Lente discussietopic 2020

Topic gezien door 32178 bezoekers
Gestart door TMCThomas, do 20 feb 2020 - 11:34

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

X-treme

Een paar dagen zon en temperaturen tussen 12 en 15 graden?
Ik teken er voor 8)
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

TMCThomas

EC is weer flink veranderd deze keer op middellange termijn. De koude dip is vrijwel verdwenen.In het zuiden van het land zie je dat nog sterker.Ziet er bij EC in elk geval goed uit voor de liefhebber van lente, lijkt me ook beter ivm het coronavirus.

Overigens deze week voor het eerst weer zonkracht 3 (oftewel 2.5+) Alvast weer een beetje bijkleuren  ;)
(en wat virussen killen met uv straling hopelijk)EDIT: Ook GFS laat heel duidelijk het verschil zien waarom het nu warmer wordt op middellange/lange termijn
Dat hoog wat nu al een aantal runs een scandi hoog was zit nu ineens een stuk lager en oostelijker.

In de winter zou dit een enorme teleurstelling zijn, maar nu ben ik er zeker blij mee.

X-treme

De pluim van gfs is momenteel beter dan die van ec.
Zowel in temperatuur, Als in zonneschijn.
Wat betreft zon, heb ik betere ervaringen met gfs.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

TMCThomas

brr koude pluim, zou voor mijn locatie wel is de laagste temperatuur van deze "winter" kunnen worden.zit ik echter totaal niet op te wachten meer, zeker niet met alle planten die uitlopen.

flyineddy

Tja, het is steevast hetzelfde liedje hier in Nederland.
De hele winter is het ruk weer en wanneer het tijd is voor lente of zelfs zomer, dan komen ineens de winterse settings in de kaarten. :(

Maar laten we hopen dat er in ieder geval wat meer zon te zien zal zijn en dat het wat droger wordt met minder wind. Dat zou tenminste een verbetering zijn. :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

X-treme

Dat is idd elk jaar zo.
Gfs en ec zijn het trouwens niet helemaal met elkaar eens.
Ec komt met temperaturen voor de nacht tot -5.
Terwijl gfs net rond het vriespunt uit komt.
Ook komt gfs met veel meer zonneschijn dan ec.

Dit is gebaseerd op de pluimen.

Overigens zou meer zon wel even lekker zijn idd.
Zeker nu we thuis moeten blijven, is het wel lekker als we in de tuin van het zonnetje kunnen genieten  :)
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

TMCThomas

Citaat van: X-treme op vr 20 mrt 2020 - 09:12Dat is idd elk jaar zo.
Gfs en ec zijn het trouwens niet helemaal met elkaar eens.
Ec komt met temperaturen voor de nacht tot -5.
Terwijl gfs net rond het vriespunt uit komt.
Ook komt gfs met veel meer zonneschijn dan ec.

Wat betreft de temperatuur vertrouw ik toch meer op EC. In dit soort situatie's zie je vaak dat GFS niet ver genoeg afkoelt. Maar ik hoop zeker dat EC fout zit.

Overigens opvallend verschil in frankrijk voor vandaag van 6 tot 20+ in een gebied kleiner dan nederland.


TMCThomas

GFS oper heeft vanaf 1 april ook leuke plannen wat betreft temperatuur, elke dag 16-20 graden en volop zon!EC komt zo binnen.

Komende dagen ook zeker niet slecht voor liefhebbers van de zon!de zonkracht komt ook steeds hoger! Zitten al weer op het niveau van eind september.


X-treme

Het zonnetje doet zeker goed.
Alleen jammer van de koude wind.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Armand

Aan zon geen gebrek nu en komende dagen. Strakblauwe lucht met ook mooie zonsopgangen en zonsondergangen. Het enige vervelende is die toch wel gevoelig koude oostelijke wind. Afijn, de zon maakt weer een hoop goed ;) Ook komende week lijkt het nog volop zonnig te blijven met misschien richting het einde van de week wat meer wolken, maar geen noemenswaardige neerslag. Na de regen en wind van afgelopen tijd een grote opluchting.

Komende tijd ga ik me bezig houden met een klein, zelf opgezet onderzoekje naar de betrouwbaarheid van het hoofd-rekenmodel (de Oper) van het Amerikaanse weermodel GFS en het Europese ECMWF. Puur uit eigen interesse naar de betrouwbaarheid van deze twee meest gebruikte weermodellen voor een globaal beeld van de weersverwachting te krijgen. Ik ben ook geïnteresseerd in hoe de beide modellen scoren ten opzichte van elkaar. Op welke parameter scoort de een beter dan de ander en is dat op langere termijn of op relatieve korte termijn? Ik ben benieuwd hoe het gaat verlopen ;)

TMCThomas

als we dit soort kaarten toch is van de winter hadden gehad...
TMCThomas

Iemand zin in sneeuw?

 ::)

vossejongk

Citaat van: vossejongk op do 30 jan 2020 - 12:48Mark my words, begin maart krijgen we 6 weken lang volle noordoost stroming  ;D

Oke, 2 week later maar toch :P

TMCThomas

Citaat van: vossejongk op zo 22 mrt 2020 - 23:23Oke, 2 week later maar toch :P

hahah nice

Het is warm in de stratosfeer, de polar vortex is eindelijk (op deze hoogte) naar de knoppen.


