Onweerskansen 2021 - Algemene vooruitzichten

Topic gezien door 17891 bezoekers
Gestart door ThaGhostNL, wo 05 mei 2021 - 19:05

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoeveel onweersdagen verwacht jij dit jaar?

 < 10  (Wordt weer drama, net als vorig jaar)
4 (11.8%)
10-15 dagen (Zeer weinig)
3 (8.8%)
20-25 dagen (Iets minder dan normaal)
5 (14.7%)
25-30 dagen (Normaal)
8 (23.5%)
30-35 dagen (Iets meer dan normaal)
5 (14.7%)
35-40 dagen (Veel)
7 (20.6%)
40-45 dagen (Zeer veel)
1 (2.9%)
45+ dagen (Laten we 2020 snel vergeten!)
1 (2.9%)

Totaal aantal stemmen: 34

flyineddy

ICON-D2 heeft er zin in morgenochtend vroeg in zuid-Drenthe en Overijssel:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eens zien wat dat gaat worden.

Ook Harmonie komt met stevige neerslag in ongeveer diezelfde contreien, zei het iets eerder:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

vlerk

Potver, er komt wat aan hier hoor

Lothiriel

Hevig onweer boven Vlaams, Waals Brabant en Brussel met erg veel wateroverlast

Hemesluizen gaan momenteel opnieuw open

Wel fijne verkoeling want wat was het drukkend vandaag!
Winter 2015-2016 in Leuven
3 dagen smeltende sneeuw | 2 dagen sneeuw | 8 vorstdagen | 2 ijsdagen

TMCThomas

Helaas alles verpietert net voordat het hier is.

vlerk

Enorme bui gehad hier, 55mm afgetapt en de volgende begint nu weer.

Helaas waterschade in de nieuwe keuken, bijkeuken erbij getrokken en vrees dat de gevel een lekkage heeft.

flyineddy

Het KNMI had het eerder al over mogelijke activatie in de nacht. Deze lijkt nu op gang te komen. Actueel zowel boven het IJsselmeer als boven Twente actieve onweersbuien. Ook verder op die lijn zullen misschien opnieuw onweersbuien ontstaan.

EDIT (4:14):
Het KNMI heeft nu code geel afgegeven voor onweer in Overijssel, Friesland en Drenthe. Geldt tot 6:00 uur:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Zojuist wakker geworden van onweer. Ondanks de activatie van vannacht had ik geen hoge verwachtingen voor onweer hier in het oosten van Drenthe. Des te leuker de verrassing om wakker te worden met een paar lekkere krakende donders. ;D

Momenteel geldt code geel voor Groningen, Friesland en Drenthe.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Voorlopig blijft het nog even droog, maar wellicht is er iets om alvast naar vooruit te kijken.
Volgende week de eerste helft van de week hebben we te maken met oplopende temperaturen. Op woensdag zou het misschien tropisch warm kunnen worden (grootste kans in het zuidoosten). Zoals het nu lijkt vind er ergens in de periode van woensdagavond tot en met donderdag een omslag plaats. Deze omslag gaat mogelijk gepaard met regen- of onweersbuien.

Uiteraard is het nog véél te vroeg om er echt iets concreets over te zeggen, maar het is in ieder geval een periode die in de gaten gehouden kan worden.

Dit is wat de KNMI Guidance Meerdaagse erover zegt:
CiteerGuidance meerdaagse
Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van zaterdag 12 juni tot donderdag 24 juni
Synoptische ontwikkeling:
Op zaterdag bevindt een uitloper van het Azorenhoog zich tot over de Britse Eilanden. Aan de noordoostflank wordt met een noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd, een koufront verlaat in de middag het zuidoosten. Vanuit de hogedrukuitloper splitst zich een apart kleinschalig hogedrukgebied af welke zondag over onze omgeving oostwaarts beweegt, de lucht warmt dan al weer vrij snel op. Begin volgende week beweegt een volgend hogedrukgebied via de Britse Eilanden, de Noordzee en het zuiden van Scandinavie richting de Oostzee, alwaar het woensdag overdag ligt. Aan de westflank van een hoogterug boven Midden-Europa wordt dan met een zuidelijke stroming nog wat warmere lucht aangevoerd. Een thermisch laag boven het Iberisch Schiereiland zal aan de oostflank van een inkomende Atlantische hoogtetrog noordoostwaarts richting onze omgeving gaan bewegen. Later op woensdag zal dit laag via de Britse Eilanden en de Noordzee noordoostwaarts bewegen. De thermische vore, met de warmste lucht, passeert ons land waarschijnlijk woensdagavond, in de nacht naar donderdag passeert van het westen uit het koufront. Donderdag zal het front nog enige tijd over onze omgeving slepen.

