Herfst discussietopic 2023

Topic gezien door 62872 bezoekers
Gestart door TMCThomas, do 14 sep 2023 - 01:42

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Zynex

Ik ben vorig jaar veel naar het Sauerland geweest. Daar hadden we vorig jaar een van de vroegste openingen in Winterberg. 8 dec stond ik op de piste. Het is afhankelijk van zoveel variabele.

jaap verheij

Blijft grappig om te zien de enorme verschillen van de modellen,de afgelopen dagen GFS met regelmatig (natte)sneeuw in de kaarten nu warmwater in de puim en de ECMWF waarvan de control zeker in het NO voor veel kouder weer gaat.

TMCThomas

Het lag niet in de lijn der verwachting maar EC is toch echt wat richting GFS getrokken, zo mooi als GFS is EC nog (lang) niet maar als de runs richting GFS blijven bewegen wordt het toch interessant. GFS 06Z is zoals eerdere runs gewoon weer mooi, niet zo mooi als de 12Z run van gister maar ook deze is goed te noemen. Ook Icon en UKMO zijn best netjes, blokkade is wat minder stevig als bij GFS maar ook hier komt kou richting Nederland, of het ook doorzet is wel een beetje de vraag. De kaarten zijn in elk geval niet saai voor eind november!
TMCThomas

De avondruns lopen langzaamaan binnen. Met ICON (die altijd als eerste start) begonnen we slecht. Blokkade krijgt in deze run nauwelijks de kans zichzelf op te werpen en stort gelijk in. Resultaat bij ons is een ordinaire westelijke stroming. GEM is matig, de eerste poging mislukt net zoals bij icon op lange termijn lukt het wel maar echt koud wordt het er niet van. GFS Tovert echter gewoon weer winterse kaartjes tevoorschijn.  Wat hoop ik toch dat gfs een keer goed zit, wederom een prachtige run, zelfs weer wat beter dan de vorige. Het bijzondere is dat het punt waarbij het bij GFS wel lukt en de andere modellen niet inmiddels binnen de 120h ligt. Dan is de vraag natuurlijk doet GFS consistent iets fout of zien de andere modellen iets over het hoofd. Zo meteen is kijken wat EC gaat doen, dat is toch wel cruciaal nu.
olivetomato

Spann0nd!!! Maar zal wel weer met een sisser aflopen ben ik bang. #duimengaat 😁❄️
Shine on you crazy Diamond

Unknown-user1778

Die NO / O stroming gaat er wel komen lijkt me nu inderdaad. Maandag 27 november begint de winter 2023. Precies een paar dagen voor de echte Meteorologische Winterstart.
Ik verwacht temperaturen rond de 0 en misschien wat winterse neerslag maar eerder eigenlijk een droge zonnige periode en dat zou toch wel eens lekker zijn na die grijze drab van de afgelopen 3 mnd.

TMCThomas

EC is leuk, maar wel pas op 240h. Poging om blokkade op te bouwen gaat fout door dat laagje onder groenland. We zijn er nog niet. Op 240h ook gewoon een mooi scenario maar dat is weer zo ver weg. Grappig genoeg is de +240h kaart best vergelijkbaar met gfs, ondanks de grote verschillen in de voorgeschiedenis.
Unknown-user1778

Citaat van: TMCThomas op zo 19 nov 2023 - 20:05EC is leuk, maar wel pas op 240h. Poging om blokkade op te bouwen gaat fout door dat laagje onder groenland. We zijn er nog niet. Op 240h ook gewoon een mooi scenario maar dat is weer zo ver weg. Grappig genoeg is de +240h kaart best vergelijkbaar met gfs, ondanks de grote verschillen in de voorgeschiedenis.

