Verzengende hitte in delen van Australië

Topic gezien door 786 bezoekers
Gestart door Johan B., wo 17 jan 2024 - 15:42

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Johan B.

Bosbrand bij nabij Perth
Verzengende hitte in delen van Australië

Vooral in West- en Centraal-Australië worden temperaturen boven de 40 graden gemeten.
Een hittegolf heeft grote delen van Australië in haar greep. Er worden maxima tot 45 graden bereikt. Daarnaast zijn er bosbranden uitgebroken die de metropool Perth naderen.
In het zuidwesten van Australië zijn honderden brandweerlieden al enkele dagen bezig met het bestrijden van een bosbrand nabij de stad Perth. De brand is nog niet onder controle en verspreidt zich in verschillende richtingen.

Inwoners werden gevraagd hun huizen te verlaten. Zaterdag brak de brand uit. Sindsdien is er ongeveer 2.600 hectare afgebrand en zijn er verscheidene gebouwen verwoest.

Hitte gevolgd door onweer
Door de hitte is het moeilijk de brand te blussen. Momenteel vormen zich echter steeds vaker regen- en onweersbuien, die in sommige gebieden verlichting kunnen brengen.

 
De WeerRadar toont enkele stevige onweersbuien in de warme streken, zoals ten oosten van Perth.
Dinsdag vielen er grote hoeveelheden regen en ook hagel. De wegen in sommige regio's van West-Australië stonden onder water.

Zware windstoten sloegen bovendien elektriciteitsmasten om. Duizenden mensen zaten zonder stroom in de omgeving van Perth.


Hittegolf houdt aan
De onweersbuien zorgen voor enige verkoeling. Perth aan de westkust van het land rapporteerde dinsdag na 40,7 graden op zaterdag slechts 30 graden.

In het mijnstadje Telfer in het noordwesten werd bijna 45 graden gemeten. De temperaturen in delen van het continent liggen nog steeds boven de 40. De hittegolf houdt aan, maar het zwaartepunt verschuift volgende week naar het oosten.

Ook omdat het klimaatfenomeen El Niño momenteel een piek nadert kan Australië te maken krijgen met een bijzonder lange, hete en droge periode.

Voor de Australische lente en zomer waarschuwden de autoriteiten ervoor dat het waarschijnlijk het meest gewelddadige bosbrandseizoen zal worden sinds de verwoestende "Black Summer" van 2019/2020. In die tijd ging er door wekenlange bosbranden meer dan twaalf miljoen hectare aan land in vlammen op.

bron: https://www.weerenradar.nl/weer-nieuws/tikker

Powered by EzPortal