Onweerskansen 2018 - Algemene vooruitzichten

Topic gezien door 41514 bezoekers
Gestart door ThaGhostNL, za 31 mrt 2018 - 14:50

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoeveel onweersdagen verwacht jij in 2018?

 < 10 (Buitengewoon weinig)
10-15 (Zeer weinig)
15-20 (Weinig)
20-25 dagen (Iets minder dan normaal)
25-30 dagen (Normaal)
30-35 dagen (Iets meer dan normaal)
35-40 dagen (Veel)
40-45 dagen (Zeer veel)
45 > dagen (Buitengewoon veel)

ThaGhostNL

Beste forumleden,

Iets later dan jullie van ons gewend zijn, maar hier is het nieuwe draadje voor het nieuwe onweersseizoen 2018.
Bespreek hier de algemene vooruitzichten wat betreft onweerskansen voor 2018.
Met het beginnen van een nieuw seizoen is ook de onweersteller weer op 0 gezet en zijn wij benieuwd wie dit jaar de meeste onweersdagen mee gaat maken.
In de poll kan je een verwachting achterlaten.

Hoewel velen nog in de wintersfeer (of dip) zit en de lente net is begonnen, betekent dat niet dat er nog geen vooruitzichten gemaakt mogen worden wat betreft onweer.
In ons klimaat kan het gehele jaar onweer voorkomen, al heeft het zomerhalfjaar (april - oktober) natuurlijk het grootste aandeel (90%>) in het totaal aantal ontladingen per jaar. Het winterhalfjaar is de rustigste periode van het jaar wat betreft onweer, maar soms komt het toch tot flink onweer en/of zware buien. Enkele voorbeelden zijn de buien van 5 februari 2013 en 4 januari 2014.

Hoewel voor velen het afgelopen jaar redelijk is tegengevallen, moeten we dit jaar er weer met volle moed tegenaan gaan, een nieuwe ronde betekent immers nieuwe kansen.
Laten we hopen op een onweersjaar vol genot, extreem en/of interessant weer en prachtige foto's!

My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

Armand

Mooi! Vorig jaar viel inderdaad nogal tegen hier. Hopelijk gaan we dit jaar weer knallen ;)

Ik dacht dat op enkele plaatsen in het oosten inmiddels ook al 2 onweersdagen geteld zijn. Hier staat de teller wel nog op 0.

Edit 18:46
Inmiddels ook boven Noord Brabant en België een gebied met enkele ontladingen. Die kleine verscholen buitjes kunnen plaatselijk toch een aardige plens regen achter laten.

Maxim

al een 6 tal zware onweersklappen in noord België, net onder Breda. leuk om ze terug te horen 8)



Peter

Laat ik dit jaar maar laag inzetten op iets minder dan normaal. Kan het altijd meevallen. 8)
onweersdagen 2018: 04-04, 29-05

Giso84

Voorgaande jaren op safe gespeeld, doe ik niet meer, ik ga dit jaar voor VEEL onweer  ;D
Als de weerman loog, bedenk dan: 'tussen de druppels door was het droog'

Marsel

Zo, na een periode van inactiviteit zal ik weer eens een duit in het zakje doen ivm de onweerskans van deze dinsdag. Kijkend naar de verschillende 00z uitvoer zien we later vandaag een typische hybride situatie boven de Benelux ontstaan. Hybride in de zin van een klassieke lente-setup, ofwel een overgangssituatie tussen winter en zomer: relatief 'dunne' warmte onderin (Tx 14-17C) icm vrij lage diktewaarden voor die desbetreffende temperatuurwaarde. Dergelijke situaties monden in deze tijd van het jaar regelmatig uit in onweersbuien zonder dat het uit de hand loopt. Zo ook nu.

