Zomer discussietopic 2020

Topic gezien door 48356 bezoekers
Gestart door ThaGhostNL, ma 01 jun 2020 - 12:02

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Eric

Flinke plens regen en een klap onweer vanochtend rond 8.15uur in Heerlen.

Armand

Citaat van: Eric op za 06 jun 2020 - 09:51Flinke plens regen en een klap onweer vanochtend rond 8.15uur in Heerlen.

Inderdaad vanmorgen vroeg een onweersbuitje dat over Zuid-Limburg trok ten noorden van Maastricht richting Heerlen. Hier zat er ook wat korrelhagel bij. Momenteel bevinden zich nog enkele buitjes verspreid over het land, lokaal kan daar nog steeds een klap onweer en korrelhagel bijzitten. Verder zijn er ook enkele brede opklaringen aanwezig tussen de buien door, dat maakt het al direct weer een stuk vriendelijker. Vanuit het noordwesten en westen nadert er weer bewolking en opnieuw wat regen.

Het lagedrukgebied met bijbehorende fronten en de buien zijn goed te zien op de satelliet foto's:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Prachtige wolkenformaties te zien met een mooie krul rondom de kern. Het zou heel mooi zijn als Akito misschien nog eigen beelden hiervan heeft gemaakt..?  ;D

TMCThomas

Ziet er goed uit vanaf donderdag!


X-treme

Er is toch aardig wat regen gevallen hier de laatste 2 dagen.
Ik hoef de plantjes een paar dagen geen water te geven  :D

Ps: ben ik de enige die er last van heeft, dat de site niet altijd werkt?
Ik heb het nu in korte tijd al 2 keer gehad.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Eric

Ik ben blij dat je het zegt, hier hetzelfde! De pagina laad vaak niet.

TMCThomas

Citaat van: Eric op zo 07 jun 2020 - 17:42Ik ben blij dat je het zegt, hier hetzelfde! De pagina laad vaak niet.

Hij valt de afgelopen dagen inderdaad af en toe weg, maar ThaGhostNL is er mee bezig.


Armand

De kans lijkt aannemelijk groot dat we vanaf donderdag/vrijdag met een warmer weertype te maken gaan krijgen, zodra warmere lucht vooral op hoogte een groot deel van Europa gaat veroveren:


Temperaturen op 850hPa stijgen op 1.5 km hoogte naar waardes tussen de 10 en plaatselijk 16 graden. In een ideale situatie kan de 2 meter temperatuur dan een ruime 15-18 graden warmer uitvallen dan op 1.5 km hoogte. Dat brengt dan potentieel zomerse tot tropische temperaturen met zich mee. In de praktijk gaat dat natuurlijk lang niet altijd op. Een aanlandige wind, bewolking of zelfs neerslag kunnen deze waardes flink in de weg zitten. Dat laatste lijkt ook nu te gaan gebeuren.

Je ziet het namelijk al voor de kust van Frankrijk op bovenstaande foto, daar ligt een lagedrukgebied met koelere en vooral ook vochtigere lucht. De Benelux lijkt komende periode steeds op de grens te zitten tussen warme en relatief droge lucht, en de onstabiele lucht nabij lagedrukgebieden. Zo lijkt de kans redelijk groot dat zomers warme dagen met droog weer zich af gaan wisselen met broeierige zomerse dagen met onweer en soms ook een koelere dag met neerslag. Dit alles is dus afhankelijk van de invloed van (thermische) lagedrukgebieden.

Overigens viel me vandaag op dat Meteociel kaartgegevens van een ECMWF parallel / testversie heeft vrijgegeven die vertraagd meelopen met de operationele run van ECMWF. Deze kaarten zijn nog experimenteel, maar voor de liefhebber een leuke toevoeging ;D Hier kun je ze vinden:

http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf.php?ech=72&mode=0&map=0&type=0&para=1

Rechts bovenaan de kaartweergave kun je wisselen tussen de operationele ECMWF run die momenteel als 'Oper' wordt gezien (Run opérationnel) en tussen deze experimentele versie (Run parallèle/test)

Akito

Citaat van: Armand op za 06 jun 2020 - 12:05Prachtige wolkenformaties te zien met een mooie krul rondom de kern. Het zou heel mooi zijn als Akito misschien nog eigen beelden hiervan heeft gemaakt..?  ;D

Sorry voor de late reactie, maar natuurlijk heb ik ook hier plaatjes van! :)

In mijn opname ligt de krul mooi precies over Nederland heen, maar is dan ook van zondag 8:30u ipv zaterdag.


