Onweerskansen 2022 - Algemene vooruitzichten

Topic gezien door 26100 bezoekers
Gestart door TMCThomas, ma 28 mrt 2022 - 13:54

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoeveel onweersdagen verwacht jij dit jaar?

 < 10  (Wordt weer drama, net als vorig jaar)
6 (14%)
10-15 dagen (Zeer weinig)
9 (20.9%)
20-25 dagen (Iets minder dan normaal)
4 (9.3%)
25-30 dagen (Normaal)
8 (18.6%)
30-35 dagen (Iets meer dan normaal)
9 (20.9%)
35-40 dagen (Veel)
4 (9.3%)
40-45 dagen (Zeer veel)
2 (4.7%)
45+ dagen (Extreem veel)
1 (2.3%)

Totaal aantal stemmen: 43

TMCThomas

Ik had het even gemist maar er komt nu elk moment een vrij actief gebied met onweer Nederland binnen zetten, daarvoor heeft KNMI ook code geel uitstaan.Estofex heeft een mesoscale discussion uitstaan die als volgt gaat:

CiteerN France, Benelux ...

A cluster of storms including supercells is entering the Hauts-de-France region as it moves northeastward at 20-25 m/s. A particularly severe long-lived supercell near Amiens has a history of producing large hail of around 5 cm. Potentially tornadic damage has been reported near the mouth of the Seine.

The cluster of storms should continue to move Northeast into Belgium and Netherlands during the coming hours. As it does so, it should encounter an air mass with long curved hodographs with about 300 m2/s2 SRH01 per ICON-D2/ICON-RUC. This suggests that strong tornadoes could form.

By mid-evening, the risk of tornadoes should gradually become somewhat lower in response to boundary layer stabilization. The risk for severe wind gusts will persist longer.

Harmonie beperkt de buien tot het westen van het land (en net over de grens in duitsland) bij arome en andere modellen zien we ook het midden van het land aangedaan worden.Armand

Hier nog net een kleine, maar stevige plensbui kunnen meepikken. Zaten een paar flinke klappers op. Met name in Noord Frankrijk is het plaatselijk flink tekeer gegaan met veel windschade en een mogelijke tornado. Vrij forse convectie voor eind oktober.

flyineddy

Een nieuw jaar, maar nog geen nieuw topic.
De onweerskansen wachter daar echter niet op! De eerste staat alweer voor de deur zo lijkt het.

Woensdagavond trekt er een trog van west naar oost over het land die gepaard gaat met enkele stevige (onweers)buien. CAPE boven zee in de orde 700-1000 J/kg. Boven land neemt dit snel af, maar vanwege goede organisatie (schering 30-40kn) kunnen de buien goed standhouden.
Aandachtspunten bij deze buien zijn hagel en zware windstoten (uitschieters tot 100 km/u mogelijk).
Het KNMI heeft alvast code geel afgegeven.

Zie ook de KNMI Guidance van vanochtend vroeg:
CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 11 januari 2023 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een zwakke trog (oriëntatie N-Z) trekt momenteel oostwaarts over de noordelijke helft van het land en wordt gevolgd door een goed doorstroomde trekrug (NW-ZO). Een warmtefront (NNW-ZZO) bereikt rond 15 UTC het zuidwesten en passeert vanavond het noordoosten. Bijbehorend koufront (NO-ZW) bereikt in de nacht naar woensdag het westen en passeert woensdagochtend het zuidoosten. Woensdagavond bereikt een trog (CAD, N-Z) het westen en passeert het oosten aan het einde van de avond.

Modelbeoordeling:
Er zijn meer buien bij de trog dan de meeste modellen verwachtten. HAP1 en in mindere mate H43 zitten er nog het beste op. De timing van alle systemen is nu vrijwel identiek, op de trog van woensdagavond na. EC is hier wat sneller met de neerslag. Daarnaast heeft EC vooral stratiforme neerslag, terwijl Harmonie buien laat zien, inclusief een onweerssignaal. Dit systeem ligt momenteel nog boven de Labradorzee, tussen Groenland en Newfoundland. Het is een hoogtelaag met erg koude lucht dat naarmate de Atlantische Oceaan oversteekt verandert in een hoogtetrog. Het systeem krijgt enkele kenmerken van een CAD en daarom denken we dat de neerslag uiteindelijk zowel stratiforme als convectieve delen heeft.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Het minimum voor D1 in de meerdaagse tabel wordt bepaald tussen 18 UTC op D0 en 12 UTC op D1. Dat betekent dat die in dit geval al om 18 UTC gehaald wordt en circa 6°C is. Daarna loopt de temperatuur op naar circa 10°C, wat in de late nacht/vroege ochtend bereikt wordt. Daarna daalt de temperatuur weer na koufrontpassage (karakteristiek voor het winterseizoen).

