Onweerskansen 29, 30, 31 mei en 1 juni 2018

Topic gezien door 25258 bezoekers
Gestart door Armand, ma 28 mei 2018 - 19:36

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Armand

Kort de actuele situatie
Dankzij een hogedrukgebied rond het zuiden van Finland/het uiterste van West-Rusland en een lagedrukgebied boven Frankrijk heeft onze omgeving al enige tijd te maken met een diepe oostelijke stroming. Hierdoor wordt er warme lucht aangevoerd, nabij het hoog is deze droog van karakter en nabij het laag vochtig van karakter. Het Franse laag heeft een vore die reikt van Noord-Frankrijk tot over het zuiden/midden van Duitsland. Op deze vore zijn vanmiddag al stevige onweersbuien ontstaan, die zeer langzaam noordwaarts trekken. Ten noorden van de vore ontstaat er lokaal ook een enkele geïsoleerde (onweers)bui, met voorkeur boven de gebieden met reliëf (lees Ardennen/Eiffel). De lucht is redelijk droog en inversie zorgt ervoor dat de buien niet echt krachtig kunnen uitgroeien zoals gisteren bijvoorbeeld.

Verwachtingen de komende 24 uur
De buien boven Frankrijk/Zuid-België trekken zeer traag noordwaarts, waardoor de restanten eventueel het uiterste zuid(oost)en kunnen bereiken. Nog steeds kunnen deze buien wat onweer bevatten, maar de activiteit zal flink terug gaan vallen. Later in de nacht en vroege ochtend geraakt het vrijwel overal weer droog. Morgen dringt het Franse laag verder naar het noorden op. De aangevoerde lucht blijft warm en wordt ditmaal ook hier vochtiger. Vannacht trekt deze vore geleidelijk verder noordwaarts en bereikt in de vroege ochtend het zuidoosten. Morgenavond ligt het laag boven België en onze omgeving. In de bovenlucht zien we de komende uren ook het een en ander veranderen. Is er nu sprake van een rug op hoogte die de buienvorming grotendeels tegen moet houden, morgen overdag wordt de stroming geleidelijk cyclonaal en komen we uiteindelijk onder invloed van een bovenluchttrog. De omstandigheden voor buienvorming worden dus zowel aan de grond als in de bovenlucht veel gunstiger.

Onweerskansen
Duidelijk is dat er zware onweersbuien kunnen gaan ontstaan; de aangevoerde lucht wordt vochtiger en blijft onverminderd warm en zowel onderin (convergentie) als in de bovenlucht (PVA) werken de omstandigheden mee. De convectieve signalen nemen morgen dan ook sterk toe. CAPE-waardes (MU, -entrainment) zijn hoog; op uitgebreide schaal 2000-2500 J/kg, mogelijk zelfs iets meer. PW is hoog; 35-40 mm, lokaal 45 mm. Effectieve schering komt niet boven de 15 kn uit. Lijkt vooral te kunnen leiden tot single cells/pulse storms die als gevolg van de deels aanwezige dynamische forcering in lijnvorm kunnen clusteren. Kans op (zeer) lokaal uursommen van meer dan 50 mm is zeer groot, ook duidelijk te zien in beide Harmonies (zeer lokaal meer dan 70 mm). De treksnelheid is vrij laag, dus deze accumulaties lijken realistisch. De wolkentoppen komen tot aan FL400, lokaal doorschietend tot FL450. De kans op veel onweer en (grote) hagel zijn bij deze CAPE-waarden en wolkentoppen groot.

De eerste buien zullen morgen, waarschijnlijk ergens rond het middaguur, gaan ontstaan boven de Ardennen/Eiffel. Deze buien kunnen nu dus wel gaan profiteren van de aanwezige onstabiliteit en doorgroeien tot zware onweersbuien. In de loop van de middag gaan deze buien traag naar het noorden opschuiven. Bovendien ontstaan er noord van deze buien (Eerst boven Zuid, dan Midden en later Noord-Nederland) nieuwe buien die ook zwaar kunnen uitpakken. Het een en ander kan zich clusteren en mogelijk ook als een lijn organiseren. Waar precies het zwaartepunt komt te liggen blijft nowcasten.