We zien immers dat vanmiddag (na passage van een nauwelijks te herkennen KF) in de voorkamer van een naderende occlusie een zwak onstabiele opbouw tot stand komt. We hebben het dan over enkele honderden joules over een diepte van 6-7km hetgeen dus leidt tot dunne CAPE profielen. In de prefrontale opklaringsgebieden wordt het vanmiddag boven land zoals gezegd vrij gemakkelijk 14 tot 17 graden hetgeen met name richting het oosten en noordoosten voldoende kan zijn om richting het eind van de middag al een enkele losse onweersbui vanaf de grond te ontketenen. Bij gebrek aan verdere forcering moeten die buien het louter van dagelijkse gang hebben (voeding in de grenslaag). Maar dan moet de zon wel een periode van enkele uren vrij spel krijgen. Gezien de laatste satpics zou dat net aan kunnen lukken.

Het belangrijkste systeem is echter het occlusie zelf. De warmste lucht wordt namelijk niet zozeer door het KF maar dmv de occlusie het land uitgezet. Het systeem ligt aan de voorzijde van een vlakke hoogtetrog en zodanig tov de zwakke jet (70-80kt) dat de LU mogelijkerwijs even over het westen van de Benelux overlapt met de aanwezige onstabiliteit. Kijkend naar de gecombineerde forcering zien we echter vrij lage omega's tevoorschijn komen hetgeen zich vertaalt naar zwakke optilling in die regio. Het feit dat de convectie zich voordoet op een barokliene band geeft deels ter compensatie dan wel aanleiding tot een aardig windprofiel, niet zozeer in richting maar meer in snelheid. Diepe schering toch al snel 40kt, er vooruit 25-30kt. Toppen van de eventuele buien tot FL200-250.

Het zijn waarden die icm marginale onstabiliteit boven ons land aanleiding zullen geven tot langs het frontvlak ingebedde Cb's, waarschijnlijk deels opgelijnd en van het type multicell. Gezien de niet al te uitbundige onstabiliteit en dus relatief zwakke updrafts zal eea meest van tijd hooguit matig electrisch actief zijn. Van een landelijk solide lijn van het type squall zal boven ons land dan ook nauwelijks sprake zijn (0-3km 20kt). Eerder een gebroken lijn met enkele actievere elementen, regelmatig lijnvormig. Treksnelheid is vrij hoog (30kt) en icm laag PW dus nauwelijks risico op significante wateroverlast. In de meest actieve cellen een vrij grote hagelkans (FZL slechts FL060, hybride situatie), steentjes tot rondom 1cm grootte. Windstoten in die actieve delen veelal 30-35kt, geïsoleerd daar iets boven. Na passage van de occlusie snel afnemende onweerskans. Timing: begin van de avond over het zuidwesten, eind van de avond het noordoosten verlatend.

Zwaartepunt zal zoals gebruikelijk nowcasten worden. Modellen zijn momenteel niet echt duidend hierin. Ergens vermoed ik, gezien de locatie van de sterkste bovenlucht forcering en de algemene trend in de 00z uitvoer, een maximum over de westelijke-/centrale- en later noord(oost)elijke delen van het land. Richting het zuidoosten waarschijnlijk minder actvitieit, hoewel ook daar het eea mogelijk is (tweede maximum over de oostelijke delen van BE in de loop van de avond?). Daarbij verliest de frontale zone richting het oosten boven ons land in de loop van de avond waarschijnlijk deels de activiteit. Zal me echter niets verbazen als we vanavond op verschillende plekken een fraaie Arcus/Shelf kunnen vastleggen, al moeten we de situatie ook weer niet al te zwaar inschatten.

Alles opgeteld niet enorm uitgesproken, maar wat mij betreft wel voldoende om het nog prille seizoen mee te openen. Happy nowcasting everyone!

X-treme

KNMI komt met code geel voor heel het land.

In de namiddag en avond enkele onweersbuien
Er zijn momenteel geen waarschuwingen van kracht.

In de tweede helft van de middag ontstaan in het westen enkele onweersbuien, soms met windstoten tot circa 65 km/uur. Ook kan hagel tot circa 2 cm voorkomen. De buien trekken vanavond noordoostwaarts over Nederland.

