De winter is gearriveerd op de Canarische Eilanden - sneeuw op vulkaan Teide

Topic gezien door 1809 bezoekers
Gestart door 4seasons, zo 24 mrt 2024 - 11:41

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

4seasons

Op de Canarische Eilanden is de winter gearriveerd, met sneeuw op de vulkaan Teide
(zie links onderaan - webcams)


CiteerWegafsluitingen, sneeuw, overstromingen en vertragingen in de luchtvaart: een DANA-zaterdag op de Canarische Eilanden

De regenval wordt steeds heviger, vooral op de oostelijke eilanden, met elektrische apparaten en harde wind.
Sinds het begin van donderdagmiddag is de regen op de Archipel intenser gevallen als gevolg van een DANA (geïsoleerde depressie op hoog niveau) waarvan de beweging, zoals verwacht, een toename van de zich ontwikkelende bewolking en de kans op regen veroorzaakte.
Naarmate de dag deze zaterdag vorderde, werd de regen steeds heviger, vooral op de oostelijke eilanden, en werd plaatselijk zwaar met elektrische apparatuur, harde windstoten en sneeuwval.


Volgens gegevens van het Staats Meteorologisch Agentschap was het meteorologisch station Roque de los Muchachos het station dat tijdens het eerste deel van deze zaterdag de meeste regen opvangde op de eilanden en ook in Spanje als geheel, met 45,6 liter per vierkante meter tot 11 september. :30 uur
De minimumtemperatuur op de top van Palma was zaterdag -0,1 graden Celsius en de wind blies met 48 kilometer per uur, met windstoten tot 84 kilometer per uur.


Gebied van de gemeente Telde op Gran Canaria dat overstroomd wordt door water en waar het parkeren van voertuigen verboden is.<br


De dag van zaterdag volgde het verwachte aantal incidenten
De hele zaterdagmiddag bleef 112 incidenten registreren als gevolg van het Adverse Meteorological Phenomenon (AMF):
Aardverschuivingen bleven zich dus voordoen op Gran Canaria (wegen GC-130, GC-550, GC-60, GC-200 en GC - 500);
Lanzarote (Tinajo en weg van Femés naar Playa Blanca); Tenerife (stedelijk gebied); en op La Palma, de gebieden Garafía en Puntagorda.
Ook de gemeente Santa Lucía de Tirajana op Gran Canaria en de majoreros Puerto del Rosario en Tuineje hadden te kampen met onvoorziene problemen in de elektriciteitsleidingen.

En omdat het niet anders kon, heeft de hoeveelheid vallend water ervoor gezorgd dat de riolen in Las Palmas de Gran Canaria en de gemeente Santa Lucía opnieuw overstromen;
in de hoofdstad van Mallorca; en in het grootstedelijk gebied van Santa Cruz de Tenerife en La Matanza. Daarnaast zijn er diverse waterafvoeren uitgevoerd in woningen in Mogán (Gran Canaria), Puerto del Rosario (Fuerteventura) en San Sebastián de La Gomera.


De DANA laat idyllische beelden achter op verschillende punten van het eilandterrein die wit geverfd zijn, zoals het Teide National Park of de Roque de los Muchachos
En het heeft lang geduurd, maar de winter is gearriveerd, niet zonder vertraging in de Archipel, met zo'n vertraging dat dit in de lente gebeurde.

De geïsoleerde depressie op hoge niveaus laat echter idyllische beelden achter - meer typisch voor de maand januari - op verschillende punten van de orografie van het eiland die wit geverfd zijn, zoals het Teide National Park of Roque de los Muchachos. Dat geldt niet voor de wegen, ravijnen en riolen van sommige gemeenten, die steeds onder water kwamen te staan.

https://twitter.com/i/status/1771535313153712612


Vertragingen op Canarische luchthavens en wegafsluitingen voor toegang tot het Teide Nationaal Park en Roque de los Muchachos
De Cabildo van Tenerife kondigde deze zaterdagochtend de sluiting aan voor het verkeer van de toegangen tot het Teide Nationaal Park via Esperanza (TF-24) en La Orotava (TF-21) vanwege de aanwezigheid van ijsplekken op de weg. Deze verklaring kwam nadat de Teide vrijdagochtend volledig sneeuwde.

Maar in de middag van zaterdag heeft de insulaire instelling de toegang tot het Teide Nationaal Park via La Esperanza (TF-24) en La Orotava (TF-21) heropend na schoonmaakwerkzaamheden te hebben uitgevoerd op de wegen die zijn getroffen door de aanwezigheid van ijs. en sneeuw.
Het lobbyorgaan beveelt de bevolking echter aan onnodig reizen te vermijden, vooral naar de piekgebieden van het eiland, en zich bezig te houden met buitenactiviteiten, en de zelfbeschermingsinstructies op te volgen die zijn uitgevaardigd door de autoriteiten voor civiele bescherming.

