Berichtgeving over de Curiosity missie op Mars

Topic gezien door 21554 bezoekers
Gestart door Shadow112, za 28 jul 2012 - 13:10

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Shadow112

Curiosity maakt prachtige foto en kaatst menselijke stem terug



Curiosity heeft een fantastische foto gemaakt van de gelaagde grondvesten waarop Mount Sharp – de uiteindelijke eindbestemming van de Marsrover – rust. Maar Curiosity kiekt niet alleen: de rover schrijft ook geschiedenis en wel door een gesproken boodschap op te vangen en terug naar aarde te kaatsen. "Dit is het deel van Mount Sharp waar Curiosity naartoe zal gaan," vertelt Michael Malin naar aanleiding van de foto die NASA heeft vrijgegeven. "Deze lagen zijn ons ultieme doel." De handen van de onderzoekers jeuken bij het zien van deze foto. Ze kunnen niet wachten om hier monsters te gaan verzamelen.

Samenstelling
"Voor het donkere zand zie je roder zand, de andere kleur suggereert een andere samenstelling. De stenen op de voorgrond laten diversiteit zien: sommigen zijn rond, sommigen hoekig, ze hebben hun eigen verhalen." En Curiosity gaat die verhalen hopelijk onthullen.

Bron: Lees verder op Scientas

Jan van Ooijen

Marswagen Curiosity mogelijk besmet met aardse microben

Na alle positieve berichten over de Marswagen Curiosity, die op 6 augustus is geland op Mars, klinkt een eerste valse noot. Volgens de Los Angeles Times zou een instrument besmet kunnen zijn met aardse microben. Hierdoor bestaat de kans dan eventueel aanwezig water op de Rode Planeet verontreinigd raakt. Volgens de krant hebben ingenieurs van de NASA op de robotarm van de Curiosity een boorijzer bevestigd voor het geval de robot na de landing problemen zou hebben gehad om automatisch te gaan boren. De vrees bestaat echter dat het ooit steriele boorijzer aan microben is blootgesteld.



Steriele robotjeep
Volgens de regels van de NASA moeten alle delen van de robotjeep, die met de Marsbodem in contact komen, moeten steriel zijn om contaminatie te voorkomen. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat microben de reis naar en landing op Mars hebben overleefd, kan er toch contaminatie optreden als de Curiosity water zou ontdekken. In vochtige omstandigheden hebben dergelijke kiemen immers de beste kans om te overleven. Maar zelfs als er water wordt ontdekt, beschikt de robot ook nog over een laser en een spectrometer om dat vanop afstand te analyseren.

Geen hoofddoel
De NASA voert aan dat het zeer onwaarschijnlijk is dat kort aan het oppervlak van het landingsgebied ijs of water wordt gevonden. Het ontdekken van water is ook niet het hoofdobjectief van de missie, zo bericht het Amerikaanse ruimtevaartbureau waar men van een 'berekend risico' spreekt.

AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Shadow112

Marsvoertuig Curiosity onderzoekt merkwaardige steen



Op een paar honderd meter van zijn landingsplek heeft Curiosity een merkwaardig gevormde steen aangetroffen. Deze steen wordt het eerste onderzoeksobject van de robotarm van het Marsvoertuig. De steen heeft de naam Jake Matijevic gekregen, naar een onlangs overleden NASA-ingenieur. Curiosity zal de steen van heel dichtbij fotograferen en met een spectrometer zal de chemische samenstelling worden gemeten. Na dit kleine oponthoud rijdt Curiosity verder naar het gebied Glenelg, waar de eerste boorproeven zullen worden gedaan.

Glenelg lijkt geologisch interessant, onder meer omdat het terrein 's nachts maar langzaam afkoelt, wat erop wijst dat het gesteente ter plaatse een bijzondere samenstelling heeft.

