Zomer discussietopic 2021

Topic gezien door 41994 bezoekers
Gestart door TMCThomas, di 01 jun 2021 - 14:29

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Zomer discussietopic 2021


Met al het slechte weer van de laatste tijd zou je het bijna vergeten maar de meteorlogische lente is al weer aan zijn einde. Vanaf vandaag is de meteorologisch zomer gestart!
Ik denk dat iedereen het wel met elkaar eens kan zijn dat het op deze eerste dag uitermate zomers aanvoelt! Met op het moment zo'n 22-25 graden en strak blauw luchten zal het (voor de meeste) geniete zijn. Dat is de afgelopen maanden wel anders geweest..Nat, koud en somber. Terugblik lente
Vergeleken met vorige jaar hebben we een zeer andere lente gehad met misschien nog wel het grootste contrastpunt in de neerslag. Waar we vorig lente al een flink neerslagtekort hadden opgebouwd is daar dit jaar geen sprake van, sterker nog een week geleden zaten we nog op een neerslagtekort van nul. Vooral de meimaand was erg nat met gemiddeld zo'n 100mm neerslag tegen 56,2 normaal.Ook viel de neerslag vaak in een bijzondere vorm voor de tijd van het jaar, zowel in april als in mei heeft het nog gesneeuwd. Met in beide maanden een sneeuwdek tot gevolg. Vooral in april viel de sneeuw op relatief grote schaal. In het zuiden van Brabant en Limburg viel meer dan 5cm, op Vaalserberg zelfs 10cm. Ook op 7 mei was er in Brabant lokaal een sneeuwdekje te bewonderen. Dat kon je je de afgelopen lentes nauwelijks voorstellen.


7 april 2021, sneeuwdek in Heteren

De reden van al deze sneeuwval was ons vastgeroeste weerpatroon. Constant zagen we met een noordelijke stroming opnieuw koude lucht onze kant op stromen, bovenluchten (850hpa) zaten lang onder nul en dat merkte je ook aan de temperaturen op de grond. Zowel april als mei waren te koud voor de tijd van het jaar waarbij april de grootste afwijking had. De gemiddelde temperatuur deze lente was 8,1 tegen 9,9 normaal. Zomerse dagen hebben we niet gehad (25+) en er was ook slechts 1 warme dag (20+) Al met al niet best voor de lente/zomerliefhebber.

De komende dagen
Toen ik de data terugkeek van deze lente realiseerde ik me pas hoe snel ik al weer aan dit warme weertype was gewend, die kou en sneeuw op 7 mei is pas zo'n 3 weken geleden, maar het voelt inmiddels alsof het ergens in de winter was. Morgen zien we nog zo'n geweldige dag als vandaag met zelfs nog wat hogere temperaturen. Waar we vandaag al richting de 25 gaan zien we morgen de 27/28 graden wel gehaald worden. Strakblauw zal het in een deel van het land niet meer zijn, mogelijk wat sluierbewolking en later wat stapelwolken zijn mogelijk. Maar dat mag de pret niet drukken, ook morgen is gewoon een heerlijke zomerdag. Waarschijnlijk nog buienvrij als zou later op de avond vanuit Belgiƫ wat binnen kunnen schuiven, daar morgen namelijk wel de eerste pittige buitjes. Meer daarover in het onweer kansentopic.Na woensdag word het lastig, hogedruk verliest een beetje de grip op Nederland waardoor de bewolking en kans op buien toeneemt, echter blijven mede dankzij warme bovenluchten de temperaturen aardig op peil. In hoeverre het bewolkt is verschilt per dag en per model. Zo komt ICON bijvoorbeeld gewoon met een stralend weekend maar zijn andere modellen wat terughoudender. Hoe het precies gaat lopen zullen we de komende dagen gaan zien.De langere termijn
Op langere termijn is (14 dagen) is er momenteel nog weinig van te maken, het enige wat je nu uit de modellen kan opmaken is dat er weer een rug van hogedruk opgebouwd gaat worden. Waar en hoe precies gaat een hoop uitmaken. GFS bouwt de rug vrijwel verticaal waardoor we weer een noordelijke stroming krijgen, deze maakt het tijdelijk weer wat kouder, EC buigt hem juist wat om waardoor we een oostelijke stroming krijgen die best eens door zou kunnen evolueren naar een zuid oostelijke stromingen, wat ons juist weer meer warmte (en zon) zou brengen. GEM zit daar weer tussenin. Potentie is er in elk geval wel.

