Zomer discussietopic 2025

Topic gezien door 17838 bezoekers
Gestart door TMCThomas, wo 04 jun 2025 - 00:29

Vorige topic - Volgende topic

Stephanie, Invicta, edjekadetje en 7 gasten bekijken dit topic.

Armand

Inderdaad nog even wat regen erbij afgelopen dagen. EC had deze zone goed in de smiezen, maar er werd weinig over vermeld verder in de verwachtingen. Nu wordt het droger met vanmiddag afwisselend bewolkt. Op sommige plekken kan de bewolking best hardnekkig zijn. Dat beeld zien we ook morgen, behalve in het zuiden waar de zon wel wat beter erdoorheen gaat komen. Zondag, maandag en waarschijnlijk ook dinsdag veel zon en geleidelijk tropisch warm op veel plekken. In het zuiden kan het met name dinsdag nog steeds 35 graden of warmer worden volgens de laatste berekeningen. Woensdag mogelijk nog een zeer warme dag in het binnenland, maar die onzekerheid blijft fors bestaan.

Vandaag gaan we eens wat dieper in op het neerslagtekort, wat inmiddels landelijk gezien fors is opgelopen:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

We lopen eigenlijk al de gehele periode een beetje synchroon met recordjaar 1976, maar we lijken nu wel wat af te buigen (gelukkig). Nog steeds blijven we voorlopig tot de 5% droogste jaren behoren. De trend is namelijk dat het relatief droog zal blijven, al zijn er enkele opties met volgende week (flinke) buien die het tekort cijfermatig wel kunnen laten dalen. In de praktijk werken stortbuien echter niet.

De regen van gisteren en vandaag is wel ideaal voor de natuur om even bij te komen. Lage tot matige intensiteit waardoor het water beter kan worden opgenomen. Voor mijn gevoel komen de regenperiodes dit jaar ook precies op het juiste moment; net voordat de droogte meer serieuze effecten begint te vormen, gaat het eventjes regenen. Ondanks het zeer hoge tekort voor de tijd van het jaar zijn de effecten wel merkbaar, maar (nog) niet dreigend.

Dat komt enerzijds door een relatief lange periode van meer neerslag in de afgelopen jaren, waardoor het vooral dieper in de grond lange tijd erg nat is geweest. Anderzijds komt het dus ook door de steeds korte periodes met regen die gunstig vallen tussen de warmere en drogere periodes in. Kijken we bijvoorbeeld naar de hoeveelheid regen die afgelopen maand is gevallen, dan is dat meer dan normaal in een deel van het land:


Deze kaart vergelijkt de neerslag van afgelopen maand met dezelfde periode van eerdere jaren. Blauw betekent natter dan eerdere jaren, rood droger. We zien vooral in het noordwesten duidelijk natter. Het zuidwesten zit dan weer duidelijk droger, daar is de minste verlichting geweest in de vorm van regen.

Pakken we zo'n zelfde kaart erbij voor de afgelopen 3 maanden, dan ziet het er zo uit:

Dit is overigens ook het moment waarop het KNMI het neerslagtekort bijhoudt; vanaf 1 april. We zien inderdaad landelijk een neerslagtekort. Opnieuw springt het zuidwesten duidelijk boven de rest uit, uitbreidend over het midden van het land en Zuid-Limburg. Op enkele plekken in het noordwesten en het uiterste oosten van Limburg valt het neerslagtekort cijfermatig mee, en zien we zelfs meer neerslag vergeleken met eerdere jaren. Dat komt voornamelijk door plaatselijk stevige buien die daar gevallen zijn.

Als laatst kunnen we nog 6 maanden terug kijken, dan zien we ook een opvallend beeld:


Op drie zeer kleine plekjes in Limburg na, is er (fors) minder neerslag gevallen over 6 maanden vergeleken met eerdere jaren. Januari was vooral in het zuidoosten erg nat, hier goed terug te zien. Februari en maart waren landelijk gezien erg droog. Die maanden worden niet opgenomen in het neerslagtekort van bovenstaande grafiek.

Als we deze drie kaarten combineren tot één geheel, dan komen we tot de volgende conclusie:
Afgelopen 6 maanden is er (fors) minder neerslag gevallen vergeleken met eerdere jaren. Het neerslagtekort dat gemeten wordt vanaf 1 april is dan ook aardig opgelopen, met de meeste verlichting in het noordwesten van het land en delen van het oosten. Vooral afgelopen maand is het in het noordwesten van het land relatief nat geweest. Onder de streep levert dat op de meeste plekken nog een tekort op vanaf 1 april, en al helemaal vanaf het begin van 2025.

