Kepler ontdekt waterwerelden in bewoonbare zone

Topic gezien door 2158 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, vr 19 apr 2013 - 08:54

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Kepler ontdekt waterwerelden in bewoonbare zone

Met de Amerikaanse ruimtetelescoop Kepler zijn drie planeten ontdekt die slechts een slag groter zijn dan de aarde en die zich in de zogeheten bewoonbare zone van hun moederster bevinden - het gebied waarin er vloeibaar water kan voorkomen op het oppervlak van een planeet. Twee planeten, Kepler-62e en Kepler-62f, bewegen in een baan rond een ster die wat kleiner, koeler en zwakker is dan de zon. Dichter bij de ster bevinden zich nog drie planeten, maar daar is het veel te heet voor vloeibaar water. De derde planeet, Kepler-69c, draait - samen met een grotere, hetere planeet - rond een ster die veel op de zon lijkt.



Deze planeet ligt aan de binnenzijde van de bewoonbare zone van de ster. De drie planeten zijn respectievelijk 40, 60 en 70 procent groter dan de aarde. De opbouw en samenstelling van de drie superaardes is niet bekend, omdat alleen de afmetingen maar niet de massa's bekend zijn. In minstens twee van de drie gevallen gaat het waarschijnlijk om zogeheten waterwerelden: een rotsachtige planeet, gehuld in een honderden kilometers dikke mantel van water.

Astronieuws
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

Drie planeten ontdekt die op de aarde lijken

Wetenschappers hebben drie planeten ontdekt buiten ons zonnestelsel die kenmerken hebben die overeenkomen met de aarde. Ze zijn de beste kandidaten voor een mogelijk leefbare wereld net als onze eigen planeet. Om de hoek is het niet: ze liggen 1200 lichtjaren bij ons vandaan. De wetenschappers hebben de planeten ontdekt met behulp van de Kepler satelliet van NASA. De satelliet houdt in de ruimte zo'n 150.000 sterren in de gaten, in de hoop om planeten als de aarde te ontdekken. Een planeet wordt als leefbaar geclassificeerd als deze niet te heet of te koud is en men het mogelijk acht dat er stromend water aanwezig is.

Drie vergelijkbare planeten
Er werden vijf planeten ontdekt die cirkelen om een een ster, die lijkt op de zon. Deze is Kepler-62 genoemd. Twee van de vijf planeten zouden qua kenmerken lijken op de aarde. OVer het onderzoek naar twee van hen, de Kepler-62e and Kepler-62f, schrijven deskundigen in het blad Science. Ook werden twee planeten gevonden in een ander planetair systeem, die draaien om de Kepler-69 ster. Van deze twee planeten, de 69-b en 69-c, lijkt de laatste het meest op de aarde.


Impressie van NASA met op de voorgrond de planeet Kepler-62f

Miljarden jaren ouder
De Kepler-62e en Kepler-62f zijn iets groter dan de aarde en zeker miljarden jaren ouder.'Het zijn de beste kandidaten voor een bewoonbare planeet,' vertelt William Borucki, Kepler-onderzoeker bij het NASA Ames Research Centre. 'De 62-e is 60 procent groter dan de aarde. De 62-f is 40 procent groter.' Het kan dat de planeten poolkappen, grote massa's land en stromend water hebben. Ze bevinden zich ongeveer 1200 lichtjaren bij ons vandaan in het sterrenstelsel genaamd Lyra.

De 62-f draait in 267 dagen om de Kepler-62 ster. DE 62-e doet er 122 dagen over. Ze staan dicht genoeg bij de Kepler-62 ster om warm te zijn, maar niet zo dichtbij dat de oceanen verdampen. Ze staan ook ver genoeg zodat het water niet bevriest, legt Borucki uit. Volgens computermodellen zijn de twee planeten opgebouwd uit steen, ijs of een mix van beide. 'Hoe kleiner een planeet is, hoe groter de kans dat deze is opgebouwd uit steen en niet van gas,' vertelt de NASA-wetenschapper. 

