Herfst discussietopic 2022

Topic gezien door 50666 bezoekers
Gestart door TMCThomas, do 01 sep 2022 - 22:43

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

TMCThomas

Vannacht de eerste vorst op 1.5 meter? Niet onmogelijk als we naar harmonie kijken, het uiterste noord oosten maakt de grootste kans, net over de grens in Duitsland staat wat vorst ingetekend.


sjaak_trekhaak

Koudst waren Eelde en Twenthe met 1.2 graden afgelopen nacht, nog net niet dus ;)

TMCThomas

Citaat van: sjaak_trekhaak op do 29 sep 2022 - 09:46Koudst waren Eelde en Twenthe met 1.2 graden afgelopen nacht, nog net niet dus ;)

We moeten het vooralsnog nog even met grondvorst doen inderdaad  :)

Weinig spannends op het menu voor de komende tijd, nacht van vrijdag op zaterdag vooral aan de kust stevige wind, daarvoor dan ook code geel. Maar daar houdt het wel een beetje mee op. Verder redelijk normaal herfstweer.
Armand

Met het vallen van oktober komen we ook aan het einde van het 'droogteseizoen', het KNMI stopt vanaf 1 oktober met het bijhouden van het neerslagtekort. De landelijke eindstand:We zien het behoorlijke droge voorjaar en zomer goed terug, waarbij we eind augustus ruim boven de 300mm neerslagtekort landelijk zaten. Dicht in de buurt van recordjaar 1976 zelfs. Natuurlijk is dit zeer droge zomerhalfjaar niet onopgemerkt gebleven en kwam het veelvuldig in het nieuws voorbij. September verliep vervolgens fors natter dan normaal, waardoor de eindstand een stuk lager uitkomt dan de piek van augustus. Met name in het zuidwesten viel er op grotere schaal meer dan 200mm aan regen in één maand.

Regionaal zien we met name in het noorden en (zuid)westen van het land (m.u.v. de Zeeuwse kust) een lager neerslagtekort dan gemiddeld. Met name het zuidoosten en uiterste noordwesten van het land hebben een tekort dat wat hoger ligt dan gemiddeld. Het uiterste oosten van het land zit zelfs nog op een tekort van boven de 300mm, daar is afgelopen maand ook de minste regen gevallen. Toch nog wel grote verschillen in het land


TMCThomas

Persoonlijk heb ik geen ervaring met het CANSIPS model, echter wederom een seizoen model die ons een verwachting geeft die niet uitgaat van een zonale en veel te warme winter. Sterker nog deze komt bijv. voor de december met temperaturen onder normaal. Uiteraard nog niet al te veel waarde aan hechten, echter wel zeer interessant.


https://twitter.com/EdsenTheWeather/status/1576275957937483776


TMCThomas

De nieuwe seizoensverwachting van EC is vandaag binnen gekomen. Vooral november en december zijn daarbij interessant. EC laat namelijk een afwijking zien van hogedruk boven Scandinavië, zoals bekend kan dat bij ons leiden tot een oostelijke stromingen en daarmee dus de optie tot kou. Uiteraard enkel indien kou aanwezig is in het brongebied en het hoog op de juiste positie ligt.We lopen overigens ook nog steeds vooruit wat betreft sneeuw in Eurazië, of dat invloed heeft op onze winters is twijfelachtig maar het idee is als er al vroeg veel sneeuw ligt dit de kans verhoogd op een koude winter.Komende dagen overigens prima najaarsweer, iets te warm voor de tijd van het jaar en regelmatig de zon erbij maakt tot een prima weertype.


Armand

Heerlijke herfstdag zo! Stralend zonnetje, nog aangename temperaturen en de mooie herfstkleuren buiten. Gisteren werd het nog best warm, met in het zuidoosten zelfs een ruime 21 graden. Ook komende dagen blijft het vriendelijk weer met veel zon, al kan er ook af en toe wat regen vallen. Voornamelijk vroeg op de zaterdag. Niks mis mee. Voorlopig op meteorologisch vlak dus ook niet zo heel interessant.