Modelbeoordeling en onzekerheden:
Tot halverwege volgende week heerst er vrij grote consistentie in het EPS-ensemble. Na de tijdelijke verkoeling in het weekeinde zien we de temperaturen begin volgende week weer duidelijk oplopen naar zomerse waarden. Op woensdag is er nu zelfs een reële kans op tropische temperaturen, die kans is uiteraard het grootst in het zuidoosten. Mocht de druksystemen een iets zuidelijker positie kiezen dan is de warmte advectie minder en pakken de maxima minder hoog uit. Tot woensdag is het onder invloed van de elkaar opvolgende hogedrukgebieden droog. Later op woensdag neemt de kans op regen- en onweersbuien duidelijk toe, vanaf dat moment zien we ook hoge CAPE-waardes. Qua timing van de thermische vore en de passage van het polaire front op donderdag zijn er nog wel de nodige verschillen. Vanaf later volgende week gaan de scenario's duidelijk meer uiteenlopen, hetgeen voor de grote onzekerheid in temperatuur zorgt, het zuidoosten houdt als vanzelfsprekend de grootste kans op hoge temperaturen. De neerslagkans ligt in deze periode rond 40%.

Samenvatting meerdaagse-periode:
In het weekeinde tijdelijk minder warm met vooral op zaterdag wolkenvelden. Na het weekeinde zonnig en op veel plaatsen zomers warm, woensdag mogelijk tropisch. Het blijft droog, pas later op woensdag is er kans op een regen- of onweersbui.

Samenvatting EPS-periode:
Aanvankelijk vrij grote kans op enkele regen- en onweersbuien en vooral in het zuidoosten nog kans op zomerse temperaturen. Vanaf later volgende week grote onzekerheid qua temperatuursverwachting.

Paraaf meteoroloog: homan

Uitgifte: 10/06/2021 03.34 uur LT

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Joep

Vanaf donderdag avond nemen de kansen op onweer toe.

Guidance knmi

Modelbeoordeling en onzekerheden:

Het hoogtepunt van de hitte lijkt op donderdag te worden bereikt, donderdag kan het in het zuiden en oosten warmer dan 35°C worden. Zowel de maxima als de minima zijn zeer hoog, in de nacht naar donderdag en de nacht naar vrijdag liggen de minima tussen 15 en 20 °C, waarbij de temperatuur in veel grote steden niet onder 20°C komt. De piek in de neerslag ligt nog steeds op vrijdag. Donderdag is er in het westen kans op (zware) convectie, op vrijdag is dit het geval voor grotere delen van het land, maar met de grootste kans in het oosten.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Eerst flinke zonnige perioden en warm tot zeer warm. Later op donderdag en vrijdag (onweers)buien. In het weekend onzeker met vooral in het oosten kans warm zomerweer en (onweers)buien, zondag mogelijk ook weer in grotere delen van het land (zeer) warm en aanhoudende kans op enkele (onweers)buien

Joep

Lekkere vooruitzichten  :)

Zal nog wel aantal keer veranderen

Kaartje via meteovoorne putten en estofex

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

flyineddy

Misschien is het een idee om een apart onweerskansen topic te openen voor de komende paar dagen?

Dit is wat de KNMI Guidance van vanochtend vroeg te zeggen heeft over de kansen van de komende 48 uur:
CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 17 juni 2021 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hogedrukgebied boven het noorden van Polen beweegt langzaam oost- noordoostwaarts en ligt vanaf de nacht naar donderdag in de omgeving van de Baltische Staten te liggen. Het houdt vandaag overdag nog een rug richting de Duitse Bocht. De stroming draait vandaag van oost naar zuidoost en de aangevoerde lucht wordt steeds warmer. Een inactief front, dat boven het uiterste zuiden ligt, beweegt vandaag langzaam noordwaarts en markeert de overgang naar nog warmere en ook vochtigere lucht, die donderdag over het gehele land uitstroomt. Een thermisch lagedrukgebied boven het noordwesten van Spanje beweegt vandaag via de Golf van Biskaje NNO-waarts en trekt in de nacht naar donderdag via het zuidoosten van Engeland de Noordzee op en vormt donderdag overdag een langgerekt noord-zuid georienteerde lagedrukzone boven het westen van de Noordzee. In de nacht naar donderdag bereikt een vore het zuidwesten en verlaat het noordoosten aan het einde van donderdagochtend. In de bovenlucht ontstaat er vannacht een hoogterug boven West-Europa welke geleidelijk oostwaarts beweegt, aan de westflank hiervan komt er een vrij krachtige ZZW-lijke stroming te staan. Een volgende ZW-NO georienteerde thermische vore, behorende bij een volgend thermisch laag boven het westen van Frankrijk, komt donderdagavond van het zuidwesten uit geleidelijk dichterbij.

