Onweerskansen 17 t/m 20 juni.

Topic gezien door 9950 bezoekers
Gestart door TMCThomas, do 17 jun 2021 - 00:19

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

X-treme

Hier viel het gelukkig mee.
Kwa onweer stelde het eigenlijk niet zoveel voor, veel flitsen maar weinig geluid  ;)

Er is wel een behoorlijke hoeveelheid water naar beneden gekomen, lang niet zo'n hoosbui meegemaakt.

Edit: zo te zien gaan we na een korte pauze weer verder.
Het groeit richting het zuiden weer aan.

Edit,  het gaat weer los.
Veel regen weer en achter elkaar flitsen.

Beetje regen in het westen  ;D
Dat pakken wij hier ook mee.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Afgelopen 24 uur  :o

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Marco uit Hangar 5

Bizar onweer boven Heerhugowaard op dit moment, het is onwijs donker en het rommelt continu! al 20 minuten aan een stuk geroffel.. allemaal hoog onweer met gestaag zware regenval daarbij...
Marco Nierop
http://zweef.nl/

Extremissimorum

Citaat van: Marco uit Hangar 5 op vr 18 jun 2021 - 19:33Bizar onweer boven Heerhugowaard op dit moment, het is onwijs donker en het rommelt continu! al 20 minuten aan een stuk geroffel.. allemaal hoog onweer met gestaag zware regenval daarbij...


Veel plezier d'rmee! Hier net een eerste buitje gehad, maar niets bijzonders te noemen. Blijft wat doorrommelen de komende tijd, maar dit was het wel, denk ik.

Dat eerste gebied in het westen van N-Holland vormde zich deels ook boven Hoorn. Leidde tot indrukwekkende wolkenluchten.

TuinkabouterVenlo

Dit heb ik nog niet eerder gezien bij een storm of onweer:

Vier elektriciteitsmasten omgewaaid in Oosterwolde: kabels liggen op woning
https://www.destentor.nl/oldebroek/vier-elektriciteitsmasten-omgewaaid-in-oosterwolde-kabels-liggen-op-woning~a173a6f2/


flyineddy

Op de bui die nu boven Drenthe hangt zat net een wallcloud, met daaronder ook enkele "scary looking clouds" die deden denken aan een windhoos/tornado, maar geen rotatie gezien.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

AFTH14

Mits je geen waterschade hebt nu, was dit genieten!

Jasneker

Wolkbreuk gehad, 30 minuten een geroffel van onweer en veel flitsfoto's gemaakt door de natuur.
Tuin voor lijkt wel een meertje.... dakgoten stroomden over konden het niet meer verwerken.
Ik hoef de auto niet meer te wassen..... 8)

Extremissimorum

 :P  Nu gaat alles weer ten OOSTEN van Hoorn.

Ik snap het wel. Hoorn is een buienmagneet, alleen is de bui zelf ook een magneet, en de polen van beide mahneten zijn dezelfde, dus dat stoot elkaar af.

Wel inmiddels al ruim een halfuur gerommel zonder regen.

X-treme

Word 19 en 20 juni aan dit topic toegevoegd, of komt er een apart topic?
Het lijkt er op dat komende nacht heel Nederland kans heeft op pittige onweersbuien.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Armand

Citaat van: X-treme op za 19 jun 2021 - 09:04Word 19 en 20 juni aan aan dit topic toegevoegd, of komt er een apart topic?
Het lijkt er op dat komende nacht heel Nederland kans heeft op pittige onweersbuien.


Klopt! In het begin van de middag volgt een update! Wordt momenteel aan gewerkt! ;)


TimK21

Ongelooflijke beelden uit Leersum. Alsof er een bombardement heeft plaatsgevonden. De mindere kant van deze natuurverschijnselen.

Hier in Nijmegen regende het 5 minuten en hoorde ik 1 of 2 roffeltjes. Amper genoeg neerslag voor het stof.
Challenge accepted!

Amnistia

Wageningen had een staartje van Leersum leek het.
2 minuten lang enorme wind en regen.

