Lente discussietopic 2023

Topic gezien door 36224 bezoekers
Gestart door TMCThomas, wo 01 mrt 2023 - 16:59

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Lente discussietopic 2023


25 april 2021

Lente! De meteorologische lente is vandaag van start, en die begint met een dag die zowel een beetje lente achtig als winters aanvoelt. Zo begonnen we vandaag met op grote schaal matige vorst, en is het ook momenteel wat frisjes door de oostelijke wind. Tegelijkertijd is het ook te merken dat de zon al weer flink in kracht is toegenomen, met vandaag bijvoorbeeld een zonkracht 1.7.

Ondanks de start van de meteorologische lente zien de kaarten er momenteel allesbehalve lenteachtig uit, sterker nog de pluim lijkt momenteel eerder op een typische winterse kwakkelpluim. Dat heeft uiteraard alles te maken met de recente SSW en bijhorende afbraak van de Polar vortex.

SSW & Polar vortex
Om het huidige weertype en dat voor de komende weken te begrijpen moeten we het dus eerst (letterlijk) hoger op zoeken. Het rommelde namelijk al een tijdje hoog in de atmosfeer, de polar vortex lag al even onder vuur. Eind januari vond de eerste opwarming plaats die de vortex al een flinke klap gaf. Dit resulteerde echter niet een een SSW, de wind in de vortex al dan niet flink afgeremd bleef van west naar oost waaien. Halverwege februari vond de 2e opwarming plaatst die uiteindelijk wel resulteerde in een SSW. De vortex is daardoor momenteel (in tegenstelling tot wat we de afgelopen jaren vaak zagen) record zwak. We zitten inmiddels al weer een aantal weken met deze uitschakelde vortex wat merkbaar begint te worden in het weer lager in de atmosfeer. Zoals wellicht al bekend zorgt een SSW voor een verhoogde kans op blokkades. De straalstroom neemt af en geeft meer kans aan hogedrukgebieden om zich tegen een westcirculatie te verzetten. Iets wat bij ons toch vaak een vereiste is voor winterweer.


Recordzwakke polar vortex, nog niet eerder waaide we wind zo krachtig van oost naar west in deze tijd van het jaar. BRON

Koude start lente.
Momenteel zien we duidelijk de effecten van de zwakke vortex terug in de weerkaarten. Zo zien we de komende tijd het hogedrukgebied dat ons nu nog zonnig en rustig weer brengt zich richting het westen verplaatsen, oftewel tegen de richting in. Achter dit hoog zakt een koude luchtmassa af met 850 hpa temperaturen van zo'n -8 tot aan -10. Zeker koud maar door de bij ons voornamelijk aanlandige wind niet koud genoeg om ons nog echt een weekje winter te brengen. Nee we lijken eerder een weekje kwakkelweer te krijgen met temperaturen 's nachts een aantal graden onder nul en overdag een graad of 4 á 5.


periode kwakkelweer volgende week. BRON

Nu is het niet zo dat het geen interessante periode kan worden. Iets wat velen van ons nog gemist hebben deze winter is (droge) sneeuwval en dat is iets dat in een periode zoals deze uitermate kansrijk is. Iets wat bijvoorbeeld opvalt in de leden is de spreiding in max temperaturen in deze kwakkelperiode. Er zijn een opvallend aantal leden die lager zitten dan de 5 graden waar oper en control mee komen. Veel van die leden zitten lager omdat ze op dat moment te maken hebben met sneeuwval en de daar bijhorende neerslagafkoeling. Met de vrij koude bovenluchten kan die neerslagafkoeling zeer goed zijn werk doen en de temperaturen overdag tijdens de neerslag tot net boven nul houden. Kansen zijn momenteel vrij groot dat we wat sneeuwval en neerslagafkoeling in actie gaan zien. Zo zien we voor dinsdag 83% van de leden met iets van sneeuw komen, met meer dan 60% van de leden voor een centimeter of meer. Ook Icon, GFS en GEM maken van volgende week dinsdag een interessante dag met sneeuw kansen. Het nadeel is dat we bij veel van de modellen en leden weer afhankelijk zijn van geclusterde buien. Dat kan voor sommige goed uitpakken zoals we eerder deze winter in Brabant en Limburg zagen maar het kan op grote schaal nog wel eens tegenvallen.


