'ISS dreigt te botsen met ruimtepuin'

Topic gezien door 1458 bezoekers
Gestart door zorba, wo 26 sep 2012 - 18:28

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

zorba

'ISS dreigt te botsen met ruimtepuin'

Het internationale ruimtestation ISS dreigt te worden geraakt door brokstukken van een oude, Russische satelliet. Dat heeft een anonieme ingewijde woensdag gezegd tegen het Russische persbureau Interfax. De mogelijke botsing staat de komende dagen wellicht te gebeuren. Om dat te voorkomen, zou een speciale operatie ophanden zijn om het ISS uit zijn baan te brengen en zo een botsing te voorkomen, aldus de anonieme bron. De Nederlandse astronaut André Kuipers verbleef bijna 200 dagen in het internationale ruimtestation ISS. Hij keerde deze zomer veilig terug op aarde.

Bron: nu.nl
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

Internationaal ruimtestation moet uitwijken voor ruimteafval

Het ISS wordt morgen in een nieuwe baan om de aarde gebracht om te voorkomen dat het in botsing komt met stukken van een Japanse satelliet. Dat melden Russische bronnen. Het is onduidelijk hoe groot de brokstukken zijn, zo meldt het Russische persbureau Ria Novosti. De keuze om het ISS te verplaatsen, is gemaakt door Russische en Amerikaanse experts.



André Kuipers
Morgenochtend vroeg start het ruimtestation de raketten en begeeft zich naar een andere baan om de aarde. Het is niet ongewoon dat het ISS bedreigd wordt door ruimtepuin. Op 24 maart van dit jaar kreeg onze eigen André Kuipers er nog mee te maken. Toen week het ISS echter niet uit. "Vrijdag (23 maart, red.) kregen we te horen dat er een stuk ruimtepuin dicht in de buurt van het ISS zou komen," schrijft Kuipers hierover in zijn blog. "En dat er te weinig gegevens waren om een uitwijkmanoeuvre te maken. Het ruimteschroot bleek te zijn van een oude Russische satelliet. De baan was slecht te voorspellen, maar het zou op zo'n tien kilometer afstand voorbij komen. Dat betekent code rood." Kuipers en zijn collega's schuilden in twee Sojoez-ruimteschepen waarmee ze als het puin het ISS raakte toch nog veilig op aarde terug konden keren. Het liep echter goed af. Het puin raakte het ISS niet.

Afval
Ruimteafval vormt een steeds groter wordend gevaar voor ruimtemissies. Inmiddels zouden er in een baan om de aarde zo'n 16.000 stukjes afval met een diameter van tien centimeter of groter zweven. Het zijn oude satellieten of onderdelen of soms zelfs maar schilfers van oude satellieten. En niet alleen stukken van tien centimeter of groter vormen een gevaar voor ruimtemissies: ook kleine stukjes kunnen desastreus zijn, aangezien ze met enorme snelheden op ruimtesondes kunnen botsen.

Lees verder op Scientas
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal