Meteo Service Forum

Weerfoto's en filmpjes => Plaats hier jouw eigen weerfilmpjes => Topic gestart door: SniperEye op ma 06 aug 2012 - 22:03

Titel: UPDATE - Roterende bui Weert - 6 augustus 2012
Bericht door: SniperEye op ma 06 aug 2012 - 22:03
Op maandag 6 augustus 2012 trok een onweersbui over Weert. Al snel vertoonde de bui verdachte beweging. Er lijkt een heuse funnel te ontstaan. Er is rotatie zichtbaar. De wind trok stevig aan, ik moest het zolderraam stevig vasthouden om te voorkomen dat die met mijn hoofd ertussen zou dichtklappen.

Het filmpje is voor publicatie bekeken door een aantal kenners. Allen zeggen onafhankelijk van elkaar dat hier sprake is van rotatie. Is hier sprake geweest van een supercel, een beginnende tornado? Wie het weet mag het zeggen.

UPDATE - Roterende onweersbui 6 augustus 2012 Weert (http://www.youtube.com/watch?v=Ib6H7l1pl-4#ws)

Filmpje is geupdate:

In deze update:
- aangepast schriftelijk commentaar
- kleiner lettertype commentaar
- versneld stukje eruit gehaald
- filmpje in zijn geheel ingekort
Titel: Roterende bui Weert - 6 augustus 2012
Bericht door: driveinpm op ma 06 aug 2012 - 22:51
Mooi opname  :D echt wel jammer eigenlijk dat die niet door zette.
Maar goed dat hebben we niet in de hand.
Camera's wel en op de goede momenten.
Titel: Roterende bui Weert - 6 augustus 2012
Bericht door: hj32 op ma 06 aug 2012 - 23:01
Hahaha jij bent slim, advies is om het hele filmpje te kijken, 7 minuten leerzaam materiaal...nieuws uit de natuur :D
Mooi filmpje ;)
Titel: Roterende bui Weert - 6 augustus 2012
Bericht door: WimOude op ma 06 aug 2012 - 23:09
Haal die aanwijzingen maar weg, die kloppen namelijk niet. De rotatie moet je over de hele 'wolk' kunnen zien. Rotatie, circulatie. Onder elke bui hangt wel roterende fractus e.d.
Maar, ik zie inderdaad wel circulatie, maar funnel in volle glorie?... dat is stratus ;)
Titel: Roterende bui Weert - 6 augustus 2012
Bericht door: Marco uit Hangar 5 op ma 06 aug 2012 - 23:53
Whahaha!.. 'funnel in volle glorie'    waar dan??  Ik heb geen funnel gezien

Je fantasie slaat op hol kerel, het is slechts fractus als gevolg van snel opstijgende luchtmassa's die condenseren tot een wolk. De wind is het gevolg van aanvoer van lucht over de grond die de opstijgende luchtmassa's probeert aan te vullen.

Van rotatie is ook totaal geen sprake, ik zie het in ieder geval niet.. Volgens mij zitten die "kenners" die jou film hebben "geanalyseerd" nu ook krom van het lachen naar dit filmpje te kijken.  Ook als je het versneld afspeelt op het eind zie ik nog steeds geen rotatie.

Neemt niet weg dat het best een heftige bui in ontwikkeling was, en laat wel goed zien hoe snel een bui tot ontwikkeling kan komen.
Titel: Roterende bui Weert - 6 augustus 2012
Bericht door: WimOude op di 07 aug 2012 - 00:00
Oh ja, volgende keer, camera op statief, opname starten, en niet meer aankomen. Krijg je veel duidelijker beeld van enige bewegingen die al dan niet te zien zijn. En mag ik vragen waarmee je gefilmt hebt? Mijn filmpje, waar je ook op gereageerd hebt, is met extremegroothoeklens(12-24mm) gefilmd, wat voor een lekker wijd en overzichtelijk beeld zorgt. Wel heb ik de momenten waar ik de camera beweeg versneld, omdat ik dat zelf verschrikkelijk storend vind.
Titel: Roterende bui Weert - 6 augustus 2012
Bericht door: Tyshane op di 07 aug 2012 - 00:05
Heerlijk dreigende wolkenformatie, als dit boven mijn dak zou hangen zou ik ook zeker even een kijkje nemen door het dakraampje, of juist naar buiten gaan om het in volle glorie te bekijken. Prachtig toch!

Wat je vragen betreft, moeilijk om het zo te beoordelen, ook al is het 7 minuten beeldmateriaal (best veel om even te bekijken tussendoor by the way); Ik zie niet een overduidelijke funnel, maar meer fractus-achtige wolken in beeld. Verder heb ik ook niet echt flinke rotatie kunnen waarnemen, uiteraard is er dynamisch gezien heel wat aan de hand in de atmosfeer, dus dat er beweging is is logisch, betekent niet dat dat per definitie rotatie is, moeilijk.