Uitgifte: 03/04/2018 11:33 uur LT
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Armand

Hier veel bewolking en wat regen, waardoor de temperatuur iets achter blijft. Wel voelt het, zeker als de zon even doorprikt, al erg broeierig aan buiten. Ben benieuwd vanavond, dacht ook de eerste keer dat het KNMI een vroege waarschuwing voor onweer uitgeeft dit jaar.

Morgen opnieuw een kans op buien met onweer en hagel, dus al met al 2 leuk dagen. Zal zeker niet speciaal en heftig zijn zoals in de zomer, maar we moeten klein beginnen ;)

Kermisspin

Mwoah........kweet niet wat ik moet invullen wat de poll betreft.

Meestal is het hier in het noordoosten aanzienlijk milder wat onweer betreft. Vaak als de buien vanuit het zuidwesten komen zit het zuiden al in de ochtend in onweer en hebben wij nog een mooie zomerse dag.

Maar.....naarmate de buien richting het noordoosten trekken gaat vaak de activiteit eruit en blijft er weinig over.

Des al niet te min hoop ik op een onweers rijk jaar en uiteraard fantastisch zomerweer :)
Volvo for life!

GeneralDuke

Citaat van: Armand op di 03 apr 2018 - 13:50
[...] dacht ook de eerste keer dat het KNMI een vroege waarschuwing voor onweer uitgeeft dit jaar.

Dat meende ik ook al ja. Mooi begin van het seizoen.

Bedankt voor de uiteenzetting Marsel!
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

flyineddy

Citaat van: Kermisspin op di 03 apr 2018 - 14:42
Mwoah........kweet niet wat ik moet invullen wat de poll betreft.

Meestal is het hier in het noordoosten aanzienlijk milder wat onweer betreft. Vaak als de buien vanuit het zuidwesten komen zit het zuiden al in de ochtend in onweer en hebben wij nog een mooie zomerse dag.

Maar.....naarmate de buien richting het noordoosten trekken gaat vaak de activiteit eruit en blijft er weinig over.

Des al niet te min hoop ik op een onweers rijk jaar en uiteraard fantastisch zomerweer :)

Helemaal mee eens. (behalve dat je desalniettemin gewoon aan elkaar mag schrijven  ;) )
Het noordoosten moet het (vrijwel) nooit hebben van de grootschalige "landelijke" onweerssituaties. Dan krijgen wij meestal de kliekjes.
De wat kleinere, lokale situaties kunnen soms nog wel positief verrassen, bijvoorbeeld met een mooie shelf of toch best goede ontladingen.

Maar de beste onweerssituaties die we de laatste paar jaar hier in het noordoosten hebben gehad zijn wat mij betreft de paar situaties met nachtelijke elevated buien.
Situaties zoals de nacht van 27 op 28 augustus 2016, toen het hier een groot deel van de nacht door ging.

Ik hoop dit jaar weer een dergelijke situatie te zien.  ;D

Overigens zie ik nu voorzichtig aan de eerste ontladingen op Blitzortung verschijnen ten zuidwesten van Nederland.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Armand

Citaat van: Kermisspin op di 03 apr 2018 - 14:42
Meestal is het hier in het noordoosten aanzienlijk milder wat onweer betreft. Vaak als de buien vanuit het zuidwesten komen zit het zuiden al in de ochtend in onweer en hebben wij nog een mooie zomerse dag.