Armand

Update: Uitbreiding topic met een volgende situatie in de nacht naar zondag 20 juni

Eerst nog even terugblikken op gisteren

Gisteren, vrijdag 18 juni, hadden we de eerste grootschalige onweerssituatie van dit seizoen te pakken. Het begon al in de vroege nacht, toen een systeem met enkele pittige buien over Centraal België via Noord-Brabant verder in NNO-richting trok. Deze buien waren nog vrij lokaal en (veel) minder uitgebreid als van te voren verwacht. Vrijdag overdag kwam de zon al snel weer tevoorschijn en steeg de temperatuur met name verder in binnenland opnieuw tot boven de 30 graden.

Je zou het door alle onweerskansen bijna vergeten, maar vanwege het behalen van de tropische grens gisteren, is er sprake van de eerste regionale hittegolf van dit jaar. De stations in Maastricht, Gilze-Rijen, Eindhoven, Ell en Arcen hebben nu een officiële regionale hittegolf te pakken. Maandag en dinsdag lag de temperatuur hier boven de 25 graden, de afgelopen drie dagen boven de 30 graden. Persoonlijk vind ik het zeer opmerkelijk dat het KNMI hier geen waarschuwing voor gegeven heeft. Een hittegolf valt ruim binnen de criteria voor hun hitteplan (gele waarschuwing voor hitte).

Terug naar het onweer van gisteren. Door de hitte in combinatie met veel vocht duurde het niet lang voordat in West-België de eerste stevige buien ontstonden al vroeg in de middag. Deze buien ontwikkelden zich fors verder, eerst nog voornamelijk richting Noordzee, maar al snel trokken de buien via de kustlijn het land op. Tegelijkertijd ontstonden ook verder boven land enkele pittige buien. Al deze buien waren goed georganiseerd en sommige waren van het kaliber supercell met valwinden, hoge bliksemactiviteit, grote hagel en ruime neerslagsommen. In Leersum trok zelfs een heuse windhoos over met veel schade tot gevolg. Onweer is fascinerend en spannend om te volgen, maar zulke schade door noodweer wens je natuurlijk niemand toe, dat is een grote keerzijde van het verhaal.

Op deze kaart van het KNMI is goed te zien waar de onweersbuien flink hebben uitgepakt:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Dit zijn de geregistreerde bliksemontladingen tussen 18 juni 02 uur en 19 juni 02 uur. Merk op, de streep ontladingen vanuit Centraal-België over Noord-Brabant verder NNO-waarts zijn de buien vroeg in de nacht. Met name de kustregio's, het midden en noorden van Nederland hebben veel onweer kunnen zien gisteren. Het zuidoosten bleef gespaard, eigenlijk precies volgens verwachting.

Dan de situatie van vandaag. Een nieuw thermisch lagedrukgebied brengt ons vanmiddag/vanavond weer in onstabiele lucht. Stukje Guidance: Een volgend ontwikkelend laag boven de Golf van Biskaje trekt noordwaarts en komt in de nacht waarschijnlijk boven de westelijke Noordzee te liggen. Hierdoor beweegt ook het koufront in de loop van de middag en avond weer noordwaarts over het land. Hiermee stroomt de vochtige en warme lucht wederom uit over het land. Tevens passeert in deze warme lucht in de nacht naar zondag een vore. In de bovenlucht nadert van het zuiden uit tegelijkertijd een hoogtetrog.

Boven Frankrijk ontstaan in de loop van de middag op uitgebreide schaal weer enkele stevige onweersbuien. Estofex geeft daarvoor ook een ruime level 2 uit:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Voor ons is met name van belang wat er in Centraal en Noord-Frankrijk gaat gebeuren. Daar gaat op de vore (genoemd door KNMI) een aantal stevige buien ontstaan die richting de Benelux koersen. De hoogtetrog helpt een handje mee zodat de buien het invallen van de nacht waarschijnlijk goed overleven en ons land nog kunnen bereiken. Toch wel een kanttekening; deze situatie lijkt best veel op de situatie van de nacht van donderdag op vrijdag. Toen viel de convectie een beetje tegen, dus het blijft natuurlijk wel nowcasten.