Bron: nu.nl

Weerfreak 1337

Citaat van: Shadow112 op do 20 sep 2012 - 13:09
Marsvoertuig Curiosity onderzoekt merkwaardige steen


Op een paar honderd meter van zijn landingsplek heeft Curiosity een merkwaardig gevormde steen aangetroffen. Deze steen wordt het eerste onderzoeksobject van de robotarm van het Marsvoertuig. De steen heeft de naam Jake Matijevic gekregen, naar een onlangs overleden NASA-ingenieur. Curiosity zal de steen van heel dichtbij fotograferen en met een spectrometer zal de chemische samenstelling worden gemeten. Na dit kleine oponthoud rijdt Curiosity verder naar het gebied Glenelg, waar de eerste boorproeven zullen worden gedaan.

Glenelg lijkt geologisch interessant, onder meer omdat het terrein 's nachts maar langzaam afkoelt, wat erop wijst dat het gesteente ter plaatse een bijzondere samenstelling heeft.

Bron: nu.nl

Lijkt wel een piramide  :P

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

zorba

Sporen van oud beekje op Mars

Een Amerikaanse verkenner heeft nieuw bewijs gevonden dat er vroeger water op Mars stroomde. In een grote krater liggen kiezelsteentjes die zijn meegevoerd door het water van een beekje. ''Uit de omvang van de steentjes maken we op dat het water met een snelheid van ongeveer een meter per seconde kabbelde en tussen enkeldiep en heupdiep was'', maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA donderdag bekend.

De steentjes zijn ontdekt met de verkenner Curiosity. Die landde in augustus op Mars. De Curiosity is een rijdend scheikundelaboratorium, dat ongeveer 2 jaar lang het oppervlak omwoelt, rotsen onderzoekt, gassen in de atmosfeer meet en foto's neemt. Wetenschappers willen zo te weten komen of op Mars ooit leven mogelijk is geweest.

Bron: Nu.nl
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Temperatuur op Mars blijkt hoger dan gedacht

Het lijkt erop dat de temperatuur op Mars een stuk hoger is dan we altijd dachten. Dat blijkt uit data die Curiosity terugstuurde naar de aarde. Midden op een Marsdag mat Curiosity een temperatuur van 6 graden boven Celsius. Dat is opmerkelijk warm voor de tijd van het jaar, omdat de Martiaanse lente nog niet eens is begonnen op het zuidelijk halfrond. Curiosity landde daar twee maanden geleden in de Gale-krater, die vlak bij de evenaar ligt. Curiosity is onder andere uitgerust met een compleet weerstation: de Remote Environment Monitoring System (REMS).



20 graden
De onderzoekers zijn verbaasd over de temperaturen, omdat die al zo vroeg in het jaar zo hoog zijn. Het zou kunnen betekenen dat de temperatuur midden in de zomer kan oplopen tot wel 20 graden. Curiosity heeft al meer dan de helft van zijn verblijf temperaturen gemeten die boven het vriespunt liggen.

Verrast
"We zijn erg verrast door deze resultaten," zegt Felipe Gómez, die bij het Curiosity-team werkt, "maar het is nog te vroeg om er echte conclusies aan te verbinden. We kunnen nu pas beginnen om onze eigen modellen tegen deze data af te zetten."

Lees verder
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Shadow112

Curiosity bijna klaar voor eerste hap Marszand

De Marsrover Curiosity bereidt zich voor op het analyseren van een eerste hap rood Marszand. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat het rondrijdende laboratorium zijn mond spoelt en dat heeft nog heel wat voeten in de aarde. Een van de taken van de Curiosity is het analyseren van de Marsbodem, om de chemische samenstelling te bepalen. Omdat er in het binnenwerk van zijn apparatuur aardse reststoffen kunnen zijn blijven hangen, zoals vet, moet dit eerst grondig worden schoongeschrobd. Anders zou bij de analyse allemaal bekende aardse materie worden meegemeten. Dat is niet de bedoeling.