Deze run is idd niet zo gunstig als de vorige. Ik denk dat ie morgen weer terug bijdraait. Ik voel dat er een ander vaatje aangetapt gaat worden vanaf de 27st : > (het uit de mode geraakte hyves smiley : > )

Der RoX

Ah, daar komen de winterscenarios. Ook dit seizoen geldt;  Garantie tot aan de deur en zelfs dán kan het sneller vertrokken zijn dan een Post NL medewerker die zijn target moet halen, een laffe half natte doos achterlatend ;)Gaat de popcorn pakken...Nou kom op met die noordoostenwind!
WiNtEr!!11!1!@

Unknown-user1778

Winter is helemaal verdwenen uit alle pluimen xD Het wordt dus toch weer zo'n jaar xD nog 3 maand tot de lente! : >

TMCThomas

Nou dat zou ik niet zeggen maar het zet allemaal nog niet lekker door. Eigenlijk is het eindresultaat van de "eerste poging" een beetje tussen de eerdere oplossing van EC en GFS in komen te zitten. We krijgen vanaf aankomende vrijdag een aanlandige noordwestelijke stroming die relatief gezien wel koud is maar echt winterweer krijg je er nog niet mee. Dat hoeft natuurlijk nog niet per sé in november. Op deze manier koelt de boel in elk geval af en pakken we de eerste natte sneeuwbuien mee. Veel beter dan de westelijke stroming die EC eerder in de kaarten had staan.Hoe het na het weekend verder gaat is wat minder duidelijk, wel is het zo dat zowel EC als GFS wederom hogedruk op de oceaan neerleggen, een westcirculatie krijgt geen kans. Dat brengt potentie voor een poging 2, die slaagt bij EC best aardig zoals te zien is aan de oper & control in deze pluim van het noordoosten. Maar er is zeker nog ruimte voor verbetering. Die ruimte krijgen de modellen ook, er is nog enorm veel spreiding dus het kan nog alle kanten op.Maar eerst de korte termijn, in de nacht van dinsdag op woensdag klaart het op en is het windstil. Daardoor kan het al al best fris worden met 1 tot 3 graden vorst voor een groot deel van het land.


Hector Pascal

Citaat van: dennis089 op ma 20 nov 2023 - 21:37Winter is helemaal verdwenen uit alle pluimen xD Het wordt dus toch weer zo'n jaar xD nog 3 maand tot de lente! : >
Je bedoelt 4 maanden tot de lente, dat is iets langer...
Nul bestaat niet.

Unknown-user1778

Citaat van: Hector Pascal op di 21 nov 2023 - 10:22Je bedoelt 4 maanden tot de lente, dat is iets langer...

@ thomas. Nice. Ik dacht echt dat we in de WC bleven. Afkoeling is prima voor eind november. Lekker koud. Eindelijk vriezen. Dat maakt de bacteriën en bacillen kapot:p

En at pascal. Nee ik bedoel toch echt 3 mnd.
Want over 10 dagen is de winter begonnen. En precies 3mnd erna de lente:p : >

flyineddy

Citaat van: dennis089 op di 21 nov 2023 - 12:29Afkoeling is prima voor eind november. Lekker koud. Eindelijk vriezen. Dat maakt de bacteriën en bacillen kapot:p

Laat vooral die ellendige muggen deze winter maar goed kapotvriezen. Dat is de afgelopen jaren 's zomers een steeds groter drama geworden.  >:(

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Zynex

Citaat van: dennis089 op ma 20 nov 2023 - 21:37Winter is helemaal verdwenen uit alle pluimen xD Het wordt dus toch weer zo'n jaar xD nog 3 maand tot de lente! : >

wow we hebben nog geen weerrecord! maar wel al een winterafschrijfrecord op 20-11-2023.
Pluimen en mogelijkheden zijn prima voor deze tijd van het jaar.

grizzrh

Flinke hogedruk wat zich bij Scandinavië vormt zo te zien op de kaarten :o
Doenrade, Limburg

Armand

Het valt me op dat de weermodellen het behoorlijk lastig hebben met wat er zo vanaf het weekend staat te gebeuren qua luchtdruksituatie. We zien namelijk elke run wel weer andere scenario's voorbij komen en er is weinig vastigheid te zien. Er zijn wat berekeningen die hinten op een uitloper van hogedruk naar Scandinavië of Groenland. Er zijn ook berekeningen die eerder met een Eurohoog komen, en een enkeling laat een stevige westcirculatie zien.

