Winter Discussietopic 2020/2021

Topic gezien door 165834 bezoekers
Gestart door Armand, do 03 dec 2020 - 11:32

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Zynex

Ik was even optimistisch begin december. Dat trekt inmiddels weer snel weg. Pluim is waardeloos en N-Amerika lijkt weer de winter te krijgen. De kou in oost-Europa trekt ook weer verder terug.

Lothiriel

Jep ik zie het ook redelijk pessimistisch in als ik zowel middellange als lange termijn verwachtingen bekijk. Ik zie veel opties weer richting 10 graden kruipen, het slechtst mogelijke winterweer (al is een paar graden boven 0 met regen wellicht nog erger  ;D ).

Hopen op een ommekeer, maar ik heb er niet zo'n goed oog in. Ik ga misschien in mijn huisje in het Centraal Massief kerst vieren (in the middle of nowhere, nergens veiliger dan daar voor corona!) en hopelijk is er daar wel wat sneeuw tegen dan!
Winter 2015-2016 in Leuven
3 dagen smeltende sneeuw | 2 dagen sneeuw | 8 vorstdagen | 2 ijsdagen

Energizer85

Ik vind t run naar run nog te springerig voor conclusies... een echt WC zit er niet in... ik blijf hoopvol afwachten

Joep

Mwah GFS niet slecht op lange termijn

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Ec is dan weer wat minder

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

2 posts samen gevoegd

Armand

Voorlopig lijken we toch echt even weer naar een meer zonaal stromingspatroon te gaan met de wind hoofdzakelijk uit het zuidwesten vanaf vrijdag. Dat levert helaas zacht weer op, zonder enige kans op winterse perikelen. Pas richting Kerst zien we weer wat koelere clusters ontstaan, maar die periode is nog veel te ver weg om daar zinnige uitspraken over te doen. Om dan toch nog even goed af te sluiten, GFS Oper zit in een van die clusters die voor kouder weer gaat met een mooie luchtdrukverdeling:


flyineddy

@Armand Jouw afbeelding werd bij mij niet weergegeven, vandaar dat ik hem even citeer. Dit gebeurd vaker als er nog tekens achter de bestandsextensie staan. Die heb ik hier even verwijderd:
Citaat van: Armand op di 08 dec 2020 - 09:57
Armand: Heb ik inmiddels aanpast!

Maar inderdaad, winterweer lijkt er voorlopig (helaas) nog niet in te zitten. :(

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Energizer85

Super jammer inderdaad... t Leek steeds de goede kant op te gaan, maar het is het steeds net niet... overigens is dat al anders dan de jaren hiervoor waarbij de pluimen veelal in de dubbele cijfers bleven... t kwartje moet dit jaar toch eens de goede kant op vallen voor een mooi pak sneeuw en krakende vorst nachten. Laten we hopen dat het een kort zacht intermezzo is vanaf t weekend..

Hector Pascal

Nul bestaat niet.

Armand

Citaat van: Hector Pascal op di 08 dec 2020 - 13:10https://www.weer.nl/nieuws/2020/koude-kerst-nog-steeds-mogelijk

Er is nog hoop. Kantelpunt is volgende week...

Klopt inderdaad. In dit artikel wordt eigenlijk in grote lijnen hetzelfde uitgelegd als bij mijn eerdere openingspost: Het is te warm in de gebieden ten oosten en ten noorden van ons. Hierdoor moet het luchtdrukpatroon precies goed vallen om koudere lucht naar onze omgeving te laten stromen. Dan duurt het daarna nog enkele dagen voordat deze koudere lucht ons daadwerkelijk ook bereikt. Geen gemakkelijke opgave dus, maar laten we het hopen dat het een keer lukt... ;)

hesselsjoerd

Laatste run van gfs biedt helaas weinig perspectief. Wel balen..

flyineddy

Vreemd, het KNMI heeft voor een groot deel van het land, zoals Gelderland en Overijssel, de mistwaarschuwing ingetrokken, terwijl sommige stations daar nog steeds minder dan 100 meter zicht aangeven. Foutje?  :-X

Ook hier in Hoogeveen is het momenteel nog erg mistig.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Joep

Citaat van: hesselsjoerd op di 08 dec 2020 - 19:02Laatste run van gfs biedt helaas weinig perspectief. Wel balen..
ook EC is niet heel positief

TMCThomas

Ik wacht eigenlijk al een aantal dagen op het terugkeren van de betere kaarten maar vooralsnog wil het niet lukken. Toch staat het er nu niet erg slecht voor. De NAO/AO zijn nog steeds negatief en lijken dat nog wel even te blijven. De seizoensmodellen gaan voor een koudere periode later in december. En de polar vortex word momenteel afgeremd, er zijn zelfs kansen op een SSW. Toch staat de winter die we voor Nederland willen helaas nog niet in de kaarten. Dus voor nu maar rustig afwachten, maar potentie is er nog steeds. Kijk bijvoorbeeld maar is naar het verwachte hoog boven de noordpool, die zie je niet als wij in een volle WC trein zitten.Jasneker

Voorlopig is hier door de mist de temperatuur de hele dag niet boven nul gekomen dus een ( lokale) vorstdag, nipt met -0.3 de "hoogste" temperatuur.

AFTH14

Citaat van: TMCThomas op wo 09 dec 2020 - 17:24Ik wacht eigenlijk al een aantal dagen op het terugkeren van de betere kaarten maar vooralsnog wil het niet lukken. Toch staat het er nu niet erg slecht voor. De NAO/AO zijn nog steeds negatief en lijken dat nog wel even te blijven. De seizoensmodellen gaan voor een koudere periode later in december. En de polar vortex word momenteel afgeremd, er zijn zelfs kansen op een SSW. Toch staat de winter die we voor Nederland willen helaas nog niet in de kaarten. Dus voor nu maar rustig afwachten, maar potentie is er nog steeds. Kijk bijvoorbeeld maar is naar het verwachte hoog boven de noordpool, die zie je niet als wij in een volle WC trein zitten.


Hoop is uitgesteld teleurstelling hoorde ik laatst, ach dan blijven we voor zo lang het kan toch lekker hopen!

TMCThomas


flyineddy

Ook de EC pluim van vanavond is iets minder dramatisch dan de afgelopen paar runs.
Toch weer wat meer leden op midden tot lange termijn naar beneden gaan, richting of onder het vriespunt.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

X-treme

Controle wil een koude kerst  ;D

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Hector Pascal

Citaat van: X-treme op do 10 dec 2020 - 09:37Controle wil een koude kerst  ;DNiet alleen de control...  ;)
Nul bestaat niet.

TMCThomas

Zou zomaar is een ijsdag kunnen gaan worden voor station Hupsel

Powered by EzPortal