Herfst discussietopic 2023

Topic gezien door 51599 bezoekers
Gestart door TMCThomas, do 14 sep 2023 - 01:42

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Der RoX

Jazeker, het wordt weer een paar dagen genieten en daarna wordt het niet eens zoveel slechter als ik zo de trend zie. Maar dat is misschien het geluk in deze regio dat het gemiddeld zonniger is
WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

Helaas is het allemaal wat minder zomers uitgepakt dan origineel voorspelt. Toch is het momenteel prima weer buiten en dat lijkt nog wel even zo te blijven, echt herfst is momenteel niet aanwezig in de pluim. Zeker niet als je de pluim voor het zuidoosten bekijkt. Een pluim zoals deze zou in juni ook helemaal niet gek zijn, en dat terwijl wel al richting oktober gaan.
TMCThomas

Het is altijd wel interessant om te zien hoeveel er mogelijk is in de modellen wat betreft de maand oktober. Van de eerste sneeuw tot aan 30 graden, het kan allemaal. Uiteraard komt het op een uitzondering na niet vaak uit maar het is wel interessant om te zien. Je hebt bijvoorbeeld lid 1 van de huidige gfs run die even met 31 graden aan komt zetten op 6 oktober, daarbij uitzonderlijk warme 850hpa temperaturen van net over 20 graden. En dat terwijl bijvoorbeeld lid 2 een aantal dagen later met 850hpa temperaturen van -4.3 komt en de eerste natte sneeuw in midden Duitsland. Beide zijn uiteraard uitschieters maar toch altijd wel grappig om te zien.


Armand

Echt een overgangsmaand inderdaad! De weerkaarten komen ook al een stuk dynamischer uit te zien qua luchtdrukverdeling. Daarmee kan je nog een flinke warmteopstoot creëren, maar ook een vroege koudeprik of een herfststorm natuurlijk.

Van echt herfstweer is voorlopig nog geen sprake. September verloopt uitermate zacht en (na)zomers, al helemaal als je deze maand vergelijkt met juli en augustus. Als we komende dagen maximumtemperaturen behalen van 21-22 graden, dan komen we voor De Bilt op een gemiddelde van ruim 23 graden voor de maximumtemperatuur in september! Ter vergelijking, in juli was dat 22.55 graden en in augustus 22.27 graden. Juni verliep met 24.96 het warmst. Dat betekent met zeer grote zekerheid dat juni en september dit jaar de warmste maanden zijn als men kijkt naar de maximumtemperatuur en dat zal vast vrij uitzonderlijk zijn ;)

De gebruikte getallen zijn afkomstig van weerstatistieken.nl

dennis089

Wat een heerlijk weer hier in zuid oost he Armand. Super dat het nog even zo zijn mag ^^

Der RoX

Het begon redelijk zonnig, maar ondertussen is het wat grijs. Wel staat er amper wind en is de temperatuur aangenaam met een graadje of 20. Prima en het lijkt vooralsnog zo te blijven...
WiNtEr!!11!1!@

dennis089

Citaat van: Der RoX op ma 25 sep 2023 - 14:28Het begon redelijk zonnig, maar ondertussen is het wat grijs. Wel staat er amper wind en is de temperatuur aangenaam met een graadje of 20. Prima en het lijkt vooralsnog zo te blijven...
Ja klopt in t westen. Oosten overwegend zonnig

dennis089

Hoe warm is t vandaag wel niet. Ik voel de zon gwn branden. Moet nog uitkijken dat je niet verbrand vandaag xd

Der RoX

Het is hier op het moment vooral broeierig. Voor de rest wel prima
WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

GFS heeft de eerste winterinval voor Scandinavië in de kaarten staan, altijd leuk om te zien. Daarmee komt het toch weer wat dichterbij.


TMCThomas

Nog leuker om te zien is het eerste lid met natte sneeuw binnen de Nederlandse landsgrenzen. Zover ik weet is GFS contol nu de eerste die dit (een heel klein beetje) laat zien, laat het duidelijk zijn dat dit puur meteoficitie is maar het is wel leuk om te zien.