Modelbeoordeling:
Belangrijkste aandachtspunt is de kans op zware onweersbuien die nabij het thermisch laag boven het westen van Frankrijk gaan ontstaan. Deze buien zitten vrij consistent in de modellen, in alle modellen trekken ze over het zuidoosten van Engeland en de zuidelijke Noordzee noordwaarts. Ze ontstaan door dagelijkse gang, geholpen door convergentie in een omgeving met vrij veel windschering 30-35 knopen en kunnen daardoor mogelijk een (groot) deel van de nacht overleven. Donderdag overdag zien we boven land slechts een geïsoleerde bui, in alle modellen is wel een zwak signaal zichtbaar, Hirlam lijkt dit signaal wat te overdrijven. De luchtdrukverdeling donderdag overdag boven ons land overigens erg vlak, de diverse modellen gaan hier alleen wat anders mee om, de windverwachting is derhalve enigszins onzeker. Later donderdagavond worden de zware onweersbuien in de volgende thermische vore van groot belang. Daar waar Hirlam en EC dan de meeste activiteit boven de Noordzee laten zien berekenen de Harmonies de buien oostelijker in tot over de hele westelijke helft van het land. De activiteit van deze buien ogen in de Harmonies sowieso een stuk realistischer, zeker gezien de zeer hoge CAPE-waardes. Zoals gewoonlijk in situaties met zware convectie gaan er wel verschillen ontstaan in de exacte positie en timing.

Aandachtspunten
Temperatuur:

We volgen de Harmonies, die het beste de dagelijkse gang weergeven. Donderdagochtend hebben evt. restanten van buien mogelijk invloed op het oplopen van de temperatuur. De nacht naar donderdag verloopt warm met in de stedelijke gebieden minima boen de 20 graden.

Wind:
Overdag duidelijke thermische effecten op het windveld langs grote water oppervlakken. Mogelijk windstoten in de nacht naar donderdag in de buurt van buien. Donderdag overdag enige onzekerheid in de windrichting, ook dan zullen thermische effecten merkbaar zijn. Bij de onweersbuien van later donderdagavond laten de Harmonies zware windstoten zien tot ca. 90 km/u.

Bewolking:
Vandaag weinig bewolking, actueel slechts hier en daar wat Sc-bewolking en vanmiddag en enkele Cu. In de nacht naar donderdag zien we op de thermische vore boven de westelijke Noordzee enkele (geclusterde) Cb's, basis rond 7000 vt en toppen mogelijk tot FL400. Donderdagochtend waarschijnlijk enkele velden middelbare bewolking, met een enkele verscholen Cb. In de middag mogelijk een enkel geïsoleerde Cb met hoge basis, Overdag lijkt een subtiele inversie rond 8000 de vorming van een Cb tegen te houden, maar een enkele geïsoleerde Cb valt toch niet helemaal uit te sluiten. Donderdagavond naderen van het zuidwesten uit weer nieuwe Cb's behorende bij de volgende thermische vore, toppen tot ca. FL400, met overshooting tops mogelijk tot FL450.