Over het algemeen dus scenario's waarbij de temperatuur rond gemiddeld of onder gemiddeld zou uitkomen. Een minderheid gaat voor zacht weer. Toch hebben we al heel vaak gezien dat zo'n minderheid in een paar runs volledig de overhand kan gaan krijgen. Interessant wat er komende runs gaat gebeuren. Wellicht al vrij belangrijk voor de start van december, aangezien een goed ontwikkeld globaal patroon vaak wekenlang kan aanhouden.

TMCThomas

Yep het verschilt enorm, voor vanavond een beetje gemengde gevoelens bij de modellen. EC is op de middellange termijn niet al te best, op lange termijn is het wel weer oke maar dan zit je opnieuw weer bij +240h. De pluim is dan ook niet om over naar huis te schrijven, al is die tweesplitsing na het weekend wel interessant.GFS is wat dat betreft echt een heel stuk beter, oper is in deze run wat minder maar de rest van de pluim is echt wel heel netjes. Toch een heel aardige bundel met leden die voor het koudere weertype gaat, de meerderheid wel zelfs. En daar zitten erg leuke leden tussen inclusief control.


TMCThomas

GFS komt wederom met een prachtige run, vanaf aankomende vrijdag duiken we eigenlijk (langzaam maar zeker) steeds verder de kou in. Het hoog boven het Verenigd Koninkrijk evolueert zich door tot een scandihoog en uiteindelijk zien we zelfs van Scandinavië tot aan Groenland een en al hogedruk. Onder deze trein van hogedruk beweegt zich kou naar Nederland toe wat voor november heel aardig winterweer naar Nederland brengt. De temperatuurverwachting van GFS is wat dat betreft nog wat conservatief, die valt gerust lager uit in een scenario als deze. Het enige wat nog ontbreekt is een mooi sneeuwdek  ;)

EDIT: ook de sneeuw wordt uiteindelijk geregeld in deze run  ;) (let op: ULT)


Armand

Het blijft ongemeen spannend op middellange en lange termijn. We zien met name in GFS de blokkades sterker worden, EC volgt redelijk mee. Het blijft echter ook behoorlijk onzeker, en dat lijkt voornamelijk te komen door subtiele lagedrukgebieden en veranderingen in de as van de hogedrukgebiedgordel. Daardoor kunnen verschillende luchtstromen de temperatuur beïnvloeden. Voor kou moet de wind bij ons namelijk echt uit het (noord)oosten komen in dit jaargetijde. Elke andere richting levert in veruit de meerderheid nog zachtere temperaturen op. Verder in de termijn zou ook een noordelijke aanvoer voor winter kunnen gaan zorgen, gezien het Noordzeegebied komende periode wel gaat afkoelen. Desalniettemin zien we met name in GFS wel een groot aantal leden voor koudere opties gaan met temperaturen structureel onder de 5 graden. Ik zou het als licht winters benoemen, wat al erg gunstig is voor laatst november/ begin december. Er zijn ook enkele leden die echt met winterse scenario's komen, maar die zijn sterk in de minderheid, evenals de zachte opties (pluim Midden NL):EC is ook weer iets afgekoeld t.o.v. gisteravond. Vooral Oper en Control zitten op middellange termijn laag in de pluim en lijken beetje GFS te volgen. Het gemiddelde duikt bij EC begin december ook richting/onder de 5 graden overdag (pluim Midden):

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Bij EC zien we echter wel meer onzekerheid, en dan vooral naar de zachtere opties toe. Er is bij EC nog een niet te negeren groep leden met 5 tot 10 graden in de verwachtingen. Bij GFS bijvoorbeeld zie je slechts enkele leden in die categorie zitten, vooral richting LT. Interessant welke richting de modellen de komende runs heengaan! Laten we voor de winterliefhebbers hopen dat dat richting GFS gaat zijn ;)

Powered by EzPortal