Stormkansen 18 & 19 februari

Topic gezien door 23059 bezoekers
Gestart door TMCThomas, ma 14 feb 2022 - 23:21

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Koen-IJM

Vraagt men zich in De Bilt nou nooit af of het KNMI station daar wel goed geijkt is? Viel mij de afgelopen stormachtige dagen op dat dat station vaak (naar beneden) afwijkt t.o.v. de overige 2 nabijlegen (zuidelijkere) weerstations, maar ook landelijk gezien. Zo had afgelopen vrijdag bijna elk station (m.u.v. oosten) stormkracht te pakken maar De Bilt kwam niet verder dan 8. Dit werd toen overigens ook al door iemand vermeldt op dit forum.

Beide kaartjes zijn van vandaag, 11:00.Der RoX

Inderdaad... apart
WiNtEr!!11!1!@

Ruud

En waarom telt een storm als het ergens in Nederland stormt, terwijl een winter pas koud is als het in De Bilt koud is.

Extremissimorum

Citaat van: Ruud op ma 21 feb 2022 - 14:06En waarom telt een storm als het ergens in Nederland stormt, terwijl een winter pas koud is als het in De Bilt koud is.

Die twee zijn wel aan elkaar gelinkt. Storm komt voor als er wind is, en wind komt vooral aan de kust voor. Het is dus logischer om een stormdefinitie aan de kust te koppelen, en niet aan De Bilt. Koude is iets wat meestal in heel het land aanwezig is, of niet, en meestal is het westen warmer dan het oosten in de winter. Dan is de centrale ligging van De Bilt een goed ijkpunt voor het gemiddelde. Dat geldt ook voor hittegolven. Inmiddels misschien niet meer helemaal representatief, en is het sowieso ook niet echt wenselijk om van een 'landelijke' hittegolf o.i.d. te spreken.
Maar om bij je vraag over het weerstation De Bilt terug te komen: het staat volgens mij wel op een open veld, net als alle andere weerstations, maar ik weet verdere details ook niet. Ik had het idd eerder ook opgemerkt, en het is opvallend. Ik begrijp dat gemiddeld eens in de 70 jaar een 9BFT in De Bilt gemeten wordt. Als je dan een storm zou plakken aan De Bilt, zouden we dus al tientallen jaren geen storm gehad hebben. Vrij onzinnig. Ik durf wel te zeggen dat heel Nederland storm heeft gehad vrijdag.

Hier overigens na gisteren nog veel meer omgevallen bomen gezien. Veel kregen met het overtrekkende koufront het laatste zetje om om te vallen. Toch al gauw een stuk of 30 bomen gezien in een straal van zo'n 20 km. Ook veel losgewaaide dakpannen en plaatselijk wat dakdelen. Natuurlijk ook nog veel losse takken.
En ik ben niet eens overal geweest. Best flink geweest. Zes dagen op rij 9BFT in Nederland. Is nog nooit gemeten in Nederland.

Powered by EzPortal