Het vermiste winterdiscussie topic 2019/2020 Deel 1

Topic gezien door 67615 bezoekers
Gestart door Armand, zo 01 dec 2019 - 13:30

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Snowfreak

tja het is allemaal iets minder geworden ten opzichte van gisteren.

ECM/GFS hadden pracht kaarten, maar UKMO wou niet mee

vandaag zijn ECM/GFS wat meer richting UKMO gegaan

afwachten wat vanavond geeft!

Lucas

Het is in iedergeval nu al virtueel interessanter dan menig ander winter. Garantie tot de deur, maar al aardig wat kansen zo vroeg in het seizoen. 8)
Aanhoudende sneeuwval

Tam

Citaat van: der rox op wo 04 dec 2019 - 13:26

Nog een beetje tam allemaal

Ik ben een beetje druk om mezelf uit te delen aan iedereen.

TMCThomas

er kan een hoop veranderen in 24 uur  :(


flyineddy

Citaat van: TMCThomas op wo 04 dec 2019 - 20:58er kan een hoop veranderen in 24 uur  :(

Inderdaad. En kijkend naar deze kaart hoop ik op een verandering in 24 uur (en daarna). ;)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

AFTH14

Tis het weer net niet hé, ach ja het houdt ons bezig.... :)

Armand

Helaas zijn de winterkansen eigenlijk weer uit de kaarten verdwenen. Sterker nog, de modellen komen nu met een hele sterke westcirculatie aanzetten die wisselvallig weer en met periodes ook veel wind brengt. Echt herfstachtig weer. Het is te hopen dat de kaarten opnieuw weer gaan veranderen, eenmaal in zo'n westcirculatie is het moeilijk dit patroon te doorbreken.

Koen-IJM

Baserend op de pluim komende 2 weken geen winterweer/prikje te bekennen. Herfstachtig weer met vrij veel wind, regelmatig regen en overdag redelijk normale temperaturen en 's nachts iets boven normaal. Ach, gelukkig hebben we de echte 2 wintermaanden (Jan+Feb) nog voor de boeg!  ;)

Tower

Citaat van: Koen-IJM op do 05 dec 2019 - 09:53Baserend op de pluim komende 2 weken geen winterweer/prikje te bekennen. Herfstachtig weer met vrij veel wind, regelmatig regen en overdag redelijk normale temperaturen en 's nachts iets boven normaal. Ach, gelukkig hebben we de echte 2 wintermaanden (Jan+Feb) nog voor de boeg!  ;)

Het is nog maar net DEC, en nu al afschrijven. kan nog zo veel gebeuren de komende dagen.

Ed Deijkers

Wat een leuk weer,
Eigenlijk is de onvoorspelbaarheid in de lange termijnverwachtingen het leukst!
Natuurlijk is het nu grijs en niet echt winter.
Toch, als je het vergelijkt met de staatsloterij, dan is de voorpret nagenoeg ieder dag op meteo service aanwezig, terwijl een staatslot een begrensde voorpret kent omdat er in iets vaker dan 1x per maand een lot kan worden gekocht. De kans dat je met de langere termijnverwachtingen van de weermodellen gelijk krijgt is m.i. vele malen groter dan het winnen met een staatslot.
Met andere woorden, ga fijn met de staatsloterij spelen, kost je ook nog geld, en de win kans is gering.
Speel mee met Meteo-service en gegarandeerd je wint een keer een verwachting, kosten, nihil.
Lijkt me veel leuker om zo de winter in te gaan.
Veel plezier allemaal, ik heb het naar mijn zin, winter of geen winter.
Het weer is zoals het is, de emoties komen later

Armand

Klopt zeker Ed! De winterkansen zijn weliswaar afgenomen, maar het luchtdrukpatroon wordt wel dynamisch en dat kan interessante weersituaties opleveren. Als voorbeeld deze kaart van GFS 06z op niet al te lange termijn:Doordat koude lucht uitzakt over relatief warm oceaanwater kunnen de depressies flink uitdiepen. We zien hier zelfs kernen die gaan tot 950-960 hPa, dat zijn erg lage waardes. Zulke uitdieping van lagedrukgebieden is lastig om te voorspellen en ook de koers van het systeem is moeilijk vatbaar voor de modellen. Stel dit systeem komt uiteindelijk een 200 kilometer zuidelijker terecht (zulke variaties zijn op deze termijn goed mogelijk) dan krijg je een flinke herfststorm. Of stel bij Ierland ontwikkelt zich een tweede lagedrukgebiedje, dan wordt de noordelijke stroming hierachter nog wat zuidelijker getrokken en kan er wat winterse neerslag vallen.

Dit geeft dus wel duidelijk de onzekerheid aan, waarbij storm of sneeuw of misschien zelfs storm en sneeuw ook mogelijk kunnen zijn bij dit scenario. Ik moet wel erbij zeggen dat de daadwerkelijke kans hierop klein is, maar niet onmogelijk. Je weet namelijk op voorhand niet zo goed hoe de lagedrukgebieden zich gaan gedragen. Eerder leken ze dus zuidelijker te trekken, nu weer noordelijker en misschien over een paar runs weer opnieuw zuidelijker.

Wat je overigens ook goed ziet, is dat aan de westzijde van het Azorenhoog er flink wat warmere lucht de oceaan wordt opgestuurd. Dit is een nieuwe impuls voor opnieuw vorming van lagedrukgebieden die de boel weer goed kunnen verdraaien. We kunnen dus wel stellen dat een stabiele periode zoals nu er voorlopig niet meer in zit

Joep

Sneeuwkansjes zijn er inderdaad volgende week.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Energizer85

De pluim lijkt vanaf de 10de wel een spaghetti. Niet veel echt winterse opties, maar de onzekerheid is wel hoog. Laten we hopen dat vanaf half december er wat leuke dingen gaan gebeuren.... tot die tijd herfst herfst herfst....

Tower

Ik denk dat wij groene kerst krijgen, of een kerst met regen. Temperaturen willen niet naar beneden en de wind komt volgende week nog steeds uit het zuid westen.

TMCThomas


:-\

EDIT: hoofdrun GFS is ook weer niks, moet wel gezegd worden dat oper een van de warmeste leden is. Ensembles zijn op lange termijn niet erg slecht, koudere trend zit erin. Maarja lange termijn +GFS gaan slecht samen. EC ook niet erg bijzonder, op lange termijn enorme spreiding.


Jeroen22

De Winter komt gewoon in de 2de helft van januari tot eind februari met veel sneeuw en ijzige kou  ;D  ;D.

Maar ik wil ook liever dat er in december al een laagje sneeuw ligt, maar daar moeten we gewoon naar de alpen waar al een flink pak gevallen is.

Komt allemaal wel goed deze winter.

Zynex

Lijkt erop dat N-Amerika weer in de prijzen valt...

Armand

Helaas ziet het er allemaal niet zo rooskleurig uit momenteel. De westcicrulatie zit er goed in tot richting Kerst. Daarna komen er voorzichtig wel weer nieuwe kansen, maar gezien de termijn nog onbetrouwbaar. Voorlopig dus relatief zacht en wisselvallig met vooral ook veel wind in de verwachtingen.

TMCThomas

Hopelijk gaan we half december inderdaad weer negatief, dat biedt weer meer kansen!AFTH14

Helaas pakt deze grafiek net even te vaak op het einde voor ons slecht uit. Maar goed, we houden het in de gaten.

Voorbode voor morgen?


Powered by EzPortal