Neerslag:
In de nacht van woensdag op donderdag boven de westelijke/zuidelijke Noordzee mogelijk enkele (zware) onweersbuien. Het is niet uitgesloten dat een bui aan het einde van de nacht en donderdagochtend het zuidwesten binnenloopt. Effectieve schering is daar 15-20 knopen, CAPE is de klasse 500-1000 J/kg, mogelijk dus multicel karakter. Tot 12 UTC blijft er boven land waarschijnlijk een (zwakke) inversie aanwezig, die diepe convectie vanaf de grond nog verhindert. Donderdagmiddag mogelijk een geïsoleerde onweersbui overdag hoge CAPE-waardes (2000+ J/kg) i.c.m. een effectieve schering van 10-20 kn zou een enkele multicell kunnen opleveren. Vanaf halverwege donderdagavond van het zuidwesten waarschijnlijk zware onweersbuien met kans op hagel en veel neerslag in korte tijd. De buien ontstaan het einde van de middag boven het noorden van Frankrijk en kunnen daar vanaf de grond ontstaan, de dynamische forcering aldaar is convergentie in de thermische vore. De CAPE ligt daar met waardes van lokaal boven de 4000 Jkg bijzonder hoog, neem daarbij een effectieve schering van 40-50 kn en dan zijn goed georganiseerde multicells erg waarschijnlijk, mogelijk zelfs supercells. Zwaar onweer, grote hagel en veel neerslag in korte tijd is dan zeer waarschijnlijk.

Zicht:
In onweersbuien matig tot slecht zicht.

Paraaf meteoroloog: homan

Uitgifte: 16/06/2021 05.32 uur LT.

Zie ook hieronder de 2 weerkaarten.
De eerste is van donderdag 00 UTC en toont in het noorden het warmtefront dat net over het land is uitgelopen, en een convergentiezone boven noordwest Frankrijk die in de nacht naar donderdag de Noordzee optrekt en mogelijk het westen van het land onweersbuien bezorgd.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Het tweede kaartje is van donderdag 12 UTC en die laat de eerdere convergentiezone langs de Nederlandse westkust zien. Een tweede convergentiezone bevindt zich dan boven het westen en noordwesten van Frankrijk. Deze bereikt donderdagavond of in de nacht naar vrijdag ons land. Hierop kunnen de zwaarste onweersbuien ontstaan, voornamelijk boven noord(west) Frankrijk.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Joep

Morgenavond zware onweersbuien


Morgen in de loop van de avond trekken vanuit het zuiden zware onweersbuien het land binnen. De buien lijken zich te concentreren boven het midden en westen van het land. Aanvankelijk in Zeeland en het westen van Noord-Brabant, later Zuid Holland en Utrecht en in de nacht Noord Holland, Flevoland en de westelijke Waddeneilanden.


Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Kaartje ec via metovoorneputten

Extremissimorum

Citaat van: Joep op wo 16 jun 2021 - 11:56Morgenavond zware onweersbuien


Morgen in de loop van de avond trekken vanuit het zuiden zware onweersbuien het land binnen. De buien lijken zich te concentreren boven het midden en westen van het land. Aanvankelijk in Zeeland en het westen van Noord-Brabant, later Zuid Holland en Utrecht en in de nacht Noord Holland, Flevoland en de westelijke Waddeneilanden.


Kaartje ec via metovoorneputten

Kan nog wel eens een dingetje worden voor de wedstrijd Nederland-Oostenrijk op het EK Voetbal, in Amsterdam. Lijkt precies goed te gaan, maar zullen ze het risico willen nemen?

Mrkos

Neem aan dat het dak dan dicht gaat? Ik weet niet hoeveel water het dak kan verwerken?

ThaGhostNL

Citaat van: flyineddy op wo 16 jun 2021 - 11:53Misschien is het een idee om een apart onweerskansen topic te openen voor de komende paar dagen?

*knip* 
Met de verwachting zoals die er nu is komt er een nieuw topic, helaas pas ergens vannacht als ik weer terug ben van werk.
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

Jeroen22

Citaat van: Mrkos op wo 16 jun 2021 - 15:02Neem aan dat het dak dan dicht gaat? Ik weet niet hoeveel water het dak kan verwerken?

Dak gaat zeker dicht in dit geval. Alleen met sneeuw moet die open blijven vanwege het gewicht.

TimK21

Hoe zeker is het dat het oosten buiten schot blijft?
Challenge accepted!

Joep

Citaat van: TimK21 op wo 16 jun 2021 - 18:44Hoe zeker is het dat het oosten buiten schot blijft?

Is nu nog niet te zeggen maar bv Harmonie laat het nu meer over midden en oosten trekken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Joep

Ec komt pas later in de nacht/ochtens naar vrijdag met onweer

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Joep

Waarschuwingen uitgebreid

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Gaan we deze prachtige bovenluchten hier morgen ook zien? Foto's uit Frankrijk vandaag

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Via #blosimo

Powered by EzPortal