Eind oktober van alles mogelijk

Topic gezien door 1302 bezoekers
Gestart door TMCThomas, ma 25 okt 2021 - 15:32

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Eind oktober van alles mogelijk


Eind oktober kan het nog alle kanten op. Precies twee jaar geleden werd een warmterecord gehaald. Kou en sneeuw zijn ook mogelijk.

Vandaag 24 oktober 2021 is het stralend weer in heel het land. Met maxima rond 13 graden is de temperatuur wel vrij normaal voor deze tijd van het jaar. Dat kan ook heel anders.

Recordzachte dag
Precies twee jaar geleden, op 24 oktober 2019 werd een recordwaarde van 19,6 graden op het weerstation De Bilt bijgeschreven. De zon scheen van tijd tot tijd. Met een zuidelijke wind werd zeer zachte lucht over ons land geblazen. In de avond viel een beetje regen.

Ook in het jaar 2004 en 2005 pakten de laatste dagen van oktober verrassend warm uit.


24 oktober 2019, In Brabant en Limburg werd het zelfs ruim 20 graden.

Recordkoude dag
Precies 18 jaar geleden was het juist erg koud. Zo vroor het op uitgebreide schaal. Op de thermometer was -3 tot -9 graden op 24 oktober 2003 af te lezen. Nog nooit eerder was het zo koud in het najaar.

Daarbij begon het in de ochtend ook nog eens te sneeuwen. Op sommige plaatsen werd het landschap bedekt door een laag sneeuw van 4 tot 5 centimeter.


Sneeuw op 24 oktober 2003. Foto: Johan Losser

Sneeuw in oktober:
Op 24 oktober 2003 kwamen - na een heldere en koude winternacht met zelfs matige vorst van -12 graden aan de grond op het weerstation in Twenthe - in de vroege ochtend de eerste meldingen van sneeuw in Groningen en West-Friesland. De sneeuw bleef in het noorden van het land echter nauwelijks liggen. Op de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en in de omgeving van Deventer en Nijmegen werd wel 2 tot 5 cm sneeuw gemeten.

In de middag viel natte sneeuw in het zuiden van het land. De temperatuur steeg naar 2 graden in het oosten tot 10 op de Wadden. Bij deze waarde smolt de sneeuw op de meeste plaatsen al snel weg.
Een recordvroege datum met sneeuw vond plaats in 1975, toen werd het op 13 oktober al wit.

Door: Diana Woei
bron: weerplaza

Powered by EzPortal