De makers van de rover hebben een oplossing gevonden voor dit probleem en hebben de Curiosity uitgerust met een centrifuge, die op een 'lekker tandenklapperend trillingsniveau' fijn stof door het apparaat jaagt en de binnenkant schoonpoetst, aldus Daniel Limonadi, chef monsters van de rovermissie. De komende twee weken, te beginnen zaterdag, schept, schudt en dumpt de rover driemaal een hap zand, alsof het een slok mondwater betreft.

De vierde keer giet de Curiosity langzaam een 'half babypilletje aspirine van het materiaal' in het mobiele lab, waarna de uitvoerige chemische analyse echt begint. Er lijkt niets bijzonders aan het zand dat wordt getest en dat is precies waarom NASA hiervoor gekozen heeft. Het is prima om te beginnen met 'saai veilig zand van een Marsduin', aldus Limonadi.

De Curiosity heeft sinds zijn landing in augustus ongeveer een halve kilometer afgelegd. Volgende maand heeft hij een interessantere locatie bereikt en zal hij in de Marsbodem naar nieuwe monsters boren.

Bron: nieuws.nl

Jan van Ooijen

Marsverkenner vindt wit materiaal

Marsverkenner Curiosity heeft kleine stukjes wit materiaal gevonden op de rode oppervlakte van de planeet. Volgens onderzoekers van ruimtevaartorganisatie NASA zijn de stukjes waarschijnlijk afkomstig van de planeet, en niet van een onderdeel van Curiosity. Dat was eerder wel het geval.



De witte stukjes zijn ongeveer 1 millimeter groot. Volgens de NASA wordt onderzocht uit welke mineralen ze zijn opgebouwd. Het materiaal kwam tevoorschijn nadat de Marsverkenner zijn robotarm had gebruikt om grondmonsters te nemen.

Stromend water

Curiosity moet onderzoeken of er ooit leven mogelijk was op de planeet. De wagen heeft al aanwijzingen gevonden dat er ooit stromend water was op Mars.

NOS
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

Marsverkenner Curiosity doorstaat storm

De Marsverkenner Curiosity heeft in de eerste drie maanden op de Rode Planeet ten minste één storm meegemaakt. Daarop duiden metingen van de luchtdruk, wind en temperatuur, aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De Marsverkenner is op stormen gebouwd en bleef onbeschadigd. De richting waaruit de wind waait in de richting van het Marskarretje, verraste de wetenschappers. In tegenstelling tot wat ze hadden verwacht, blaast deze niet uit het noorden en het zuiden, maar vooral uit het oosten en westen.



Een verklaring kan zijn dat de Curiosity op dit moment beschut staat opgesteld aan de rand van een krater. 'Als we hierin geen verandering zien zodra de verkenner de berg op gaat, zou dat een echte verrassing zijn', aldus NASA-wetenschapper Claire Newman. De geavanceerde Marsverkenner landde begin augustus op de Rode Planeet. Het karretje zoekt er onder meer naar tekenen van leven.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Sven

Geen dodelijke straling op Mars



Een kolonie op Mars is weer een stap dichterbij. Na het wekenlange werk van de Marsverkenner Curiosity is het duidelijk geworden dat er voldoende dodelijke ruimtestraling wordt tegengehouden op de rode planeet. In tegenstelling tot de Aarde, kent Mars geen magnetisch veld dat beschermt tegen de ruimtestraling. Bovendien heeft de planeet een ijle dampkring. Toch komt er niet zo veel straling door dat het onmogelijk is voor mensen om er te wonen. De hoeveelheid straling aan de oppervlakte van de planeet is te vergelijken met die aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Op weg naar Mars had de Curiosity al de straling in de ruimte gemeten. Daar bleek er twee keer zoveel straling te hangen als op de planeet. Het is voor het eerst dat de straling op een andere planeet gemeten is. Onderzoekers van NASA willen echter duidelijk stellen dat het slechts om voorlopige meetresultaten gaat. De effecten van een zonnevlam zijn bijvoorbeeld nog niet bekend.

Bron: Powned
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

Fren

Curiosity heeft iets 'groundbreaking' ontdekt, maar wat?