Nog 1 van zondag (andere satelliet):


Hier een andere opname van zaterdag 12u:


En nog een van zaterdag 9u:En op DIT moment liggen we er zo voor... Lijkt op een mooi gebiedje voor IJsland:

Armand

Citaat van: Akito op ma 08 jun 2020 - 12:12Sorry voor de late reactie, maar natuurlijk heb ik ook hier plaatjes van! :)


Prachtige plaatjes weer, een mooie bijdrage! Je ziet heel mooi de krul van het lagedrukgebied dat weer wat neerslag heeft achtergelaten. Je ziet mooi het verschil tussen de neerslagbanden en de vele buien ;)

Akito

Ondanks dat mijn opname deze keer belabberd is door diverse factoren (w.o. ook een foutje van mijzelf :D ), vond ik hem toch interessant genoeg om hem te posten hier.

Wat een interessante wolkenpartij ten noorden van ons land!


Op dit tweede plaatje zien we het mooie gebiedje ook, alleen iets minder grafisch:

Armand

Citaat van: Akito op di 09 jun 2020 - 10:10Wat een interessante wolkenpartij ten noorden van ons land!


Aparte structuur inderdaad, lijken een beetje afgeplatte buienwolken.

EC is vanavond weer vrij warm te noemen zonder grote uitschieters:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Vanaf vrijdag gaan we waarschijnlijk aan een langere periode beginnen met over het algemeen warme tot zomerse temperaturen, eigenlijk prima Nederlands zomerweer met een Zuid-Europees tintje zo af en toe ;)

X-treme

Gister stond er op buienradar, dat alleen het noorden vandaag wat regen zou krijgen.

Zoals we kunnen zien, is dat niet het geval.

Het leukste vind ik nu wel het weerbericht van buienradar.

Vanochtend is het in het noorden bewolkt met perioden met regen, ook in het midden gaat wat lichte regen vallen. In Zeeland valt eerst nog een bui, maar daar wordt het al snel droog. Ook in het zuidoosten kan in de loop van de ochtend wat regen vallen.

Zeg dan gewoon in heel het land kan het regenen  ;D
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

TMCThomas

Pluim is wat gematigder geworden, zeker na het weekend. Temperaturen zijn nog steeds redelijk hoor maar met 20-25 is het niet zo warm als eerder voorspeld. Zeker aangezien het ook nog relatief bewolkt blijft.


X-treme

Ik vind EC sowieso veel schommelen de laatste tijd.
Zelfs op relatief korte termijn, scheelt het soms per run 4a5 graden.

De pluim van GFS is wat betreft temperatuur en vooral zon, wat positiever gestemd.

Zeker hier in het noordwesten, zit GFS er met zonneschijn vaak beter bij.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Armand

Citaat van: TMCThomas op do 11 jun 2020 - 10:47Pluim is wat gematigder geworden, zeker na het weekend. Temperaturen zijn nog steeds redelijk hoor maar met 20-25 is het niet zo warm als eerder voorspeld. Zeker aangezien het ook nog relatief bewolkt blijft.


Klopt, we zitten echt op een overgangszone voorlopig. Als een keer de zon goed meewerkt volgende week, dan kan het ook richting of over de 25 graden komen. Als er echter een keer wat regen over het land trekt, zoals vandaag, dan komen we wellicht niet veel verder als 20/22 graden. Typisch Nederlands zomerweer, zonder echte uitschieters. Zo verloopt de eerste zomermaand tot dusver 'gematigd'. Tropische warmte hoeven we voorlopig nog niet te verwachten. Toch wel een ander beeld dan de juni's van de afgelopen twee jaren die onderdeel uitmaakte van extreem warme zomers. Neemt natuurlijk niet weg dat ook deze zomer uiteindelijk weer extreem warm kan gaan verlopen. Zoals eerder gezegd kan het meteen ook flink warm worden áls er een keer een dergelijke situatie ontstaan zoals een Spaanse Pluim. Dat komt door de droogte die nog steeds aanwezig is en flinke temperatuurverschillen kan veroorzaken.

