Onweerskansen 19 en 20 juli

Topic gezien door 23290 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, di 18 jul 2017 - 06:05

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ThaGhostNL

Citaat van: jandeventer op di 18 jul 2017 - 21:53
djw marcel en de andere voor t plaatsen van de voorspellingen,maar ik als leek zie door de bomen t bos niet meer met de meteorologische termen die jullie plaatsen b.v. td eml,t,tx,sb
ik probeer t allemaal eigen te maken maar zolang ik blijf gissen naar deze termen blijft t n wazig geheel.
hoop dat ik snel net zo meteoaangelegd ben als jullie zodat ik ook mijn conclusies kan trekken wbt onweer,want ik ben echt onweer fanatist

In het board leerschool kan je veel aanvullende informatie vinden. Mocht je nog vragen hebben, wij helpen je graag verder.
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

Joep

Hirlam met flinke buien morgen


Joep

De VID maakt zich op twitter een beetje zorgen voor morgen.

Stevig onweer gaat verkeer hinderen


Automobilisten moeten woensdagmiddag- en avond rekening houden met felle onweersbuien. Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgegeven.

Ondanks de vakantie is er woensdagmiddag- en avond toch veel verkeer onderweg. De VID verwacht vanwege het tropische weer veel strandverkeer. Omdat de ochtend nog zonnig begint zullen veel mensen namelijk verkoeling zoeken aan zee. Deze mensen keren eind middag en begin avond huiswaarts. Richting Nijmegen is het druk vanwege de Vierdaagsefeesten.

Gevaarlijk

De VID vraagt automobilisten die op pad gaan de weerberichten goed te blijven volgen. Het grootste gevaar schuilt in watergladheid, grote hagel en wateroverlast. Ook slecht zicht tijdens de buien kan het verkeer flink hinderen. Officieel mogen automobilisten niet op de vluchtstrook stoppen, maar de VID snapt wel dat dit gebeurt bij extreme omstandigheden.

Joep

Nieuwste Hirlam met grootste neerslagsommen voor het westen/NW


vossejongk

Westen ziet er wederom mooi uit. Maar eens kijken wat het gaat worden morgen :)

Armand

Inderdaad mede (zuid) Limburgers, deze zomer bestaat hier vooral uit warme, zonnige en droge dagen. Onweer nog nauwelijks gezien. Ook morgen ga ik er niet al te veel voor verwachten in onze regio. Ik heb zelfs al een BBQ geregeld met vrienden, iets wat ik normaal niet gauw doe met deze set-up  ;D Wil toch liever alles in de gaten houden op dit soort dagen.

Alleen gezien het verleden van dit seizoen gaan we dat morgen wat minder doen. Toch veel "verspilde" tijd... en als het er dan toch van komt, dan zie ik dat als een zeer aangename verrassing ;)

Laten we deze keer wel wat krijgen  ::)


TMCThomas

Aan de cape waarde zal het in iedergeval niet liggen!

Ook deze is mooi voor nederland:

Ik hoop op lekker wat onweer, wat ik naast sneeuw en ijs ook erg mooi vind :).

Tam

Citaat van: Armand op wo 19 jul 2017 - 00:17
Inderdaad mede (zuid) Limburgers, deze zomer bestaat hier vooral uit warme, zonnige en droge dagen. Onweer nog nauwelijks gezien. Ook morgen ga ik er niet al te veel voor verwachten in onze regio. Ik heb zelfs al een BBQ geregeld met vrienden, iets wat ik normaal niet gauw doe met deze set-up  ;D Wil toch liever alles in de gaten houden op dit soort dagen.

Alleen gezien het verleden van dit seizoen gaan we dat morgen wat minder doen. Toch veel "verspilde" tijd... en als het er dan toch van komt, dan zie ik dat als een zeer aangename verrassing ;)

Laten we deze keer wel wat krijgen  ::)

Laten we hopen dat iedereen wat leuks krijgt. Ik zit dan niet in Limburg maar met 3 flitsen en gerommel in de verte heb ik hier ook nog niks waardigs gezien.
Komt vanzelf wel weer, eerst maar eens een lekker zomers dagje.

Marsel

Helaas een erg drukke nachtdienst op dit moment, logisch met dit weer. Dus helaas geen uitgebreide update. Overigens, gezien de 00z output kan de update van gistermiddag nog heel goed mee. Kanttekening is wel dat ook het zuidoosten een vergrootte kans op onweersbuien heeft tijdens de avond. Vrijwel alle modellen laten dit zien. Mocht ik vanmiddag op tijd wakker zijn zal een actualisatie volgen als de situatie daar om vraagt.