Een supercel lijkt me niet en ik denk ook geen begin van een tornado, op basis van dit filmpje dan. Wat was de conclusie eigenlijk van de mensen met wie je het van te voren hebt gedeeld? Maar goed naar mijn mening; een prachtige wolkenformatie dat heerlijk dreigend langs komt waaien, fijn om meegemaakt te hebben of niet!


Citaat van: Marco uit Hangar 5 op ma 06 aug 2012 - 23:53
Whahaha!.. 'funnel in volle glorie'    waar dan??  Ik heb geen funnel gezien ... Je fantasie slaat op hol kerel,... Volgens mij zitten die "kenners" die jou film hebben "geanalyseerd" nu ook krom van het lachen naar dit filmpje te kijken. 

Laten we een beetje respect hebben voor elkaars bevindingen...  :)
Titel: Roterende bui Weert - 6 augustus 2012
Bericht door: SniperEye op di 07 aug 2012 - 08:25
De kenners zijn vooraanstaande forumleden! Mijn telefoon kan wel HD opnames maken, maar niet in groothoek helaas.

Fractus hangt onder een bui, hier was duidelijk sprake van contact met de bui zelf. Juist omdat ik wilde voorkomen dat de wens de vader van de gedachte werd heb ik alvorens het filmpje definitief te plaatsen het voorgelegd aan kenners.

Wellicht toch eens overwegen om mijn DSLR te vervangen voor één die ook kan filmen.

EDIT: wellicht dat de aanwijzingen in het filmpje onjuist geïntepreteerd zijn. Dat laatste is zeker geen fractus maar vermoedelijk sterke stijgstroom met lichte rotatie. Overigens is er geen condensatie vanaf de grond te zien.

Het is één groot leerproces waaruit ik beter wil worden.

EDIT 2: vanavond even een nieuwe versie fabriceren met aangepaste aanwijzingen.
Titel: Roterende bui Weert - 6 augustus 2012
Bericht door: Marsel op di 07 aug 2012 - 10:00
Citaat van: Tyshane op di 07 aug 2012 - 00:05
Laten we een beetje respect hebben voor elkaars bevindingen...  :)

+1 ;).

Ik ben het met voorgaande eens. Geen funnel en ook geen Sc. In dit geval is de windtoename veroorzaakt nabij de outflow boundary, de voorste begrenzing van de outflow van koele lucht. Dit vindt klassiek onder de arcus-achtige formatie die je op de film zichtbaar hebt gemaakt plaats. Die 'funnel' is inderdaad een verlaging onder wolkenbasis zonder rotatie en zorgt dus niet voor die snelle windtoename.
Hoewel je enthousiasme bijzonder aanstekelijk is (dat is goed, ik herken dat van mijzelf) moeten we in Nederland eens ophouden met in elke bui een Sc te zien.
Elke sterke updraft, ja zelfs bij een warmte onweder, gaat op een gegeven moment, vooral op interactiepunten met de downdraft, op verschillende manieren rotatie vertonen. Het 'opzuigen van fractus slierten' is bij buien die vanaf de grond gevoed worden in een vochtige atmosfeer vaak duidelijk zichtbaar. Het zien van kleinschalige rotatie is dan ook niet per definitie een bevestiging van een roterende updraft. Bedenk je goed dat bij een échte Sc de gehele updraft om z'n as draait en dit langdurig (enkele uren!) vol dient te houden. Bovendien creëren ze een meso low aan de grond... Dergelijke systemen blijven uren in stand, frequent zonder significante daling in activiteit. Tja....en dat zien we gewoon bijzonder weinig in Nederland.
Wat we wel zien is dat buien vaak kortdurend een meso kunnen bezitten.

Uiteraard zijn er dezer dagen verschillende verdachte buien ons land gepasseerd, mooiste voorbeeld was naar mijn idee toch wel de bui die zondagmiddag/-avond via R'dam en delen van Utrecht noordoostwaards trok. Die had bijzonder veel Sc karakteristieken, zowel op radar als visueel.

Hoe dan ook, mooie beelden van een oerhollandse onweersbui ;).
Titel: Roterende bui Weert - 6 augustus 2012
Bericht door: SniperEye op di 07 aug 2012 - 10:08
Thanks. Over die denigrerende reactie, daar lees ik vrij gemakkelijk overheen.

Ik wilde voorkomen dat de wens de vader van de gedacht werd. Daarom eerst voorgelegd aan wat kenners (zonder te teksten overigens). Conclusies zijn op mijn conto toe te schrijven.

Het filmpje gaat nog aangepast worden (teksten)
Titel: Roterende bui Weert - 6 augustus 2012
Bericht door: Marsel op di 07 aug 2012 - 10:13
Citaat van: SniperEye op di 07 aug 2012 - 10:08
Thanks. Over die denigrerende reactie, daar lees ik vrij gemakkelijk overheen.

Goed zo, anders krijg je last van je hart zegt men wel eens ;). Wat vonden anderen van de verschijnselen die je op film gezet hebt?



Titel: Roterende bui Weert - 6 augustus 2012
Bericht door: SniperEye op di 07 aug 2012 - 10:24
De bui roteert lichtjes, geen extreme rotatie zoals een SC.

Over een funnel heeft niemand zich uitgesproken, dat was mijn constatering. Het was zeker anders dan fractus. Helaas beschik ik niet over groothoek. Toch had dat laatste duidelijk contact met de wolkenbasis waardoor ik in de veronderstelling was dat hier een tuba/ funnel aan het ontstaan was. Ook de wind nam sterk toe. I.c.m. de lichte rotatie dacht ik wat spektakel waar te nemen.

Op 1.13 ongeveer zie je ook al een korte uitstulping in de wolk.

Toch denk ik dat hier tenminste sprake is van tamelijk sterke stijgstroom. I.c.m. de lichte rotatie toch wel het begin van... Echter waren de atmosferische condities onvoldoende om het fenomeen verder te doen ontwikkelen waardoor van echt spektakel geen sprake kon zijn. Dank voor je toelichting :)
Titel: Roterende bui Weert - 6 augustus 2012
Bericht door: WimOude op di 07 aug 2012 - 10:31
Citaat van: Marsel op di 07 aug 2012 - 10:00
Bedenk je goed dat bij een échte Sc de gehele updraft om z'n as draait en dit langdurig (enkele uren!) vol dient te houden.

15 min volgens NOAA...  :-X
Maar ik begrijp wat je bedoelt. Niet te vergelijken met wat hier langskwam afgelopen zondag
Titel: Roterende bui Weert - 6 augustus 2012
Bericht door: Marsel op di 07 aug 2012 - 10:39
Citaat van: WimOude op di 07 aug 2012 - 10:31
15 min volgens NOAA...  :-X
Maar ik begrijp wat je bedoelt. Niet te vergelijken met wat hier langskwam afgelopen zondag

Potverdrie, Wim....je hebt gelijk :). Ik was in de veronderstelling dat volgens de definities (WMO) minstens 1-2 uur stond. In de orde van 10-20 min. is inderdaad de huidige maatstaaf.
Scherp hoor!  ;D
Titel: Roterende bui Weert - 6 augustus 2012
Bericht door: WimOude op di 07 aug 2012 - 10:50
Dat was in t verleden ook het geval, maar is niet heel lang geleden bijgesteld.
Titel: Roterende bui Weert - 6 augustus 2012
Bericht door: Marsel op di 07 aug 2012 - 10:54
Citaat van: WimOude op di 07 aug 2012 - 10:50
Dat was in t verleden ook het geval, maar is niet heel lang geleden bijgesteld.

Ah, op die manier. Dan zal ik nog wel van de oude stempel zijn haha ;).....
Er blijft tot op de dag van vandaag nogal wat geharrewar over de daadwerkelijke definitie van een Sc, en dan vooral het woordje 'persistent'.
Titel: Roterende bui Weert - 6 augustus 2012
Bericht door: alaind86 op di 07 aug 2012 - 12:37
Toen ik zondag omstreeks 19u over de A2 naar huis ging kwam ik dezelfde bui tegen en heb er fotos van gemaakt.

http://forum.meteo-service.nl/index.php/topic,1593.0.html (http://forum.meteo-service.nl/index.php/topic,1593.0.html)

Mooie beelden zijn het die je gemaakt hebt ookal zijn de meningen verdeeld wat het precies geweest is. Gewoon doorgaan met extreem weersverschijnselen spotten!

Gr Alain.D
Titel: Roterende bui Weert - 6 augustus 2012
Bericht door: SniperEye op di 07 aug 2012 - 12:44
Wow, spectaculaire bui!
Titel: Roterende bui Weert - 6 augustus 2012
Bericht door: Graphicnizor op di 07 aug 2012 - 16:37
Dit is misschien ook een mooi voorbeeld -> http://forum.meteo-service.nl/index.php/topic,2420.0.html (http://forum.meteo-service.nl/index.php/topic,2420.0.html)
Titel: UPDATE - Roterende bui Weert - 6 augustus 2012
Bericht door: SniperEye op wo 08 aug 2012 - 20:50
Ik heb met MC gemaild die denken dat het arcus is.
Titel: UPDATE - Roterende bui Weert - 6 augustus 2012
Bericht door: Marsel op do 09 aug 2012 - 13:31
Citaat van: SniperEye op wo 08 aug 2012 - 20:50
Ik heb met MC gemaild die denken dat het arcus is.

He dat is leuk :).
Zie hieronder.

Citaat van: Marsel op di 07 aug 2012 - 10:00
+1 ;).

Ik ben het met voorgaande eens. Geen funnel en ook geen Sc. In dit geval is de windtoename veroorzaakt nabij de outflow boundary, de voorste begrenzing van de outflow van koele lucht. Dit vindt klassiek onder de arcus-achtige formatie die je op de film zichtbaar hebt gemaakt plaats. Die 'funnel' is inderdaad een verlaging onder wolkenbasis zonder rotatie en zorgt dus niet voor die snelle windtoename.

Titel: UPDATE - Roterende bui Weert - 6 augustus 2012
Bericht door: SniperEye op do 09 aug 2012 - 13:43
Mysterie ontrafelt :)