Herfst discussietopic 2022

Topic gezien door 50670 bezoekers
Gestart door TMCThomas, do 01 sep 2022 - 22:43

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Wederom een relatief gezien zeer warme dag, de zomerse 25 graden hebben we net niet gehaald maar abnormaal warm was het zeker. Dat is het overigens nog steeds met lokaal nog steeds temperaturen boven de 20 graden

Armand

En weer een warme dag erbij kunnen noteren. Morgen mogelijk in het zuidoosten ook nog 20 graden, daarna lijkt het zoals vanzelfsprekend wel voorbij met de 20+ temperaturen voor de rest van het jaar. Al weet je dat tegenwoordig ook weer niet 100% zeker ;) Het waren toch een paar heerlijke dagen, zeker in combinatie met de invallende herfst en de prachtige kleuren in de natuur buiten.

GFS12z spuwt er op het einde van de run overigens een blokkade uit het boekje eruit:Totaal onbetrouwbaar en eigenlijk nog een maandje te vroeg, maar och wat zou zo'n kaart toch heerlijk zijn zo halverwege december  ;D

TMCThomas

Poeh los van de betrouwbaarheid inderdaad prachtig! Zou wel in lijn liggen met een meer geblokkeerd patroon half november.

flyineddy

Wat een heerlijke dag was het zeg! Vanmiddag even een lekker tochtje gemaakt op de step. Uiteindelijk zo'n 35 km, dus een flinke portie beweging voor mij. (Mijn beenspieren protesteren nu :-X )

Het zal nu toch wel eens gedaan moeten zijn met het warme weer van dit jaar. Op naar de winter.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

GFS blijft voor half november bijzondere scenario's produceren, uiteraard zonder weinig betrouwbaarheid, alleen al te zien aan de enorme variatie tussen de runs. Ze hebben echter wel bijna allemaal een geblokkeerd patroon gemeen. In dit geval levert dat bij ons juist boven normale temperaturen op. Dat kan echter zoals later in de run duidelijk gemakkelijk door evolueren naar een scenario waar de kou toch on ze kant op komt.Komende week zakken we definitief onder de zonkracht 1, pas half februari zal de 1 weer worden overschreden. Met een dieptepunt in december van zo'n 0.4


TMCThomas

November begint herfstig met morgen een dag met vrij veel wind. Voor het westen van het land dan ook code geel voor windstoten.De meest grootschalige wind zien we morgenvroeg rond een uur of acht, dat zou dus wel eens een drukke ochtendspits kunnen worden. Afgaande van harmonie lokaal 100-110 km/u aan de kust, verder in het binnenland geleidelijk afnemende naar maximaal 70km/u. De rest van de dag blijft het onstuimig met als aandachtpunt, zeker lokaal aan de kust is bij deze buien de 120-130km/u namelijk niet uit te sluiten.
TMCThomas

Wederom leuke kaarten van GFS, deze keer een welbekend "battleground" scenario waarbij boven ons land de  koude en warme lucht op elkaar botsen, in dit scenario sneeuw voor een strook iets boven het midden van het land. Uiteraard nog steeds veel te ver weg voor enige betrouwbaarheid maar die blokkade deze keer in de vorm van een vrij noordelijk gelegen scandihoog blijft naar voren komen. Mochten we hier inderdaad naar toewerken kan het snel gaan met de winter.Ben zelf altijd weer blij om de eerste (roze) sneeuwkaartjes te zien :)

EDIT: er staat in dit scenario zelfs aan een ijsdag ingetekend voor de bilt!


TMCThomas

Toch wel weer zeer interessante runs hoor, zeker die van gfs is voor de winterliefhebbers interessant.Allereerst even EC dan, zeker een interessante uitgangsituatie maar het levert ons in deze situatie weinig op wat betreft kou. Het feit dat de run wederom geblokkeerd is met een krachtig hoog is wat mij betreft al een goed vooruitzicht, helemaal als je dan naar de GFS run kijkt die eigenlijk iets vergelijkbaars doet maar dan met het hoog wat ovaalvormiger en wat hoger, geen enorme wijzigingen maar hierdoor lukt het in deze run wel om wat kou onze kant op te trekken. Super overtuigend is het allemaal niet maar er komt wel degelijk kou deze kant met in dit geval de eerste sneeuwval op een hoogte laag, wederom rondt die 14/15 november. Als we GFS geloven gaat dit ook al resulteren in een klein sneeuwdek, dat zou een erg mooi begin zijn van de winterperiode. Maargoed momenteel allemaal nog ver weg en virtueel, de oper is dan ook een duidelijk uitbijter, in elk geval iets om naar uit te kijken!
TMCThomas

Zo kan het natuurlijk ook, maar zo zien we hem liever niet.


Armand

Mooi om de roze kaartjes weer terug te zien! Echter nog veel te weinig ondersteuning om het echt serieus te nemen natuurlijk. Een geblokkeerd patroon lijkt er wel in te gaan zitten richting half november, dat zie je ook goed terug in de lage neerslagkansen van de verschillende pluimen. De meerderheid gaat voor de 'warme' variant, waarvan Thomas een mooi plaatje laat zien hierboven van de GFS06 run. Daarbij ligt de kern van het hoog rondom onze omgeving of zuidoostelijk van onze omgeving. Met een zuidelijke stroming kan het overdag dan nog aardig opwarmen, maar onder een heldere hemel kan met name 's nachts de temperatuur ook flink onderuit gaan. Komt het hoog wat noord(oost)elijker te liggen, dan koelt het ook overdag wat meer af. Wel lijkt het dus vanaf volgende week overwegend droog te gaan blijven.

