Onweerskansen 8 en 9 juli

Topic gezien door 4951 bezoekers
Gestart door Armand, za 08 jul 2023 - 11:48

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Armand

Korte beschrijving
Komend weekend hebben we te maken met een korte, stevige warmteopstoot met tropische temperaturen en toenemende onstabiliteit. Vandaag (zaterdag) blijft het vooral bij tropische hitte die toenemend benauwd zal gaan aanvoelen. Lokaal loopt het kwik op tot 34 graden later vanmiddag. Vanavond is er met name in het zuiden kans op een lokale (onweers)bui, maar de kans hierop is niet groot. Vannacht volgt een ware 'plaknacht' met op veel plekken minima boven de 18 graden, zeker in de steden. Morgen (zondag) warmt het snel op, maar ditmaal is de atmosfeer meer instabiel en kunnen er in de loop van de dag op landelijke schaal (zware) onweersbuien overtrekken.

Zaterdag 8 juli
Tussen een lagedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden en hogedruk ten noordoosten van ons wordt in de onderste niveaus met een oostelijke stroming warme en aanvankelijk droge lucht aangevoerd. Een thermische vore boven Frankrijk beweegt noordwaarts en bereikt in de tweede helft van de middag WNW-ONO georienteerd het zuiden en ligt in de avond boven het midden van het land. Tezamen met de vore stroomt van het zuiden uit duidelijk vochtigere lucht ons land binnen. Binnen deze sector is een CAPE aanwezig van 1000 tot plaatselijk 2000 J/kg en een overwegend lage schering van gemiddeld 10-15 knopen. Dit leidt tot convectiemodus pulse storm. Grote randverschijnselen worden er hierdoor niet verwacht. De vore is waarschijnlijk niet sterk genoeg om convenctie te forceren, waardoor het eerder tot een plaatselijke (onweers)bui blijft. Voorkeursgebieden zijn de Ardennen en de Eiffel, alwaar de hoogteverschillen voor extra forcering kan zorgen. Harmonie 00z is nog het meest optimistisch met enkele buien rondom de grens BE/NL:Samenvattend op de zaterdag vooral tropische warmte met later in de middag/begin van de avond een zeer plaatselijke (onweers)bui, met voorkeur boven het reliëf van Belgie, het noorden van België en het zuiden van Nederland. Zware convenctie wordt er niet verwacht.

Zondag 9 juli
Zondag bevinden we ons nog steeds in de zeer warme lucht en is de gradiënt zeer zwak. In de loop van zondag beweegt een thermische vore (of laag) boven Frankrijk noordwaarts en trekt in de middag en avond van zuidwest naar noordoost over land. In de avond bereikt een zwak koufront het westen. De situatie zondag is een stuk interessanter. Alle ingrediënten voor zwaar onweer zondagmiddag en -avond zijn aanwezig, veel CAPE (>2000 J/kg), veel schering (30-40 kn), hoge waterinhoud (PW>40 mm) en daarbij een vrij duidelijke forcering in de vorm van de inkomende thermische vore. De organisatiegraad is hierbij goed georganiseerde multicells met mogelijk de vorming van een squall-line.

Hierbij zijn er een aantal belangrijke randverschijnselen mogelijk, zeker in de meest optimale omstandigheden. Er is dan kans op een hoge bliksemfrequentie, (zeer) zware windstoten met plaatselijk meer dan 100km/u, hoge uursommen van 20-40mm met lokale wateroverlast en zomerhagel van >2cm.

Er zijn twee belangrijke onzekerheden die beide invloed kunnen hebben op hoe optimaal de omstandigheden voor zwaar onweer zijn zondagmiddag. Allereerst de vorming van al enkele, geïsoleerde buien zondagmorgen die met name boven het westen van het land berekend worden door onder andere ICON-D2 06z en Arome 03z. Ten tweede de timing van het doorlopen van de thermische vore, hierin verschillen de modellen wel enigszins. Als de buien in de loop van de middag al arriveren, heeft het nog niet optimaal kunnen opwarmen. ICON en Arome komen de meeste runs al in de loop van de middag met buien, zo vanaf 13/14 uur. Harmonie is enkele uren later en zit momenteel op 15/16 uur. Ook de locatie van de zwaarste convenctie is zoals gebruikelijk nog vrij onzeker. Momenteel ligt de nadruk op de oostelijke helft. Hier twee verwachtingen van respectievelijk Harmonie 00z en ICON-D2 06z:

Samenvattend op de zondag een potentiële kans op zware convenctie vanwege een overlap van onstabiliteit, schering en een aanwezige forcering in de vorm van een thermische vore. Er is nog enige onzekerheid waar de zwaarste buien zullen vallen, momenteel lijkt dat ergens in de oostelijke helft van het land te zijn. Timing van de buien lijkt in de loop van de middag vanuit het zuidwesten te zijn, alwaar de buien begin van de avond het noordoosten bereiken. Een snellere doorloop of de aanwezigheid van buien(restanten) zondagmorgen kunnen zorgen voor minder optimale omstandigheden. In de meest optimale omstandigheden zijn er gevaarlijke randverschijnselen mogelijk in de vorm van wateroverlast, zeer zware windstoten en grote hagel. Goed om in het achterhoofd te houden, maar het blijft even afwachten of het daadwerkelijk zo stevig zal uitpakken.

Joep

Code oranje

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Code oranje: Zondagmiddag en -avond stevige onweersbuien met grote hagel en zware windstoten
Zondagmiddag trekken er stevige onweersbuien van zuidwest naar noordoost over het land. Hiervoor staat er in het oosten en zuidoosten code oranje uit. In de rest van het land geldt code geel. Waar de zwaarste buien precies zullen voorkomen is nog onzeker.

