Lente discussietopic 2019

Topic gezien door 29423 bezoekers
Gestart door vossejongk, zo 17 mrt 2019 - 18:14

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Armand

Dat zijn inderdaad ook leerzame momenten, als de fijnmazige modellen onderling vrij veel verschillen in 'dode' situaties en je het moet hebben van meteorologische kennis en ervaring. Daar leer je weer nieuwe ervaringen mee.

Citaat van: Marsel op wo 27 mrt 2019 - 20:25
Tot zover...ik zou immers weinig meer bijdragen ;).

Haha begrijpelijk, maar heel af en toe zo'n leerzame update zoals nu doet natuurlijk nooit kwaad  ;D ;)

TMCThomas

Citaat van: Marsel op wo 27 mrt 2019 - 20:25
Tot zover...ik zou immers weinig meer bijdragen ;).
Was voor onbepaalde tijd toch  ;)

Morgen overigens best een aardige dag, met 12 graden en 's middags tussen de stapelwolken door wat ruimte voor de zon. Opzich geen slechte lente dag.


Der RoX

Prachtig weer hier in Utrecht. Warme zon. Schaduw nog erg koud. 
WiNtEr!!11!1!@

Armand

Gisteren prachtig weer geweest en ook vandaag opnieuw een heerlijke lentedag! Komende dagen krijgen we even weer een dipje, met name op woensdag zijn er wat buien mogelijk door onstabiele en koude (polaire) lucht die rondom een lagedrukgebied naar het zuiden zakt:Een en ander blijft nog even afwachten, de exacte koers van het lagedrukgebied verschilt nog wat. Een scenario met mogelijk enkele pittige buien met kans op korrelhagel en onweer lijkt wel aannemelijk.

Daarna zien we in zowel EC als GFS een meer oostelijke stroming tot stand komen. De uiteindelijke positionering van de hoge- en lagedrukgebieden is daarbij van groot belang. Hierin zien we nog duidelijk verschillen. EC komt in eerste instantie met een wat meer zuidoostelijke stroming en aanvoer van warme lucht. Dan zijn deze aangename temperaturen van 15-20 goed mogelijk:


Echter GFS ziet er toch anders uit:

Hier een oostelijke tot noordoostelijke stroming, waarbij koude lucht wordt aangevoerd en de temperaturen afhankelijk van de zon misschien niet eens boven de 10 graden gaan uitkomen en de kans op nachtvorst stijgt. In de winter zou dit overigens een prachtkaart zijn.

Zo lijkt er zich een meer oostelijkere stroming te gaan ontwikkelen, maar de onzekerheden zeker wat betreft de temperatuur zijn groot.

TMCThomas

Het lijkt er toch steeds meer op dat het een relatieve warme oostelijke stroming zal gaan worden, goed te zien in de windpluim van de komende 2 weken. Er is toch een aardige band met leden die zich clustert bij 90 graden, oftewel een oostelijke wind.Met een hoog boven Scandinaviƫ en hogedruk invloeden op de oceaan gaat de boel redelijk op slot. Daardoor blijft het over het algemeen droog maar bewolking blijft wel aanwezig.Wel wordt het dus waarschijnlijk net iets warmer dan normaal voor de tijd van het jaar, en als het dan toch zonnig is dan zal dat zeker aanvoelen als lente.

vossejongk

Zo naar dat zo'n drukverdeling dan eind maart - begin april komt.. kan dat niet 2 maand eerder -_-

flyineddy

Citaat van: vossejongk op zo 31 mrt 2019 - 21:18
Zo naar dat zo'n drukverdeling dan eind maart - begin april komt.. kan dat niet 2 maand eerder -_-

Zo gaat het toch bijna altijd in Nederland? Tenminste ik zie best vaak in het winter halfjaar drukverdelingen/situaties die je het liefst in de zomer hebt, en in het zomer halfjaar wat je het liefst in de winter hebt. Net of het weer ons uitdaagt: het kan wel, maar je krijgt het lekker niet.  :-X

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Jasneker

Gezien de resultaten uit het verleden worden die kansen telkens kleiner, en bij een Oostenwind moet er ook nog een bel koude lucht zijn in het Oosten dat op transport kan worden gezet.
Goed, de "winter" is voorbij, laten we zien wat de rest van het jaar brengt ;)

TMCThomas

Trekt momenteel een flinke bui met onweer over het land!Hoop dat we hier ook nog wat onweer krijgen maar zal wel weer afzwakken voordat het hier is.EDIT: zo he! was net buiten de stoelen binnen zetten en het begint me ineens hard te waaien, windvlagen waar je u tegen zegt. Echt van helemaal niks tot enorme windvlagen erg indrukwekkend. Ineens ook helemaal donker

Jasneker

Mooie dag, aan het eind van de dag ook zo'n donkere wlk, geen regen, wat drupjes...
Vandaag ook weer redelijk, frisser, maar met zon erbij.
De regen zeilt tot nu toe mooi om ons heen...;)

daan197611

Weer een mooi weekend op komst met hoge tempraturen.  Zondag kan het plaatselijk 20graden worden


zwoof

Het Canadese model laat in 00Z voor volgende week kaarten zien die richting zomerse waarden gaan.
Vorig jaar werd de eerste (landelijke) zomerse dag van het jaar op 19 april gemeten.

