Zomer discussietopic 2023

Topic gezien door 46266 bezoekers
Gestart door TMCThomas, vr 02 jun 2023 - 01:53

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Zomer discussietopic 2023


19 juli 2022

Op het moment van schrijven geeft de kalender 1 juni aan, dat betekent dat de meteorologische zomer is begonnen. Voor de zuidelijk helft een prima start met veel zon en uiteindelijk zo'n 20 graden, daarmee was het goed uit te houden. Voor de noordelijke helft zal het vandaag eerder als herfst hebben aangevoeld met beperkte maxima van zo'n 13-14 graden en een dek van stratus bewolking. Een volledig andere weerbeleving op relatief kleine afstand.

Korte Terugblik lente.
Vele zullen afgelopen lente ervaren hebben als een lente die eigenlijk niet echt van de grond kwam. Zeker vergeleken met de lente van vorig jaar viel deze erg tegen. Maart begon al gelijk erg matig met veel neerslag en minder zon dan normaal met 117 uur tegen 146. April bracht ook weinig bijzonder lente weer en verliep voornamelijk wat te koud. Mei begon slecht maar is richting het einde van de maand best aardig opgeknapt. Wat opvalt aan deze lente is dat er eigenlijk vrijwel geen uitschieters waren wat betreft temperatuur. Vorig jaar hadden we half mei de landelijke 25 graden al te pakken, dit jaar is dat nog even afwachten. Je zou wellicht verwachten dat er na deze toch vrij natte lente geen sprake kan zijn van een neerslagtekort. Niks is echter minder waar, we zijn inmiddels al weer over de mediaan heen. Volgends de huidige verwachting valt er ook de komende 2 weken geen drup wat ons op koers zet om 2018 in te halen.


Neerslagtekort loopt momenteel weer rap op. BRON

Verwachting komende week
De reden voor de snel oplopende droogte is het vastgeroeste patroon waar we eigenlijk als sinds half mei inzitten. Hogedruk ten noordwesten van ons zorgt voor de wind uit noordelijke hoek. Met het hogedrukgebied relatief dichtbij en de relatief droge lucht komt het al een tijdje niet tot neerslag. Samen met de zon die zeker in het binnenland veel schijnt kan het daardoor allemaal snel uitdrogen.

Daar lijkt ook de komende tijd nog maar weinig verandering in te komen, het hoog blijft ons droog en zonnig weer brengen. Wel proberen de modellen het hoog wat uit te breiden in oostelijk richting. Die poging is al vaker gedaan maar tot nu toe blijkt dat telkens lastig te zijn, hogedruk blijft tot nu toe redelijk stabiel op zijn huidige locatie liggen. De verwachting is echter toch dat er de komende week langzaamaan wat beweging in komt, Op de langere termijn zien we daardoor de kans op een wat meer oostelijke stroming toenemen maar het is nog niet bijzonder veel. De grafiek hieronder laat duidelijk zien dat het noordelijke component er vooralsnog niet uit is.

Dat betekent overigens niet dat de situatie niet verbeterd, op 1500 meter kan er in deze situatie warmere lucht instromen wat aan de grond resulteert in warmere temperaturen. Iets wat bij GFS bijvoorbeeld al een aantal runs wisselend naar voren komt. Het nadeel van de deze situatie is dat de kustprovincies en dan voornamelijk die in het noorden duidelijk achterblijven in de temperatuur. Met gerust 10 graden verschil tussen het uiterste noorden en zuiden. Iets wat de afgelopen dagen ook al duidelijk werd. Met de wind over de nog relatief koude Noordzee (12-14 graden) hebben de warmere 850hpa temperaturen een gelimiteerd effect op de kustregio. Daarvoor moet de wind echt wat meer de oost of zuidhoek opzoeken. Niet onmogelijk hoor met de huidige situatie, GEM doet het bijvoorbeeld voor volgende week in dat scenario schiet de temperatuur ook aan de kust gemakkelijk naar de 25+ maar dit is iets wat EC momenteel niet structureel ziet zitten.


Luchtdrukverdeling vrijdag 2 juni, hoog ten westen van Nederland. BRON


De windpluim geeft duidelijk de voorkeur aan een voornamelijk noordelijke stroming. BRON

Seizoensverwachting

Juni gaat volgens de huidige EC lange termijn verwachting op dezelfde voet door. De kans op hogedruk te noorden van ons is hoger dan normaal, hetzelfde geld voor lagedruk ten zuiden van ons. Andere seizoen modellen zoals de van NCEP (GFS) komen ruwweg met hetzelfde idee. In een scenario als deze verwacht je de wind uit de oosthoek. Over het algemeen prima voor zomer in Nederland. Afhankelijk van de precieze aanvoerrichting kan de temperatuur wel flink verschillen, uit een noordelijke hoek zoals nu of juist uit een meer zuidelijke richting. Daarbij is de precieze locatie van de weersystemen belangrijk, die precisie vind je echter niet terug bij deze lange termijn modellen. Of het echt warm wordt bij dit scenario is dus nog niet te zeggen, wel ligt de kans dat het gemiddeld gezien warmer wordt in een scenario met oostelijke stroming hoger dan als deze uit een westelijke hoek komt, iets wat terug ziet in de temperatuurverwachting die op een grotere kans op bovennormaal uitkomt.

