Lente discussietopic 2023

Topic gezien door 36228 bezoekers
Gestart door TMCThomas, wo 01 mrt 2023 - 16:59

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Der RoX

Citaat van: dennis089 op di 21 mrt 2023 - 13:33Bijzondere wolken vandaag. Het lijken een beetje op een soort grote doorgezakte zakken. Zoals je het bij onweer vaak ziet met die kleinere zakken. Nu zijn ze echter veel groter.

Mammatus?

Idd vaak een voorbode van onweer, maar vaak loopt het ook anders 😬
WiNtEr!!11!1!@

Bubba

Het is wel verdacht stil hier :o  Is er dan helemaal niks positiefs te melden 8) Of zit iedereen heerlijk te genieten van dit "fantastische" schijt weer.

Ik ben het inmiddels wel meer dan zat, eigenlijk vijf maanden geleden al :P 

Der RoX

Aan de temperatuur zelf ligt het iig niet, die is al een paar dagen bovengemiddeld.

Moet wel zeggen dat ik nu een blauwe lucht zie buiten, dus misschien maar even van genieten 
WiNtEr!!11!1!@

dennis089

Er is niks positiefs te melden nee..
Weinig jaren meegemaakt waar het weer zolang zo grijs, nat en triest verliep als op dit moment.

Hele maand maart is vrijwel zonloos verlopen en ook deze laatste week en de eerste week van april is niks positiefs te melden.

Ik weet dat er 10 jaar geleden ook een keer zo'n voorjaar was waar we tot mei hebben moeten wachten op stabiel lenteweer. Maar deze lijkt hard op weg naar datzelfde gegeven.

Echt verschrikkelijk wordt t langzaamaan.

Jasneker

Zonnetje er lekker bij hier, 10 c licht windje, niks mis mee.
Maar de laatste jaren altijd flut winters geweest met herfst vann oktober tot april...Nieuwe "normaal" zullen we maar denken, scheelt wel in de gas rekening... :-\

Armand

Tja, het is de laatste tijd onvervalst herfstweer en daar lijkt voorlopig nog weinig verandering in te komen. We blijven onder invloed van depressies. Qua temperatuur zijn er weinig bijzonderheden, het is de afgelopen dagen redelijk aan de zachte kant geweest en ook dat blijft vandaag en morgen nog zo. Maandag komen we tijdelijk even in koudere lucht terecht en zijn er van die typische maartse buien mogelijk met winterse neerslag. Daarna lijkt het opnieuw weer een periode zachter en wisselvalliger te worden.

Over het algemeen een saai weertype, op een forse (winterse) bui na dan, er valt helaas weinig interessants over te melden. Velen zijn natuurlijk wel toe aan aangenaam lenteweer met zon en warmte, maar dat zit er voorlopig nog niet in. Dat is jammer, maar van de andere kant kan dit best eens gebeuren.

We zijn de afgelopen jaren ook wel verwend geworden met relatief zonnig lenteweer. Soms kwam er nog een late winterprik, maar die werd vaak ook abrupt gevolgd door stabiel lenteweer. Een langdurige periode met herfstachtig weer in de lente (zoals nu) hebben we lang niet meer gehad.

Het heeft ook weer zijn voordelen. In oost en zuid Nederland ligt de grondwaterstand door afgelopen zomers nog steeds te laag, dus regenwater is hier nog steeds erg welkom. Zie het ook als een waterbuffer, de natuur krijgt de tijd om zich voor te bereiden op een eventuele hete en droge zomer. Want een periode met warm en stabiel weer gaat uiteindelijk wel aanbreken, alleen niemand kan ons precies zeggen wanneer ;)

Koen-IJM

Een verbetering op de LT. Er moet nog een hoop gebeuren maar het zal een keer droger worden...  :)

Der RoX


Dr kou in het noorden van Scandinavië weet van geen wijken. Hier nu wisselvallig. Lekker in de zon en koud in de wind
WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

Waar kan ik tekenen?  ;)


Koen-IJM

Na een lange periode periode van wisselvalligheid lijkt het weer vanaf zondag uit een ander vaatje te gaan tappen. Met een NO/O-wind zal het niet al te warm worden, maar met de huidige zonkracht zal het al snel lekker aanvoelen.  :)

dennis089

Citaat van: Koen-IJM op ma 27 mrt 2023 - 10:36Na een lange periode periode van wisselvalligheid lijkt het weer vanaf zondag uit een ander vaatje te gaan tappen. Met een NO/O-wind zal het niet al te warm worden, maar met de huidige zonkracht zal het al snel lekker aanvoelen.  :)
Ik zag het idd.. het is eigenlijk niet wat je wilt in deze tijd maar alles beter dan we nu hebben.
Moet zeggen dat ik die oper run van gfs vrij absurd vind met temperaturen net boven 5 graden en dat halfweg april.. moet er niet aan denken want als dadelijk wel eens een eurohoog komt met zuidelijke stroming dan ga je van 5 graden naar een dikke 25 tegen mei... nou dan kan je geluk op zeg ik want dan ga je echt kapot zonder gewenning :o

flyineddy

Ik vind het frisse weer op dit moment nog niet zo erg. Zeker niet het weer zoals vandaag, met regelmatig zon, maar ook buien. Levert ook wel mooie wolkenluchten op, dus niet saai. Zo lang we deze zomer maar een lekker knetterend onweersseizoen hebben! (en niet dat slappe gedoe van de laatste paar jaar)  ;D