Wind:
Modellen zijn goed bruikbaar in dit soort situaties, alhoewel EC boven zee vaak iets te laag zit. Vanavond en in de nacht naar woensdag is er in het noordwestelijk kustgebied een grote kans op zware windstoten van >75 km/u. Het is de vraag hoe diep landinwaarts in Noord-Holland deze zware windstoten landinwaarts komen om aan het criterium voor code geel te voldoen. 90 km/u aan zee gaan we waarschijnlijk niet halen. Bij de trog van woensdagavond speelt convectie een duidelijke rol en neemt de kans op zware windstoten landinwaarts toe. Zeer plaatselijk zien we nu ook meer dan 100 km/u verschijnen. Vanwege het plaatselijke karakter hiervan zijn de kansen in KEPS (gridpuntkansen) te laag (20%).

Bewolking:
Bij de 1e trog TCu/Cb 1500 vt, toppen FL120. Bij warmtefront en koufront op uitgebreide schaal St, in het noorden en boven zee ook beneden 500 vt. H40 en EC hebben te weinig St in dit seizoen, dus we volgen H43 en HAP1. De Limburgse heuvels maken bij een meer geruimde wind kans op St na frontpassage. Achter het koufront Cu/TCu, toppen FL100. Bij de tweede trog Sc 3000-5000 vt en enkele CB's 2000 vt, toppen FL270.

Neerslag:
Enkele buien bij de eerste trog. Bij warmtefront/koufront regen. Achter het koufront kans op een bui. Bij de trog regen en enkele (onweers)buien, plaatselijk met hagel. CAPE boven zee 700-1000 J/kg, boven land aanzienlijk minder. Schering 0-6 km 30-40 kn, dus goede organisatie waarbij de buien zich ook boven land kunnen handhaven ondanks de lagere CAPE.

Zicht:
Zichtvermindering afhankelijk van neerslagintensiteit, in onweersbuien slecht.

Paraaf meteoroloog: zwagers

Uitgifte: 10/01/2023 04.46 uur LT.

Neerslagkaartjes HARMONIE:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Bedankt Eddy! Bijzonder, Code geel voor onweer zie je niet zo vaak in deze tijd van het jaar!

dennis089

YESSSSSSSS. Eindelijk het begint weer! Niks Winter. Weg ermee! Tijd voor warmte en onweer!

flyineddy

Aangezien er nog geen onweerskansen topic voor dit jaar is plaats ik het maar even hier.
Vanmiddag met name in de zuidoostelijke helft van het land kans op enkele stevige onweersbuien.
Ook komende nacht en morgen kans op enkele (onweers-)buien.

Stukje uit de Guidance:
CiteerNeerslag:
In de loop van de ochtend m.u.v. het noorden buien, in de middag in het zuidoosten ook kans op hagel en onweer. CAPE rond 700-1000 J/kg, schering rond 30 kn, goed georganiseerde multicells. Ook in de avond nog een enkele bui. In de nacht naar zaterdag weer oplevend en ook geclusterd, in de vroege ochtend snel gevolgd door buien op de eerste hoogtetrog (kans op onweer). In de loop van zaterdagochtend ook weer oplevend door de dagelijkse gang. Zaterdagmiddag op de occlusie mengeling van frontale en convectieve bewolking. In de zuidelijke helft geïsoleerde buien, soms nog steeds multicells.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Zware klap onweer hier zojuist, indrukwekkend

Armand

Hier ook een stevige bui gehad met een paar klappen onweer, stortregen en wat kleine hagel. Mooi om het dynamische weer terug te zien in de lucht!

Eric

Citaat van: Armand op vr 24 mrt 2023 - 16:45Hier ook een stevige bui gehad met een paar klappen onweer, stortregen en wat kleine hagel. Mooi om het dynamische weer terug te zien in de lucht!

Pittige knallen idd! Heerlijk weer weer!

dennis089

een klap onweer gehad zonet... de eerste onweersdag van 2023 is een feit!

Der RoX

Hier vooral veel wind gehad en wisselend bewolkt
WiNtEr!!11!1!@

Powered by EzPortal