Aandachtspunten voor morgenmiddag
De buien van morgen zullen waarschijnlijk in de eerste helft van de middag al vanuit het zuiden binnentrekken/ontstaan en zeker vanaf de tweede helft van de middag en in de avond op redelijk uitgebreide schaal voorkomen. Bij de buien is de kans op wateroverlast groot, tevens veel bliksem en (grote) hagel. Schade dankzij deze fenomenen zullen echter op een lokalere schaal voorkomen. Mogelijk dat er ook zware windstoten voor kunnen komen. Het KNMI geeft dan ook een waarschuwing uit vanaf de middag (vanaf 14:00 uur voor het zuiden). Gezien de situatie is opnieuw code oranje mogelijk, dat blijft echter afwachten of en waar de zware buien gaan ontstaan.

Harmonie 12z laat bijvoorbeeld goed zien dat er hoge neerslagsommen mogelijk zijn en dat de buien boven het gehele het land kunnen overtrekken. Men moet niet uitgaan van deze kaart, dit geldt slechts als indicatie. De exacte positie van de buien kan natuurlijk afwijken morgen, maar het ziet er dus naar uit dat een groot deel van het land ermee te maken gaat krijgen deze keer


Bronnen: KNMI en Meteociel

Giso84

Bedankt Armand voornde begeleidende tekst.
Het wordt morgen dus now-casten, hoop dat ik na mijn werk nog wat spektakel mag meepakken.

Veel plezier allen en hopelijk blijft de overlast beperkt tot een borrelende wc of put
Als de weerman loog, bedenk dan: 'tussen de druppels door was het droog'

TMCThomas

Inderdaad bedankt voor de uitleg!
Merk overigens dat het forum een stuk actiever is dankzij het toch wel speciale voorjaar, kan me niet herinneren dat dat vorig jaar ook zo was.
Estofex Kaartje voor morgen is ook binnen. Level 2 voor groot deel van BeNeLux.

District

Ben benieuwd of wij in Friesland nu ook eens wat krijgen, gisteren een paar druppels gehad en gerommel in de verte  :'( :'( >:(.
Vanaf hoelaat zou Friesland aan de beurt zijn? (mochten we hier wat krijgen  :D)

vossejongk

Citaat van: District op ma 28 mei 2018 - 20:15
Vanaf hoelaat zou Friesland aan de beurt zijn? (mochten we hier wat krijgen  :D)

Eind vd middag/halverwege de avond zo te zien. Gewoon radar in de gaten houden ;)

Tyshane

Top Armand, mooie openingspost en top uiteenzetting. Morgen weer een prachtdag om één en ander te volgen. Laat ik nou net morgenmiddag vrij zijn. :) De kansen lijken groter voor een groter deel van nederland zodat nu niet alleen de onderste regionen in de 'prijzen' lijken te vallen. Goed wat extra vocht mag hier wel neerdalen en een goede onweersbui heb ik nu ook wel echt zin in, kom maar op!

Joep


Mike25

Bedankt weer, word inderdaad middag/ avond radars kijken  ;D al hoop ik in de avond weer is op een mooie bui 8)

zorba

Guidance:

Synoptische situatie:
Tussen hogedrukgebieden boven Noord-Europa en een laag boven West-Frankrijk staat boven onze omgeving een oostelijke stroming waarmee warme continentale lucht wordt aangevoerd. Het Franse laag heeft een thermische vore die reikt van Noord-Frankrijk tot over het zuidwesten van Duitsland. Deze vore trekt verder noordwaarts en heeft inmiddels het zuiden bereikt. De aangevoerde lucht blijft warm en wordt nog vochtiger. Overdag vormt zich vervolgens een duidelijk thermisch laag boven het zuidoosten van ons land, dat zich gedurende de middag en avond geleidelijk noord-noordwestwaarts over ons land zal verplaatsen. In de bovenlucht verandert het patroon ook. Was vannacht (en de afgelopen dagen) nog sprake van een rug op hoogte die de buienvorming grotendeels tegen moet houden, morgen overdag wordt de stroming geleidelijk cyclonaal en komen we uiteindelijk onder invloed van een bovenluchttrog. In de nacht naar woensdag en woensdag overdag trekt het laag geleidelijk naar de Noordzee en wordt de stroming zuidelijk. In de bovenlucht blijft de stroming cyclonaal.