De Cabildo van La Palma besloot ook de toegangsweg naar Roque de los Muchachos af te sluiten vanwege het slechte weer.
Dit gebied van de Palm-orografie begon zaterdag met het hoogste punt bedekt met sneeuw en de temperaturen onder het vriespunt die vroeg in de ochtend werden geregistreerd, hebben bevriezing van de vegetatie en op de Palmwegen veroorzaakt.

Van Air Controllers wezen ze op vertragingen in routes met de eilanden vanaf Europese bestemmingen
De situatie op luchthavens wordt ook op een hoog niveau beïnvloed door deze geïsoleerde depressie. Luchtverkeersleiders meldden zaterdag vroeg vertragingen op routes naar de eilanden vanaf Europese bestemmingen, zoals de verbinding tussen Fuerteventura en Lanzarote met het vliegveld Heathrow in het Verenigd Koninkrijk.
Evenzo vraagt luchtvaartmaatschappij Binter om op de hoogte te worden gehouden van de status van haar vluchten vanwege slecht weer.


Werknemers maken de wegen schoon vanwege aardverschuivingen op het eiland Tenerife.Aardverschuivingen, drainage en overstromen van riolen als gevolg van regen sinds het begin van de dag
De afgelopen uren heeft DANA ook aardverschuivingen en steenslag veroorzaakt op verschillende wegen op de eilanden.
Het Noodcoördinatiecentrum (112) meldt dat er deze zaterdag enkele incidenten zijn geregistreerd, met name waterlozingen, drainage en riooloverstortingen.

Er zijn aardverschuivingen geregistreerd in Gáldar, Santa María de Guía, Agaete, Moya en Arucas, op Gran Canaria; in Tijarafe, Garafía en Puntallana, op La Palma; en in Hermigua, op La Gomera.
Verder zijn er in Barlovento, op La Palma, kabels op de weg gevallen en op de HI-1, in El Hierro, is een boom omgevallen.

https://twitter.com/i/status/1771508981267054659


Op de daken van Gáldar, Santa María de Guía en Teror was drainage nodig, en in Gáldar, Agaete en Valleseco, op Gran Canaria, en in La Oliva, op Fuerteventura, zijn de riolen overgelopen.
Bovendien kwam op Lanzarote een weg onder water te staan en werd in Agaete een voertuig door de bodem van een ravijn gesleept.
Verder zijn er op Tenerife stroomstoringen geweest in de gebieden Los Silos, Los Realejos en San Juan de la Rambla, in het noorden van het eiland, en zijn er ook problemen geweest met de stroomvoorziening in Barlovento.


De Goede Week zal beginnen met atmosferische instabiliteit en onzekerheid
De vakantieperiode bij uitstek vóór de zomermaanden zal beginnen met atmosferische instabiliteit, vooral van maandag tot en met woensdag, waarbij meteorologische onzekerheid nog steeds het geval is op de grote dagen van de Goede Week, donderdag en Goede Vrijdag.

DANA treft dit weekend vooral de eilanden, met plaatselijk hevige regenval, wind en sneeuw boven de 2.000 meter, maar er zijn ook andere plaatsen waar het dit weekend in gebieden van de Cantabrische Zee zal regenen;
met regen die naar verwachting zal plaatsvinden in Asturië, Cantabrië, Baskenland en de Pyreneeën.

Op Palmzondag, aangezien DANA zich in Noord-Afrika bevindt , kunnen er volgens Eltiempo.es in de middag geïsoleerde en zwakke buien voorkomen op locaties in Andalusië, de regio Murcia en de Valenciaanse Gemeenschap.

Het regionale bestuur vraagt om voorzichtigheid in het licht van dit weer dat samenvalt met het begin van de paasvakantie.
Houd er rekening mee dat als u tijdens de vakantie kampeert, u overstromingsgevoelige gebieden, zoals ravijnbedden, moet vermijden.
Als u de auto neemt, vragen ze u uiterst voorzichtig te zijn, uw snelheid te matigen en de veiligheidsafstand te vergroten, waarbij u indien mogelijk een lage versnelling gebruikt.
De Aemet beveelt aan dat er maatregelen blijven worden genomen om de veiligheid in zowel het binnenland als de kustgebieden te garanderen.

En dit is nog niet voorbij, aangezien het Staats Meteorologisch Agentschap (Aemet) de gele waarschuwing (voorzichtigheid) heeft ingesteld vanwege de waarschijnlijke zware regenval deze zondag op Lanzarote, Fuerteventura en ten noorden van La Palma, Tenerife en Gran Canaria.
Daarom beveelt zij aan dat er maatregelen blijven worden genomen om de veiligheid in zowel het binnenland als de kustgebieden te garanderen.

Bron: Canarische Eilanden Weer © 2024


Webcamera's:
https://www.webtenerife.com/galeria-multimedia/webcam/

Vulkaan Teide:
https://www.webtenerife.com/galeria-multimedia/webcam/?popupid=0&slideid=13
en
https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/espana/canarias/santa-cruz-de-tenerife/volcano-teide.html


https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/espana/canarias.html

.

Powered by EzPortal