Zomer discussietopic 2019

Topic gezien door 48218 bezoekers
Gestart door ThaGhostNL, ma 17 jun 2019 - 23:36

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Kurt V.L.

Qua temperatuur zie ik kleine verschillen tussen verschillende modellen maar naar neerslag toe lijkt het mij vrij zeker dat het de komende 10 a 14 dagen miniem tot nihil zal zijn.

zwoof

Citaat van: Kurt V.L. op wo 26 jun 2019 - 17:48Qua temperatuur zie ik kleine verschillen tussen verschillende modellen maar naar neerslag toe lijkt het mij vrij zeker dat het de komende 10 a 14 dagen miniem tot nihil zal zijn.
34 of 27 in het weekend is een opmerkelijk verschil op zo'n korte termijn. Op de midden LT valt GFS overigens ook een stuk koeler uit dan EC.

htoutenh

Citaat van: Armand op wo 26 jun 2019 - 11:39Inderdaad, het grafiekje voor het neerslagtekort is het landelijk neerslagtekort en kan een vertekent beeld geven. Wel is het zo dat niet de gegevens van De Bilt worden gebruikt, maar een gemiddelde van 13 stations verspreid over het land. Het geeft daarmee een gemiddelde aan van de situatie in het land en laat vooral zien wanneer er droge en natte periodes waren.

Dat klopt Armand. Wat ik echter wil zeggen is, dat het weer in Nederland zo verschillend kan zijn dat het geen zin heeft om dit in een gemiddelde of een "de Bilt" uit te drukken zoals het KNMI stug blijft volhouden. Kijk ook maar weer eens naar de enorme temperatuurverschillen van vandaag. Een landelijke gemiddelde neerslagmonitor zegt niets en is nutteloos als de verschillen zo enorm zijn. En dat geldt voor veel andere "landelijke" statistieken en weerbeelden.

TMCThomas

Moet zeggen dat ik wel tevreden ben met de pluim, Temperaturen blijven in elk geval in mijn regio aardig zomers komende twee weken telkens tussen de 20-25 graden met uitschieters naar boven. Plus waarschijnlijk relatief veel zon. Pluim laat ook volop zon zien! Voor mij perfect zomerweer.

Ik kan me echter voorstellen dat ze daar in het noordwesten iets minder eens over zijn.Armand

Citaat van: htoutenh op wo 26 jun 2019 - 18:56Dat klopt Armand. Wat ik echter wil zeggen is, dat het weer in Nederland zo verschillend kan zijn dat het geen zin heeft om dit in een gemiddelde of een "de Bilt" uit te drukken zoals het KNMI stug blijft volhouden. Kijk ook maar weer eens naar de enorme temperatuurverschillen van vandaag. Een landelijke gemiddelde neerslagmonitor zegt niets en is nutteloos als de verschillen zo enorm zijn. En dat geldt voor veel andere "landelijke" statistieken en weerbeelden.

Daar heb je zeker een punt! Zo zijn er in de verschillende seizoenen toch vaak opmerkelijke verschillen zichtbaar. Nu in de zomer had je gisteren inderdaad een prachtig voorbeeld met een groot temperatuurverschil tussen noordwest en zuidoost. Dat komt wel vaker voor ook. In de winter zie je bijvoorbeeld vaak een groot temperatuurverschil tussen noordoost en zuidwest. We hebben vaak genoeg gezien dat het noordoosten enkele dagen in de sneeuw zat, terwijl het in Zeeland met 10 graden een stuk zachter was. Doordat Nederland aan zee ligt kun je deze verschillen krijgen. Het KNMI kiest er dan inderdaad voor om vaak De Bilt als uitgangspunt te pakken aangezien deze plek in veel van zulke tweedeling-scenario's ongeveer in het midden ligt. Dat kan zeker een vertekend beeld geven van statistieken en waardes die worden bijgehouden.

Momenteel hier een veel beter weertype dan afgelopen dinsdag. 24 graden, veel zon en een verfrissende wind. Als we mogen klagen dan had ik het liever net een paar graden warmer gehad, dan was het ideaal ;D Echter dit weertype vind ik zeker geen probleem ;)

dennis089

Behalve het onweer armand.. Want met zo'n hittegolfje verwacht je toch wel op z'n minst wat spektakel.. Ik zag een level 3 bij estofex en dacht direkt zou het... En toen helaas... In zuidoost europa.. Het wilt dit jaar niet echt van de grond komen. We gaan alweer juli in dus het mag langzaam wel eens gaan komen. Die mooie slotstukken na zwoele zomeravonden.

GeneralDuke

Citaat van: dennis089 op do 27 jun 2019 - 14:35Behalve het onweer armand.. Want met zo'n hittegolfje verwacht je toch wel op z'n minst wat spektakel.. Ik zag een level 3 bij estofex en dacht direkt zou het... En toen helaas... In zuidoost europa.. Het wilt dit jaar niet echt van de grond komen. We gaan alweer juli in dus het mag langzaam wel eens gaan komen. Die mooie slotstukken na zwoele zomeravonden.

Nou, paar weken terug dat avondonweer met wellicht meerdere tornado's in Nederland... Ik zou dan niet willen zeggen dat het niet van de grond komt dit jaar. De zomer is nog jong!
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Kurt V.L.