De effecten zijn zichtbaar, maar vallen relatief mee vanwege de tussenposes met regen en de natte voorgeschiedenis van 2023/2024. De cijfers zijn misschien extreem, de effecten zijn dat gelukkig (nog) allerminst. De grootste droogte speelt zich duidelijk af in het zuidwesten van het land. Daar logischerwijs ook de laagste grondwaterstanden. Komende periode blijft het waarschijnlijk relatief droog. Tot zover een uitgebreidere update van wat betreft de droogte.
Persoonlijke blogs: https://natuuravonturier.nl/

htoutenh

Armand, geweldige uitleg weer van dit keer de huidige situatie rond het neerslagtekort in Nederland. Door de afgelopen twee natte jaren hebben we inderdaad een buffer opgebouwd, waardoor de situatie op dit moment nog niet echt problematisch is. Dat is ook goed te zien een de bomen en vaste planten die het nog goed doen. Het eenjarig goed en de graslanden hebben het zichtbaar moeilijker en daarvoor zijn de korte maar soms hevige natte dagen tussen de droogte door zeer welkom. Zo ook gisteren. Mogelijk medio volgende week weer zo'n intermezzo en als dat zo doorgaat vaart de natuur daar wel bij en met de daarmee gepaard gaande afkoeling wij ook!

Extremissimorum

Komt die verkoeling op woensdag/donderdag wel?!  :o

Woensdag bovendien een interessante dag, wanneer er een poging wordt gedaan de hete lucht te verdrijven met koelere lucht vanuit het noordwesten, die op zijn brurt weer de verwarming lijkt op te stoken in het zuidoosten. 35+ temperaturen zijn dan zeker ook mogelijk.

En dan daarna. Ik was er gisteren nog van overtuigd dat de verkoeling zou komen op donderdag, maar GFS laat ook andere scenario's prominenter in beeld verschijnen. Enorme onzekerheid nog wel natuurlijk, met bovendien interessante onweerskansen.

Ook als de hitte weer verdreven wordt, is die niet ver weg. Gaat nog een lange zomer worden zo...  :-\   :-* 

vivalavida

Maar we klagen niet he  ;D  ;)

Extremissimorum

Citaat van: vivalavida op za 28 jun 2025 - 11:08Maar we klagen niet he  ;D  ;)

Ha nee, je zult me hier zeker niet horen klagen, maar zeggen dat ik het een fijn vooruitzicht vind, ga ik ook niet doen.

Wel erger ik mij aan de sensatiebeluste media die enerzijds spreken over een "hittekoepel des doods" of anderzijds de huidige aanwezige bewolking als een "onaangename verrassing" beschouwen die "gelukkig" in de loop voor de dag plaatsmaakt voor volop zonnige omstandigheden. Een beetje nuance de ene of de andere kant is m.i. op zijn plaats voor wie het weer objectief wil beschouwen.
In dat licht gaan we uiteraard wel een potentieel historische paar dagen tegemoet, zeker als op woensdag de warmte doorzet in het zuidoosten en de 40-gradengrens wel echt heel dichtbij komt.

Overigens merkt de KNMI ook op in hun guidance dat er enorme onzekerheid is voor de woensdag en donderdag en dat er nog heel veel scenario's mogelijk zijn: temperaturen tussen de ca. 19 en 40 graden, rustige wind tot windstoten van 100 km/u en droog weer of zware onweersbuien en een neerslagsom van meer dan 100 mm.
Zeer benieuwd hoe dat verder gaat kristalliseren de komende dagen.

JerryL

Ik snap je volledig Extremissimorum

Vergelijkbaar; eerst een item over de droogte, hoe erg het is en de gevolgen.... om in het aankondigen van de weersverwachting al met een smile van oor tot oor aan de kondigen dat het de komende dagen zeker nog lang zonnig blijft. Waar de PIEP ging je item dan over? Welke urgentie heb je dan proberen over te brengen met je ongenuanceerde verhaaltje?

Om dan maar te zwijgen, ik ben toch bezig, over het aankondigen van ''mooi'' weer. De definiëring van mooi weer is dan in casu voorbehouden aan zonnig en liefst zo warm (heet) mogelijk weer. Voor mensen die erin moeten werken, slecht kunnen slapen of zelfs aan een zomerdepressie lijden is er helemaal geen sprake van ''mooi'' weer. Mooi weer een nachtje woelen. Mooi weer een dagje straten leggen in de hete zon.

