We zijn slecht voorbereid op zonnestorm

Topic gezien door 3362 bezoekers
Gestart door Shadow112, vr 20 apr 2012 - 14:51

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Shadow112

We zijn slecht voorbereid op zonnestorm



Onze samenleving is totaal niet voorbereid op een zonnestorm. Het zou ons technologisch een eeuw terug kunnen werpen. In de nacht van 1 op 2 september 1859 was op het hele noordelijk halfrond prachtig noorderlicht te zien. Op sommige plekken was het zo fel, dat mensen opstonden omdat ze dachten dat het ochtend was. De telegraaf, toen net een nieuwe uitvinding, had ernstig te lijden onder de elektrische storm die de aarde raakte. Sommige telegraafpalen vonkten en apparatuur was in één klap onbruikbaar. Een paar telegrafisten kregen een schok via hun hoofdtelefoon. De aarde was die nacht geraakt door een zonnestorm. Twee dagen daarvoor had op de zon een enorme explosie van geladen deeltjes plaatsgevonden. Toen die golf de aarde raakte, beschadigden die deeltjes de toen nog spaarzame elektronische infrastructuur.

Wat als een dergelijke zonnestorm nu zou opsteken? Ondertussen zijn we zo afhankelijk geworden van elektronica dat het een regelrechte ramp zou zijn, betoogt Mike Hapgood van het natuurkundige Rutherford Appleton Laboratory in Oxford in een open brief in het blad Science. Een kleine greep van wat er nu mis zou gaan: de GPS zou uitvallen, mobiele telefonie zou onmogelijk zijn, treinen zouden stil vallen, televisie, radio en internet zouden ernstig gestoord worden. Het ergste is echter dat de stroomvoorziening stil zou vallen. Volgens sommige studies zou het maanden kunnen duren voor er weer permanent stroom uit het stopcontact komt. Volgens Hapgood moeten we ons beter voorbereiden op een dergelijke gebeurtenis, zonder elektronica worden we qua technologie een eeuw teruggeworpen. Geld dat we u steken in het bezoeken van andere planeten is misschien beter besteed aan het beschermen van kritische infrastructuur.

De timing van de Britse natuurkundige is overigens perfect. Afgelopen week was er weer een flinke uitbarsting op de zon te zien. Gelukkig voor ons was die gericht op de planeet Mars en niet op aarde. De enige aardse apparatuur die er last van krijgt zijn de sondes die op en rond Mars gegevens verzamelen. Maar die zijn zeer goed beschermd.

Bron: faqt.nl

GHkstra

Dat wordt kaarslicht en bordspelletjes :P

Arend

We zijn slecht voorbereid op zonnestorm:

http://www.dannylipford.com/pdf/solar-storm-preparedness-supply-list.pdf

Opvallend dat er in het artikel niet wordt gesproken over de kans op meltdowns van kerncentrales.
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Roan

nu scheelt het natuurlijk ook nog dat de aarde een magnetisch veld heeft en mars niet..

Maar ik ben echt reuze benieuwd naar de impact van zo'n grote zonnestorm op aarde, met name het noorderlicht (maar ja NL zal dan wel weer onder de bewolking zitten ;) )

Erwin Kats

Ik vind erg jammer dat er door de media eigenlijk elk jaar wel zulke artikelen gepost worden.
Geld ook voor het feit dat we niet voorbereid zijn voor een komeet of asteroide inslag op aarde.
De gevolgen hiervan zijn natuurlijk nog erger als een cme die deze kant op komt.

We kunnen ons er eigenlijk niet op voorbereiden op gebied van bijvoorbeeld hoogspannings distributie.
Ik vermoed dat het gewoonweg te duur is om een groot aantal transformatoren , schakelaars enz op voorraad te hebben, nuon, eneco enz zijn niet gek natuurlijk.

Kijk maar naar quebec solarstorm ;)
Canon eos:         Canon EF:
1DmkIIN              17-40 f4 L 1DmkIII               24-105 f4 L IS   

Powered by EzPortal