Er zou een dezer dagen zomaar eens nieuws van Mars kunnen komen. Mars-rover Curiosity heeft namelijk iets ontdekt dat "groundbreaking" is, maar de NASA wil er nog niet veel over zeggen.

Het enige wat de NASA kwijt wil, is dat één van de instrumenten, SAM, data doorstuurt die er interessant uitziet. SAM is een soort klein chemisch lab dat kan vertellen uit welke stoffen dingen Curiosity tegenkomt bestaan. Dat kan een steen zijn, maar ook lucht.
Dubbel checken

"Het is data die de geschiedenisboeken in kan. Het ziet er erg goed uit", zegt onderzoeker John Grotzinger van de NASA tegen de NPR. Maar hoe hard de verslaggever van die omroep het ook probeert, meer wil Grotzinger nog niet kwijt.

De reden is simpel: de NASA wil het eerst dubbel checken om te voorkomen dat ze iets naar buiten brengen dat niet klopt. Ze gingen eerder al bijna de fout in toen via SAM de aanwezigheid van methaan in de lucht op Mars leek te zijn ontdekt. Maar uiteindelijk bleek dit waarschijnlijk lucht te zijn geweest die de Curiosity mee had genomen vanaf de aarde.

Voor nu kunnen we dus niet anders dan rustig afwachten tot de NASA wil vertellen wat ze ontdekt hebben. Of wat ze niet ontdekt hebben natuurlijk.

Bron: NOS op 3
The question is not IF disasters happen but WHEN they happen!
He, who controls the world, faces the

Fren

Gerucht: Leven op Mars ontdekt

En weer gonst het van de geruchten over buitenaards leven. De robot Curiosity, sinds augustus op Mars, zou op de rode planeet een 'wereldschokkende' ontdekking 'voor in de geschiedenisboeken' hebben gedaan.

Dat heeft hoofdonderzoeker John Grotzinger gezegd tegen de Amerikaanse publieke zender NPR. Vermoedelijk gaat het om de vondst van organische moleculen, de bouwsteentjes voor leven. Maar de wetenschappers houden de kaarten voor zich: nader onderzoek moet uitwijzen of de ontdekking stand houdt, of dat er wellicht gewoon sprake is van een meetfout.

Bodemonsters
De ophef komt op een veelzeggend moment: Curiosity is net bezig met de analyse van bodemmonsters met het instrument SAM, dat concentraties van de elementen zuurstof, koolstof, waterstof en stikstof meet. Uit de onderlinge verhoudingen van die stoffen valt af te leiden of er sprake is van organische verbindingen. 'De gegevens die we binnenkrijgen, zien er interessant uit', aldus Grotzinger. Naar verwachting over enkele weken volgen pas de details.

NASA is door schade en schande wijzer geworden. Een paar weken geleden dacht het Curiosity-team nog even het 'aardgas' methaan te hebben gemeten, totdat duidelijk werd dat het ging om een beetje gas dat vanaf de aarde was meegekomen.

En twee jaar geleden draaide het geruchtencircuit overuren nadat NASA een ontdekking aankondigde met 'grote gevolgen voor de zoektocht naar bewijs voor buitenaards leven'. Het bleek te gaan om een op aarde gevonden nieuwe bacterie die arseen als bouwsteen zou gebruiken - totdat vorige maand kwam vast te staan dat zelfs dat niet klopte, maar was gebaseerd op slordige metingen.

Bron: Volkskrant
The question is not IF disasters happen but WHEN they happen!
He, who controls the world, faces the

ron12

mogelijk iets gevonden op MARS???MOET JE MAAR EENS GOOGLE OP (MARS) EN DE LAATSTE 24 UUR...EN OORDEEL ZELF
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Jur