Ultra lange termijn
Seizoen verwachting worden steeds beter maar zijn nog steeds niet echt betrouwbaar, neem alles hier dus met een korrelzout

Hieronder zie je de kans op een positieve of negatieve temperatuurafwijking voor europe voor de maand juni. Zoals te zien is zitten wij een beetje in niemandsland, zoals je voor het westen van Europa wel vaker ziet in de lange termijn modellen, onze regio zo aan de noordzee is nou eenmaal lastig te voorspellen en erg afhankelijk van de exacte windrichting. Dat betekent niet dat er helemaal niks over te zeggen is. Een groot deel van europa laat wel een signaal zien voor warmer dan normaal weer. Dat zou dus betekenen dat zodra de wind wel in de goede hoek zit de warmte dichtbij is. Ik zou uit deze verwachting dan ook opmaken dat ook voor Nederland er een verhoogde kans is op warm weer, afgaande van deze uitdraai. In juli is het signaal ietsjes minder sterk maar het idee is hetzelfde als het plaatje hieronder.Voor augustus zien we meer dit signaal verdwijnen, op de Noordzee zien we zelfs een gebiedje waar het kouder is dan normaal. Het zal deels ook te maken hebben met de termijn. Er is als je zover vooruit kijk nou eenmaal minder zinnigs dat je over de situatie kunt zeggen, maar toch kunnen we uit deze data wel concluderen dat de kansen op warmte lager liggen. Dat is gedeeltelijk te verklaren met de luchtdruk hieronder.Luchtdruk is natuurlijk ook een belangrijke graadmeter voor een goede zomer. Het signaal voor juni is wat vaag, maar de boodschap is verhoogde luchtdruk ergens boven Europa maar niks uitzonderlijks. En eigenlijk zien we dat nu al terug in de kaarten. Luchtdruk overal en nergens maar niet per se geconcentreerd boven een gebied.

Wat betreft juli en augustus maak ik me op dat front ietsjes zorgen, als je zit dit zo ziet dan zou je denken dat we weer met de gevreesde noordelijk stromingen te maken gaan krijgen, zelfde geld ongeveer voor augustus. Maargoed het is maar een seizoen verwachting en het signaal is in tegenstelling tot vorig jaar niet zo sterk.Dit is overigens allemaal enkel ECMWF, het model dat ik toch wel het belangrijkst vind wat betreft de ultra lange termijn verwachting. Een korte samenvatting is dat CFS voor een te droge maar niet per se te warme zomer gaat. Maar ook hier de kans op warmte blijft bestaan als de wind maar uit de goede (zuidelijke/oostelijke) hoek waait.

Mocht je interesse hebben om deze seizoens verwachtingen en meer is zelf te bekijken, kijk dan is hier.

TMCThomas

Gelijk de eerste zomerse dag te pakken in de Bilt.


zwoof

Citaat van: TMCThomas op di 01 jun 2021 - 17:45Gelijk de eerste zomerse dag te pakken in de Bilt.Vandaag ook voor het eerst dit jaar dat er op alle stations een warme dag is behaald.  :)  Zie maandoverzicht warme dagen

TMCThomas

Prima run EC, we komen tijdelijk een beetje in niemandsland te liggen om later de luchtdruk weer te zien stijgen. Bovenluchten blijven in de tussentijd gewoon warm. Koud word het dus niet.opvallend anders dan de eerdere run, maargoed het is dan ook 240h

TMCThomas

Nieuwe pluim niet zo heel bijzonder maar na de afgelopen weken is een gegarandeerde 20+ al erg fijn. En vergeet natuurlijk de potentie van oper op de lange termijn niet, dat zien we ook in een aardig aantal leden terug. Al is het natuurlijk nog ver weg.De startpost is aangevuld met een ultra lange termijn verwachting!

Armand

Mooie openingspost Thomas, bedankt! De seizoenverwachting voor de zomer lijkt inderdaad wat gematigder, en ook op de kortere termijn zitten uitschieters tot boven de 30 graden er nog niet in voorlopig. Dat is natuurlijk wel nog redelijk vroeg. Tropische temperaturen zien we vaak pas verschijnen eerder richting eind juni, juli en begin augustus.

Toch moet ik zeggen dat ik dit helemaal geen probleem vind ;) Vandaag weer lekker zomers warm en ook de komende dagen blijft het (ruim) boven de 20 graden wat een aangename temperatuur is. Wel neemt de kans op een stevige bui ook toe. 

TMCThomas

Bedankt!

het warmt al goed op in de zuidelijke helft van het land. Noorden heeft toch last van de invloed van de nog koude zee. Dat gaan we vaker zien de komende dagen.opvallend hoe onzeker zaterdag nog is. WRF zet ons vol in de zon terwijl het bij EC de hele dag gaat regenen.
TMCThomas

Wat een verschil op het moment.EDIT:

Oei, de laatste EC run moeten we niet hebben. 850hpa temperaturen terug naar de 0 graden.


TMCThomas

Gelukkkig is de ochtendrun weer prima! Volgende week word geleidelijk steeds warmer en zonniger. Met deze run gaan we volgend weekend al weer richting de 30.

