Onweerskansen 2017 - Algemene Vooruitzichten

Topic gezien door 36282 bezoekers
Gestart door Weerfreak 1337, zo 01 jan 2017 - 16:52

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoeveel onweersdagen verwacht jij in 2017?

< 10 (Buitengewoon weinig)
8 (8.5%)
10-15 (Zeer weinig)
10 (10.6%)
15-20 (Weinig)
6 (6.4%)
20-25 dagen (Iets minder dan normaal)
12 (12.8%)
25-30 dagen (Normaal)
24 (25.5%)
30-35 dagen (Iets meer dan normaal)
14 (14.9%)
35-40 dagen (Veel)
13 (13.8%)
40-45 dagen (Zeer veel)
0 (0%)
45 > dagen (Buitengewoon veel)
7 (7.4%)

Totaal aantal stemmen: 0

draakje

Mogelijkheden tot onweer komende dagen?

Arend

Citaat van: draakje op wo 10 mei 2017 - 10:05
Mogelijkheden tot onweer komende dagen?

Morgen zou de aftrap moeten zijn voor een aantal dagen achtereen met onweerskansen. De KNMI guidance zegt momenteel het volgende over morgen:

Citeer
Modelbeoordeling:

Aandachtspunt zijn de regen- en onweersbuien bij en met name achter het warmtefront. Zoals gewoonlijk bij buien, verschillen de modellen enigszins qua timing, hevigheid en locatie van de buien. Maar het is duidelijk dat op het warmtefront buiige regen voorkomt en daarachter de onstabiliteitsdiepte verder toeneemt en daar (onweers)buien voorkomen. De dagelijkse gang zorgt er in de loop van de avond voor dat de buien in activiteit afnemen.

Uitgifte: 10/05/2017 16.29 uur LT.

Vanaf morgen weer lekker de radars checken.  ;)
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Mike25

Citaat van: Arend op wo 10 mei 2017 - 20:57

Vanaf morgen weer lekker de radars checken.  ;)

O heerlijk de tijd gaat dan echt weer beginnen 8) ;D

Marsel

Daar gaan we dan!
Zoals Arend een paar posts hierboven al aangaf gaan we vandaag duidelijk ander weer beleven tov de voorbije maand. Het werd ook wel eens tijd....maar dat terzijde. De voorste begrenzing van de warme onstabiele luchtmassa ligt as we speak over BE als zwak WF (zie sat). Duidelijk zichtbaar in de laatste waarnemingen aan de Td sprong van 5-6C naar 8-10C. Met het oplopen van de temperatuur lopen de Td's vanzelfsprekend mee en zien we vanmiddag, terwijl het WF langzaam noordwaarts over het land trekt, de Td's in de warme sector oplopen naar waarden rondom 12-13C. Dauwpunten van 15-16C waar GFS00 mee komt zijn begin van de middag ronduit onrealistisch.

Met een Tx van 20 tot 22C en een zwakke rug in de bovenlucht zal het vanmiddag in eerste instantie nog knap lastig zijn om onweersbuien te laten ontstaan. Er zal toch al snel 23C nodig zijn om eea vanaf de grond los te krijgen. De vraag is of we dat gaan halen, maar ten tijde van Tx zou het dan wel nét moeten kunnen. Hulp kan in deze gevallen komen van reliëf, vocht(-convergentie) onderin of het inlopen van een hoogtetrog of front. Veel (meso-)modellen simuleren achter het WF in de aanwezige theta-e rug een zwakke windsprong welke eind van de middag, rond 15Z, W-O over N-BE moet komen te liggen. Ten tijde van Tx lijkt me dát het meest aannemelijke initiatiepunt. De heuvels van de Ardennen en haar uitlopers richting Limburg zijn uiteraard ook van meerwaarde.

Kijkend naar de kinematics zien we een niet heel uitgesproken plaatje. In de warme lucht bij afwezigheid van thermische gradiënt weinig stroming op hoogte en weinig forcering. Diepe schering <20kt en CAPE op z'n max eind van middag/begin van de avond rondom 1000J/Kg. Levert singlecell modus op met toppen tot rond FL300. Gezien de minimale verschillen tussen LFC en LCL zou het kunnen zijn dat áls de buien even goed loskomen er een lokale rommelige multicell gevormd kan worden. Alles echter op relatief kleine ruimtelijke schaal.

Randverschijnselen nauwelijks significant. Windstoten tot max. 30kt, ten tijde van Tx geïsoleerd iets daarboven. PW is niet uitzonderlijk hoog dus grote sommen op uitgebreide schaal zijn niet aannemelijk. Treksnelheid relatief laag: 10-15kt van zuid naar noord, dus geïsoleerd kan er uiteraard wel even een plens water vallen. Hagelkans is klein, lokaal in initiatiefase van de meest intense exemplaren incidenteel hagel van 1-2cm mogelijk. Verder kunnen cellen in updraftdominante fase tijdelijk behoorlijk bliksemactief zijn.