Zo.... vast weer veel vrienden gemaakt ;)  maar ik wilde het effe kwijt hahahaha ;D

marctsm

tja, voor alle duidelijkheid, ik ben oprichter van een eigen fb groep die over het weer gaat met meer dan 10.400 leden. Als ik dan eens op bepaalde pagina's terechtkom die serieus overdrijven, vraag ik me af hoelang dat nog gaat duren, want iedereen kan eens een fout maken in een weervoorspelling, maar als je dan toch regelmatig fouten maakt, en er op gewezen wordt door leden, die dan geblockt worden, hoe serieus ben je dan nog bezig....Van mijn part mogen de pagina's die er niet serieus mee bezig zijn, en direct uit de lucht gehaald worden, zodat enkel de kwalitatieve, serieuze pagina's overblijven.

Armand

Ik ben het wel met bovenstaande berichten eens. Via social media kan heel makkelijk informatie aan een breed publiek verspreid worden, ook foutieve informatie. Het is ook maar op de manier hoe je met informatie omgaat. Afgelopen dagen vaak genoeg kaartjes voorbij gekomen met 40 graden. Ikzelf post die ook hier op het forum, maar altijd met de insteek van te laten zien hoe extreem zulke berekeningen zijn, je ziet ze immers zelden. Het is fascinerend om te zien. Of bijvoorbeeld CAPE kaarten met ruim 3000 J/Kg, indrukwekkend om te zien in onze omgeving. Echter post ik altijd met vermelding erbij dat zulke extreme opties niet direct een hoge waarschijnlijkheid hebben.

Dergelijke kaartjes worden op social media vaak met hele andere bewoordingen gepost, vaak heel sensatiegericht voor de 'clicks en likes'. Heel erg jammer, want het wekt onnodige sensatie en soms ook onnodige angst. Bovendien komen dit soort kaartjes vaker niet dan wel uit, wat het vertrouwen in de meteorologie teniet doet, terwijl het puur aan de interpretatie ligt.

Iets wat hier mooi in overgaat is het waarschuwen voor extremen. Daar wordt de scheidingslijn ook steeds scherper. We leven in een samenleving waar waarschuwingen een steeds belangrijkere rol krijgen. Is het drie weken droog, dan wordt dat weer problematisch overdreven. Extremen worden mijn inziens soms erg buiten verband getrokken. Er wordt al snel gewaarschuwd voor alles wat van 'de normaal' afwijkt qua weerfenomenen. Voor bijna alles is er tegenwoordig een waarschuwing, soms mag men daar zelf ook wat meer verantwoordelijkheid voor nemen (is mijn mening).

Het lastige is, dat extremen wél steeds extremer worden. Het KAN dus best een keer gevaarlijk weer worden en daar mag ook best gericht voor gewaarschuwd worden. Alleen de criteria mogen daar best duidelijker over gecommuniceerd worden. En inderdaad JerryL, berichten over het weer mogen soms zeker wat meer objectief gebracht worden.

Zo'n soort voorbeelden heb ik vaker voorbij zien komen, een hele mooie samenvatting  ;D :

1980: Het wordt vandaag fel zonnig weer met 32 graden. In de avond kans op verkoelende onweersbuien.

2025: Het wordt vandaag ronduit zeer heet met 32 graden. Het hitteplan is geactiveerd, let op uzelf en anderen. De zonkracht is zeer hoog, vermijd de zon in de middaguren. In de avond kans op zwaar noodweer.
Persoonlijke blogs: https://natuuravonturier.nl/

Eric

Je hebt zo ontzettend gelijk, Kai Zorn zegt t ook iedere keer weer, 25 jaar geleden werd t ook ruim 30 graden en werd er niemand gewaarschuwd, hooguit gezegd: Let een beetje op elkaar. Er wordt ook altijd geroepen, record warm, record heet, record nat, extreem zwaar onweer met mogelijke tornado vorming en code paars, iets wat het KNMI zich ook mag aantrekken. Het onweert al ruim 100 miljoen jaar, komop zeg. Vorig jaar januari was er sneeuwval voorspeld, knmi gaf code geel af, gingen opschalen naar oranje en uiteindelijk rood nádat er al ruim 20cm in een halve dag was gevallen, terwijl als er in de randstad 2 vlokjes vallen er meteen code oranje wordt afgegeven. Ik weet, klinkt overdreven, klopt ook, maar de betutteling is soms ronduit kinderachtig.

zwoof

Je mag het overdreven vinden , maar hitteplannen werken wel. De bewustwording van de risico's van hitte is toegenomen, en hitteplannen helpen bij het beschermen van kwetsbare groepen. Uit onderzoek is ook gebleken dat hitteplannen veel levens hebben gered.  Alleen daarvoor al wil ik mij met plezier ergeren aan de ietwat overdreven of voor de hand liggende waarschuwingen.