Modelbeoordeling:
Wat betreft de synoptische beschrijving van hierboven lopen de modellen niet heel veel uiteen. Voor de gehele aandachtsperiode liggen de verschillen duidelijk in de locatie en timing van de ontwikkeling van de onweersbuien. Vanaf halverwege de middag tot en met de avond in alle modellen een duidelijk sterk convectief neerslagsignaal, waarbij de locaties en timing dus nog wel sterk verschillen en de modellen een heel chaotisch neerslagbeeld geven. Duidelijk is wel dat er zware onweersbuien gaan ontstaan; de aangevoerde lucht wordt vochtiger en blijft onverminderd warm en zowel onderin (convergentie) als in de bovenlucht (PVA) werken de omstandigheden mee. In de nacht naar woensdag een duidelijk afnemend signaal en woensdag overdag in alle modellen geleidelijk weer een oplevende buienactiviteit. Aandachtspunt is dan het noorden/noordoosten, waar hoge Cape en shear dan samenvallen.

Wind:
Buitengaats 6 Bft vanaf einde van de ochtend, de modellen komen overwegend met een dikke 5 Bft en een 6 Bft lijkt daardoor net mogelijk. Aandachtspunt zijn verder vooral de windstoten bij buien. Vanmiddag/vanavond bij de onweersbuien windstoten 35-40 kn, mogelijk 45 kn. Beide Harmonies komen af en toe ook met hogere windstoten bij betere organisatie van de buien, H36 momenteel hier en daar boven de 41 kt, H40 zelfs 64 kt, maar dit lijkt niet realistisch. H40 zit telkens erg hoog met zijn buienwindstoten. De organisatiegraad is zeer beperkt, de wind in de verticaal ook, dus met name waterloading lijkt dan de grootste bijdrage te kunnen leveren. NAPE minder omdat de lucht vochtiger is geworden, impulsuitwisseling is ook gering. We gaan uit van 35-40 kt, kans 41+ is aanwezig, maar niet groot en niet op grotere schaal

Bewolking:
Vorming van Cu die dan doorgroeien tot forse Cb's met toppen tot FL400, lokaal doorschietend tot FL450. Verder boven het uiterste noordwesten van de FIR een gebied met stratus en mist. Dit blijft ook een aandachtspunt voor de rest van de periode. Wanneer het thermische laag woensdag de Noordzee op trekt nemen de mist/stratus kansen boven zee sterk toe. Boven land in de nacht naar woensdag ook kans op ST/mist, daar waar de buien gevallen zijn. Woensdag opnieuw CU en CB's, toppen dan FL350.

Neerslag:
In de ochtend droog. Later in de middag en avond zware onweersbuien. Met name beide Harmonies geven sterke convectieve signalen. CAPE-waardes (MU, -entrainment) zijn hoog; op uitgebreide schaal 2000-2500 J/kg. PW is hoog; 35-40 mm, lokaal 45 mm. Effectieve schering komt niet boven de 15 kn uit, richting het zuidoosten 10 kt. Lijkt vooral te kunnen leiden tot single cells/pulse storms die als gevolg van de deels aanwezige dynamische forcering in lijnvorm kunnen clusteren. Kans op zeer lokaal uursommen van meer dan 50 mm is groot (90% volgens HarmEPS), ook duidelijk te zien in beide Harmonies. Kans op totale neerslag (zeer lokaal meer dan 70 mm is ook aanwezig. De treksnelheid is vrij laag, dus deze accumulaties lijken realistisch. De kans op veel onweer en (grote) hagel zijn bij deze CAPE-waarden groot. Ordegrootte hagel 2 cm, mogelijk wat groter. (dit zagen we zondag ook) . aangezien de organisatie ontbreekt. In de nacht naar woensdag en woensdagochtend blijft er rond 1500 J/kg CAPE over, die dan wel alleen maar van middelbaar niveau kan worden aangesproken. Woensdag overdag ook weer een buienkans, modellen tonen geisoleerde buien. Mu-Cape dan 1500-2000 J/kg, alleen in het noorden hoger, schering dan 10-15 kt. Opnieuw singlecel/pulsestorm. In het noorden/noordoosten PW woensdag opnieuw richting de 40; Cape*shear daar ook nog richting 50. Modellen tonen losse buien boven land, in het noorden worden fellere buien berekend in de Harmonies.
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