GFS doet iets redelijk vergelijkbaar met maxima van zo'n 25 graden

TMCThomas

GFS tropisch op lange termijn:


TMCThomas

Weer een prachtige pluim, we gaan een zomerse en aardig zonnige week tegemoet! Komend weekend is nog wel zeer onzeker, een max van 13 tot 30 graden, alles kan nog. Maar hopelijk zit oper op het goede spoor.
Armand

EC is vanmorgen weer mooi te noemen. Nog even de pluim voor Midden NL erbij:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Wat mij betreft een ideaal weertype komende week tot en met zondag! Aangename temperaturen van 22-26 graden, dus tegen zomerse waardes aan of net erboven. Daarbij genoeg ruimte voor de zon met af en toe ook wat stapelwolken of wolkenvelden. De kans op een bui blijft erg klein, maar is niet uitgesloten. Prima weer om zowel van de zon en warmte te genieten, maar ook activiteiten te verrichten. Ik denk voor veel mensen helemaal prima zo.

Later zie je de onzekerheid toch wel fors toenemen. Het lijkt nog steeds wel redelijk droog te blijven, maar de positie van het hogedrukgebied zorgt voor een flinke onzekerheid in het temperatuurverloop. Bij opnieuw een noordelijke stroming lopen de temperaturen weer terug naar waardes beneden de 20 graden. Bij een meer zuidoostelijke stroming kunnen tropische waardes bereikt worden, dat is ook het scenario waar de Oper en Control wel naar hinten. En verder is er nog een grote groep die daartussenin zit. Valt dus momenteel vrij weinig over te zeggen. We krijgen in elk geval een op en top Nederlandse zomerweek!  8)

flyineddy

Een mooi gezicht vanochtend:
Lenticularis wolken boven het zuidoosten van Drenthe.  ;D

Ik heb een foto gemaakt met mijn telefoon, al zijn ze daar niet zo duidelijk op vanwege de afstand.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

X-treme

Ec heeft er zin in, op lange termijn  8)

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Armand

Citaat van: X-treme op ma 07 jun 2021 - 22:00Ec heeft er zin in, op lange termijn  8)


Daar blijft EC toch wel al een aantal runs mee terugkomen, ook GFS en GEM komen geregeld met kansen op tropische temperaturen. We zijn voorlopig vertrokken voor een warmer weertype ;D

Overigens heeft dat ook weer gelijk effect op het neerslagtekort natuurlijk. Nog bij lange na niet zo erg als afgelopen jaren gezien het natte en koele voorjaar. Even de actuele stand van zaken nog eens bekijken in het land:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Hier het neerslagtekort in Nederland vanaf 1 april dit jaar. Er zijn enkele (kleine) verschillen op te merken. In het noorden en oosten is dit voorjaar de meeste regen gevallen. Hier ligt het tekort tussen de 0 en 30mm. Ook op de Veluwe en in Noord-Brabant zien we dit terug door de hoosbuien enkele dagen terug daar. In het zuiden en westen bleef het ietwat droger met daar op de meeste plekken 30 tot lokaal 90mm tekort aan neerslag. Helemaal in het westen van Brabant zit momenteel het hoogste neerslagtekort met toch al 90-120mm tekort.

Kijken we naar het gemiddelde neerslagtekort gemeten over 13 weerstations, dan zitten we momenteel op 31mm:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Sinds de laatste dagen van mei zitten we in een redelijk droge periode. Alleen de lokaal stevige buien van enkele dagen terug laten een klein knikje zien. Komende twee weken lijkt het ook droog te blijven en gaan we gemiddeld gezien terug naar de mediaan en beleven we dus een vrij normaal jaar tot dusver wat de droogte betreft. Met name in het zuiden en westen kan het tekort dan toch al oplopen naar 100+mm, maar het verschil met eerdere jaren is nog groot ;)

TMCThomas

Prima ochtendrun.


X-treme

Een heel stuk minder dan gister.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

vivalavida

Inderdaad best wel een groot verschil in 2 dagen tijd. Lijkt er op dat we beetje met schaapscheerderskou te maken gaan krijgen?

Energizer85

Citaat van: vivalavida op wo 09 jun 2021 - 11:00Inderdaad best wel een groot verschil in 2 dagen tijd. Lijkt er op dat we beetje met schaapscheerderskou te maken gaan krijgen?

Kou? Ik zie voorlopig 10 dagen 20-25 graden. Het is alleen iets minder rooskleurig en wat springeriger dan de vorige pluim...

vivalavida

Het is toch wel een bekende tijd in juni daarvoor? Dat de temperaturen dalen naar tussen de 15-20 graden en het wat somberder weer is?

Voor alsnog staat dat niet direct nu in de pluim, maar het zakt nu wel met twee dagen steeds ietsje verder. Daarom zeg ik: het lijkt een beetje?

Powered by EzPortal