Bij de buien is er kans op hagel van 2-4 cm doorsnee en zware windstoten van 75-100 km/u.

Hierdoor kan schade en gevaar ontstaan als gevolg van grote hagelstenen, blikseminslag en als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. Bovendien kan er in korte tijd veel neerslag vallen, hierdoor kan plaatselijk wateroverlast ontstaan.
De buien verlaten het noordoosten in de loop van zondagavond.

dennis089

Bij O en O spreken ze morgen van Supercells. Zou het dan eindelijk weer eens zover zijn. ^^

Extremissimorum

Heldere update wederom. Wat een lastige situatie vandaag, moeilijk om mee om te gaan. Vandaag wordt echt een stukje nowcasting vermoed ik. De weermodellen zijn het er nog altijd niet over uit.

Code oranje voor de zuidoostelijke provincies lijkt mij terecht, al is op basis van de laatste modellen (o.a. Arome, Arpege en GEM) ook het e.e.a. in het westen mogelijk. Goed de lucht in de gaten houden en op zoek naar de 'popcorn'.

Zullen we de supercells maar achterwege laten? De schade die die veroorzaken is niet misselijk en gezien de potentie van de huidige situatie kan het tricky worden met als die festivals. Ik herinner me Pinkpop nog goed van een aantal jaar geleden.

Joep

Voorkeur voor de zwaarste buien is zuidoosten/oost maar onzeker is het nog wel.

Modelbeoordeling KNMI:
De algehele setting voor zware onweersbuien vanmiddag en vanavond is in alle modellen wel duidelijk. Op detailniveau zijn er echter verschillen in de zwakke luchtdrukgradiënt, we zien dan ook steeds een iets andere vorm van het thermische laagje en de rug boven de zuidelijke Noordzee. Deze verschillen zorgen ervoor dat de buien steeds op een andere plek ontstaan, waardoor ook steeds het verdere verloop net weer wat anders is, o.a. door steeds andere interactie tussen de outflow boundaries van de verschillende buien. T.o.v. gisteren is er een toegenomen onzekerheid in timing en precieze locatie van de zwaarste buien, deze verschilt van model tot model en van run tot run. Er zijn modelruns die vanmiddag nog weinig zware convectie toelaten, mede a.g.v. te weinig opwarming a.g.v. restanten van buien die vanochtend al boven land worden berekend of nu al boven het zuidwesten van het land zouden moeten zitten, van dat laatste is momenteel niets terug te vinden. De voorkeurslocatie van de zwaarste buien blijft ondanks alle onzekerheden het oosten en zuidoosten, hier bevindt zich namelijk de warmste lucht en worden de buien vanaf de grond gevoed. In het westen zien we in de grenslaag met een zwakke westelijke wind wat minder warme lucht vanaf de Noordzee binnenlopen, hier zal de convectie vanaf enige hoogte plaatsvinden. Hoe het ook loopt het zal sowieso een kwestie van nowcasten worden.

Op dit moment ten westen van NL al onweersbuien op de Noordzee.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Model Arome zoals Extrem. al aangaf geeft westen ook kansen.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken. 

Ook Ec

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.


Estofex geeft een level 2 af voor zeer veel neerslag, grote hagel en windstoten

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

rikmulder

In Zeeland (Burgh-Haamstede) zonet ineens uit het niets flink gerommel. Stukje eerder dan gedacht.

Govert

Het is nu echt ongekend benauwd in Eindhoven. 10 uur 's ochtends en al 30 graden in stadsdeel Tongelre.

Wertha

Aantal onweersdagen 2024: 2 | 2023: 17 | 2022: 21

dennis089

Grote festivals in Limburg afgelast.

Het gaat erger worden dan de modeluitdraaien voorspeld hebben. Deze berekende namelijk bewolking waardoor het minder kon opwarmen. Echter is er actueel geen bewolking en daardoor de temperatuur nog hoger.

Hagel tot 5cm mogelijk.

Serge

Mooi en duidelijke uitleg. Brummen zit er klaar voor, eerst nog ff een paar uurtjes puffen
Waar is mijn cape

Tyshane

Hier ook behoorlijk warm en benauwd, erg benieuwd ook hoe het zal vergaan vanmiddag.  ;D

dennis089

Citaat van: Tyshane op zo 09 jul 2023 - 12:20Hier ook behoorlijk warm en benauwd, erg benieuwd ook hoe het zal vergaan vanmiddag.  ;D

Wordt weer een ouderwetse nowcast dag met veel spanning zoals vroeger ^^

Joep

In N frankrijk al een groot onweersconplex. Buien lijken eerder te komen ivm treksnelheid.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Bewolking neemt voor de buien in het zuiden ook toe.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken. 

riddler

Uit het niets al een beste bui net ten oosten van ons nabij Marken en Volendam.

Serge

Groei bloemkolen zuid oost vanaf de IJssel 
Waar is mijn cape

dennis089

Bij Armand ontploft de lading buskruid! Dat is niet niks wat daar gebeurd!  8)

Eric

Citaat van: dennis089 op zo 09 jul 2023 - 14:17Bij Armand ontploft de lading buskruid! Dat is niet niks wat daar gebeurd!  8)
Diepe doffe donders nu, nog wel droog

Serge

Dikke donkere donders in de verte.... Vind dit al heerlijk lekker in de tuin de voorpret met een Radler 
Waar is mijn cape

Joep

Paar onweerscomplexen

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

dennis089

Wie staat eigenlijk buiten onder het afdak terras als er onweer overtrekt?
Ik doe het soms maar vind t wel akelig.

Powered by EzPortal