Ik heb een kaartje gevonden met het gemiddeld aantal onweersdagen boven Nederland en hier is inderdaad te zien dat het noordoosten, maar ook het zuidoosten de minste onweersdagen tellen. De strook met de meeste onweersdagen bevindt zich enkele tientallen kilometers van de kust af, in het zuidwesten/midden. Let wel op, een onweersdag betekent dat er minstens 1 donder gehoord is op het betreffende weerstation, dit zegt dus helemaal niets over de intensiteit van het onweer. Tevens kan het per jaar toch afwijken van onderstaande kaart, maar het gemiddelde ziet er dan zo uit:


De verklaring heb je eigenlijk ook al mooi gegeven. In het zuidwesten arriveert vaak als eerst de koelere lucht met daar dus als eerste de buien. Vaak is verder naar het oosten ook de timing wat ongustiger en ze je de buien pas verder boven Duitsland weer activeren of ontstaan. Wel kunnen er in het oosten vaker geïsoleerde onweersbuien ontstaan, voor het koufront uit. Zeker in de zomer kunnen deze plaatselijk van het type Supercel zijn en daarmee steviger uitpakken dan de onweersbuien boven het zuidwesten. Als laatste kunnen er in de winter/herfst/voorjaar met name aan de kust enkele buien met onweer ontstaan door temperatuursverschillen van het zeewater, het land en de bovenlucht.

Hieruit volgt dus dat vanuit de geografische ligging gezien er in het zuidwesten en westen het meeste onweer voorkomt en in het oosten het minste. Wel is het zo dat de intensiteit van onweersbuien in het oosten toch geregeld wat hoger kan liggen dan in het westen. Dit zijn echter slechts indicaties, het kan elk jaar weer anders zijn en dat maakt het ook wel leuk en spannend om te volgen. ;)

Marsel

Mak voorlopig. Moet de komende twee uur gaan activeren vanuit het zuidwesten (wind is al om in Zeeland!). Blijft dat uit dan loopt het waarschijnlijk wel los en is het met een enkele ingebedde onweersbui wel bekeken.

ThaGhostNL

Zo, mijn eerste officiële onweersdag kan in de boeken. Mooi buitje aan de oostkant van Rotterdam, goed zicht op. Paar mooie cg's kunnen zien.
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

flyineddy

Hier (Hoogeveen) momenteel alleen nog maar regen.
Gisteravond is er volgens mij maar weinig gebeurd wat betreft onweer.
Momenteel ziet het er een stuk actiever uit, best veel (onweers-)buien te zien op de radar.
Hopelijk krijg ik er vanavond ook nog wat van mee. :)

Al is het natuurlijk nog wachten op de echte (zomerse) onweerssituaties.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Armand

Een toch wel stevig lijntje wat nu over het land trekt. Ziet er aardig actief uit voor begin april en ook het KNMI heeft weer een waarschuwing voor het gehele land uitgegeven. Hier in Limburg niks aan de hand voorlopig.

GeneralDuke

In de trein op het traject Driebergen-Zeist - Ede-Wageningen klettert het flink op de ramen!

Net onderweg naar het station hoorde ik al een paar ontladingen, dan krijg ik toch weer zin in die mooie onweersbuien ;D
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Peter

In Utrecht en Eemnes ging het even los met onweer. Dus ik heb m,n eerste onweersdag te pakken. 8)
onweersdagen 2018: 04-04, 29-05

Armand

Gisteren toch een hele aardig onweersdag voor een strook van zuid naar noord over Nederland. We zagen boven Noord-België enkele onweerscellen ontstaan die zich op een lijn gingen vormen en vervolgens redelijk actief voor de tijd van het jaar in noord-noordoostelijke richting trokken. Vrijwel de gehele provincies Utrecht en Flevoland, een groot deel van Friesland, en delen van Noord-Brabant, Zuid-Holland en Gelderland werden getroffen door deze lijn:


Zowel ten westen als ten oosten van deze klein kwam het lokaal nog tot enkele (stevige) buien met soms wat onweer erop. Al met al dus bijna 8000 ontladingen ;)

Joep

Vanavond in het midden en zuiden onweersbuien

In de loop van de avond trekken er enkele onweersbuien van oost naar west over het midden en zuiden van het land. De buien trekken in de loop van de nacht westwaarts de Noordzee op. Bij deze buien is er kans op windstoten van rond 60 km/u, hagel en kan er lokaal veel neerslag in korte tijd vallen.

Uitgifte: 10/04/2018 20:03 uur LT

Powered by EzPortal