Wetenchap moet zon beter begrijpen

Topic gezien door 1235 bezoekers
Gestart door Shadow112, ma 20 aug 2012 - 12:13

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Shadow112

Wetenchap moet zon beter begrijpen

We weten eigenlijk veel te weinig over de zon en dat vormt een groot risico voor de aarde. Met die boodschap is een grote, internationale groep wetenschappers naar buiten gekomen. In een rapport van 454 pagina's schrijven ze dat we nu vaak pas weten dat de zon 'raar' doet als we het zien. Vanwege de gevaren van gek gedrag van de zon zou het verstandiger zijn om beter te leren waarom de zon zo nu en dan uitbarstingen lijkt te hebben.



Voor de aarde zijn zonnestormen het meest gevaarlijk. Deze erupties op de zon sturen grote hoeveelheden geladen deeltjes naar de aarde. Als een dergelijke vloedgolf aan deeltjes groot genoeg is, kan het elektronica op aarde verwoesten. Zo iets dergelijks gebeurde voor het laatst in 1859. Toen was er echter nog bijna geen elektronica, alleen het netwerk van telegraafstations werd zwaar getroffen. Zoiets kan nu opnieuw gebeuren, maar dan met verschrikkelijke gevolgen. Zo zou de stroomvoorziening in grote delen van de wereld beschadigd kunnen raken in een zonnestorm ?  la 1859. De economie zou tot stilstand komen en vooral in steden zou de chaos toeslaan.

Op dit moment wordt de zon in de gaten gehouden door twee satellieten van Nasa en twee observatoria, eentje in de VS en een in Belgiƫ. De wetenschappers stellen voor tot 2022 een extra bedrag van 9 miljoen dollar te investeren in nog meer onderzoek met de beschikbare data. Aangezien de zon momenteel een zeer actieve periode meemaakt is dat misschien geen gek idee.

Bron: faqt.nl

Powered by EzPortal