Grafiek met percentage leden dat met sneeuw komt. BRON

Gelukkig is er ook nog een backup plan mocht het niet lukken. We zagen het al een aantal keer bij GFS en nu doet ook EC een poging tot een duikend laagje. Helaas pas tegen het einde maar het is wel echt een pareltje. De volledige Benelux een laag sneeuw met vooral de noordelijke helft van Nederland een respectabele pak sneeuw voor deze tijd van het jaar, zo'n scenario als deze is iets wat ik erg gemist heb deze winter. Hopelijk hebben we volgende week meer geluk al is de kans momenteel nog erg laag, zo'n laag als deze op deze termijn is helaas enorm lastig te voorspellen. Dit moet je dus meer als indicatie zien dat het kan binnen de huidige situatie dan een letterlijke voorspelling. Grote kans dat dit er bij de volgende run namelijk weer uit is.


Een mooie sneeuwlaag volgende week zaterdag voor de volledige Benelux! BRON

De lange termijn
De lange termijn lijkt weer iets naar relatief zonnig en warm op te neigen al is het signaal vrij zwak, een aantal model zijn zelfs helemaal neutraal. Opvallend hierbij is de EC uitdraai voor maart, waarbij we een vrij sterk signaal zien voor lagedruk zowel bij ons maar helemaal in delen van Zuid-Europa. Dat zal waarschijnlijk te maken hebben met de recente SSW die zijn invloed uitoefent op het weer van maart, we zien namelijk ook duidelijk de verhoogde kans op hogedruk in de noordelijke gebieden. Het model van DWD geeft opvallend genoeg een zelfde sterk signaal voor maart, de andere modellen echter weer niet dus het is lastig om er iets definitiefs over te zeggen. Bij EC zien we het patroon in april langzaam de andere kant op vallen, hogedruk boven de noordpool neemt af en boven Europa zien we de kansen juist stijgen om in mei weer een zwak signaal van boven normale luchtdruk voor onze regio af te geven. Echter allemaal niet zo overtuigend dat er al veel duidelijkheid is over aankomende lente, wellicht iets waar ik bij de start van de astronomische lente op terug kom. Feit is in elk geval dat we lente relatief koud lijken te gaan beginnen!


Luchtdruk kansverwachting voor maart,  duidelijke signaal voor luchtdruk onder normaal in grote delen van Europa. BRON

dennis089

Daar is die dan eindelijk.

Meer van dit soort dagen zoals vandaag..
Wat een ellende dat er voorlopig geen dag te zien is in de pluim waarbij dit zo is..
De lente zal na vandaag ver weg zijn.

Maar het was heerlijk. In de hangmat in de tuin.

dennis089

2 weken lang geen weersverbetering. De laatste 2 kaarten (+300u) bij GFS is het enige signaal op verbetering, wat natuurlijk niet serieus genomen kan worden met die termijn.
Eerste 2 weken van maart worden dus een hel... Daarna als het mooi weer wordt is het direkt ook warm, we zitten dan al tegen april en de zomertijd <3

vleesjus

De oper en control geven voor aanstaande maandag al 15 graden aan, een flinke omschakeling t.o.v. het huidige weer. Vrijdag misschien zelfs 20 in het zuiden.

TMCThomas

Komende tijd lijkt lenteweer er helaas nog niet in te zitten, met weinig zon en elke dag kans op neerslag laat de lente nog even op zich wachten. Dit weekend zien we overigens wel hoge temperaturen. Mocht de zon er dan wel even door komen kan het best aangenaam zijn, deze zit inmiddels gemiddeld al boven zonkracht 2 en stijgt rap door naar 3.

Armand

Vanmorgen hier in de heuvels nog een besneeuwd landschap met 2 tot 4cm aan sneeuw. Vannacht zelfs enkele ontladingen geweest tijdens de sneeuwbuien net over de landgrens. Vanzelfsprekend is er nu niets meer van de sneeuw over vanwege de relatief hoge temperaturen en de zon.

Komende tijd inderdaad een vrij wisselvallige periode met zeker ook wel wat droge momenten ertussen. Het wordt al vrij zacht. Een saai weertype, maar wat mij betreft wel een fijn weertype voor de natuur. Waterreserves kunnen goed aangevuld worden, misschien wel cruciaal mochten we weer drogere periodes gaan krijgen later in het groeiseizoen.

Bovendien is het een fijne gedachte dat de lente altijd wel ergens aanbreekt. Je weet dat er op een gegeven moment een periode gaat komen met stabieler en aangenaam weer. Je weet alleen niet wanneer die komt en hoe lang. Er zijn zeker jaren dat de lente gemiddeld koel en nat verloopt, maar altijd zitten er periodes met aangenaam weer tussen. Dat is bijvoorbeeld heel anders dan met de winter, waar het elk jaar maar afwachten wordt wat er van terecht komt.

dennis089

Kan het niet anders verwoorden Armand. En vandaag en morgen toch heel aangenaam weer. Denk voor jou ook. Wij zitten nog net goed.