Jan van Ooijen

Guidance:

Woensdagochtend een enkele (onweers)bui (met een CAPE van 1000-1500 J/kg en weinig schering voornamelijk single cell, mogelijk pulse storm). Woensdagmiddag kunnen de buien vanaf de grond ontstaan, andere forceringen zijn de vore en PVA door de nadering van de hoogtetrog. Met een CAPE van 2500 J/kg (mogelijk lokaal meer) en schering van 20-30 kn is de convectiemodus voornamelijk multi cell, met deze hoge CAPE waardes is de kans op hagel groot. Woensdagavond moet de forcering voornamelijk van de bovenluchttrog komen en neemt de CAPE langzaam af naar 2000 J/kg en de schering naar 20 kn (single cell, mogelijk multi cell). Woensdagmiddag en -avond kan er lokaal veel neerslag vallen (Precipitable water komt lokaal met >40 mm). Harmonie accumulaties komen in enkele uren tijd lokaal met zo'n 40 mm, lokaal meer. In de nacht naar donderdag en donderdagochtend ligt de CAPE rond 1000-1500 J/kg (in het zuidoosten iets hoger) en de schering lokaal rond 20 knopen, dus voornamelijk single cell, mogelijk multi cell. Donderdag overdag lopen CAPE waarden vooral in het oosten weer op naar 1500-2000 J/kg en bedraag de shear zo'n 25 kn. Wederom multicell.
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

dennis089

Als ik estofex moet geloven komt het dit keer goed. Maar ik durf er gewoonweg nog niet op te vertrouwen. Dit seizoen is zo gemeen geweest dat ik inmiddels te pessimistisch geworden ben  ;D

Ik heb zoveel kaartjes voorbij zien komen van de neerslagsommen waarbij het westelijk georiƫnteerd is ^^

Ik geloof het gewoon niet! ^^

maarten93

Eerste onweer vandaag al gehad werd er wakker van. Het regent ook lekker af en toe flink nu een paar dikke druppels.Benieuwd wat er later op de dag gaat gebeuren.

Jan van Ooijen

Prachtige convergentielijn van west naar oost over ons land gevolgd door trogjeEnjoy the weather, it's the only weather you've got!

Danny

Citaat van: maarten93 op wo 19 jul 2017 - 06:03
Eerste onweer vandaag al gehad werd er wakker van. Het regent ook lekker af en toe flink nu een paar dikke druppels.Benieuwd wat er later op de dag gaat gebeuren.

Een mooi begin van de dag inderdaad ook in Alphen aan den Rijn. Een paar goede klappen (C-G) en een eerste slokje water. Daarnaast zaten er tussen de dikke druppels ook een aantal flinke hagelstenen van toch wel 1 a 2cm. groot. Dat beloofd wat voor als het straks geen 18 maar 28 graden is......

Mariska

Citaat van: ThaGhostNL op di 18 jul 2017 - 21:59
In het board leerschool kan je veel aanvullende informatie vinden. Mocht je nog vragen hebben, wij helpen je graag verder.

Het gaat vooral om de afkortingen. Ik kon er nu weer een paar tegen waarvan ik denk van 'wat bedoelen ze hier nou mee'.

Ik geloof dat jullie ooit eens een soort afkortingenwiki gingen maken  :) ;)

http://www.meteo-service.nl/index.php?topic=5785.0
Een statisticus waadde door een rivier die gemiddeld 1 meter diep was. Hij verdronk.[/size

SniperEye

Citaat van: dennis089 op di 18 jul 2017 - 18:22
precies. het is een crap jaar. en dit is al een aantal jaren zo. maar goed. ik doe weer mijn voorspelling! morgen 33 graden. snikheet. temperaturen waarbij men niks meer kan dan aan een rietje met ranja zuigen. en helaas geen onweer of afkoeling voor Zuid-Oost. Het wordt een helse nacht waarbij men baadt in het zweet en niet in slaap kan geraken. Sterkte mede limbs : >

Toch ben ik vanmorgen iets positiever gestemd. Aangezien vanochtend om 6:30 al volop zonneschijn was is er veel ruimte voor opwarming. Statistisch gezien zag je in het verleden in dit soort situaties bewolking in de ochtend waardoor echte instraling onmogelijk werd. Gelukkig is meteorologie geen statistiek/ exacte wetenschap. Ik ga het met veel genoegen volgen en wellicht een lokale chase erop loslaten.

Overigens deel ik niet je mening dat dit een beeld is van afgelopen jaren. Vergeet de extreme hagel vorig jaar niet in de regio Deurne/ Eindhoven/ Venlo.

Joep


Een lagedrukgebied boven Ierland zorgt bij ons voor een sterk zuidelijke stroming op hoogte. Hierop wordt geleidelijk subtropische lucht aangevoerd. Deze luchtsoort bevat veel vocht en is zeer onstabiel. Temperaturen komen dan ook op veel plaatsen zomers uit tot in het binnenland tropisch (26-31 graden). Wel is dit afhankelijk hoelang de zon aanwezig is. Bij meer bewolking wordt de temperatuur getemd, maar kan het wel benauwd aanvoelen.

