Zomer discussietopic 2023

Topic gezien door 47599 bezoekers
Gestart door TMCThomas, vr 02 jun 2023 - 01:53

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

TMCThomas

Het is inderdaad even gedaan met de hitte. Waar de pluim van gister hitte op de lange termijn als mogelijkheid zag is die van vanochtend vrij duidelijk, het ziet er naar uit dat we een langere periode van wat gematigder en licht wisselvallig zomerweer tegemoet gaan. Daarbij niet echt koud, zijn vrij normale temperaturen van het jaar.



Als je als hitte liefhebber naar deze pluim kijkt lijkt dat een beetje uitzichtloos, toch denk ik zelf dat de zomer over een week of 2 wel weer grote kans heeft om terug te keren. De situatie kan zoals bijvoorbeeld GFS laat zien vrij snel weer omslaan en een zuidelijk stroming in gang zetten. Alle modellen laten momenteel de invloed van lagedruk in onze regio afbouwen richting 240h. Indien het dan goed valt is zonnig en warm zomerweer niet ver weg. Het ziet er momenteel in elk geval niet naar uit dat we in een vastgeroeste westcirculatie komen te zitten voor de rest van zomer.



Dat het al snel weer bovengemiddeld warm wordt is ook iets dat door EC extended ondersteund wordt, absoluut geen garanties natuurlijk maar puur even mijn kijk op de situatie.



Der RoX

Vandaag op zich een prima weertje gehad hoor. Wel klam ondanks dat het maar net boven de 20 is uitgekomen...
WiNtEr!!11!1!@

AFTH14

Nog steeds geen 40+ in de kaarten?  8)

TMCThomas

EC oper bouwt op termijn wel weer wat warmte op, en doet dit al een aantal runs. GEM oper ondersteund dit ook momenteel maar de andere modellen waaronder gfs willen nog niet mee.




TMCThomas

Met de 18z run doet nu ook gfs oper mee.



Citaat van: AFTH14 op do 29 jun 2023 - 18:47Nog steeds geen 40+ in de kaarten?  8)

Sterker nog daar is je 40 graden.  ;)




Der RoX



Wordt het volgende week zondag 18 of 35 graden? Of de zaterdag erna 17 of 37?

 8)

Komende dagen lijkt mij iig authentiek Nederlands zomerweer...



WiNtEr!!11!1!@

X-treme

EC (en dan met name de oper) heeft er wel zin in volgend weekend  :o

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Unknown-user1778

Citaat van: X-treme op zo 02 jul 2023 - 22:15EC (en dan met name de oper) heeft er wel zin in volgend weekend  :o


Spaanse pluim in de maak? Hopelijk met fiks onweer voor de verandering.

Joep

Enorme windstoot net op Vlieland

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Joep

EC met heel veel neerslag

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

TMCThomas

Voor woensdag ook een spannende situatie wat betreft wind, een laagje diept snel uit en wat resulteert in vrij veel neerslag maar voornamelijk ook veel wind. Harmonie komt momenteel lokaal met 120km/u



De locatie en koers van dit laagje zijn nog uitermate onzeker, ICON legt de kern van het laag bijvoorbeeld helemaal niet boven Nederland. Flinke windstoten heeft het model wel maar deze zijn later en niet in Nederland maar op de grens tussen Denemarken en Duitsland.

Joep

Lagedrukgebied van morgen heeft veel weg van een Kanaalrat

Foto gemaakt door ArchiefHet lagedrukgebiedje dat op 12 mei 1983 de Hemelvaartsstorm veroorzaakte.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.


Het kleine lagedrukgebied, dat morgen in Nederland tot een potentieel explosieve weersontwikkeling leidt, heeft veel weg van een Kanaalrat.
Een Kanaalrat is een klein lagedrukgebied dat op de Oceaan ten westen van Frankrijk tot ontwikkeling komt en vervolgens al activerend via de Kanaalregio naar Belgiƫ en Nederland trekt. Hij kan bij ons, gevoelsmatig vanuit het niets, tot stormweer en heftige regenval leiden. Vroeger, toen de weercomputers minder goed waren dan die van nu, kwamen ze weleens totaal onverwacht op ons af. Tegenwoordig gebeurt dit niet meer, al zijn het nog steeds weersystemen die een grote mate aan onzekerheid met zich meebrengen.

Hemelvaartsstorm
Een beruchte Kanaalrat was die van 12 mei 1983, toen het in Nederland tot de Hemelvaartsstorm kwam, misschien wel een van de meest opvallende stormen uit de vorige eeuw. Volkomen onverwacht trof een zware storm Nederland, precies op Hemelvaartsdag. Elf mensen, vooral zeilers, verloren die dag het leven, veel meer mensen raakten gewond. De storm werd veroorzaakt door een lagedrukgebied dat zo klein was, dat het door de weermodellen van toen volledig werd gemist. In de verwachtingen van die ochtend werd met geen woord over de storm gerept, die enkele uren later al zou losbarsten.

In 2000 kwam het op 28 mei voor de laatste keer tot een onverwachte Kanaalrat. Toen ging het om een zware storm die eigenlijk pas de avond ervoor door de computermodellen werd opgepikt. In tegenstelling tot 12 mei 1983 was er toen wel tijd om nog te waarschuwen. Een dag later kwam de storm inderdaad, met aan zee een windkracht 10 en in delen van het land bovendien veel regen. De bomen stonden in blad en vele waaiden om, tot in de binnenstad van Amsterdam aan toe. Het vliegverkeer op Schiphol had veel last van de storm.