TMCThomas

Dat hoog dat de modellen al dagen geleden in voorspelling hadden staan gaat er in inderdaad komen, helaas niet op een voor winterweer gunstige positie. De zuidoostelijke stroming die dit hoog creƫert brengt ons helaas geen kou. Echter een goede eerste poging, deze keer mag dan niet succesvol zijn maar hogedruk in deze regio is wel een belangrijke manier om bij ons kou te krijgen, GFS laat aan het einde van de run zien dat het ook anders kan en geeft aan hoe het wel moet, helaas echter veel te ver weg.

ondertussen zet het bovennormaal warme weer zich voort, als ik hier naar de natuur kijk denk ik eerder aan september dan november. Deze foto is bijvoorbeeld vanochtend gemaakt.


TMCThomas

Helemaal zeker dat deze eerste poging mislukt is het nog niet, ICON komt met een erg mooie run waarbij het hoog een heel stuk beter ligt, op die manier zou de eerste kou op ons afkomen!
Armand

Citaat van: TMCThomas op wo 09 nov 2022 - 17:36Helemaal zeker dat deze eerste poging mislukt is het nog niet, ICON komt met een erg mooie run waarbij het hoog een heel stuk beter ligt, op die manier zou de eerste kou op ons afkomen!


Dat zijn mooie beelden! Toch is het overheersende patroon in de modellen helaas dat het hoog later in zuidoostelijke richting verdwijnt en ruimte maakt voor meer depressie-activiteit vanaf de oceaan. Maar zo af en toe komt er weer een modeluitvoer met wat meer winterse opties tussendoor, dus we blijven het in de gaten houden ;) Voorlopig inderdaad ook bijzonder aangenaam weer voor de tijd van het jaar opkomst met vooral komend weekend veel zon en lokaal 17 graden. De winterjas hoeft nog niet structureel aan.

TMCThomas

Correct, wat betreft de betere modeloutput, EC ziet er deze run een stuk beter uit. Het hoog ligt al weer wat gunstiger en houdt het wat langer uit. Uiteindelijk lukt het net niet om kou deze kant op te krijgen het hoog blijft zoals je je al aangeeft niet lang genoeg liggen, maar potentie is er zeker.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

TMCThomas

Een klein cluster met koude leden, (nog) niks bijzonders maar wel duidelijk zichtbaar.


TMCThomas

Bingo, bij de vorige GFS run lukte het net niet, bij deze wel! Een prachtig scenario voor half november. Met een net wat anders gevormd scandihoog die wel in staat is om de kou door te laten stromen naar Nederland.

Hij zal helaas morgen wel weer anders zijn maar dat is wel echt een mooie voltreffer hoor.

EDIT: ijsdag zaterdag 19 november.De daaropvolgende nacht op grote schaal matige vorst en lokaal -7, mooie virtuele winter  ;)


X-treme

Momenteel staat de contol er, op een paar fans na, alleen voor.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Zoals ik eerder dit jaar al aangaf, zou ik het niet erg vinden als de winter niet zo koud verloopt.
En tot nu toe ben ik(en heel veel huishoudens) meer dan tevreden over het verloop.

Ik ben zelf geen schaatser, dus als er geen ijs komt, zou ik het niet zo erg vinden.
Sneeuw daarintegen, ben ik wel fan van.
Ik vind het heerlijk om met mijn zoontje sneeuwballen te gooien en sneeuwpoppen te maken.
En het ziet er prachtig uit.

Het weer doet wat het wil en we veranderen daar niks aan.
Het mag van mij best wel even goed koud worden, maar dan liever vanaf half of eind december, dan hebben we er meer aan dan nu.
Dan kunnen we nu nog even een maandje besparen om dan extra te stoken  ;)
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

TMCThomas

Helaas waren de afgelopen runs minder wat betreft winterweer, het hoog lag te ver oostelijk de kou kon ons bij lange na niet bereiken. Sterker nog de meeste runs (en ook de huidige) laten juist de oceaan zijn invloed uitoefenen op Nederland, typische herfstweer dus. Voor deze tijd van het jaar prima maar natuurlijk niet zo interessant voor de winterliefhebbers. De laatste EC oper run is wel weer beter te noemen, de kou bereikt nederland in deze run eigenlijk net niet, vooral het noorden van het land krijgt echter wel wat winterweer mee.

Op de grens zou er in dit geval ook nog wat sneeuw vallen wat inhoud dat het noorden van het land een voor de tijd van het jaar een flink pak sneeuw krijgt.Kans is allemaal zeer klein, zeker aangezien de andere modellen tegen zitten, maar wilde hem toch weer even plaatsen

TMCThomas

Overduidelijk een uitbijter maar oh zo mooi, zeker als je de pluim voor noordoost erbij pakt.
flyineddy

Ik zeg doen!  ;D

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Powered by EzPortal