperaturen van maandag t/m woensdag. Daarna zit er wel een omslag aan te komen waarschijnlijk, maar of en wanneer die komt is nog erg onzeker. Dat valt mooi te zien aan de pluim van EC van vanmorgen:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je ziet duidelijk de oplopende trend naar zomerse temperaturen begin volgende week, maar vanaf donderdag 4 juni komt er een cluster met koelere temperaturen die steeds groter wordt. Aanvankelijk is er nog een niet te negeren cluster die de hoge temperaturen nog enkele dagen aanhoudt. Daar zit nog enige onzekerheid in. Wel zien we het weekend van 6/7 juni dat de meerderheid uiteindelijk de koelere lucht heeft laten binnendringen. Later zien we overigens mogelijk opnieuw weer een stabielere en warmere periode ontstaan.

Dat we dus even terug gaan schakelen naar een wat koeler weertype lijkt steeds waarschijnlijker te worden, maar of dat gepaard gaat met broodnodige neerslag is nog maar zeer de vraag. Hier de neerslagpluim:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Tijdens de mogelijk koelere periode zijn de neerslagkansen weer wat toegenomen, maar zeker niet overtuigend. Bovendien zie je in het scenario van de oper en control (een van de koudste leden waarbij er abrupt een koelere periode aanbreekt die even aanhoudt) slecht enkele millimeters aan regen. De meeste neerslagpieken zijn te linken aan de leden die het warmere weer nog even laten aanhouden, waardoor de onstabiliteit en de onweerskansen kunnen toenemen, dat zou ook een veel leuker scenario zijn natuurlijk ;)

Allerminst zeker dus wat er gaat gebeuren begin juni, het is waarschijnlijk dat er wel een keer een afkoeling gaat komen met mogelijk ook weer eens wat regen. Tot die tijd blijft het genieten van het zonnige en zeer aangename weertype  8)

TMCThomas

Pluim is weer aardig veranderd, mogelijk laat de hitte zich niet zomaar verdrijven, oper is nu ook meer naar die kant gegaan maar er is nog erg veel onzekerheid, na woensdag kan het eigenlijk nog alle kanten op, al lijkt iets van een dip wel waarschijnlijk


Armand

Die onzekerheid blijft inderdaad onverminderd hoog, al lijkt het dipje wel te komen. Nu wordt het de vraag of het daadwerkelijk een dipje wordt of een dip met goed wat neerslag.

Overigens werd het vannacht nog even uitzonderlijk koud op grondniveau in het noordoosten van het land. Plaatselijk kwam het zelfs tot matige vorst aan de grond:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Op een niveau van 2 meter bleef het overal wel boven het vriespunt.

flyineddy

Citaat van: Armand op vr 29 mei 2020 - 11:27Overigens werd het vannacht nog even uitzonderlijk koud op grondniveau in het noordoosten van het land. Plaatselijk kwam het zelfs tot matige vorst aan de grond:

Op een niveau van 2 meter bleef het overal wel boven het vriespunt.

Toen ik vanochtend rond kwart voor 10 in de auto stapte was er in ieder geval weinig te merken van kou.
Het was goed warm in de auto die in de zon stond. ;D

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

RealDeal

Citaat van: flyineddy op vr 29 mei 2020 - 12:16Toen ik vanochtend rond kwart voor 10 in de auto stapte was er in ieder geval weinig te merken van kou.
Het was goed warm in de auto die in de zon stond. ;D

Eddy.
En toch was het toen ik vrijdag om 4:45 op de fiets naar het werk zat toch wel frisjes. Net niet koud genoeg voor handschoenen maar scheelde niet veel.

Merk wel dat de noordelijke/oostelijke wind de boel nog aardig koel houdt. Met een warmere wind zit je zo 5 graden hoger. Van mij hoeft het in ieder geval niet veel warmer te worden (behalve in de weekenden), werkt wel prettig zo. Niet te warm, niet te koud.

Joep

Pfff blijft weinig over van de neerslag

Unknown-user1778

Geen zorgen de aanstormende WC gaat genoeg neerslag brengen.. Ik krijg akelige herinneringen van een zomerlange WC als ik de pluim bekijk XD Een warme zonnige lente. En een natte koele zomer.. zou niet de eerste keer zijn.

