Herfst discussietopic 2022

Topic gezien door 20971 bezoekers
Gestart door TMCThomas, do 01 sep 2022 - 22:43

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Lokaal weer opvallend warm geweest vandaag, met op zijn warmst 18.5 graden!Vannacht juist het tegenovergestelde, met een beetje geluk komt het vannacht tot de eerste vorst op 1.5 meter, harmonie tekent lokaal wat vorst in, de kans lijkt mij vrij groot dat het inderdaad op een van de stations tot vorst gaat komen. Zeker gezien de nu al sterke temperatuurdaling in de gebieden waar het momenteel helder is.De lange termijn is momenteel niet erg bijzonder, het scandihoog lijkt ons helaas nog geen vroege winter te gaan brengen, wel zien we de 850hpa temperaturen terugvallen naar rond de 0 graden wat vrij normaal is voor de tijd van het jaar. De meeste modellen berekenen momenteel dat de invloed van de oceaan te groot blijft om kou vanuit het oosten deze kant op te werken. Uiteraard is het uiteindelijk niet onmogelijk zoals GFS parallel ons laat zien. Voor wie niet bekend is met de parallel run, het gaat hier om een experimentele nieuwe variant van het GFS model waarvan enkele aspecten verbeterd zouden moeten zijn ten opzichte van de huidige versie. Deze zal op de 29e de huidige versie van GFS oper gaan vervangen.
TMCThomas

Vannacht was het inderdaad eindelijk zo ver, de eerste lokale vorst (op 1,5 meter) is gemeten. In totaal kwam het op 3 stations tot vorst waarvan Woensdrecht met -1,4 het koudst was.Wat betreft de avond runs van vanavond blijft het toch wel een interessante situatie, de windsprong tussen kou en warmte ligt in veel modellen niet ver van Nederland af, in sommige modellen ligt het zelfs even over Nederland heen. Vooralsnog helemaal geen slechte situatie, potentie ook voor de lange termijn genoeg, zeker met die zeer zuidelijke jet stream. Een langdurige westcirculatie zit vooralsnog zeker niet in de kaarten.

X-treme

Het lijkt er steeds meer op dat het zaterdag best koud gaat worden (in vergelijking met de temperatuur tot nu toe).
EC laat het flink afkoelen op zaterdag en de nacht die daar op volgt.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Er is zelfs een kans op de eerste sneeuw van het seizoen.

Het aantal cm moet niet serieus genomen worden, maar wel leuk om te zien.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Wat wel apart te noemen is, is dat GFS
Niet mee wil doen.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Al met al wel leuk om in de gaten te houden  :)
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

TMCThomas

Eerst korte voorproefje van winter in de EC pluim. Hopelijk niet de laatste  ;)


Extremissimorum

Ben weer eens wakker geworden, want de winter komt weer voorzichtig in beeld.  8)
Moet zeggen dat ik vorige week al die koude situatie voor komend weekend zag verschijnen bij EC, maar ik had niet verwacht dat het koudere scenario steun zou krijgen. Ik sluit nu voor het noordoosten van NL niet eens uit dat daar op zondag een eerste marathon op een natuurijsbaan verreden zal worden. Zou goed kunnen met twee nachten lichte tot matige vorst en overdag temperaturen tussen 0 en 5 graden (en dauwpunten onder 0). Sommige ijsbanen sproeien dan de hele nacht door, millimeter voor millimeter, wat water op, wat sneller bevriest en dan kun je zelfs na 1 nacht al een ijsvloer hebben.
Leuk speldenprikje in de maak in ieder geval.

Romigo

De nieuwste GFS laat toch zien dat er sneeuw gaat vallen in de vroege ochtend van zaterdag. Persoonlijk denk ik niet dat de sneeuw zal blijven liggen, omdat de grondtemperatuur daarvoor nog te ver boven 0ºC ligt.

TMCThomas

Mooi om te zien hoe de transportkou Nederland binnentrekt, helaas vooralsnog slechts voor korte duur.


X-treme

De instroom van koude lucht vanuit het noordoosten, is duidelijk zichtbaar.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

De eerste sneeuwval is ook zichtbaar op de radar.
Al betwijfel ik of er wel echt sneeuw valt? (In NL dan)
Of het raakt de grond gewoon niet.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

TMCThomas

De vorst is het land binnen!  :)zwoof

Vandaag eindelijk weer wat winters in Nederland. Zeker als je de gevoelstemperaturen bekijkt.  Een aantal stations zullen morgen hoogstwaarschijnlijk ook de eerste hellmannen van deze winter gaan noteren. Jammer dat het van korte duur is,  maar het winterseizoen is pas 2 weken onderweg dus genoeg kansen te gaan nog ..!   :)
 

Armand

Blauwe kaartjes inderdaad en vannacht wellicht ergens de eerste matige nachtvorst.  ;D

Hier in Zuid-Limburg echter (voor mij persoonlijk) het meest vervelende weertype wat er bestaat: al de gehele ochtend regen bij 3 graden...

TMCThomas

Het gaat al hard, volgens harmonie en arome zou het momenteel nog nergens kouder moeten zijn dan -1, maar we zien zelfs al een station de -3.2 aantikken


Lothiriel

Hier in Vlaanderen koud en regen vandaag, hopelijk pikken we nog wat vorst mee vannacht :)
Winter 2015-2016 in Leuven
3 dagen smeltende sneeuw | 2 dagen sneeuw | 8 vorstdagen | 2 ijsdagen

zwoof

Citaat van: Armand op za 19 nov 2022 - 13:57Blauwe kaartjes inderdaad en vannacht wellicht ergens de eerste matige nachtvorst.  ;D

Hier in Zuid-Limburg echter (voor mij persoonlijk) het meest vervelende weertype wat er bestaat: al de gehele ochtend regen bij 3 graden...
De eerste matige vorst van deze winter is nu al gehaald.  :)


Der RoX

Prima koud nachtje zo!  8)  de -3 wordt al bijna geraakt hier
WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

In de Bilt is het kwik ook onder de -5 gezakt dat betekent dat we de eerst landelijke matige vorst te pakken hebben!
zwoof

Citaat van: TMCThomas op zo 20 nov 2022 - 02:04In de Bilt is het kwik ook onder de -5 gezakt dat betekent dat we de eerst landelijke matige vorst te pakken hebben!


Al met al een behoorlijk koude nacht geweest. Op klomphoogte tot min 11 graden! 
Ook zijn er op diverse stations hellmannpunten gescoord.  :)  

TMCThomas

Nieuwe EC run is toch best wel weer interessant, als we de oper mogen geloven duurt het niet lang voordat kou weer onze kant op komt. Oper zit daarmee onderaan maar staat toch niet geheel alleen. Dat het een ingewikkelde situatie is laat de control wel zien, met zijn lagere resolutie komt control met een tegenovergestelde oplossing wat betreft temperatuur.Reden voor deze daling zou weer hetzelfde zijn als dat we nu hebben, een nieuw scandihoog laat de wind weer uit een oostelijke hoek waaien, het is wederom niet perfect maar heeft wel weer potentie. Vooralsnog allemaal speculatie maar wel weer iets om in de gaten te houden. Zou mooi op tijd zijn voor de start van meteorologische winter.  :)
flyineddy

Hier in Zuidoost Drenthe valt op dit moment een beetje motsneeuw.  :)
Vanmiddag ook maar de winterbanden onder de auto gezet. Het winterseizoen is hier dus officieel van start gegaan.  ;D

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

De eerste sneeuwval is gemeld!

https://twitter.com/Talpaweer/status/1594380623329779714

Hier helaas enkel regen

Powered by EzPortal