Als oktober is aangebroken dan gaan we heel langzaam al naar het winterseizoen. Het blijft mooi om bij velen dat verlangen naar een koude winterperiode te zien, zeker zodra zich later ook de eerste winterkansen gaan voordoen. De laatste jaren moesten we het echter doen met slechts enkele speldenprikken. Een langdurig pak sneeuw is toch een zeldzaamheid geworden de laatste 10 jaren zo ongeveer. Toch zijn flinke winterinvallen niet onmogelijk bij dit opwarmende klimaat, kijk maar de afgelopen jaren naar delen van Amerika, Zuidoost Europa, Turkije en zelfs Noord-Afrika heeft nog sneeuw gezien. Het moet alleen goed vallen en vanwege onze ligging op de aardbol moet dan ook echt alles goed vallen.

Deze winter zal echter nu al anders worden dan normaal. Vanwege de energiecrisis zou opnieuw een zachte winter voor veel mensen een behoorlijke opluchting zijn. Het voelt heel dubbel. Als winterliefhebber zou je zo hopen op die uitzonderlijk koude winter, maar dat kan je echter in zwaar financieel weer brengen. We gaan het meemaken wat de winter ons gaat brengen, we hebben er toch geen directe invloed op. Eerst maar eens kijken hoe het resterende deel van de herfst verder gaat verlopen ;)

TMCThomas

Bijzondere run van GFS op de zeer lange termijn, de zomer keert bij deze run nog eenmaal terug, we halen zelfs de 25 graden weer. Uiteraard allemaal ver buiten de betrouwbare termijn maar wel bijzonder. Allemaal enkel mogelijk door een diepe zuidelijke stroming die precies goed zit.Overigens vandaag en morgen ook heel aardig herfstweer, morgen stralend zonnig, bij bruinen kan ook nog maar je zult er wel even de tijd voor moeten nemen ;)


TMCThomas

Weinig interessants gaande momenteel (wat mij betreft), wel relatief warm maar erg zomers zal dat niet aanvoelen door het druilerige weertype. komende 2 dagen overigens een uitzondering daarop, dan wel zonnig en droog weer.


TMCThomas

Wederom een opvallend warme pluim, zeker die van het zuidoosten. In een gemiddelde zomer zou een pluim zoals die helemaal niet zo gek zijn (gedeelte binnen 240h).

Bijzonder contrast ver in de gfs run (en dus ook ver buiten de betrouwbare termijn). Van veel te warm op 850hpa, namelijk bijna +18 graden (12-14 graden boven normaal), naar -8 op 850hpa in een paar dagen tijd.

Met de eerste lokale natte sneeuw als gevolg.


TMCThomas

Wederom een erg warme pluim voor de tijd van het jaar. Echter waar het weekend eerst somber zou gaan verlopen is de zon nu toch een stuk meer van de partij. Strakblauw zal het niet zijn, er kan hier en daar zeker nog een bui vallen maar samen met de hoge temperaturen gaat dat toch best fijn herfstweer opleveren

Zie bijvoorbeeld harmonie voor morgen, in de zuidelijke helft van het land richting de 21 graden met zeker later op de dag zon.


TMCThomas

Warmere luchtsoort verovert duidelijk weer Nederland, in België momenteel op grote schaal 20 gradenArmand

Bijzondere temperaturen toch voor zo laat in oktober. Ben benieuwd met hoeveel warme dagen we nog gaan eindigen deze maand, zeker in het zuiden. Daarbij ook nog eens vrij aangenaam weer. De winterjas kan voorlopig nog even de kast in.

TMCThomas

Zomer valt vroeg dit jaar  ;)  :


TMCThomas

Dit lijkt echt sprekend op de scenario's die we van de zomer ook telkens zagen, warmtepomp staat aan en pompt de hoge 850hpa temperaturen onze kant op.