Het Nationaal Hitteplan is in Nederland in 2007 ingesteld vanwege de toegenomen frequentie en intensiteit van hittegolven, en de erkenning dat extreme hitte een risico vormt voor de gezondheid, vooral voor kwetsbare groepen. Vroeger waren hittegolven minder frequent en minder intens, en was er minder bewustzijn van de risico's. Ook de UV-straling is in Nederland toegenomen sinds de jaren 80, voornamelijk als gevolg van het dunner worden van de ozonlaag, door CFK's en vulkaanuitbarstingen. Dit betekent dat je tegenwoordig sneller kunt verbranden dan vroeger, zelfs in de schaduw of bij bewolking, omdat er meer directe zonnestraling is.  UV-straling is de boosdoener van de meeste vormen van huidkanker. Huidkanker is inmiddels de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Maarliefst 1 op de 5 Nederlanders krijgt tegenwoordig een vorm van huidkanker. Vooral in deze kan er m.i. ook niet genoeg gewaarschuwd worden.  Smeren smeren smeren!

TMCThomas

Ik denk denk altijd maar zo een een gewaarschuwd mens telt voor twee. Ik vind waarschuwing niet snel overdreven.  :)

Citaat van: Armand op za 28 jun 2025 - 19:56Afgelopen dagen vaak genoeg kaartjes voorbij gekomen met 40 graden. Ikzelf post die ook hier op het forum, maar altijd met de insteek van te laten zien hoe extreem zulke berekeningen zijn, je ziet ze immers zelden. Het is fascinerend om te zien. Of bijvoorbeeld CAPE kaarten met ruim 3000 J/Kg, indrukwekkend om te zien in onze omgeving. Echter post ik altijd met vermelding erbij dat zulke extreme opties niet direct een hoge waarschijnlijkheid hebben.

Ik ben altijd van mening dat de mensen die een weerforum bezoeken meestal ook wel wat meer context hebben bij dat soort extreme kaartjes (of lange termijn kaarten). Ik haal de waarschijnlijkheid meestal ook nog wel even aan, maar ga er toch vaak vanuit dat men hier GFS kaarten op +384h niet al te serieus neemt.  ;)

Citaat van: zwoof op za 28 jun 2025 - 22:16UV-straling is de boosdoener van de meeste vormen van huidkanker. Huidkanker is inmiddels de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Maarliefst 1 op de 5 Nederlanders krijgt tegenwoordig een vorm van huidkanker. Vooral in deze kan er m.i. ook niet genoeg gewaarschuwd worden.  Smeren smeren smeren!

De komende dagen inderdaad ook belangrijk om op te letten, de UV straling is gemiddeld gezien aan de hoge kant de komende dagen.



Wat betreft de warmte is er ondanks de niet zo lange termijn nog steeds een hoop onzekerheid aanwezig, en dan vooral wat betreft de woensdag. In de EC pluim (zuid) hieronder zien we duidelijk de verschillen, heet lijkt het wel te worden maar zowel de 26 graden als de 40 graden zijn opties binnen het ensemble. In het noordwesten is de spreiding nog groter en zijn zowel 18 als 35 graden opties binnen het ensemble. De potentie dat het heel heet kan worden is duidelijk aanwezig.



Dat zie je ook terug bij ICON, dit model is in dit kaartje van kachelmannwetter letterlijk witheet. Op grote schaal gaat de temperatuur richting de 40 graden in de nieuwste run, lokaal wordt ook daadwerkelijk de 40 graden gehaald. Dit is wel een van de meeste extreme oplossingen, het is waarschijnlijker dat we uiteindelijk lager uitkomen maar het is zeker niet onmogelijk!

flyineddy

Even iets anders. Hier boven Drenthe actueel lichtende nachtwolken.  ;D

Kan helaas nu geen foto delen vanaf de iPhone aangezien het forum de extensie "jpeg" (met een "e") niet accepteert. :(

Ps: wat een heerlijk weer nu nog steeds hier buiten. Gewoon tegen de 20 graden en af en toe een zacht briesje.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Der RoX



Heerlijke plaatjes levert dat op ja. Voor het mooie was het deze keer net iets te ver weg om goed te kunnen scherpstellen met het telefoontje
WiNtEr!!11!1!@

vivalavida

Citaat van: flyineddy op zo 29 jun 2025 - 01:03Even iets anders. Hier boven Drenthe actueel lichtende nachtwolken.  ;D

Kan helaas nu geen foto delen vanaf de iPhone aangezien het forum de extensie "jpeg" (met een "e") niet accepteert. :(

Ps: wat een heerlijk weer nu nog steeds hier buiten. Gewoon tegen de 20 graden en af en toe een zacht briesje.