Eric

Citaat van: TMCThomas op ma 23 mrt 2020 - 00:16hahah nice

Het is warm in de stratosfeer, de polar vortex is eindelijk (op deze hoogte) naar de knoppen.


Even, voor mij als leek, wat betekend dit?

Geen afbeeldingen mee quoten AUB

TMCThomas

Citaat van: Eric op ma 23 mrt 2020 - 00:31Even, voor mij als leek, wat betekend dit?

We hebben eigenlijk de hele winter last gehad van de polar vortex, die was zo krachtig (omdat ie onder andere zo koud was) dat we maar geen blokkades (van hoge druk) in onze regio konden krijgen, constant maar die westelijke stroming met regen en temperaturen boven normaal. Nu dankzij de sterke opwarming boven de noordpool wordt het temperatuurverschil tussen de evenaar en de noordpool een heel stuk kleiner. En dat is eigenlijk de motor achter de vortex, als er geen (minder) temperatuurverschil is dan valt die krachtig straalstroom weg en krijgen hogedrukgebieden de kans om de westelijke stroming te gaan blokkeren, dat zien we nu en de komende weken dan ook gebeuren. Prachtige grote hogedrukgebieden die bij ons nu zon (maar ook de relatief koude temperaturen) brengen willen nu wel lukken. Hadden we die van de winter gehad dan konden we rekenen op mooi vorstperiodes maar daar is het helaas te laat voor.echter mocht het goed vallen kunnen die hogedrukgebieden echter ook veel warme temperaturen als normaal brengen, ik ben dus erg blij dat de vortex het weer opgeeft, dan krijgen tenminste weer kans op mooi weer.

ter vergelijking zo zag hij er (kwa temperatuur) van de winter uit:Nu warmt ie rondt deze tijd sowieso op maar niet zo sterk als nu, een minor SSW op het moment. En dat helpt met lenteweer :)

flyineddy

Lokaal een koude nacht vannacht. Met -6,1 zelfs kouder dan dat het de hele winter is geweest!  :o

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Dat laat maar weer eens zien wat voor een zielige winter dit eigenlijk was  :-\ ik pak hier momenteel elk avond de fruitbomen in met plastic om ze te beschermen tegen de vorst, die wil ik nu eigenlijk niet meer hebben.

Overigens is zonkracht vandaag voor het eerst weer boven de 3.0 gekomen met een waarde van 3.2 in de bilt.was zeker genieten in de zon, mocht iemand benieuwd zijn naar meer informatie en voorspelling wat betreft uv index kijk dan zeker is hier: http://www.temis.nl/uvradiation/nl_uvi.html

Armand

Citaat van: TMCThomas op di 24 mrt 2020 - 14:37Dat laat maar weer eens zien wat voor een zielige winter dit eigenlijk was  :-\ ik pak hier momenteel elk avond de fruitbomen in met plastic om ze te beschermen tegen de vorst, die wil ik nu eigenlijk niet meer hebben.


GFS en EC komen nog met een koud intermezzo straks richting het einde van maart/begin van april. Een stevige blokkade op de oceaan zorgt voor een tijdelijke toestroom van koude luchtmassa's vanuit Scandinavi├ź richting Centraal en West-Europa:


E.e.a is een beetje afhankelijk van de positionering van het hogedrukgebied met bijbehorende as. Hierbij zien we ook verschillen tussen GFS en EC, waarbij GFS de koelere lucht wat intensiever en langer over de Benelux laat stromen en EC de koelere lucht wat meer naar het oosten centreert. In het scenario wat GFS nu schetst, krijgt de bovenlucht de kans op flink af te koelen, met op 850hPa (1.5 km hoogte) waardes van -8 tot -12 graden:


Dat hadden we natuurlijk graag in de winter willen zien. In deze tijd van het jaar levert dit scenario winterse buien op met ook onweerskansen aangezien de dagelijkse gang door de toenemende activiteit van de zon al aan het toenemen is. Een vrij guur weertype zou dit kunnen opleveren. EC houdt het dus iets milder, met ook wel kans op wat (winterse) buitjes.

EC wil echter ook nog even enkele tekortkomingen goed gaan maken, in elk geval op virtueel gebied. Kijk maar eens naar deze verwachting op lange termijn:


Zo wil je het hebben in de winter. Een blokkade waar je U tegen zegt met een glijbaan met ijskoude bovenlucht. Dit beeld laat een beetje denken aan de december 2010 situatie. Mocht dit uitkomen, wat momenteel niet realistisch is vanwege de termijn, dan levert dat in deze tijd van het jaar opnieuw hooguit winterse buien op en zeker geen hele late winterinval.

Overigens hebben we hier in Maastricht zonet een erg lage luchtvochtigheid gemeten van 18%. Best opvallend en dat geeft wel aan hoe droog de lucht is momenteel.

Akito

Ik post slechts heeeel af en toe en vrijwel niemand kent mij hier... maar deze opname van Europa, gemaakt vanuit de achtertuin, wil ik jullie niet onthouden. Het is in vrijwel heel Europa gewoon super zonnig weer!

Lekker genieten voor alle mensen die noodgedwonen thuis zitten.


Powered by EzPortal