GFS control komt met het eerste scandihoog inclusief transport kou van het seizoen die zeker voor de tijd van het jaar relatief koude lucht onze kant op stuurt. Met 850hpa temperaturen van -7.5 ruim koud genoeg voor natte sneeuw, zeker met de oostelijke stroming. Zo wil je het ook in de winter zien, een scenario zoals deze met zo'n mooi scandihoog kan dan echt serieuze kou opleveren.Terug naar de realiteit is er weinig bijzonders te zien, pluim is ietsje te warm (Voornamelijk in de nachten) maar verder vrij normaal.


Akito

Zojuist toch wel een mooi plaatje uit de lucht opgevangen. Zit veel ruis in, maar gezien de afstand waarop de satelliet over kwam is dit toch heel goed te noemen, dus kijken we maar even tussen de spikkeltjes door.

We zien hier 2 mooie krulletjes vlak achterelkaar die langzaam vandaag / morgen over Ierland en Schotland zullen gaan.
Waarschijnlijk krijgen wij morgen 2e helft van de ochtend van de voorste krul aan de kust van Noord Holland een klein tikje mee qua wind, maar veel zal het niet voorstellen.-EDIT-
Deze komt van een satelliet die vlák na de vorige over kwam, maar wel een stukje dichtbij en dus staat nu de voorste krul er kristalhelder op.
Ik vind het toch wel machtig mooi om zo'n mooi stormpje van boven te zien.

TMCThomas

Een warme dag vandaag, de 25 is (net) niet gehaald maar warm voor de tijd van het jaar was het zeker. Ook momenteel is het nog opvallend warm, met in het zuidwesten zelfs nog 21+ graden. Dit voel echt nog een beetje als een zwoele zomeravond.

Ook na vandaag blijft het warm voor de tijd van het jaar, van herfst is nog lang geen sprake. De komende tijd blijven we regelmatig onder de invloed van uitlopers van hogedruk. Als er eentje goed komt te liggen zoals nu bijvoorbeeld gebeurd aan het einde van de EC oper run, dan kunnen we gerust weer richting de 25 graden gaan.

Der RoX

Met een dikke 19 graden lijkt het inderdaad gewoon zomer, maar de kans dat een andere windrichting wat fris gaat aanwaaien wordt weer wat groter...
WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

Halfeen 's nachts en nog steeds 21+ langs de kust. Ook elders nog zeer warm. Erg bijzonder!


dennis089

oeeeehhhhh wordt daar een mooie oost/ zuidoost en zuid stroming aangemaakt per 5 oktober Oo
Dat wordt weer lekker genieten en smullen van mooi lekker warm nazomers weer. Heerlijk met de beentjes hoog. Lekker nog beetje bruinen en ontspannen. Kom maar door met die OPER en Control!

Ruud

Met een verwachte zonkracht van 2 zal het met de bruinen wel wat mee (of tegen) vallen

TMCThomas

De modellen zijn duidelijk, er is op zo nu en dan een dip na nog geen einde in zicht wat betreft het  warme weer. Van herfst is met een kaart zoals deze absoluut geen sprake, dit is eerder zomers.dennis089

Citaat van: TMCThomas op do 28 sep 2023 - 21:32De modellen zijn duidelijk, er is op zo nu en dan een dip na nog geen einde in zicht wat betreft het  warme weer. Van herfst is met een kaart zoals deze absoluut geen sprake, dit is eerder zomers.

dat neigt sterk naar de welbekende omega blokkade : >

Der RoX

Citaat van: Ruud op do 28 sep 2023 - 17:17Met een verwachte zonkracht van 2 zal het met de bruinen wel wat mee (of tegen) vallen

Naja je fikt in ieder geval niet zo heel hard aan  8)Dit zegt ook wel genoeg over deze maand...
WiNtEr!!11!1!@

Powered by EzPortal