Derde planeet
Dat er ook leven op de derde planeet 69-c is, sluiten de onderzoekers niet uit. Theoretisch gezien circuleert ook deze in de leefbare zone. De planeet is 70 procent groter dan de aarde en kan ook goed een waterplaneet zijn, met oceanen van duizenden kilometers diep. De 69-c doet er 242 dagen om om de ster te draaien en lijkt volgens de deskundigen op onze buurplaneet Venus.

Volgens Borucki zijn de nieuwe planeten nog betere kandidaten dan eerder ontdekte planeten. Ook voormalig Kepler-wetenschapper Sara Seager noemt de ontdekking een 'grote mijlpaal'. Zij is wel wat minder enthousiast, omdat er in het verleden eerder potentieel leefbaare planeten werden ontdekt, maar ze stelt dat het nu nog niet mogelijk is om meer details te vinden. 'Mogelijk weten we nooit of deze drie ocenanen hebben of tekens van leven vertonen.'

Rockster van de wetenschap
Hoewel de wetenschappers niet met zekerheid kunnen stellen dat er leven bestaat op de nieuwe planeten, zijn ze met de ontdekking een stapje dichterbij het vinden van een planeet die net als de aarde is en circuleert om een ster als wij om de zon. 'De Kepler-satelliet blijkt een echte rockster in de wetenschap,' stelt John Grunsfeld, werkzaam bij het hoofdkantoor van NASA in Washington. 'De ontdekking van deze planeten in een leefbare zone, brengt ons weer wat dichterbij het vinden van een planeet die lijkt op onze aarde.

Het is slechts een kwestie van tijd voordat we weten of het heelal meerdere planeten heeft als de aarde, of dat we een zeldzaamheid zijn.' Kepler werd in 2009 gelanceerd. Uitgerust met de grootste camera ooit zoekt het het heelal af naar planeten als de aarde. Eind 2011 maakte NASA bekend dat er een eerste planeet in een 'leefbare zone' buiten ons eigen zonnestelsel was gevonden. Het ging om de Kepler 22-b, zo'n 600 lichtjaren bij ons vandaan. Deze planeet is 2,4 keer zo groot als de aarde, maar twijfelachtig is of deze is opgebouwd uit steen, gas of vloeistof.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

dondertje127

Altijd leuk, dit soort dingen. Misschien niet zo bekend van mij, maar ik vind dit soort wetenschap al jaren razend interessant :)
Erg leuk dat dat hier ook gedeeld wordt.

CiteerHet is slechts een kwestie van tijd voordat we weten of het heelal meerdere planeten heeft als de aarde, of dat we een zeldzaamheid zijn.'

Ik zeg altijd: Van alles wat bestaat, is er nooit maar één object. We vinden in dit onderwerp van gesprek toch ook meerdere zonnen die op de onze lijken? Gasplaneten bijvoorbeeld ook, planeten met ringen, rotsachtige planeten en planeten met water. Ik las ook eens dat er een gaswolk bestond waarin ook alcohol zou voorkomen (weliswaar vermengd met andere en ook giftige gassen) en dat is geen grapje. Dingen verschillen in details hooguit van elkaar. Er bestaan naar mijn idee zeker meerdere planeten als de onze, daar ben ik van overtuigd want het heelal is zo onmogelijk groot. Het is mijn inziens niet de vraag óf ze bestaan, maar wáár ze bestaan.

Ik bedoel, er bestaan vast en zeker meerdere planeten die net zo'n atmosfeer hebben als wij die hebben. Ook van onze soort zullen er vast en zeker meer zijn.
Ik zeg óók altijd: Als er buiten onze planeet nergens (intelligent) leven zou kunnen bestaan, wat doen wij dan hier in het heelal? Als leven op een andere planeet onmogelijk is, dan hadden wij ook niet bestaan. Misschien denken ze op die andere planeet ook wel dat het onmogelijk is dat wij bestaan, maar we bestaan wel :)

Powered by EzPortal