ThaGhostNL

Het gaat een dag worden om te NOWcasten. Het meeste onweer vlak voor de Convergentie lijn (Singelcel modus, pulse) en op de Convergentie lijn (Cluster, multi). Hirlam laat nog een grondlaag zien waardoor de buien nog iets heviger kunnen uitpakken. Veel neerslag in korte tijd is goed mogelijk. Zeker de pulse buien kunnen aanzienlijk veel water laten vallen vanwege de treksnelheid die best laag is. Ik heb hieronder nog even de loopjes geplaatst van Hirlam en Harmonie.
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

winter67

Citaat van: ThaGhostNL op di 29 mei 2018 - 08:54
Het gaat een dag worden om te NOWcasten. Het meeste onweer vlak voor de Convergentie lijn (Singelcel modus, pulse) en op de Convergentie lijn (Cluster, multi). Hirlam laat nog een grondlaag zien waardoor de buien nog iets heviger kunnen uitpakken. Veel neerslag in korte tijd is goed mogelijk. Zeker de pulse buien kunnen aanzienlijk veel water laten vallen vanwege de treksnelheid die best laag is. Ik heb hieronder nog even de loopjes geplaatst van Hirlam en Harmonie.
Zowel harmonie en hirlam zijn niet te vertrouwen in zulke situaties ze zaten er beide zondag ook flink naast. Persoonlijk denk ik wel dat het echt heftig gaat worden alles is aanwezig voor een mooie middag en avond maak me voornamelijk zorgen over de avondspits mensen zijn niet echt gewaarschuwd vind ik

Thunderking

Niet echt gewaarschuwd? Men heeft het er gisteren heel de dag al over,de mens heeft hersenen gekregen om die te gebruiken of moet alles voorgekauwd worden dan? Gewoon de lucht in de gaten houden en de radarbeelden, verder moet men eens leren om zich aan te passen in het verkeer ipv paniekerig doen.

Stephanie

Ik heb vandaag een dagje vrij, dus ik kijk er al naar uit om de hele dag naar buiten te kijken en af en toe te F5'en ;)

winter67

Citaat van: Thunderking op di 29 mei 2018 - 09:32
Niet echt gewaarschuwd? Men heeft het er gisteren heel de dag al over,de mens heeft hersenen gekregen om die te gebruiken of moet alles voorgekauwd worden dan? Gewoon de lucht in de gaten houden en de radarbeelden, verder moet men eens leren om zich aan te passen in het verkeer ipv paniekerig doen.
Zulke situaties hebben we vrijwel nooit zal alleen maar heftiger worden de komende jaren ivm klimaatsverandering

zorba

Vanaf 15 uur geldt code oranje

Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Mike25

Citaat van: zorba op di 29 mei 2018 - 11:09
Vanaf 15 uur geldt code oranje

Toch hoop ik dat het wacht tot vanavond  :) dan kan ik weer is proberen foto's te maken  ;D

Armand

Boven de Ardennen ontstaan nu de eerste onweersbuien. De lucht is hier erg vochtig en redelijk warm dus zullen deze buien naar verwachting verder doorgroeien. De buien lijken overigens een trekrichting te hebben richting het noordwesten en schuiven als geheel langzaam noordwaarts.

dennis089

Er lijkt weer een beste bui richting jou te trekken he armand ^^ wat een geluk heb je haha ????

vlerk

Voor de derde keer in een week wateroverlast Zuid-Limburg? Het zal toch niet.

Armand

Citaat van: vlerk op di 29 mei 2018 - 13:35
Voor de derde keer in een week wateroverlast Zuid-Limburg? Het zal toch niet.

Ik hoop het toch niet.. Zoals ik net al zei hebben de buien de neiging om meer richting west/noordwest te trekken en als geheel noordwaarts. Zo blijft het even afwachten of deze bui richting Belgisch Limburg of Nederlands Limburg trekt. Inmiddels reikt het aambeeld in elk geval al tot boven Zuid-Limburg. De zon is erachter verdwenen.

Powered by EzPortal