Aandachtspunten gaan uit naar de 2 storingen die in de loop van woensdag middag, avond en eerste deel van de nacht over Nederland trekken: de eerste is een vore die in de middag en avond van het zuidwesten uit over ons land heen trekt. Daarachter is er een convergentielijn aanwezig die in de loop van de 2e deel van de avond en eerste deel van de nacht over het land trekt. Dit is duidelijk te zien aan de windsprong op 10m.hoogte.

Op vore neemt de buienactiviteit toe. Waar precies wordt door de modellen verschillend berekent. Dit mede doordat ze vanaf de grond gaan ontstaan (convectie). De zwaarste exemplaren zien we wel veelal terug in het noordelijke deel van Nederland, maar ook in de rest van het land kunnen er (zware) onweersbuien tot ontwikkeling komen.  Actueel zien we al een onweersgebied boven het noorden van Frankrijk. Hierop bevindt zich de vore. Of dit gebied het volhoudt tot aan de Nederlandse grens wordt verschillend berekent. Mocht die alsnog doorgaan kan deze de kansen die in de avond gepland staan op het noorden na beĆÆnvloeden (onzeker).

Op de convergentielijn die later in de avond aankomt zien we wederom een toenemende buienactiviteit. Deze zullen minder zwaar uitpakken, maar kunnen wel plaatselijk voor wat overlast zorgen.

Neerslag
Op de vore zien we gelijk een toenemende buienactiviteit. SB CAPE waardes nemen fors toe en bedragen aan het einde van de middag van 1000 in het westen tot lokaal 4000 J/kg in het midden en oosten van Nederland. Op dat moment kunnen de eerste onweersbuien gelijk zwaar uitpakken indien ze ontstaan.  Deze onweersbuien kunnen dan gemakkelijk toppen bereiken tot 16 km (benutten de volle energie die op dat moment aanwezig is). Shear varieert van 10 KTS in de Achterhoek tot 20-30 KTS in het westen en noorden van Nederland. Convectiemodus van de buien single cells tot multicells. De bliksemactiviteit ligt vrij hoog, maar zal voornamelijk uit hoogte onweer bestaan gezien de LCL hoog ligt, maar in de loop van de avond zakt de LCL, waardoor meer blikseminslagen mogelijk zijn. De hagelparameters geeft een fors signaal aan: sommige buien kunnen hagelstenen produceren met een diameter tot 4 a 6 cm doorsnede. Dat wil wel gemakkelijk met de vele energie die op dat moment aanwezig is. In korte tijd kan er veel neerslag vallen, waardoor plaatselijk wateroverlast niet uitgesloten is.

In de loop van de 2e avond en eerste deel van de nacht op de convergentielijn opnieuw regen en onweersbuien. SB CAPE waardes nemen wel snel af, maar de ML CAPE ligt nog vrij hoog en bedraagt in oostelijke helft van Nederland tussen de 500-1000 J/kg. Deze onweerbuien zijn dan vooral elevated. De shear ligt overal rond de 20 KTS en dat resulteert in single cells tot Multicells. De bliksemactiviteit ligt steeds hoog, maar neemt wel langzaam af. Vanuit het zuidwesten wordt het rond middernacht geleidelijk droger.

Wind
Tijdens onweersbuien in de avond kans op zware windstoten. Lokaal is een downburst mogelijk. In de nacht kan de wind vooral vlagerig zijn.


art of thunders


jandeventer

goedemorgen...wat een intensiteit op de nz helaas is deze al bijna van de satteliet verdwenen,maar kijk ik naar zw belgie lijkt dat complex richting het midden en oosten van het land te stevenen.zit met smacht te wachten in de tuin

Weatherboy

Harmonie, Arome en GFS (00z) kunnen alvast de prullenbak in. De buiengebieden die ze berekenen hadden voor afgelopen nacht en ochtend al heel west een noord nederland aan moeten doen dat is niet gebeurd. Het huidige buien gebied boven Belgie wordt totaal gemist. De nieuwe runs afwachten maar tot nu toe zitten Hirlam en WRF er het beste op!

flyineddy

Citaat van: Weatherboy op wo 19 jul 2017 - 11:02
Harmonie, Arome en GFS (00z) kunnen alvast de prullenbak in. De buiengebieden die ze berekenen hadden voor afgelopen nacht en ochtend al heel west een noord nederland aan moeten doen dat is niet gebeurd. Het huidige buien gebied boven Belgie wordt totaal gemist. De nieuwe runs afwachten maar tot nu toe zitten Hirlam en WRF er het beste op!

Heb je misschien een link waar Hirlam en WRF bekeken kunnen worden?

Ik ben benieuwd wat vandaag gaat brengen wat onweer betreft. Hopelijk zit er voor mij ook wat moois bij. Tot dusver hebben de onweerssituaties dit jaar bij mij nog niet veel moois gebracht. (slechts wat gerommel en geflits en regen, maar niet iets noemenswaardigs)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Powered by EzPortal