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Der RoX

Vandaag van alles gehad. Zon, hagel, sneeuw, wind. Nu weer lekker warm in de zon.

Overigens zijn er nu van die modellen die ervan uitgaan dat er begin april nog een klein SSW staartje aan zou kunnen komen.
WiNtEr!!11!1!@

Jasneker

Ik ben er wel klaar mee deze lange herfst.... mag om mij direct wel echt lente worden.
Winter was ook pruts, we wachten maar af wat deze lente/zomer gaan brengen, ik ben wel toe aan wat zonnige warme dagen..... 8)

dennis089

vanaf komende maandag wordt het definitief beter!

Armand

Citaat van: dennis089 op ma 27 mrt 2023 - 22:41vanaf komende maandag wordt het definitief beter!

Nou, niet te snel conclusies trekken...  ;) Nog even een korte update van de situatie de komende dagen. Momenteel trekt er een warmtefront over met vooral in de noordwestelijke helft soms wat lichte regen. Over het algemeen nog een best vriendelijk weertype met geregeld ook een waterig zonnetje en temperaturen oplopend naar 12 tot 16 graden. Morgen komen we in onstabiele lucht terecht met vooral over de zuidoostelijke helft buien met mogelijk ook onweer. Vrijdag en zaterdag komen we onder de invloed van een klein lagedrukgebiedje met meerdere neerslaggebieden die overtrekken. Het zullen behoorlijk wisselvallige dagen worden.

Vanaf zondag gaat er wel iets veranderen in het luchtdrukpatroon. Dan bouwt zich een blokkade op aanvankelijk boven Scandinavië:Dit levert in eerste instantie een meer oostelijke aanvoer op met een open weertype en aanmerkelijk frisser. Dan neemt de kans op nachtvorst weer wat toe. Wat er vervolgens gaat gebeuren, is nog vrij onzeker. Waarschijnlijk blijft er wel een vorm van blokkade bestaan, maar hoogtelagen uit het oosten en/of noorden kunnen wel voor koudere lucht zorgen in onze omgeving. Een warme zuidoostelijke aanvoer zit er voorlopig nog niet in.

Der RoX

Zijn dit de naweeën van de SSW, Armand?
WiNtEr!!11!1!@

Armand

Citaat van: Der RoX op wo 29 mrt 2023 - 13:38Zijn dit de naweeën van de SSW, Armand?

Dat is altijd lastig te zeggen. Het zou best goed kunnen, het zal er vast wel iets mee te maken hebben. Aan de andere kant is het een normaal 'fenomeen' dat in het voorjaar de kans op blokkades toeneemt. Wat precies ten oorzaak ligt aan de blokkade die in de verwachtingen staat, is moeilijk aan te geven. Wellicht dat het met een specialistische analyse te achterhalen is, maar dat gaat mij wat te ver boven de pet ;D

In het voorjaar kan zo'n blokkade nog meerdere kanten opgaan. Echt winters koud wordt moeilijk. Dan heb je een diepe noordelijke stroming nodig en heb je vaak ook nog een forse koudeput nodig. We hebben het echter wel eens gezien afgelopen jaren en ook afgelopen runs zat zo'n scenario er af en toe nog wel eens tussen.

Een oostelijke stroming levert vaak in eerste instantie nog relatief fris weer op, maar van transportkou is geen sprake meer in deze tijd van het jaar. Het is een kwestie van tijd dat ook het binnenland van Europa opwarmt en dan wordt een oostelijke stroming geleidelijk ook warmer (zie je vaak laatst april/begin mei duidelijk gebeuren). Wil je in deze tijd van het jaar echt lenteweer, dan heb je een zuidelijke tot zuidoostelijke stroming nodig.

dennis089

nog volhouden tot maandag :) eindelijk komt er lenteweer! ook al is het koud. het wordt vanzelf warmer maar eindelijk zon en warmte en licht!

Der RoX

Uiteindelijk wel, vandaag was het uit de wind best lekker. Ging rondje wandelen, maar werd gelijk uit mijn windjack geblazen.

Morgen maar mijn regenjas inspuiten met extra vochtwerende lak 🤣🤣🤣
WiNtEr!!11!1!@

Powered by EzPortal