Citaat van: X-treme op do 11 jun 2020 - 10:25Het leukste vind ik nu wel het weerbericht van buienradar.

Vanochtend is het in het noorden bewolkt met perioden met regen, ook in het midden gaat wat lichte regen vallen. In Zeeland valt eerst nog een bui, maar daar wordt het al snel droog. Ook in het zuidoosten kan in de loop van de ochtend wat regen vallen.

Zeg dan gewoon in heel het land kan het regenen  ;D

Hahaha, ja opvallend ;) Als je weerberichten goed gaat doorgronden, dan zie je dat de weerinstituten vaak op slimme manieren zich proberen in te dekken tegen schommelingen van het weer. Zo zie je ook vaak termen voorbijkomen als 'overwegend droog', 'opklaringen afgewisseld door wolkenvelden', 'een bui met mogelijk onweer, hagel en (zware) windstoten', 'regen of wat natte sneeuw'. Dat zijn subtiele woordkeuzes die meerdere scenario's bevatten. Natuurlijk ook logisch, het weer blijft immers erg veranderlijk en verwachtingen zijn nooit 100% correct.

TMCThomas

Citaat van: X-treme op do 11 jun 2020 - 11:13Ik vind EC sowieso veel schommelen de laatste tijd.
Zelfs op relatief korte termijn, scheelt het soms per run 4a5 graden.

De pluim van GFS is wat betreft temperatuur en vooral zon, wat positiever gestemd.

Zeker hier in het noordwesten, zit GFS er met zonneschijn vaak beter bij.
Klopt ja, mocht die zon trouwens inderdaad gaan schijnen (en dat lijkt in elk geval vrijdag en zaterdag het geval te zijn) is het wel insmeren geblazen vanwege de hoge zonkracht, met op zijn hoogtste punt op zondag zelfs een zonkracht van 7.5


Shadow112

Na een tijdje niet aanwezig te zijn geweest ben ik er weer, de leuke tijd komt er weer aan!
Even over de zon.. leuke info "Hoogste zonkracht ooit gemeten. Op 11 juni heeft het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu een zonkracht van 8.7 gemeten.11! jun!. 2017" ;)

Hier een linkje met "realtime" grafiek https://www.rivm.nl/zonkracht zonkracht .

Nb: en morgen https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/zonkracht

Groetjes Shadow.

GeneralDuke

KNMI geeft morgenavond code geel uit voor Zeeland en Noord-Brabant (22:00-4:00):

Onweersbuien, mogelijk met hagel en (zware)windstoten tot 70 km/u.
Kans op blikseminslag, hagel en windstoten. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden. Mijd open water en open gebied, schuil niet onder bomen. Volg weerberichten en waarschuwingen.
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

TMCThomas

Morgen wordt een hele prima dag voor de zomerliefhebber! Een dag met een typische zomeravond.

Overdag bereiken we temperaturen van richting de 28 graden in het binnenland, al zou ik ook niet gek opkijken als we lokaal de 30 graden bereiken. zonkracht 7 erbij en relatief weinig wind zorgt voor een zomerse combinatie. Wel kan het zeker in het noorden benauwd aan gaan voelen door dauwpunt temperaturen van lokaal 18 graden.'s avonds blijft het ook lang warm met om 12 uur nog steeds 21-22 graden in een groot deel van het land.Oftewel een prima zomerse dag, enkel het zuiden krijgt waarschijnlijk te maken met een aantal buien, exacte koers is nog niet duidelijk. Harmonie laat ze enkel zeeland schampen terwijl arome/euro4 ze later tot het midden van het land laat komen al dan niet afgezwakt. Dat gaat vooral liggen aan de exacte locatie van het laag dat momenteel bij frankrijk ligt. Daar cirkelen ze namelijk zoals je op de gif hieronder mooi ziet omheen.
dennis089

Ik mis een beetje de explosieve tijden van vroeger.. Toen had je echt met regelmaat cape waardes van boven de 2000.. Dit zie ik nu echt relatief zelden maar..

Grappig eigenlijk... het is relatief warmer.. en vaak ook met extremen maar de frequentie lijkt veel minder.

Powered by EzPortal