Sven

Ontdekking Mars zijn bouwsteentjes tot leven



De 'wereldschokkende' die Marsrobot Curiosity gedaan heeft, zou alles te maken hebben met de vondst van organische moleculen: de bouwsteentjes voor leven. In ieder geval is het een ontdelkking die de geschiedenisboeken ingaat, zei hoofdonderzoeker John Grotzinger tegen de Amerikaanse zender NPR. Het team wetenschappers dat zich bezighoudt met de analayse van bodemmonsters, houdt de kaarten voor zich. Nader onderzoek moet nog uitwijzen of het daadwerkelijk gaat om een wereldschokkende ontdekking, of dat er wellicht gewoon sprake is van een meetfout. Het is namelijk niet de eerste keer dat het gerucht rondzingt over (uitgestorven) leven op Mars. In september werd er nieuw bewijs gevonden dat er vroeger water op Mars stroomde. In een grote krater liggen kiezelsteentjes die zijn meegevoerd door het water van een beekje. De geavanceerde Marsverkenner Curiosity landde ongeveer 3 maanden geleden op de Rode Planeet.

Bron: De Telegraaf
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

alfons



Toch geen wereldschokkende ontdekkingen door Curiosity

Nasa komt terug op de uitspraak dat er een 'wereldschokkende' vondst op Mars is gedaan. Eerder maakte hoofdonderzoeker John Grotzinger van Nasa bekend dat Marswagen Curiosity mogelijk een vondst had gedaan die 'in de geschiedenisboeken' zou komen te staan. .

iinstrumenten van de rover hebben op dit punt in de missie geen definitief bewijs van organische stoffen op Mars gedetecteerd', schrijft Nasa op de site van het Mars Science Laboratory. 'De geruchten en speculaties over de mogelijk belangrijke ontdekkingen tijdens de missie zijn onjuist.'


bron vk.home

zorba

Geen historische ontdekking door Curiosity op Mars

NASA tempert de verwachtingen rond de persconferentie van maandag in San Francisco over de bevindingen van de Curiosity Rover op Mars. Ruim een week geleden kwamen geruchten naar buiten dat een historische ontdekking was gedaan door het onderzoeksvoertuig. "Die gegevens gaan de geschiedenisboeken in. Het ziet er erg goed uit", zei hoofdonderzoeker John Grotzinger tegen de Amerikaanse publieke omroep NPR. Op wereldschokkend nieuws hoeft echter niet gerekend te worden. "Geruchten en speculaties dat er een grote vondst is gedaan in het eerste stadium van de missie zijn niet correct", laat NASA in een verklaring weten. "De persconferentie zal een update zijn over het eerste gebruik van het complete scala aan analyserende instrumenten waarmee het oppervlak van de planeet wordt onderzocht. Tot dusver is er geen bewijs van organismen op Mars aangetroffen."

Waterstroom
De Curiosity Rover is vier maanden geleden geland op Mars voor een tweejarige missie. Het voertuig onderzoekt in de Gale-krater of er ooit sprake van leven is geweest. Tot nu toe was de grootste vondst de restanten van een mogelijke waterstroom. De missie overtreft alle verwachtingen van NASA, nu alle instrumenten goed blijken te werken. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie verwacht nog steeds dat er grote wetenschappelijke ontdekkingen in het verschiet liggen.

Bron: Nu.nl
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Een bloem op Mars?

Het wereldwijde web staat bol van speculaties door een foto die de Marsrover Curiosity genomen heeft op de rode planeet. 'Een bloem', denken velen. 'Een kristal', denken anderen. Duidelijkheid is er echter nog niet, want ruimtevaartorganisatie NASA staat zelf voor een mysterie. De Curiosity nam de foto op 19 december van vorig jaar. Als je goed naar de rotsformatie kijkt, blijkt er wel een wit, doorschijnend bloemetje te ontspringen. Of een kristal, als je het aan anderen vraagt.


Een bloem? Een kristal? Iets totaal anders?

De Curiosity nam al vaker foto's van 'mysterieuze voorwerpen' die dan later gewoon plastic onderdelen van de Marsrover zelf bleken te zijn. 'Maar dat lijkt hier niet het geval', luidt het bij NASA. 'Hier lijkt het uit de rots zelf te komen. En er zitten geen onderdelen in de Curiosity die daarop lijken.' Zonder meer informatie kan ook de ruimtevaartorganisatie niet zeggen wat het nu echt is wat we op de foto zien. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron: Nieuwsblad.be
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Is Rode Planeet eigenlijk wit?