Echter lijkt ditmaal ook de inkomende hoogtetrog een extra steuntje in de rug te geven, waardoor het waarschijnlijk is dat deze situatie grootschaliger zal uitpakken dan de nacht naar vrijdag. MUCAPE waardes liggen vannacht nog rond de 1000-1500 J/kg, het hoogst in het zuidoosten. De schering ligt rond de 20-30 kn, ook het hoogst in het zuidoosten. Dit zal waarschijnlijk genoeg zijn voor goede lijnvorming, met daarbij een kans op zware windstoten, hoge neerslagintensiteit en toch ook wel wat hagel lokaal. Waar de buien het zwaarst zullen uitpakken is nog moeilijk te zeggen. In het zuidoosten is de beste overlap tussen CAPE en schering, maar boven Frankrijk lijken de zwaarste buien meer westwaarts te ontstaan en opnieuw richting de westelijke Benelux te trekken.

Harmonie doet bovenstaand verhaal grafisch goed weergeven. We zien in de late avond de buien vanuit Frankrijk arriveren en NNO-waarts richting Nederland trekken:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Verder oostelijk richting Luxemburg/Ardennen ontstaan nieuwe buien en/of neemt de activiteit van eerdere buien toe door de aanwezige energie:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Door het inlopen van de hoogtetrog kan er zich uiteindelijk een lijn gaan vormen met forse onweersbuien:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Opnieuw dus mogelijk weer een forse onweerssituatie met ditmaal weer onweersbuien die vanuit Frankrijk richting de Benelux trekken. In de nacht naar vrijdag verliep zo'n zelfde soort situatie een stuk minder grootschaliger dan verwacht, dus het is nog even een slag om de arm houden. Echter nu lijkt er meer forcering aanwezig te zijn en zeker als er lijnvorming gaat plaatsvinden, kunnen de buien opnieuw op grotere schaal uitpakken. Het is met name van belang wat er in de vroege avond boven Frankrijk gaat gebeuren en in hoeverre de hoogtetrog deze buien verder laat organiseren richting Nederland.

Overigens is er later op de zondag opnieuw kans op een volgend complex vanuit Frankrijk, echter zijn de modellen het nog niet eens of dit complex over Nederland zal trekken of eerder richting Duitsland koerst. Eerst maar eens kijken wat vannacht gaat gebeuren 😉

boxer

Bedankt weer voor deze uitgebreide uiteenzetting Armand

Eric

Dank voor deze (heerlijke) update Armand!

AFTH14

Yep, helemaal top!

Mrkos

Super update weer, Armand. Ben benieuwd of het nog erg actief is als het over het noorden trekt. Het is hier natuurlijk niet zo warm geworden.

dennis089

Armand, ben je online?
Volgens mij zitten we precies goed he?
Maastricht en Erkelenz (noordoost van jou, dus in t verlengde).

 ;D  :o

Dat complex!  :o

dennis089

Ziet nu een beetje supercel achtig uit. Zie een soort van oog in dat complex

Armand

Citaat van: dennis089 op za 19 jun 2021 - 18:28Armand, ben je online?
Volgens mij zitten we precies goed he?
Maastricht en Erkelenz (noordoost van jou, dus in t verlengde).

 ;D  :o

Dat complex!  :o

Inderdaad een goed georganiseerd complex daar Centraal boven Frankrijk. Zeker de bui die over Parijs trok is echt stevig. Of deze op koers zit voor Limburg is nog moeilijk te zeggen. Ik probeer het een en ander wat te verduidelijken met de actuele situatie ;)

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

De buien boven Frankrijk zijn een fractie meer oostelijk ontstaan dan aanvankelijk verwacht. Wellicht iets te veel koelere lucht in het westen. Toch zie je de bui nabij Parijs langzaam steeds meer noordelijk trekken dan oostelijk. De zwarte lijnen geven vervolgens de globale trekrichting van het systeem aan zoals de modellen dat berekenen. Dit is natuurlijk slechts een indicatie (neem ze niet letterlijk  :P ), buien kunnen onverwachts uitpakken en alsnog voor een andere trekrichting kiezen. Zeker als er enige supercel-elementen aanwezig zijn. Rondom deze bui kunnen komende uren nog meer buien ontstaan. Met name binnenin de blauwe cirkel kunnen komende uren nog stevige buien ontstaan. Daar is momenteel veel energie beschikbaar. Tevens ontwikkelen zich boven de Ardennen ook enkele onweersbuien op het moment van schrijven (rode cirkel). Ook nog even in de gaten houden ;)

Powered by EzPortal