Zomer discussietopic 2025

Topic gezien door 21929 bezoekers
Gestart door TMCThomas, wo 04 jun 2025 - 00:29

Vorige topic - Volgende topic

Patrick928, Gnomeo en 4 gasten bekijken dit topic.

TMCThomas

Yep, de modellen ogen ook vandaag weer warm, zo ongeveer hetzelfde verhaal als gister. Zeker voor het binnenland een groeiende kans op een nieuwe hittegolf. En zo nu en dan komen dus ook de temperatuurextremen weer in de modellen voorbij.





Morgen overigens ook gewoon een hele nette zomerdag met in het binnenland 26 á 27 graden als maximum en voldoende ruimte voor de zon.


Armand

Voor mij persoonlijk mag het wel zo blijven als vandaag. Veel zon, aangenaam warm en niet al te benauwd. Het is een weertype dat tot de opties hoort op de langere termijn, maar warmere opties domineren momenteel wel de weerkaarten. In elk geval voor een aantal dagen. Toch is het interessant om eens te analyseren wat er op termijn kán gebeuren:

We zien eigenlijk al vanaf 10 juni steeds eenzelfde patroon terug in de weerkaarten: Lagedrukgebieden nabij IJsland en Scandinavië door een noordelijke straalstroom, waarbij er steeds een uitloper van het Azorenhoog richting Europa koerst. Komt de as daarvan zuid van ons langs, dan beleven we een aangenaam gematigde periode (zoals nu). Trekt de as over of noord van ons, dan draait de wind aflandig en is zomerwarmte snel binnen de landsgrenzen. Bij wat hulp van een thermisch laag kan het dan ook extreem warm worden zoals afgelopen dagen.

Dit patroon herhaalde zich afgelopen weken meermaals en werd afgewisseld met kortdurende invloed van de lagedrukgebieden ten noorden van ons (tijdens 'de wissel' van hogedrukgebieden). Dat is precies wat er zondag t/m dinsdag ook gaat gebeuren.

Na dinsdag krijgen we weer een uitloper van het Azorenhoog op ons af gestuurd; het patroon herhaalt zich opnieuw. Maar nu zien we een belangrijk verschil tussen EC en GFS. EC komt met een beeld wat we afgelopen tijd vaker hebben gezien en wijkt niet zozeer af van bovenstaand patroon:


De uitloper trekt over onze omgeving met daarmee grote kans op tropische temperaturen richting en/of in het volgend weekend. Later ontstaat er nog een thermisch laag in dit scenario wat de temperaturen opnieuw naar de 35 graden kan brengen. Noord van ons nog steeds een overheersende lage druk.

GFS doet het anders:


Dit model laat de uitloper afsnoeren en zich nestelen boven Scandinavië. Dit scenario breekt het standvastige patroon wat ik hierboven beschreven heb. Dat zou interessant zijn. Het levert in eerste instantie ook onvervalst zomerweer op, waarmee de uitkomst tussen EC en GFS voor volgend weekend niet eens veel verschilt. Maar het verdere vervolg kan heel anders worden.

Mocht deze situatie met een 'Scandihoog' (bekend onder de winterliefhebbers) zich handhaven, dan kan het grofweg twee kanten opgaan:

Als het hogedrukgebied zich enigszins isoleert en lagedrukgebieden de ruimte krijgen om naar Zuid-Europa te trekken, dan nemen de kansen op een onstabiel en overheersend warm weertype toe. Dan ook kans op Östgewitter. Net als in de winter is het weerbeeld dan afhankelijk of je onder invloed komt van het hoog boven Scandinavië, of de hoogtelagen boven zuidelijk Europa.

Optie twee is wat de GFS Oper doorberekend; een verbinding tussen Azorenhoog en Scandihoog, wat een standvastige blokkade teweegbrengt. In dit scenario kan de zomer in een hoge versnelling doorbreken in Europa:


Hier mooi te zien dat er een gordel van hogedrukgebieden loopt van de Azoren helemaal tot in Scandinavië/Rusland. Een thermisch laag boven Spanje pompt vervolgens zeer warme lucht in Europa. Die lucht kan nergens heen en blijft hangen. Je krijgt een hittekoepel-effect.

Kijk wat dat kan doen met de 850hPa temperaturen:


Extreem hoge waardes met op uitgebreide schaal 24+ graden in geheel Zuid Europa! Onder de juiste omstandigheden mag men daar 15 graden bij optellen voor de temperatuur op grondniveau. Dan kan het op uitgebreide schaal 40+ worden in Europa. Wij in Nederland komen er in dit specifieke geval nog goed vanaf met 'slechts' tropische temperaturen.

Natuurlijk is dit een extreem scenario van GFS, wat ook vrij bovenaan in de pluim zit. Het gaat in deze analyse vooral om een mogelijke verandering van patroon. Die verandering kan de zomer wel in een hoge versnelling brengen. Tevens gezien de meest ideale omstandigheden: Warme voorgeschiedenis, veel warmte ten zuiden van ons, droogte en hoge dagelijkse gang door de sterke zon.

Het kan natuurlijk ook nog geheel de andere kant oplopen als hoogtelagen straks ons weer gaan bepalen met meer (onstabiele) wisselvalligheid. Juist die grote contrasten maakt het mooi en interessant om te volgen. Het lijkt makkelijk om te roepen: "Het kan langdurig zomerweer worden, maar net zo goed ook wisselvallig'', maar als men de ingewikkelde systemen daarachter probeert te begrijpen dan blijkt inderdaad dat het lastig is te zeggen welke kant het op gaat  ;D
Persoonlijke blogs: https://natuuravonturier.nl/

Eric

Wow Armand, dank voor deze zeer uitgebreide en heldere post!

bzsv

Thnx voor deze uitgebreide uitleg

Powered by EzPortal