Met de term de 'Rode Planeet' verwijzen we naar Mars, maar mogelijk is de planeet eigenlijk wit. De NASA-marsjeep Curiosity stuurde foto's door waarop te zien is hoe het rode stof maar een dun laagje aan de oppervlakte is. Daaronder blijkt Mars wit te zijn.  Voor alle duidelijkheid: aan de oppervlakte is Mars inderdaad de Rode Planeet. Maar de marsjeep Curiosity is uitgerust met enkele hoogtechnologische snufjes en kan daardoor inzicht verschaffen over meer dan de oppervlakte van de 'Rode Planeet'. Bij het eerste gebruik van de baanbrekende 'Dust Removal Tool' (een soort stofdoek) kregen de experts van NASA op het thuisfront al meteen bijzondere foto's te zien. Daaruit blijkt dat onder het rode stoflaagje Mars blinkend wit is.



Haarscherpe beelden
De 'stofdoek' van de Curiosity hangt aan het uiteinde van een robotarm en werd voor het eerst gebruikt op de 150ste Marsdag van de missie. Met de MAHLI (Mars Hand Lens Imager) nam de Curiosity vanop zo'n 25 centimer boven de oppervlakte de haarscherpe beelden van de witte marsbodem.

Ooit blauw?
Dat is opvallend, want vorige week dook nog een theorie op dat Mars ooit blauw zou geweest zijn. Software-ingenieur Kevin Gill toverde een virtuele versie van Mars uit zijn computer op basis van hoogtegegevens van de Mars Reconnaissance Orbiter van de NASA. Met alles erop en eraan zoals oceanen en flora. En de blauwe kleur. Een beetje aards dus.  Een grote oceaan vult een zijde van Mars. Die voedt een van de langste valleien in ons zonnestelsel: de Vallis Marineris. De pieken van Mars' enorme vulkanen domineren de Tharsis Bulge. In die vulkanische regio situeert Gill een soort woestijn op grote hoogte, waar weinig vegetatie mogelijk is. Lagere gebieden zouden wel een natter klimaat kunnen herbergen en zo plantengroei toelaten.

Creatief
'Ik had al gelijkaardige modellen voor de Aarde opgesteld en ik wilde die ook toepassen op Mars', vertelt Gill. 'Het was een goede manier om meer te weten te komen over de planeet. Op deze creatieve manier kon ik de gebruikte software ook optimaliseren.'

Geschiedenis
Ook dankzij de Curiosity kunnen de NASA-experts de geschiedenis van Mars verder samenstellen. Uit de analyses blijkt meer en meer dat de planeet ooit een natte wereld was met heel wat aardse elementen. Zo onderzocht de marsjeep de rivierbodem van de Gale Crater, waar duidelijk ooit een rivier vloeide misschien wel meer dan een halve meter diep. Die andere marsjeep Opportunity trof ook bewijzen van klei aan. Die tonen aan dat mineralen in interactie gingen met de oppervlakte, ergens in het verleden. Verder zijn er ook bewijzen gevonden van grote rivierdelta's en oude kustlijnen.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Curiosity rover klaar voor boortaken op Mars

De Curiosity-rover op Mars is klaar om voor het eerst in de Marsbodem te boren.  Op de plek waar de Curiosity bijna is aangekomen liggen diverse soorten steen waar de rover zijn boor in kan zetten. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdag gezegd. De komende dagen zal de Curiosity zich naar de juiste plek manoeuvreren, waar hij zich twee weken lang van zijn boortaken zal kwijten. De rover landde vijf maanden geleden op de Rode Planeet en onderzoekt of Mars ooit over de omstandigheden beschikte die leven mogelijk maken.

Bron: Nu.nl
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Powered by EzPortal