Amerikaanse model was het eerst
Het potentieel zeer onstuimige weer van morgen werd een kleine week als eerste door het Amerikaanse GFS-model opgepikt. Meerdere runs achter elkaar liet het rekenmodel voor morgen een potentiƫle storm met veel regen zien, terwijl de andere rekenmodellen er zonder uitzondering nog niets van wilden weten. Daarna verdween de optie ook weer uit de Amerikaanse berekeningen. Gisteren was de potentieel explosieve ontwikkeling van morgen ineens weer op de weerkaarten terug, nu in vrijwel alle modelberekeningen.

Nu alle modellen de mogelijke ontwikkelingen van morgen duidelijk in de smiezen hebben, is de onzekerheid nog niet voorbij. Veel zal afhangen van de precieze koers van het zich ontwikkelende systeem, zijn snelheid en het tempo waarmee het activeert. Het Engelse model laat het systeem de meest agressieve koers volgen, ongeveer langs de baan van de Kanaalrat van 12 mei 1983. De andere modellen zitten wat oostelijker en soms ook zuidelijker met hun baan. Het zwaartepunt van de regen, de windstoten en het windveld als geheel worden door ieder model dan ook op een andere manier behandeld.

Europese model
Het Europese model laat het lagedrukgebiedje in Noord-Holland het land opkomen en dan via Friesland en Groningen verder naar het oostnoordoosten trekken. De actiefste wind zit aan de zuid- en westflank van het systeem, met in de kustgebieden in de ochtend een windkracht 8 en windvlagen tot 100 kilometer per uur, in een strook van Zeeland naar Overijssel en ook in het Waddengebied. In de middag trekt het allemaal weg.

Harmonie laat het lagedrukgebied in Zeeland aan land komen en dan over het westen naar Friesland trekken, waarna het naar Groningen afbuigt. Hier maken het IJsselmeer en het Waddengebied kans op hier een daar een storm, een windkracht 9, met de zwaarste windstoten tot 110 kilometer per uur op het IJsselmeer en in het oostelijke Waddengebied. De Duitse Bocht zou vlagen tot 120 kilometer per uur kennen krijgen. Dot zou dan vooral aan het einde van de ochtend en in de eerste helft van de middag moeten gebeuren.

Iets minder sterk
Het Amerikaanse model volgt ongeveer de koers van het Europese, maar heeft de windstoten noordelijker en iets minder sterk. En andere fijnmazige modellen als Arpege, Icon en Arome hebben de sterkste ontwikkeling van het systeem, voor wat de wind betreft, boven het noorden van het land en in het Waddengebied, aan het begin van de middag.

Ook voor wat het zwaartepunt van de regen betreft, bestaat er een vrij grote onzekerheid. Dat zwaartepunt houdt zich aan de westkant van de kern van de depressie op. Hoe westelijker de baan ervan komt te liggen, des te groter is de kans dat het zwaartepunt van de regen buiten Nederland op de Noordzee komt te liggen. Nog steeds valt dan het meeste regen in het westen en noordwesten, maar in het zuidoosten zal het duidelijk minder zijn. In het natste geval kan in het westen en noordwesten plaatselijk meer dan 50 millimeter vallen. Hoe verder oostelijk je dan komt, des te minder zal het waarschijnlijk zijn.

Joep

CODE GEEL

Vanaf de vroege ochtend van woensdag zijn er in het zuidwesten zware windstoten van 70-100 km/uur. Het gebied met zware windstoten verplaatst zich in de loop van de ochtend noordoostwaarts over Nederland. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden.

In het noordwesten valt vanaf komende nacht tot en met woensdagochtend veel regen, plaatselijk meer dan 50 mm. Ook hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Joep

Oeps westen krijgt ook te maken met de 'kanaalrat'volgens Harmonie

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Ondertussen in Apeldoorn

 https://www.dumpert.nl/item/100065717_38ccd914

Der RoX

Achtertuin maar ff opruimen, voordat de stoelen morgen gelanceerd worden...
WiNtEr!!11!1!@

Eric

Geen topic over morgen? Schijnt heftig te worden, vooral rond de Wadden. Ook wordt het errug warm, toch?

Joep

Extreme kaarten van Icon, Arome, Harmonie

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.   

Joep

EC zeer extreem!

Als dit uitkomt code vuurrood

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Unknown-user1778

Citaat van: Joep op di 04 jul 2023 - 20:27EC zeer extreem!

Als dit uitkomt code vuurrood

140km/u.. is toch niet zo bijzonder toch?
De schaal gaat tot 300 ^^

X-treme

Ukmo nagenoeg het zelfde als EC.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Citaat van: dennis089 op di 04 jul 2023 - 21:11140km/u.. is toch niet zo bijzonder toch?
De schaal gaat tot 300 ^^

De hoogst gemeten windstoot in NL is 162 km/h.
142 is dus best hoog.

Daar komt nog bij dat het zomer is en dus alle bomen vol in het blad staan en dus veel meer vind vangen dan tijdens stormen in de herfst.

De kans op omvallen is dus vele malen groter.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Powered by EzPortal