Lothiriel

Jep ik zie meer dan genoeg regen staan in de kaarten eerlijk gezegd. Kijk naar die pluim ook, vanaf woensdag elke dag kans op regen. Midden van de pluim elke dag minstens 1 mm, dat is gewoon regen van betekenis imo.

Jammer want ik geniet wel van het zonnetje. Het is zo zonde dat we hier zelden eens een goede regendag hebben gevolgd door beter weer. Als het eenmaal begint te regenen houdt het meestal niet snel meer op.
Winter 2015-2016 in Leuven
3 dagen smeltende sneeuw | 2 dagen sneeuw | 8 vorstdagen | 2 ijsdagen

Joep

Citaat van: Lothiriel op zo 31 mei 2020 - 11:44Jep ik zie meer dan genoeg regen staan in de kaarten eerlijk gezegd. Kijk naar die pluim ook, vanaf woensdag elke dag kans op regen. Midden van de pluim elke dag minstens 1 mm, dat is gewoon regen van betekenis imo.

Jammer want ik geniet wel van het zonnetje. Het is zo zonde dat we hier zelden eens een goede regendag hebben gevolgd door beter weer. Als het eenmaal begint te regenen houdt het meestal niet snel meer op.

Ik zie zowel in GFS als EC erg weinig regen staan helaas.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Armand

Vanaf halverwege volgende week gaat het koeler worden en kan er inderdaad wat regen gaan vallen. Maar of dat zo veel zal zijn is maar even afwachten nog. Er is juist niet echt sprake van een WC (westcirculatie), gezien lagedrukgebieden 'geklemd' kunnen komen zitten tussen hogedrukgebieden die domineren boven de Atlantische oceaan en Rusland. De lagedrukgebieden nemen in elk geval koelere lucht met zich mee, of er ook veel regen gaat vallen blijft dus even afwachten. Het hogedrukgebied op de oceaan stuurt namelijk steeds enkele uitlopers richting Europa, wat net voldoende kan zijn om storingen op afstand te houden. Zo'n uitloper kun je herkennen aan een 'knik' in de isobaren. Hier twee voorbeelden waarbij ik de uitloper voor het gemak met een zwarte lijn herkenbaar heb gemaakt:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Zo is het nog maar afwachten of de storingen daadwerkelijk ons land gaan bereiken en veel neerslag gaan brengen.

Ook de pluim ziet er misschien overweldigend uit, maar dat komt waarschijnlijk omdat we al lang niet meer een normale neerslagpluim gezien hebben  :P  ;D
Zoals Joep al zegt valt het best mee met de neerslagberekening. Een aantal leden gaat wel voor flinke buien, maar het gemiddelde blijft best laag. Deze pluim van de neerslagsom laat dat eigenlijk nog beter zien:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Het gemiddelde zit rond de 30mm, wat redelijk normaal is voor een periode van twee weken. De spreiding is echter nog best flink. De kans is groot dat er weer wat regen gaat vallen, wat goed is voor de droogte. Maar het lijkt er momenteel eerder op dat het neerslagtekort stagneert.

Energizer85

Ik wou net zeggen, een WC is het zeker niet....meer een gebied tussen de lage en hoge drukgebieden

Akito

We liggen er weer mooi bij mensen!


Kleine noot voor deze capture. Ik heb nu een andere kleursamenstelling gekozen. Hoe blauwer hoe kouder (sneeuw, koude wolken op hoogte, etc.). Ik heb er nog geen temperatuurindeling van, maar het geef in elk geval een indicatie.
Opname van 10:23 vanochtend:

TMCThomas

Temperaturen lopen al flink op


Akito

Ik post er nog maar weer eentje... ziet er weer mooi uit! Lagedrukgebiedje bij Polen ook duidelijk aanwezig.

Opname van plm. 10u vanochtend;

GeneralDuke

Inderdaad een prachtige krul daar boven Polen!
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Akito

Heel mooi plaatje vanaf Polen tot ver boven de zee bij Noorwegen. In die lange sliert bewolking zit allemaal neerslag.


Powered by EzPortal