Met het tegenwerken van dagelijkse gang zou de activiteit in de loop van de avond langzaam minder moeten worden aangezien support vanuit de bovenlucht minimaal blijft. Grootste kansen dus voor BE en de zuidelijke helft van Nederland. Met het noordwaarts trekken van de theta-e rug dus afnemende activiteit. De neerslag op de geoccludeerde frontale zone tijdens de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend lijkt grotendeel stratiform te zijn met enkele embedded Cb's. Onweerskans is dan echter een stuk kleiner. Pas in de loop van de dag neemt die kans weer toe. Meer daarover volgt, als ik de tijd kan vinden, later vandaag of morgen.

Gerard1995

Heel benieuwd naar allereerst weer vandaag, maar toch leuk dat als er niks uitkomt we nog de vrijdag en de zaterdag én de zondag nog hebben voor evt. iets leuks! Toch een leuke start zo dacht ik maar 8) 8)op naar een explosief seizoen 8)
mijn woonplaats is Kootwijkerbroek!! :P

Armand

Warmtefront begint door te lopen hier nu. Wind gedraaid naar meer zuid-zuidwest en de temperatuur omhoog naar 18 graden, Td 9.5 graden nu. De zon begint erdoor te prikken en als je naar buiten loopt krijg je al een beetje het zomerse 'ik loop tegen een muur van vochtige, warme lucht op' gevoel ;) :D

Marsel

WF passeerde hier te Woensdrecht een uurtje geleden. Duidelijk onstabiliteit op de middelbare niveaus met zelfs een paar dikke druppen uit de Ac. Nu weer droog en doorbrekende zon.

Boven BE zien we inmiddels dat de  zwakke windsprong langs de theta-e rug begint te activeren bij temperaturen van 21-22C. Duidelijk zichtbaar op de laatste satellietbeelden in de vorm van een zone met (T)Cu en op radar als een paar buitjes met al enkele ontladingen boven de Ardennen (de voorziene orografische lift). Verdere activatie is waarschijnlijk, zeker gezien het feit dat de temperatuur wellicht nog iets op kan lopen.

Armand

Vlak onder Z-Limburg inderdaad enkele buitjes. Je ziet ze 'hangen' en je ziet zelfs wat vage neerslaggordijnen. Ze komen recht naar boven dus ik ben benieuwd ;)
Ze ontstonden trouwens heel snel, uurtje geleden nog onbewolkt.

Eric


Shadow112

Hier in Hasselt Overijssel zakt juist de temp in een half uur tijd 1 graad..van 22.8 naar 21.9.Denk niet dat het veel wordt voor n-o.

pietjelol

Citaat van: Shadow112 op do 11 mei 2017 - 16:00
Hier in Hasselt Overijssel zakt juist de temp in een half uur tijd 1 graad..van 22.8 naar 21.9.Denk niet dat het veel wordt voor n-o.
Dat is het zwakke warmtefront wat overtrekt. Vervolgens klaart het weer tijdelijk op en daarna komen de (onweers)buien.

Shadow112

klopt inmiddels al weer 22.5..beetje heiige lucht. wind zwakt af van 3 naar 2 B.

Ben ff weggeweest van het weer wereldje, geen idee waar ik soundings nu kan krijgen ;O

ron12

Wolken torens Limburg te zien in Nijmegen, er ontstaat wat ten zuid oosten van Nijmegen richting Venlo kijkend 8)
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

AFTH14

Lekker dit! Overigens hoort user dondertje hier toch ook bij te zijn.....

ThaGhostNL

Eindelijk mooie buien. De eerste dit jaar en zo te zien gaat zeeland en Zuid Holland ook nog het een en ander mee maken. Eens een keer als ik in de Heimat ben.
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

ThaGhostNL

Citaat van: Shadow112 op do 11 mei 2017 - 16:49
klopt inmiddels al weer 22.5..beetje heiige lucht. wind zwakt af van 3 naar 2 B.

Ben ff weggeweest van het weer wereldje, geen idee waar ik soundings nu kan krijgen ;O

www.meteoblue.com/nl/weer/voorspelling/sounding/beauvechain_belgië_2802483
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

Shadow112

Ty Jerommeke..goed te weten dat je er ook nog bent!

ThaGhostNL

Citaat van: Shadow112 op do 11 mei 2017 - 18:10
Ty Jerommeke..goed te weten dat je er ook nog bent!

uiteraard.
Gaat lekker in België. trekt nu ook zeeland in.
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

Marsel

Citaat van: ThaGhostNL op do 11 mei 2017 - 18:38
uiteraard.
Gaat lekker in België. trekt nu ook zeeland in.

Zal naarmate het spul noordelijker komt wel enige deactivatie in sluipen straks. Bovenlucht support is er immers nauwelijks. Neemt niet weg dat ook voor het centrale deel van NL er een enkele onweder in kan zitten.

Shadow112

en onze oude Baret is er ook nog :P. Nee na gebiedje over Gelderland is getrokken zijn het vanavond wat druppeltjes. wat denken jullie van morgen..heb nog weinig tijd gehad om er zelf iets op los te laten.

Powered by EzPortal