Het signaal zwakt in juli en augustus af maar blijft eigenlijk ruwweg hetzelfde. Hogedruk te noorden lagedruk ten zuiden en bovengemiddelde temperaturen. Geen slecht vooruitzicht voor de zomerliefhebbers. Indien we de seizoen modellen mogen geloven stevenen we ook dit jaar af op een relatief warme, droge en zonnige zomer. Neem dit uiteraard wel met een korrel zout, de seizoen modellen blijven experimenteel.


MSLP voor juni 2023 door ECMWF. BRON


Temperatuurafwijking voor juni 2023 door ECMWF. BRON

TMCThomas

Vandaag zijn de rollen een keer (gedeeltelijk) omgedraaid, noorden relatief zonnig en warm terwijl het midden meer last heeft van de bewolking.


TMCThomas

Ik ben nog een beetje wantrouwig maar alle grote modellen komen deze ochtend met zomer en tropische temperaturen voor eind volgende week. Hieronder de EC pluim.

Midden


Zuidoost

TMCThomas

Ook 06 run van GFS is flink warm. Hieronder volgend weekend.
X-treme

Pluim ziet er nog steeds goed uit.
Vanaf vrijdag gaat de temperatuur duidelijk omhoog en komt de temperatuur dagelijks uit tussen de 25 tot 30 graden voor een groot deel van het land.

De kust en het noorden lijken ook iets betere temperaturen te krijgen, waardoor het het weekend nog wel eens druk op de stranden kan worden.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eigenlijk komen alle grote modellen  met ongeveer de zelfde temperaturen.

Maar dit hebben we natuurlijk al vaker gezien dit jaar dus 🤞
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Der RoX

Ziet er goed uit. Wel zo even goed de tuin sproeien
WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

Wederom een echt zomerse pluim!Voor een aanzienlijk deel van het land verloopt morgen ook al zomers warm, lokaal morgen al 26 graden in de verwachting.


X-treme

Pluim is weer mooi.
Hij is weer beter dan die van gister avond.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Invicta

Gaat de wind nog liggen, ergens deze eeuw?

vivalavida

Citaat van: Invicta op di 06 jun 2023 - 12:30Gaat de wind nog liggen, ergens deze eeuw?

Ik durf er wel wat op in te zetten  :P en dan niet klagen dat het benauwd is en er geen zuchtje wind staat he  ;)

Invicta

Citaat van: vivalavida op di 06 jun 2023 - 12:41Ik durf er wel wat op in te zetten  :P en dan niet klagen dat het benauwd is en er geen zuchtje wind staat he  ;)

Een airco doet wonderen  ;)

TMCThomas

Blijft een bijzonder contrast.


Ruud

In hoeverre heeft deze aanhoudende noordenwind invloed op de temperatuur van de Noordzee?
Had wel wat gegevens opgezocht, maar kan geen langjarig gemiddelde vinden.

TMCThomas

Citaat van: Ruud op di 06 jun 2023 - 20:40In hoeverre heeft deze aanhoudende noordenwind invloed op de temperatuur van de Noordzee?
Had wel wat gegevens opgezocht, maar kan geen langjarig gemiddelde vinden.

Vergeleken met vorig jaar is het ietsje koeler al scheelt dat ook niet veel. Vergeleken met het langjarige gemiddelde is het vrij normaal, zie hieronder. Gemiddeld gezien viel de temperatuur natuurlijk nog wel mee, echt hele koude periodes hebben we niet gehad, verder hadden we ook te maken met een vrij zachte winter.


TMCThomas

Zowaar hier zojuist een aantal druppels regen gehad, niet eens genoeg om de tegels nat te krijgen maar wel de eerste regendruppels in weken.

Ochtendpluim is weer fenomenaal voor de warmteliefhebber, een pluim met hoge hittegolfpotentie.


Der RoX

Dat wordt een aardig weekje zo...
WiNtEr!!11!1!@

Eveline

Waar is Dennis als het lekker weer wordt..  ???  8)

Het was al heerlijk weer afgelopen dagen en het wordt alleen maar beter,  woehoeeee

TMCThomas

Avondpluim weinig veranderd, wellicht iets onzekerder op de lange termijn, maar blijft gewoon op en top zomer.Ook zon gaan we de komende tijd duidelijk niet te kort komen.


TMCThomas

Bijzondere kaart dit toch wel, praktisch heel Europa zit onder 850 Hpa temperaturen van op zijn minst 8 graden met veelal zo'n 10-12 graden. Zeker voor het noordelijke deel van Europa is dit relatief warm.


X-treme

Na een moeizame start, is het nu toch echt heerlijk weer.
In de ochtend een beetje bewolking, zodat je niet meteen recht die zon in kijkt en daarna strak blauwe lucht  8)

Mijn zoon een vrouw lopen weer de avondvierdaagse en kunnen geen beter weer wensen, niet te warm en niet te koud  :)

Vanaf morgen word het duidelijk een stuk warmer en daar gaan we lekker van genieten  8)
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Powered by EzPortal