Eddy.




Irritant he, maar ik gooi hem altijd even in een converter jpeg naar png ofzo en dan werkt het. Maar mocht het een kwestie van een vinkje zijn dan zou het fijn zijn als iemand die aan kan zetten  ;D

Armand

Citaat van: zwoof op za 28 jun 2025 - 22:16Je mag het overdreven vinden , maar hitteplannen werken wel. De bewustwording van de risico's van hitte is toegenomen, en hitteplannen helpen bij het beschermen van kwetsbare groepen. Uit onderzoek is ook gebleken dat hitteplannen veel levens hebben gered.  Alleen daarvoor al wil ik mij met plezier ergeren aan de ietwat overdreven of voor de hand liggende waarschuwingen.

Het Nationaal Hitteplan is in Nederland in 2007 ingesteld vanwege de toegenomen frequentie en intensiteit van hittegolven, en de erkenning dat extreme hitte een risico vormt voor de gezondheid, vooral voor kwetsbare groepen. Vroeger waren hittegolven minder frequent en minder intens, en was er minder bewustzijn van de risico's. Ook de UV-straling is in Nederland toegenomen sinds de jaren 80, voornamelijk als gevolg van het dunner worden van de ozonlaag, door CFK's en vulkaanuitbarstingen. Dit betekent dat je tegenwoordig sneller kunt verbranden dan vroeger, zelfs in de schaduw of bij bewolking, omdat er meer directe zonnestraling is.  UV-straling is de boosdoener van de meeste vormen van huidkanker. Huidkanker is inmiddels de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Maarliefst 1 op de 5 Nederlanders krijgt tegenwoordig een vorm van huidkanker. Vooral in deze kan er m.i. ook niet genoeg gewaarschuwd worden.  Smeren smeren smeren!

Ook hier ben ik het helemaal mee eens! Ik heb niets tegen de waarschuwingen ansich, maar wel tegen de manier waarop de media hier soms onnodig paniek over zaait. Precies het voorbeeld dat extremen extremer worden (temperatuur, maar dus ook zonkracht zoals je terecht aangeeft), dus waarschuwen hierover met duidelijke criteria juich ik wel toe. Bewustwording is altijd goed. Alleen de media mag daar naar mijn mening wel wat objectiever mee omgaan  ;)

Het is ook lastiger waar de lijn ligt tussen te veel en te weinig waarschuwen. Hoe vaak hebben we al een code oranje gehad voor onweer, maar bleef noodweer beperkt tot zeer lokale schaal of bleef het zelfs helemaal uit. Of juist andersom. Nog steeds ben ik ook voor meer regionaal waarschuwen. Het lijkt me als KNMI heel lastig om goed te waarschuwen, je doet het eigenlijk nooit voor iedereen goed  :P

Inmiddels is het Hitteplan ook actief voor Noord-Brabant en Limburg en vanaf morgen ook voor de rest van het land. Het zou me ook niets verbazen als we nog code oranje gaan zien voor hitte. Hopelijk komt iedereen de hete dagen een beetje goed door!  :)
Persoonlijke blogs: https://natuuravonturier.nl/

htoutenh

In je tweede alinea een opmerking naar mijn hart, Armand. Meer regionaal in de weersverwachtingen. Het KNMI veralgemeniseerd het weer te vaak, met focus op de Bilt. Kijk bijvoorbeeld eens naar de temperatuurverwachtingen voor deze week in de diverse modellen. Op de wadden vaak niet meer dan 20 graden, terwijl in het (zuid)oosten de temperatuurverwachting naar 35 tot 40 graden gaat. In ons kleine land zijn er zo vaak enorme regionale verschillen, daar zou veel meer aandacht aan besteed kunnen worden. Neem ook de weerpraatjes op TV, waar toch veel mensen naar kijken. Wel een uitgebreid rondje door Europa, waar (bijna) niemand op zit te wachten, maar niet door ons eigen land!

TMCThomas

Code geel voor hitte de komende dagen. Vandaag alleen voor brabant en limburg.




Extremissimorum

Arpege toont een lokale 41'er op woensdag uit de hoge hoed.

vivalavida

Stopt ie m daar maar weer gauw terug in  ;D  :o

bzsv

Wat een verschil zeg met de eilenden en omgeving Eindhoven :o

Powered by EzPortal