Herfst discussietopic 2019

Topic gezien door 35961 bezoekers
Gestart door Armand, vr 20 sep 2019 - 15:15

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hector Pascal

Het vorige bericht is onderhevig aan updates. Het kan zijn dat bij de volgende update het plaatje weer heel anders is . Op dit moment is december zo'n twee graden kouder dan normaal.
(ik krijg wel de link, maar niet het plaatje geupload)
Nul bestaat niet.

flyineddy

Citaat van: Hector Pascal op wo 02 okt 2019 - 13:58Het vorige bericht is onderhevig aan updates. Het kan zijn dat bij de volgende update het plaatje weer heel anders is . Op dit moment is december zo'n twee graden kouder dan normaal.
(ik krijg wel de link, maar niet het plaatje geupload)

Hier is het plaatje:


Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Wind in de afgelopen runs voor orkaan lorenzo nemen toe in onze omgeving. Apart om de wind zo uit het oosten te zien komen. Meestal andersom!


Armand

Zeer bijzonder om zo'n orkaan richting Europa te zien koersen! Meestal komen de restanten van orkanen uiteindelijk vanuit Amerika wel onze kant op, maar het gebeurd veel minder dat een orkaan vanuit het oorsprong gebied richting Europa trekt, laat staan van deze sterkte.

Nu blijft dit een vrij zeldzaam fenomeen, maar het geeft wel bevestiging dat de gemiddelde zeewatertemperatuur aan het stijgen is. Als er dan eens zo'n systeem richting Europa koerst, dan kan het langer en beter georganiseerd blijven door het warmere zeewater.

Uiteindelijk zie je het systeem ergens nabij Ierland tot stilstand komen en daarna abrupt van koers wijzigen richting de Benelux. De tropische kenmerken en zeker de orkaankracht zijn dan al lang verdwenen, voor ons niets anders dan een 'gewone' depressie. Nu blijft het altijd even afwachten hoe zo'n systeem zich daadwerkelijk gaat verplaatsen en ontwikkelen in de tijd, maar ik verwacht momenteel geen grote bijzonderheden voor de Benelux, misschien wat meer wind en regen. Voor Ierland en een deel van GB overigens wel, daar kan het flink gaan waaien en regenen. Ook zal er voor Lorenzo uit een grote massa water richting de kust van Ierland, GB en Frankrijk gaan met daar hoge golven.

Maxim

Armand, kan je ook bewijzen dat de atlantische oceaan aan het opwarmen is? En dan vooral het stuk dat de orkaan aan doet? Naar wat ik kan vinden is dat de oceaan daar zelfs een beetje koeler is geworden. Geen aanval maar puur uit interesse. 😄

Armand

Citaat van: Maxim op wo 02 okt 2019 - 20:40Armand, kan je ook bewijzen dat de atlantische oceaan aan het opwarmen is? En dan vooral het stuk dat de orkaan aan doet? Naar wat ik kan vinden is dat de oceaan daar zelfs een beetje koeler is geworden. Geen aanval maar puur uit interesse. 😄

Zeker een interessant punt ja! Wat ik heb kunnen lezen en vinden is dat de Atlantische oceaan op veel plekken wat warmer dan normaal is, hier een temperatuurkaart van augustus (september kon ik nog niet vinden):


Je ziet dat met name het zuidelijk deel van de Atlantische oceaan warmer is dan normaal, dit is ook het gebied dat belangrijk is voor het ontstaan en voeden van de orkanen. Ook het gebied tot en met de Azoren is wat warmer dan normaal. Met name het begintraject van Lorenzo lijkt dus wel wat warmer dan normaal te zijn, wat mogelijk een factor is geweest voor de sterke kracht van het systeem.

zwoof

Voor de zuidelijke Atlantische oceaan is dat het geval, zie ook dit artikel.  De noordelijke Atlantische oceaan wordt minder warm door een verzwakkende golfstroom, zie ook deze uitleg van het KNMI.

Maxim

Super, merci voor de reactie!