Kan iemand mij vertellen waarom onderstaande link niet meer up to date is ?

http://webservice.weeronline.nl/vakman_gfs

De gewone pluim is wel up to date maar als je dan bv. naar de GFS kaarten wil gaan kijken dan zie je enkel de gegevens tussen 12 en 20 juni.

Remy

We hebben hier in oost Groningen vanmorgen tegen een uur of twaalf even wat lichte motregen gehad. Nog anderen iets van neerslag bemerkt?
CO2 Is geen klimaat thermostaat.

dennis089

Citaat van: Kurt V.L. op do 27 jun 2019 - 17:11Kan iemand mij vertellen waarom onderstaande link niet meer up to date is ?

http://webservice.weeronline.nl/vakman_gfs

De gewone pluim is wel up to date maar als je dan bv. naar de GFS kaarten wil gaan kijken dan zie je enkel de gegevens tussen 12 en 20 juni.

Reden weet ik niet. Alternatief ken ik wel. https://www.wetterzentrale.de/nl/topkarten.php?map=1&model=gfs&var=1&time=0&run=12&lid=OP&h=0&mv=0&tr=3

TMCThomas

Mijn ideale zomer is inmiddels helaas (op lange termijn) uit de pluim verdwenen  :(


zwoof

Citaat van: TMCThomas op do 27 jun 2019 - 22:36Mijn ideale zomer is inmiddels helaas (op lange termijn) uit de pluim verdwenen  :(

Inderdaad,  EC lijkt op termijn het GFS scenario te volgen. Alleen voor zaterdag blijft er toch nog steeds een aardig verschil in temperatuur staan tussen de beide modellen. GFS max 28, EC max 35 voor het midden van het land. Zeg maar net het verschil tussen vrij warm en kapot gaan.  :D

Tam

Citaat van: zwoof op do 27 jun 2019 - 22:57Inderdaad,  EC lijkt op termijn het GFS scenario te volgen. Alleen voor zaterdag blijft er toch nog steeds een aardig verschil in temperatuur staan tussen de beide modellen. GFS max 28, EC max 35 voor het midden van het land. Zeg maar net het verschil tussen vrij warm en kapot gaan.  :D

Hoezo ga jij kapot met 28°?
35° is inderdaad vrij warm.

😇

flyineddy

Ik moet zeggen dat het vandaag hier in Emmen en omgeving echt een heerlijke dag is om buiten te zijn. Heerlijke temperatuur, veel zon, af en toe een lekker verkoelend briesje.
Begin van de middag even lekker op de fiets naar de markt in Emmen gegaan en daarna nog even lekker in Wildlands vertoeft en nu net weer terug naar huis gefietst.
Even lekker een dagje genieten zo. 8)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

zwoof

Citaat van: Tam op vr 28 jun 2019 - 14:16Hoezo ga jij kapot met 28°?
35° is inderdaad vrij warm.

😇

Och, wie zegt dat? Ik niet..en kijk naar m'n avatar ;)

Citaat van: flyineddy op vr 28 jun 2019 - 17:09Ik moet zeggen dat het vandaag hier in Emmen en omgeving echt een heerlijke dag is om buiten te zijn. Heerlijke temperatuur, veel zon, af en toe een lekker verkoelend briesje.
Begin van de middag even lekker op de fiets naar de markt in Emmen gegaan en daarna nog even lekker in Wildlands vertoeft en nu net weer terug naar huis gefietst.
Even lekker een dagje genieten zo. 8)

Eddy.

Ja zoals vandaag heb ik ook geen hekel aan de zomer.  Graadje of 24 is nu prima te doen na de hitte van afgelopen week. Binnenshuis, werk, sporten en terras, allemaal gewoon weer te doen vandaag. Fijn!   :)

dennis089

Ben bang dat na vandaag het zomerspektakel voorlopig gedaan is. Het wordt wisselvalliger wel nog enigsinds warm maar geen onweerspektakels voorlopig. En dr pluim lijkt zo te zwabberen tot het eind. Dus dan is juni en juli alweerhalverwege en is de zomer ook alweer halverwege. Wordt het helaas pindakaas alweer de onweersmomenten op de handen kunnen tellen???

petertje

Citaat van: dennis089 op za 29 jun 2019 - 16:32Ben bang dat na vandaag het zomerspektakel voorlopig gedaan is. Het wordt wisselvalliger wel nog enigsinds warm maar geen onweerspektakels voorlopig. En dr pluim lijkt zo te zwabberen tot het eind. Dus dan is juni en juli alweerhalverwege en is de zomer ook alweer halverwege. Wordt het helaas pindakaas alweer de onweersmomenten op de handen kunnen tellen???

Precies! En met de winter wordt het ook al niets.

Global warming

Citaat van: petertje op za 29 jun 2019 - 18:13Precies! En met de winter wordt het ook al niets.

Ik zie anders veel 20+ dagen en ook her en der 25+ dagen. Echt zomer dus! Helaas weinig neerslag.

Geniet elke dag van de climat change.👌

Adrie

Heerlijk dat de temperaturen wat stapjes teruggaat,😀

Bagtjuh

Citaat van: petertje op za 29 jun 2019 - 18:13Precies! En met de winter wordt het ook al niets.

Eind juni en nu al weten dat de winter niets word!

Kan je dat onderbouwen?


Powered by EzPortal