En dat levert mogelijk lokaal zelfs zomerse waarden op van 25+ graden. Of het zo ver komt zal van de details afhangen maar dat het relatief warm wordt zit wel goed. Er lijken in elk geval nog een aantal twintigers aan te komen, want ook de dagen erna blijft het uitzonderlijk warm.Ook de minima zijn erg bijzonder, in de nacht van vrijdag op zaterdag is momenteel het idee dat het niet kouder wordt dan 15/16 graden. Even ter referentie de normale maximumtemperatuur voor deze periode is 13.3 graden.


TMCThomas

Interessante situatie bij EC, in dit geval levert het niet direct kou op maar dat kan uiteraard nog veranderen. Het is in elk geval fijner om dit dit te zien dan de westcirculatie die gfs in gedachten heeft. althans als je naar winterweer uit kijkt natuurlijk  ;)

De komende dagen voelt het echter nog totaal niet als winter of zelfs herfst. Want we zijn begonnen aan een reeks voor de tijd van het jaar zeer warme dagen van ruim 20 graden. Het soort kaartjes zoals harmonie doet hieronder verwacht je echt niet meer in deze tijd van het jaar. Aangezien morgen de zon er een stuk beter doorkomt als vandaag zal het naar verwachting ook echt even zomers aan gaan voelen.


TMCThomas

Aangezien we inmiddels steeds dichterbij de winter komen is het begin daarvan (meteorologisch gezien) inmiddels binnen het bereik van EC extendend Run, deze extended run is in tegenstelling tot de long-range die een aantal maanden vooruit kijkt gebaseerd op de huidige pluim. De betrouwbaarheid is nog steeds niet echt hoog maar het kan wel in een indicatie geven.

Luchtdrukafwijking 21-28 november


Luchtdrukafwijking 5-12 december


De huidige run laat zien dat richting half november de kans op hogedrukinvloeden ten noorden of boven Nederland verhoogd is, richting december zien we de het hoog wat afzakken maar de blokkade blijft staan. Wat mij betreft toch wel zeer interessant voor de start van onze winter. Mocht we daadwerkelijk deze kant op gaan dan zou dat een indicatie zijn voor relatief rustig weer met wind uit een oostelijke hoek. Een west circulatie zit er in dit geval dan niet in. Of we er daadwerkelijk ook kou onze kant op komt zou afhankelijk zijn van de exacte locatie van het hoog maar het feit is wel dat de kansen hoger liggen dan met een westcirculatie of het hoog waar we momenteel mee te maken hebben. Wat we aan de voorspelde temperatuurafwijking zien is dat het momenteel vuurrode Europa naar wit veranderd, oftewel geen duidelijke afwijking ten opzichte van normaal, boven oost Europa zien we zelfs een lichte afwijking naar beneden. Wat mij betreft een positieve ontwikkeling. Neem het uiteraard allemaal wel met een korrel zout, de volgende extended run kan zo weer anders zijn toch komt het de laatste tijd opvallend vaak naar voren.

Temperatuurafwijking 31 oktober - 7 november


Temperatuurafwijking 5 december - 12 december

TMCThomas

Uitzonderlijk! Op station in Maastricht is het momenteel nog 19,6 graden om middernacht was dat zelfs nog boven de 20 met een temperatuur van 20.1


flyineddy

Je kunt zien dat de warmtepomp goed aan staat momenteel. Het koelt nauwelijks af met de meeste stations op dit moment nog boven de 14 graden en Maastricht zelfs nog 18,5.

Eddy
Bliksems wat een gedonder.

Armand

Bizar warme temperaturen inderdaad afgelopen etmaal. Afgelopen nacht is het uiteindelijk in Maastricht niet kouder geworden dan 17 graden! Dat zijn minima die we in de zomer lang niet altijd halen. Nog even genieten van deze uitzonderlijke temperaturen voor de tijd van het jaar. Vanaf volgende week gaat de temperatuur stapsgewijs weer wat richting normalere waardes.

Powered by EzPortal