TMCThomas

Beste interessante pluim op het moment, wind in ons land blijft uit een redelijk constante noord oostelijke hoek komen de komende dagen, toch gaat er 10 graden van de maximumtemperatuur af.

De aanvoer van de lucht verandert namelijk, er komt boven scandinaviƫ een wat sterkere wind op gang en ook op grote hoogte zakt wat koude lucht uit, ondanks dat de hoek van de wind in Nederland vrijwel gelijk blijft (is op het moment ook noordoost) Word de aanvoer van de lucht een stuk kouder. Dat is wat we in de winter ook graag willen. echter hebben we soms wel een oosten wind maar alsnog weinig kou. De kou die er dan is, is dan vaak afhankelijk van uitstraling, pas als er een mooi sterk hoog gaat liggen dan komt de koude luchtstroom goed op gang en krijg je transport kou.Het hoeft overigens maar een klein beetje te verschillen om weer wat warmere lucht aangevoerd te krijgen, de pluim van gister zat bijvoorbeeld dacht ik een stuk hoger wat betreft de temperaturen, Het word dus de komende dagen wat kouder maar vooralsnog lijkt de zon er wel redelijk bij te blijven, vooral in het noorden lijkt het relatief zonnig te blijven. hieronder de pluim van het midden.

GeneralDuke

 :o Waar is het onweerskansentopic? Met die dikke buienlijn van afgelopen dinsdag had ik die toch zeker wel verwacht (hoewel ik zelf ook afwezig ben geweest... ::) )

Op het moment trekt een onweerslijntje vanaf Duitsland Limburg binnen, onweer uit het oosten dus! Het is volgens mij wel van korte duur, de activiteit lijkt alweer af te nemen. Dat dit een mooi voorproefje mag zijn voor wat ons de komende maanden te wachten staat! :)
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

flyineddy

Volgens ThaGhost zou deze op 10 maart geopend worden, maar ik denk dat het er wederom bij in geschoten is.

Citaat van: ThaGhostNL op zo 10 mrt 2019 - 06:46
Het onweer discussie topic 2019 gaat vandaag open, wegens drukte de afgelopen weken is het er bij ingeschoten.

Er lijken inderdaad een paar stevige onweersbuien in de zuidelijke helft van het land te zitten.
Hier in het noorden zie ik voorlopig nog geen onweerskansen. Ik hoop wel dat er dit jaar een paar mooie onweerssituaties komen, want dat was vorig jaar wel erg mager.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

ThaGhostNL

Citaat van: flyineddy op ma 08 apr 2019 - 18:32
Volgens ThaGhost zou deze op 10 maart geopend worden, maar ik denk dat het er wederom bij in geschoten is.

knip...

Niet bij ingeschoten, beetje weinig tijd om een goede update te schrijven. Ik ga zo een starter schrijven.
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

Kermisspin

Goedenavond luitjes,

Het schijnt redelijk te spoken in Limburg. Bij het plaatsje Neer is zelfs een windhoos achtig fenomeen gespot.
Volvo for life!

flyineddy

Citaat van: ThaGhostNL op ma 08 apr 2019 - 18:59
Niet bij ingeschoten, beetje weinig tijd om een goede update te schrijven. Ik ga zo een starter schrijven.

Maakt niet uit hoor. Zoveel is er ook nog niet gebeurd.  ;)
Misschien dat mijn reactie een beetje bot over kwam, maar zo was het niet bedoeld.
Ik weet ook maar al te goed hoe het is om (te) weinig tijd te hebben voor dingen die je moet/wilt doen.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

4seasons

Langere periode van warm weer verwacht na fris weekend.


De temperaturen gaan na een koud weekend met mogelijk winterse buien snel oplopen.
De kans is groot dat volgende week donderdag en vrijdag in grote delen van het land de 20 graden wordt aangetikt. Deze warme periode zal daarna vermoedelijk lange tijd aanhouden.

"Een krachtig hogedrukgebied boven Scandinaviƫ voert de komende dagen nog de boventoon", legt Wilfred Janssen van Weerplaza uit. "De kans is in de ochtend aanwezig op temperaturen rond het vriespunt. Het kwik bereikt voor de lente dieptepunten."

Ook het KNMI voorspelt mogelijk winterse buien. De meteorologische dienst spreekt zelfs van "plaatselijk korrelhagel en mogelijk wat natte sneeuw".'Vanaf woensdag kan je de winterjas wegleggen'

De kans op winterse buien is volgens de dienst aanwezig en aan de kust waait een krachtige wind. Lokaal kan de minimumtemperatuur volgens het KNMI zelfs min 3 graden zijn.

Maar na het weekend gaat warme lucht uit het zuidoosten de boventoon voeren in Nederland. "Vanaf woensdag kan je de winterjas in de kast laten hangen", aldus Janssen.

Temperatuur kwam al drie dagen boven de 20 graden uit

"Deze omslag vormt de aftrap van een langere periode met vrij zonnig en grotendeels droog weer. De temperaturen zullen vrijwel zeker niet meer omlaag gaan de komende weken."

Het is overigens niet de eerste maal dat de temperaturen dit jaar boven de 20 graden uitkomen. Eerder gebeurde dit ook al op 27 februari en twee dagen achter elkaar begin april.Bron: Nu.nl/Weerplazapetertje

Lente ( zomer) is loading?

Powered by EzPortal