TMCThomas

Helaas lijkt er op het moment nog maar weinig van lorenzo over te blijven

Hector Pascal

Nul bestaat niet.

flyineddy

Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

met de sneeuw hoeveelheden op het noordelijke halfrond gaat het in elk geval goed!


zwoof

Eindelijk kunnen we weer eens een kouderecord noteren. Het werd vandaag slechts 9,6 graden in De Bilt, en dat maakt vandaag de koudste 6 oktober sinds het begin van de weer metingen. Het oude record stamt uit 1936. Toen werd het op 6 oktober niet warmer dan 10,1 graden in De Bilt.Edit;

Overigens dit kouderecord is pas de eerste in een jaar tijd. Er waren sinds 30 september 2018 in De Bilt geen kouderecords meer voorgekomen.
Ondertussen zijn er in die tijd wel 37 warmterecords geweest. 
Ed Deijkers

Snap niets van deze tabel, uitleg?
Het weer is zoals het is, de emoties komen later

Joep


Armand

Citaat van: Ed Deijkers op ma 07 okt 2019 - 13:00Snap niets van deze tabel, uitleg?

De tabel geeft het aantal verbroken dagtemperatuurrecords aan in de periode vanaf 1901. Elke dag wordt namelijk de maximumtemperatuur, minimumtemperatuur en gemiddelde etmaaltemperatuur bijgehouden. Gisteren werd in de Bilt bijvoorbeeld de koudste maximumtemperatuur ooit op 6 oktober gemeten. Dat telt dan als 1 kouderecord.

De opwarming van ons Nederlands klimaat is in deze grafiek wel zichtbaar. Het aantal kouderecords neemt duidelijk af. Verklaring hiervoor is dat de bestaande kouderecords 'te koud' zijn om te verbreken. Het aantal warmterecords blijft ongeveer gelijk. Dat betekent echter wel dat het steeds wat verder opwarmt; de temperatuurrecords worden namelijk jaar op jaar weer hoger bijgesteld.

zwoof

Citaat van: Armand op ma 07 okt 2019 - 14:17De tabel geeft het aantal verbroken dagtemperatuurrecords aan in de periode vanaf 1901. Elke dag wordt namelijk de maximumtemperatuur, minimumtemperatuur en gemiddelde etmaaltemperatuur bijgehouden. Gisteren werd in de Bilt bijvoorbeeld de koudste maximumtemperatuur ooit op 6 oktober gemeten. Dat telt dan als 1 kouderecord.

De opwarming van ons Nederlands klimaat is in deze grafiek wel zichtbaar. Het aantal kouderecords neemt duidelijk af. Verklaring hiervoor is dat de bestaande kouderecords 'te koud' zijn om te verbreken. Het aantal warmterecords blijft ongeveer gelijk. Dat betekent echter wel dat het steeds wat verder opwarmt; de temperatuurrecords worden namelijk jaar op jaar weer hoger bijgesteld.
Juist. Even nog ter verduidelijking:
Horizontaal is dus het jaartal af te lezen.  Verticaal kan je het aantal records per jaar aflezen. 
Aantal warmterecords = rood 
Aantal kouderecords = blauw)


TMCThomas

Citaat van: flyineddy op wo 02 okt 2019 - 14:20Hier is het plaatje:


Eddy.

Nog zo'n leuke ;)Helaas veranderen deze dagelijks en ook niet zo'n klein beetje ook.

Citaat van: Joep op ma 07 okt 2019 - 13:36Daar zijn we weer met de eerste extreme wintervoorspellingen 😁

https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/uk-weather-forecast-britain-braced-20464767

Oh was het maar zo'n feest, zou dit zoiets heel gaaf vinden, maargoed ik zie nog vrij weinig in de kaarten staan helaas. Dus ik denk dat die "experts" hun glazen bol erbij hebben gepakt.

Jasneker

James Madden, de welbekende geen meteoroloog, die elk jaar de winter des doods voorspelt en op zijn gezicht gaat, lees ik die naam, dan komt de zomer kleding weer uit de kast ;)

TMCThomas

Het is nog nog extreem lange termijn maar de eerste sneeuw en kou zijn voorspelt door GFS!Powered by EzPortal