TMCThomas

GFS ziet er in de nieuwste run voorzichtig iets meer lente achtig uit. Lagedrukgebieden blijven in deze run op wat grotere afstand. Regen blijft over het algemeen op de Noordzee en ook de zon is vaker te zien. De temperaturen daarbij zeer aangenaam, vanaf dit weekend eigenlijk elke dag minimaal 15 graden als max temperatuur, met later in de week ook (ruime) twintigers. Lijkt mij persoonlijk geen slecht plan, de andere modellen doen dit echter nog niet.
dennis089

Laat maar doorkomen Thomas. Ik snak naar de zon en lekker t shirt weer haha. We hebben er inmiddels alweer dik 4mnd op moeten wachten.

Stephanie

Het is vandaag heerlijk buiten! Ruim 14 graden hier. Lekker een paar uurtjes in de tuin kunnen werken zonder jas aan: dat was weer voor het eerst dit jaar.

dennis089

Hier schijnt nu ook volop de zon. Heerlijk weer. Helemaal zuidoost bij Sittard over de grens. Laat maar doorkomen dit weer. Weg met de sneeuw!

TMCThomas

EC is inmiddels ook iets positiever,GFS nog steeds beter.


dennis089

Hier net over de grens bij Sittard kan men weer niet klagen. Zonnetje schijnt weer volop. De hangmat staat weer buiten en ik begin zowaar al een kleurtje te krijgen van de afgelopen dagen buiten zitten. Het is prima vertoeven bij die zonnekracht die al bijna 3 nadert. De winter lijkt heel ver weg nu.

dennis089

17 graden en zon. Het is lente  8)
Edit: en Armand zit er ook lekker warmpjes bij in Maastricht. 18+ graden.

Armand

Citaat van: dennis089 op vr 17 mrt 2023 - 12:5517 graden en zon. Het is lente  8)
Edit: en Armand zit er ook lekker warmpjes bij in Maastricht. 18+ graden.

Ja het was genieten vandaag buiten! Niet eens stralend zonnig, maar ondanks de sluierbewolking hier in de achtertuin een maximum van 20.6 graden, met enig tuineffect dan wel. Op het officiële station kwamen we hier in Maastricht tot 18.5 graden, evenals in Eindhoven. Ell komt net wat hoger uit met 18.7 graden.

Komende dagen blijft het eigenlijk redelijk zacht, maar ook licht wisselvallig met regelmatig wat regen of buien. Geen onaardig weertype. Op langere termijn komt GFS inderdaad met echte lentetemperaturen, maar de pluimen van GFS en EC laten juist een wat koelere trend zien.

dennis089

Alweer 15 graden om 1100u sochtends en in de zon prima t shirt weer. De lente is begonnen. Bij jou zal het ook wel weer genieten zijn he Armand

dennis089

Bijzondere wolken vandaag. Het lijken een beetje op een soort grote doorgezakte zakken. Zoals je het bij onweer vaak ziet met die kleinere zakken. Nu zijn ze echter veel groter.

flyineddy

Citaat van: dennis089 op di 21 mrt 2023 - 13:33Bijzondere wolken vandaag. Het lijken een beetje op een soort grote doorgezakte zakken. Zoals je het bij onweer vaak ziet met die kleinere zakken. Nu zijn ze echter veel groter.

Ik zal wel te laat zijn, maar dat vraagt om een foto.  ;)  ;D
Hier in Hoogeveen niks bijzonders gezien.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

dennis089

Citaat van: flyineddy op di 21 mrt 2023 - 18:18Ik zal wel te laat zijn, maar dat vraagt om een foto.  ;)  ;D
Hier in Hoogeveen niks bijzonders gezien.

Eddy.
Idd geen foto gemaakt. Dacht dat misschien een van de meteorologen ervan wist.. maar daarvoor zijn er niet genoeg meer actief haha.
Ik maakte vroeger wel vaker foto's ervan maar ben wat minder fanatiek geworden :P

dennis089

overigens nog steeds geen lente te bekennen de komende 10 dagen. Mogelijk misschien volgende week donderdag (GFS) een mooie dag of 2. Maar lang stabiel hogedruk rustig zonnig lenteweer waar 90 procent van de mensen naar snakt is nog ver weg.
Tegen de tijd dat het een keer gaat lukken zullen we inmiddels al in april zitten en dan gaat het direkt al echt warm zijn met temperaturen richting 20 graden of warmer..

Powered by EzPortal